ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Ιουνίου 2009 συνάντηση στο ΥΠΕΠΘ έπειτα από αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ με τον υφυπουργό κ. Ταλιαδούρο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αθ. Κυριαζή και συνεργάτες τους. Η συνάντηση ζητήθηκε για θέματα στα οποία το Προεδρείο είχε κάνει σχετικά έγγραφα διαβήματα αλλά δεν είχε πάρει απαντήσεις.
Το Προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ των προβλημάτων που απασχολούν τα Πανεπιστήμια και τους πανεπιστημιακούς. Συγκεκριμένα:

Εκκρεμεί ο διορισμός 595 μελών ΔΕΠ από εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2008: το ΥΠΕΠΘ υποστηρίζει ότι έχουν ζητηθεί οι πιστώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Μέχρι πότε θα εμπαίζουν τους συναδέλφους και τα ιδρύματα;

Εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση της ΚΥΑ 679/96 ώστε να σταματήσει ο διασυρμός των συναδέλφων και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών σε συναδέλφους που κάνουν απλώς το καθήκον τους και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας και η προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν απαξιωτικά έναντι των πανεπιστημιακών και των πανεπιστημίων και προβάλλουν στην κοινή γνώμη ένα κλίμα σκανδαλολογίας για ανύπαρκτα σκάνδαλα στη διαχείριση των οικονομικών των πανεπιστημίων. Πότε θα σταματήσει αυτό;

Εκκρεμεί η βελτίωση του συστήματος διανομής των συγγραμμάτων που λόγω της γραφειοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα τη διανομή τους στους φοιτητές και στις φοιτήτριες λίγες εβδομάδες μόνον πριν από τις εξετάσεις. Δεν έχει ακόμα προβλεφθεί καμία παρέμβαση και δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για τη βελτίωση της κατάστασης την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Πότε θα ενδιαφερθεί η πολιτεία για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Πληροφορηθήκαμε ότι προετοιμάζεται νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τα Τ.Ε.Ι. το οποίο θα κατατεθεί σύντομα για να ψηφιστεί στο θερινό τμήμα της Βουλής! Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι για άλλη μια φορά νομοσχέδια για την εκπαίδευση ψηφίζονται το καλοκαίρι χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης δημόσιος διάλογος. Ζητάμε να δημοσιοποιηθεί άμεσα το Σχέδιο Νόμου και να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή και των πανεπιστημιακών στην τελική διαμόρφωση. Είναι ένα θέμα που σίγουρα μας αφορά και μάλιστα σημαντικά.

Η ΠΟΣΔΕΠ επανέφερε το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό καθώς και αυτό της εφαρμογής των μισθολογικών και άλλων κινήτρων για τους συναδέλφους πανεπιστημιακούς των περιφερειακών και ακριτικών Πανεπιστημίων. Οι μισθοί μας βρίσκονται σε επίπεδο προ του 2002 άρα τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε σταθερή μείωση των αποδοχών μας! Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει μια κοινωνική αδικία που αφορά δημόσιους λειτουργούς με πολυσχιδές, ευδιάκριτο και πολυεπίπεδο έργο. Έργο που είναι πλέον διεθνώς ανταγωνιστικό.

Όλα αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα των θεμάτων που θα απασχολήσουν – και μάλιστα έντονα – τη Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία συνεδριάζει το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009 στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπλ. Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

—–

ΥΓ. Σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=273823&dt=17/06/2009
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/06/2009_318832