Μετά από σύσταση του «γερόλυκου». Από το Πρώτο Θέμα της 20/1/2008, σελ. 56. Δεν πιστεύω ο συγγραφέας να έχει αντίρρηση στην αναδημοσίευση. Από ότι βρήκα μέσω Google, ο συγγραφέας διδάσκει στο Ιόνιο πανεπιστήμιο, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη μη ανανέωση των συμβάσεων ΠΔ/407.

—-
State charity workers

Του Δρ Oυίλιαμ Μάλινσον, διδάκτoρα του London School of Economics. Μετάφραση: Θοδωρής Μπουχέλος

Μήπως η ελληνική κυβέρνηση έχει βαλθεί να αναγνωρίσει τα μετριότατα αμερικανικά και αγγλικά κολέγια προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από την ανεπάρκεια και την εγωιστική της συμπεριφορά έναντι των κρατικών πανεπιστημίων; Το περασμένο καλοκαίρι ελήφθη μία απόφαση η οποία -στην ουσία- απέλυε όσους συμβασιούχους πανεπιστημιακούς υπέγραφαν ετήσιες συμβάσεις επί τρία ή και περισσότερα διαδοχικά χρόνια – οι δε θέσεις τους έπρεπε να επαναπροκηρυχθούν. Τα πανεπιστήμια διεμαρτυρήθησαν εντόνως και η τότε υπουργός Παιδείας, κυρία Γιαννάκου, υπεσχέθη να φροντίσει τους κακόμοιρους πανεπιστημιακούς διδάσκοντες βάσει του Π.∆. 407/80, και συνετάγη σχετική τροπολογία. Παρενεβλήθησαν οι εκλογές και έκτοτε δεν έγινε τίποτα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περί τους χίλιους διδάσκοντες ΑΕΙ εργάζονται χωρίς σύμβαση ή πληρωμή από τον Σεπτέμ βριο, ενώ οι φόροι τους πηγαίνουν στους (ύψους €6.000) μισθούς των μελών του Κοινοβουλίου, οι οποίοι ακόμη να ψηφίσουν την τροπολογία που είχαν τάξει η κυρία Γιαννάκου και ο διάδοχός της κ. Στυλιανίδης. Ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα ιδιωτικά κολέγια έχουν απαράδεκτα χαμηλό ακαδημαϊκό επίπεδο, στριμώχνουν διδασκαλία ολόκληρου εξαμήνου σε έναν και μόνο μήνα, ακυρώνουν μαθήματα την τελευταία στιγμή, αρνούνται να αποκαλύψουν τους λογαριασμούς τους, βοηθούν σπουδαστές να τύχουν παρανόμως αναβολής στρατεύσεως, απαγορεύουν τη δημιουργία συλλόγων διδασκόντων, απολύουν προσωπικό χωρίς αιτιολόγηση και δεν εφαρμόζουν δημοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος τα ανταγωνίζεται όσον αφορά στην κακομεταχείριση των εργαζομένων. Αν και οι περισσότεροι διδάσκοντες 《407》 πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών κάθε χρόνο, μένουν άνεργοι επί τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο και πληρώνονται μακράν λιγότερα απ’ όσα δικαιούνται, φαίνεται ότι η κυβέρνηση τώρα τους ρίχνει αλάτι στην πληγή. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους έχουν και οικογένεια: με τι λεφτά θα αγοράσουν αυτοί οι άνθρωποι γάλα για τα παιδιά τους ή θα τα πάνε στον οδοντίατρο;

Ο Ελληνας είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει θέματα εθνικής ντροπής, όπως η υπόθεση Οτσαλάν ή το να χάσει η Εθνική στο ποδόσφαιρο από την Αλβανία ή την Τουρκία. Οταν όμως πρόκειται για πραγματική εθνική ξεφτίλα, όπως η αντιμετώπιση των πανεπιστημιακών ως εθελοντών λειτουργών, ο Ελληνας κρύβει το κεφάλι του στην άμμο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον αδιανόητο σε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Είναι λες και η Ελλάδα έχει πέσει στο επίπεδο της Αλβανίας του 1997 ή της Σοβιετικής Ενώσεως του 1991. Και όταν το ελληνικό κράτος τελικώς πληρώσει τους εθελοντές διδάσκοντες 《407》(σαν να λέμε Γιατροί Xωρίς Σύνορα), ποιος αναρωτιέται τι θα γίνει με τους τόκους των χρημάτων που κάθονται στις τράπεζες; Εμπρός, λοιπόν, κύριε Καραμανλή, δείξτε μας ότι είστε ένας αληθινός πρωθυπουργός που νοιάζεται για το μέλλον της χώρας του και βάλτε την οκνηρή Βουλή σας να κάνει τη δουλειά της!