Άρθρο της Άννας Ανδριτσάκη στην Ελευθεροτυπία σήμερα δίνει τη θέση αρκετών ελληνικών πανεπιστημίων στο τοπ 500 του Times Higher Education για το 2007. Πρόκειται για υπόδειγμα τσαπατσουλιάς. Αύριο είναι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2008 (βλ. http://www.timeshighereducation.co.uk/). Τα παραπάνω είναι περσινά και ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο του 2007, και όχι «μόλις» όπως ισχυρίζεται το άρθρο. Ύστερα, αυτό που λέει για την κατάταξη των πανεπιστημίων από 400 και κάτω είναι άστοχα:

http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/top_400_universities/
http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/rankings_401_500/

Η σειρά των πανεπιστημίων στη λίστα 400-500 είναι αλφαβητική. Το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι το ΑΠΘ, ΟΠΑ, Κρήτης, κτλ είναι μεταξύ 400 και 500. Είναι περίεργοι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα. Πλασσάρουν ό,τι τους σερβίρουν χωρίς να το διασταυρώσουν ή μήπως δεν κατάλαβε η κ. Ανδριτσάκη τι σημαίνει «in alphabetical order»;

Επίσης ανόητες, ή σκόπιμα παραπλανητικές, είναι οι δηλώσεις των πρυτάνεων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Αν διαβάσει κανείς την πλήρη αναφορά για τις κατατάξεις του 2007:

http://www.timeshighereducation.co.uk/hybrid.asp?typeCode=144

θα δει ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές στη μεθοδολογία μεταξύ 2006 και 2007. Έτσι, το «μεγάλο άλμα» του ΕΚΠΑ από το 508 στο 248 της κατάταξης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυτές και όχι στην «ποιοτική αναβάθμιση του ερευνητικού προσωπικού». Τι προσπαθεί να μας πει ο κ. Κίττας, ότι μέσα σε μια χρονιά υπήρξε θεαματική διαφορά στην ποιότητα του προσωπικού; Μην τρελλαθούμε.

Ο δε κ. Μουτζούρης του ΕΜΠ δήλωσε «Δεν υφίστανται διεθνώς κατατάξεις των τεχνικών Πανεπιστημίων.». Πώς δεν υπάρχει. Το Times, στη σελίδα 11 της αναφοράς του, έχει μια λίστα των 50 καλύτερων τεχνικών πανεπιστημίων, από τις οποίες το ΕΜΠ «περίοπτα» λείπει. Εμ, πώς να μην λείπει, που το κατάντησαν έρμαιο της ενδογαμίας, της οικογενειοκρατίας, και της μετριοκρατίας;

Τέλος, μια λέξη για τη μεθοδολογία του THE. Το σκορ του ΤΗΕ είναι σύνθετο και αποτελείται από:

* 40% peer opinions (κάθε ερωτώμενος δίνει το τοπ 30)
* 10% employer opinions
* 20% staff to student ratio
* 20% citations per faculty member
* 5% number of staff from other countries
* 5% number of students from other countries

Θεωρώ ότι η παραπάνω μεθοδολογία έχει πολλά προβλήματα και πιθανότατα αδικεί τα μικρότερα ιδρύματα. Όταν ρωτάς κάποιον ξένο να σου πει τη γνώμη του για τα ελληνικά ιδρύματα, είναι λογικό να σκεφτεί πιο εύκολα τα μεγάλα και παλιά, όπως το ΕΚΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλύτερο, ιδίως αν υπολογίσει κανείς τι φύρα κουβαλάει.

Επιμένω λοιπόν ότι το καλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης:

Κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων με βάση το ερευνητικό έργο στην πενταετία 2002-06