Μέχρι τώρα στο μπλογκ αυτό έχουμε στηλιτεύσει μεταξύ άλλων τη ραθυμία, την ανικανότητα, το βόλεμα, τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, και τις δολοπλοκίες για διατήρηση εξουσίας. Υπάρχει κάτι που έχει διαφύγει της προσοχής μας: η προγραμματοθηρία. Δηλαδή, ο υπέρμετρος ζήλος για προσέλκυση εξωτερικής χρηματοδότησης, όχι για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά για συγκέντρωση δύναμης και προσωπικό πλουτισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κ. Δημήτρης Φωτιάδης, καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αποφοίτησε το 1985 από το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μετσοβίου και έκανε το διδακτορικό του στο ομόλογο τμήμα της Minnesota με τον K. Jensen (simulations of reacting flows in chemical vapor deposition). Ξεκίνησε ως λέκτορας στο τμήμα Πληροφορικής των Ιωαννίνων το 1995. Προήχθη σε επίκουρο καθηγητή το 1999 και σε αναπληρωτή καθηγητή το 2002. Από το 2003 είναι πρόεδρος του ΔΣ του «Επιστημονικού και Τεχνολογικού πάρκου Ηπείρου» και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το παρακάτω σχόλιο είναι από φοιτητή του τμήματός του:

«Ο Φωτιάδης είναι ένας καθηγητής (αναπληρωτής) ο οποίος είναι τα πάντα εκτός από καθηγητής. Και ευτυχώς είναι ο μοναδικός «τέτοιος» καθηγητής που έχουμε, όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές μας ενδιαφέρονται πραγματικά για την σχολή και τα μαθήματα τους, είναι συνεννοήσιμοι και συνεπείς. Ο Φωτιάδης γενικά δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Κάνει κάποια μαθήματα, αλλά τα κάνει «απλά για να τα κάνει». Αρκετές φορές στέλνει τους διδακτορικούς του να κάνουν μάθημα. Οι κύριες δραστηριότητες του είναι «οικονομικές». Είναι «project manager», όλα τα υπόλοιπα είναι περιτύλιγμα. Αυτή είναι η κύρια ασχολία του. Απ’ ότι μας είχε πει και ο ίδιος, είχε αναλάβει και κάποια προγράμματα ασφάλειας επί Ολυμπιακών Αγώνων»

Δείτε τα προγράμματα που έχει προσελκύσει κατά τη διάρκεια της δωδεκάχρονης καριέρας του στο Π. Ιωαννίνων. Συνολικά 94, συνολικής αξίας ~25 εκατομμυρίων ευρώ! Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ανάπτυξη εργαλείων εικονικής πραγματικότητας και εφαρμογή για την προβολή της Τέχνης της ασημουργίας στην Ήπειρο (20.8 εκ δρχ), ανάπτυξη εφαρμογών τηλεϊατρικής και τηλεργασίας σε κατανεμημένα περιβάλλοντα (1 εκ. ECU), χρήση γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων στην προστασία του περιβάλλοντος (400 KECU), σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογών τηλεματικής στην υγεία και πολιτισμό με χρήση ασύρματων δικτύων (200 εκ δρχ), Comparative Analysis of Manufacturing Technologies (50 KECU), A Remotely Monitored Wearable Ultrasound Device for the Monitoring and Acceleration of Bone Healing (940 K Euro), Intelligent Personal Health Assistant (870Κ ευρώ), σύστημα βασισμένο σε διαχείριση γνώσης για την άντληση πληροφοριών από υπάρχοντα συστήματα και πληροφοριακές πηγές του διαδικτύου (545 εκ. δραχμές και 560 Κ ευρώ), ευφυές σύστημα για την παρακολούθηση των αθλητών και την βελτίωση της απόδοσής τους, φορούμενο, το οποίο επεξεργάζεται βιοσήματα (285Κ ευρώ), An intelligent wearable device for health monitoring during pregnancy (630K ευρώ), Επιχειρηματικότητα Μέσω της Καινοτομίας στην Ηπείρο (190 Κ ευρώ), Μια διαδικτυακή πλατφόρμα για ευφυείς υπηρεσίες στη μουσική εκπαίδευση (202.8 Κ ευρώ), Σύμβουλος τεχνικής υποστήριξης για την ανάπτυξη μητροπολιτικών δικτύων οπτικών ινών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (150Κ ευρώ), Εφαρμογή και λειτουργία υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) προς τον πολίτη, με χρήση εφαρμογών ERP-CDM ανοιχτού λογισμικού (291,650 ευρώ), ευφυές σύστημα παρακολούθησης της ψυχικής και σωματικής κατάστασης οδηγών σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης (130,745 ευρώ), παράθυρο στους θρύλους των Ιωαννίνων: ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Ιωαννιτών (171,515 ευρώ), Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ- ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 (1,198,376 ευρώ), Γραφείο Διαμεσολάβησης Π. Ιωαννίνων (300 Κ ευρώ), Πιλοτικό Σύστημα Πλοήγησης και Ξενάγησης στο Δήμο Αρταίων (178,500 ευρώ), Αξιολόγηση και Κλινική Εφαρμογή ενός Συστήματος Υπερήχων για την Παρακολούθηση της Πώρωσης Καταγμάτων Μακρών Οστών και την Επιτάχυνση του Χρόνου Θεραπείας (179,281 ευρώ), και πολλά άλλα! Δηλαδή, επί παντός του επιστητού! Ούτε Λεονάρντο Ντα Βίντσι να ήταν. Αυτό που πραγματικά με συγκίνησε: Fundamental rights for women in Rural Europe (57 K ευρώ).

Τι έργο έχει να παρουσιάσει ο κ. Φωτιάδης για αυτά τα χρήματα; Στο Web of Science έχει 91 δημοσιεύσεις, h=11, και 664 αναφορές. 415 αναφορές είναι για τη δουλειά που έκανε στη Minessota. Οι δημοσιεύσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι επί το πλείστον σε περιοδικά με χαμηλό impact factor και είναι πολύ λίγες για τα ποσά που αναφέρονται παραπάνω. Π.χ., για το project με το Wearable Device for Bone Healing, είδα μία δημοσίευση στο Web of Science. Δηλαδή, 940,000 ευρώ για μιά δημοσίευση. Αν το έκανε κάποιος αυτό στην Αμερική δεν θα ξανάβλεπε χορηγεία. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των λεγόμενων «αναπτυξιακών» προγραμμάτων, αξίζει να αναφέρουμε ένα άρθρο σε εφημερίδα των Ιωαννίνων το Νοέμβριο του 2004 που κατήγγειλε ότι ο κ. Φωτιάδης έλαβε σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη ενός κέντρου τηλεματικής ιατρικής από τα οποία δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα. «Ευρωπαϊκά προγράμματα αποτυχαίνουν χωρίς απολογισμό» έγραψε η εφημερίδα. Εκατομμύρια ευρώ πήγαν στράφι. Δείτε και τα πιό πρόσφατα άρθρα στην εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος: 1,2 για το «δίκτυο τηλεϊατρικής». Επίσης, ο κ. Φωτιάδης δεν έχει παράξει ούτε έναν διδακτορικό φοιτητή στην Πληροφορική· αντ’ αυτού παράγει διδακτορικούς στην Ιατρική (μαζί με άλλα μέλη ΔΕΠ), που έχουν γενικά χαμηλότερες απαιτήσεις.

Τα παρακάτω ερωτήματα έρχονται στο μυαλό μου:

α) Που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι όλα πηγαίνουν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Αναφέρω εδώ ότι ο κ. Φωτιάδης προσέλαβε τη σύζυγό του ερευνήτρια σε πρόγραμμά του με μισθό 25,000 ευρώ χωρίς να έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Επίσης, έδωσε 10,000 μπόνους σε φοιτητή του που τέλειωσε ένα πρότζεκτ σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης, πληρώνει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τα μισά από ό,τι προβλέπονται από τον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (δεν είναι ο μόνος, έχουμε ξανα-αναφερθεί σε αυτό, εδώ). Ποιός ελέγχει το νόμιμο των δαπανών; Μήπως θα έπρεπε να καταργηθούν οι ΕΛΚΕ και να θεσπιστεί μιά κεντρική υπηρεσία διαχείρισης ερευνητικών κονδυλίων;

β) Τι κάνουν αυτοί στις Βρυξέλλες; Πώς κρίνονται οι ερευνητικές προτάσεις; Δεν κοιτούν τι άλλη χρηματοδότηση έχει ο αιτών; Δεν ρωτούν τι ποσοστό του χρόνου του σκοπεύει να επενδύσει στο πρόγραμμα, όπως κάνουν εδώ το NSF και το NIH? Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε κάποιος στην Αμερική να προσελκύσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, και μάλιστα τόσο ευρείας θεματολογίας. Τόσα λεφτά δεν έχουν ούτε οι ιδιοφυίες του Harvard. Γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο για οποιονδήποτε επιστήμονα να παράγει έργο σε τόσα πολλά εγχειρήματα ταυτόχρονα.

Η λεηλασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελέστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια. Οι κουτόφραγκοι Ισπανοί και Πορτογάλοι χρησιμοποίησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της υποδομής τους. Σε μας τα ευρωπαϊκά προγράμματα έγιναν βίλες, σκάφη, και πολυτελή αυτοκίνητα με την ένοχη σιωπή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.

γ) Τι γίνεται στη ΓΓΕΤ; Πώς κρίνονται τα διάφορα ΕΠΕΑΕΚ, ΠΕΝΕΔ κτλ; Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Φωτιάδης είχε άριστες σχέσεις με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και έχει άριστες σχέσεις με βουλευτές της ΝΔ τώρα (η παρουσία του σε επίσκεψη του Γ. Βουλγαράκη στο Π.Ι. τεκμηριώνεται σε άρθρο της εφημερίδας Ηπειρωτικός Αγών). «Οι πρόεδροι της ΔΑΠ της σχολής έχουν πολύ καλές σχέσεις με τον Φωτιάδη. Όλοι τους έχουν κάνει (ή κάνουν ακόμα) μεταπτυχιακό ή πτυχιακή στον Φωτιάδη» μου γράφει ο παραπάνω φοιτητής.

Ο κ. Φωτιάδης έχει άριστες σχέσεις και με τις εκάστοτες πρυτανικές αρχές. Π.χ. έχει στενές σχέσεις με τον επί πολλά χρόνια πρύτανη/αντιπρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και νυν πρόεδρο του ΣΑΠΕ κ. Χρήστο Μασσαλά. Είναι συν-συγγραφείς σε 35 από τις 91 του δημοσιεύσεις και υπηρετούν μαζί στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Σε τηλεοπτική εκπομπή του Παύλου Τσίμα το Φεβρουάριο του 2006 αναφέρθηκε ότι ο κ. Μασσαλάς προσέλαβε την κόρη του στο Τεχνολογικό Πάρκο των Ιωαννίνων, του οποίου πρόεδρος, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ο κ. Φωτιάδης. Αλλά και η παρούσα πρυτανική αρχή του κ. Γεροθανάση φαίνεται να είναι φιλικά διακείμενη προς αυτόν. Στην πρόσφατη διανομή πόρων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η πρόταση του κ. Φωτιάδη ήταν ανάμεσα στις λίγες που εγκρίθηκαν (υπάρχουν πολλά δεοντολογικά ερωτήματα στη διανομή αυτή. Ακούω ότι το 50% των χρημάτων κατευθύνθηκε προς το τμήμα Χημείας, στο οποίο ο κ. Γεροθανάσης ανήκει. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Γεροθανάσης χρηματοδότησε τον εαυτό του με 400,000 ευρώ. Δεν υπάρχει εδώ σύγκρουση συμφερόντων;)

Όντως, το πιθάρι των ελληνικών πανεπιστημίων είναι τρύπιο κ. Καραμανλή. Κάνατε τίποτα για να το βουλώσετε;