Βούϊξαν οι εφημερίδες και η τηλεόραση τελευταία με την είδηση ότι δύο Έλληνες επιστήμονες, ο Χρήστος Ζερεφός και ο Αλκιβιάδης Μπάης, μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την επιστημονική τους συνεισφορά στο έργο του Intergovernmental Panel for Climate Change, το οποίο ως γνωστόν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο. Άλλο δημοσίευμα κάνει λόγο για 4 επιστήμονες. Περίεργο νέο, γιατί έχουν περάσει 8 μήνες από την ανακοίνωση του βραβείου και 6 μήνες από την απονομή του. Στην ιστοσελίδα του IPCC δεν αναφέρεται τίποτα. Έστειλα ένα email στο IPCC αλλά δεν έλαβα απάντηση. Καμία ξένη εφημερίδα (από ό,τι γνωρίζω) δεν δημοσίευσε τίποτα σχετικό αυτές τις μέρες. Αλλά στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει ανακοινώσεις πανεπιστημίων και οργανισμών το φθινόπωρο του 2007 για μέλη τους που συνεισέφεραν στο έργο του IPCC. Π.χ.

http://asunews.asu.edu/20071018_nobel
http://nsidc.org/news/press/20071015_IPCCreport.html
http://today.colostate.edu/index.asp?url=display_story&story_id=1003054

Click to access IPCC%20Nobel-winning%20Panel.pdf

http://dnr.state.il.us/pubaffairs/2007/December/nobel.html
http://www.ucar.edu/news/laurels/nobel_list.shtml
http://www.thedailypage.com/isthmus/article.php?article=12991

Στα παραπάνω κείμενα διαβάζουμε:

IPCC officials say the panel relies on the work of thousands of scientists in hundreds of countries, all of whom provide their services for free.

World-wide, more than 1,200 scientists worked on the IPCC’s Fourth Assessment Report for nearly 6 years.

Σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στις ελληνικές εφημερίδες, οι Ζερεφός και Μπάης ανήκουν σε μια επίλεκτη ομάδα 45 επιστημόνων οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στο έργο της IPCC. Ποιοί είναι αυτοί οι 45; Μήπως είναι ένα τυχαίο δείγμα στους οποίους ο Pachauri αποφάσισε να απονείμει «δίπλωμα» συμμετοχής και κάποιοι το είδαν, μέσα Μαΐου, ως καλή ευκαιρία για αυτοπροώθηση;

Ο κ. Ζερεφός είναι ένας αρκετά καλός επιστήμονας. Φαίνεται να πάσχει όμως από υπέρμετρη πολιτική φιλοδοξία. Το 2002 μετακόμισε από το ΑΠΘ στο πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2006 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι στη διοικούσα επιτροπή του (παραπαίοντος) Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και στις τελευταίες εκλογές μετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ σε μη εκλόγιμη θέση. Μήπως προετοιμάζει το έδαφος για να κατέβει για βουλευτής; Για Νόμπελ Ειρήνης δεν ξέρω, αλλά αν υπήρχε Νόμπελ δημοσίων σχέσεων θα ήταν φαβορί.

ΥΓ. Η μόνη αντίδραση στα δημοσιεύματα ήταν μια επιστολή στο Βήμα σήμερα:

http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080528&nid=8656512