Το Πρώτο Θέμα αναφέρθηκε τις τελευταίες δύο Κυριακές στην υπόθεση της μήνυσης κατά καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών για υπεξαίρεση αμοιβής μεταπτυχιακής φοιτήτριας. Να τι έγραψε το Πρώτο Θέμα:

30/3/08

Μαχητική, δραστήρια και 《τσαμπουκάς》με λόγο και αιτία είναι η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, η Περιστέρα Μπαζιάνα, σύμφωνα με τις περιγραφές των συμφοιτητών της από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μια προσωπικότητα που ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ του νέου προέδρου του Συνασπισμού με τον οποίο συμπορεύεται στη ζωή και στην πολιτική από τα 16 της χρόνια. Η Περιστέρα Μπαζιάνα, ή Μπέτυ όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, δεν είναι το φιλήσυχο κορίτσι που οι περισσότεροι βλέπουν με την πρώτη ματιά. Μπορεί η εμφάνιση και η συμπεριφορά της να παραπέμπουν σε έναν ήσυχο άνθρωπο, εκείνοι που τη γνωρίζουν όμως κάνουν λόγο για μια 《επαναστάτρια με αιτία》 η οποία δεν διστάζει να τα βάλει με οποιονδήποτε για να υπερασπιστεί το δίκιο της. Κάποιοι καθηγητές της μάλιστα, οι οποίοι τόλμησαν να την αδικήσουν στη διάρκεια των σπουδών της, γνώρισαν το δυναμικό της πρόσωπο με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο…

Μια υπόθεση που τάραξε το Πανεπιστήμιο Πατρών πριν από πέντε χρόνια στέκεται η αφορμή για τη σκιαγράφηση του χαρακτήρα της Μπέτυς Μπαζιάνα. Μια υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από συνεχή και αδιάκοπο αγώνα τον οποίο ξεκίνησε η ίδια, προκειμένου να πετύχει την αναγνώριση της δουλειάς της, ως νέα ερευνήτρια που ήταν τότε στο εργαστήριο ενσύρματης τηλεπικοινωνίας του πανεπιστημίου. Εκεί εκπονούσε τη διδακτορική της διατριβή. Από το 1999 μέχρι το 2002 υπό την επίβλεψη του καθηγητή της κ. ∆ηήτρη Λυµπερόπουλου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτούνταν από τον ΟΤΕ. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελούσε μια πρόκληση για την ίδια, καθώς όχι μόνο θα πρόσθετε αξία στο βιογραφικό της, αλλά θα της έδινε και ένα καλό οικονομικό επίδομα, όπως προβλεπόταν για τους συμμετέχοντες φοιτητές. Μια σειρά από γεγονότα όμως, αντέστρεψαν το θετικό κλίμα και έβαλαν εμπόδια στην καριέρα της νεαρής φοιτήτριας.

Σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες της, έπεσε θύμα εκμετάλλευσης. Υποστήριξε ότι ο καθηγητής της ιδιοποιήθηκε την πνευματική της εργασία και τον κατηγόρησε, προσφεύγοντας στη ∆ικαιοσύνη τον Νοέμβριο του 2003, για υπεξαίρεση των αμοιβών της. Ο καθηγητής της από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι παρακράτησε εξοπλισμό του πανεπιστημίου, και πιο συγκεκριμένα έναν σκληρό δίσκο με τα δεδομένα της διατριβής της. Τον Μάρτιο του 2004 κατέφυγε και ο ίδιος στη ∆ικαιοσύνη, θεωρώντας ότι έχει συκοφαντηθεί από τη φοιτήτρια, με αποτέλεσμα να πληγεί το πανεπιστημιακό του κύρος. Και οι δύο αγωγές συνεκδικάστηκαν στην Πάτρα στις 15 Μαρτίου. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν λυτρωτική για την Μπέτυ Μπαζιάνα, που είδε τον αγώνα της να δικαιώνεται, παρότι το πανεπιστήμιο είχε υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις του καθηγητή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο καθηγητής διέπραξε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, καταδικάζοντάς τον να πληρώσει αποζημίωση 30.000 ευρώ στη φοιτήτρια. Η τελευταία επέστρεψε τον σκληρό δίσκο στο πανεπιστήμιο, ενώ ο φάκελος της δικογραφίας μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών γιατί, όπως έκρινε το δικαστήριο, 《δεν μπορεί να αποκλειστεί η τυχόν τέλεση και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων κατά της ιδιοκτησίας κατά τη διαχείριση των πληρωμών και των αμοιβών για το ερευνητικό πρόγραμμα του ΟΤΕ και άλλα συναφή προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών》.

Να σημειωθεί ότι αν και η Μπέτυ Μπαζιάνα δικαιώθηκε στα δικαστήρια, το πανεπιστήμιο αθώωσε τον καθηγητή στην Ενορκη ∆ιοικητική Εξέταση που διετάχθη μετά τις καταγγελίες. Στο πόρισμα της Ε∆Ε του πανεπιστημίου η φοιτήτρια βρέθηκε ένοχη, επειδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καθηγητη,《προκάλεσε ζημία 350 εκατ. δρχ. στο πρόγραμμα, παίρνοντας μαζί της τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή》. Αν και το δικαστήριο δεν δέχτηκε το πόρισμα της Ε∆Ε του πανεπιστημίου, η διοίκησή του συνέχισε να στέκεται στο πλευρό του καθηγητή.

6/4/08

«Επεσαν στο κενό όλες οι κατηγορίες της κυρίας Μπαζιάνα προς το πρόσωπό µου. Αθωώθηκα στο εφετείο και καταδικάστηκε η ίδια να µου καταβάλει το ποσό των 8.000 ευρώ και να µην αναφερθεί ξανά στο όνοµά µου. Επειδή ανήκει στον αριστερό χώρο και διαθέτει πολιτική στήριξη, της δίνεται το δικαίωµα να καθυβρίζει έναν καθηγητή Πανεπιστηµίου;» Ο καθηγητής κ. ∆ημήτρης Λυμπερόπουλος μιλάει στο
ΘΕΜΑ και δίνει τη δική του απάντηση για τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει εναντίον του η σύντροφος του κ. Αλέξη Τσίπρα, η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως ερευνήτρια που ήταν τότε στο Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας υπό την επίβλεψή του. Ο κ. Λυμπερόπουλος αναφέρεται στο χρονικό της κόντρας με τη φοιτήτρια, για τον δικαστικό αγώνα που ακολούθησε, την αρχική νίκη της φοιτήτριας στο πρωτοδικείο και τη δικαίωσή του στο Εφετείο Πατρών, το οποίο υποχρέωσε την κυρία Μπαζιάνα να του καταβάλει χρηματική αποζημίωση ύψους 8.000 ευρώ για τη συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη.

Οπως αναφέρει ο κ. Λυμπερόπουλος, επί τρία συνεχή χρόνια (1999-2002) η κυρία Μπαζιάνα βρισκόταν υπό την επίβλεψή του, συμμετέχοντας σε ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτούνταν από τον ΟΤΕ. Μάλιστα, όπως λέει, μεταξύ τους υπήρχε πολύ καλό κλίμα και όλα έβαιναν καλώς, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό. «Η συνεργασία µας ήταν άψογη τα πρώτα τρία χρόνια. Το ίδιο και η συµπεριφορά της. ∆εν είχε δηµιουργήσει το παραµικρό και µάλιστα αποτελούσε βασικό συντελεστή της προσπάθειάς µας.» Το κλίμα ανάμεσα στον καθηγητή και στη φοιτήτρια άλλαξε ξαφνικά όταν το έργο βρισκόταν στο τελικό στάδιό του. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η Μπαζιάνα απαίτησε να το παρουσιάσει ως κύρια υπεύθυνη του ερευνητικού έργου. Εµείς, εκτιµώντας τη δουλειά της, της είπαµε να κάνει ένα κοµµάτι της παρουσίασης και όχι το βασικό, καθώς αυτό προοριζόταν για άλλο µέλος της οµάδας, που διέθετε µεγαλύτερη εµπειρία». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο καθηγητής: «Η φοιτήτρια εκδήλωσε την αντίθεσή της µε άσχηµο τρόπο, πήρε τον δίσκο του προγράµµατος και σηκώθηκε και έφυγε. Την ψάχναµε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να τη βρούµε. Εν συνεχεία άρχισε να διαδίδει αριστερά και δεξιά ότι εγώ της είχα πάρει τρεις επιταγές που αφορούσαν χρήµατα της αµοιβής της για τη συµµετοχή της στο έργο». Η συνέχεια της κόντρας δόθηκε ενώπιον της ∆ικαιοσύνης, με τον καθηγητή και τη φοιτήτρια να ανταλλάσσουν αγωγές. Αυτές συνδικάστηκαν στην Πάτρα στις 15 Μαρτίου του 2004. Το δικαστήριο αρχικά δέχτηκε ότι ο καθηγητής διέπραξε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης, καταδικάζοντας να πληρώσει 30.000 ευρώ στην κυρία Μπαζιάνα ως αποζημίωση. Ο καθηγητής άσκησε έφεση κατά της απόφασης και το Εφετείο Πατρών την έκανε δεκτή.

《Σύφωνα με την απόφαση του εφετείου》, αναφέρει ο κ. Λυμπερόπουλος, 《ο ισχυρισμός της κυρίας Μπαζιάνα ότι δήθεν της υπεξαίρεσα χρήματα παρακρατώντας αμοιβές της κατέπεσε. Σύφωνα με την απόφαση, οι ισχυρισμοί της αποδείχτηκαν απολύτως ψευδείς και συνιστούν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ψευδής και συκοφαντικός αποδείχθηκε πως ήταν και ο ισχυρισμός της ότι δήθεν ιδιοποιηθήκαμε πνευματική της εργασία. Με δύο δικαστικές αποφάσεις κρίθηκε ότι η κυρία Μπαζιάνα δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί να γραφτεί το όνομά της σε εργασία που δεν γνωρίζει και δεν έχει αυτή εκπονήσει, ούτε μπορεί να απαγορεύει στην επιστημονική ομάδα που είχε εκπονήσει το έργο να το παρουσιάσουν και να το δημοσιεύσουν.

Το 《ΘΕΜΑ》 επικοινώνησε με την κυρία Μπαζιάνα για να ζητήσει την άποψή της για τα όσα υποστηρίζει ο καθηγητής, όμως η ίδια δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

—–
Και οι παρακάτω σελίδες αναφέρονται στο θέμα:

http://syriza-vyrona.pblogs.gr/2007/11/137929.html
http://www.ntua.gr/posdep/MME/Nov_2005/2005-11-07_avgi.htm
http://www.adslgr.com/forum/archive/index.php/t-143893.html
http://daraspatras.blogspot.com/2007/10/22-10-2007.html
http://alfavita.gr/typos/typos158.htm