Το είδα στη λίστα Hellenic-Professors-Phds. Απευθύνεται σε όσους δουλεύουν ή δούλεψαν στο εξωτερικό. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου παίρνει γύρω στα 10-15 λεπτά.

—-
Αγαπητέ κύριε/κυρία,

Ονομάζομαι Λόης Λαμπριανίδης και είμαι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Διεξάγω μία έρευνα για το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» («brain-drain») από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, που σχετίζεται με την απόφαση των πτυχιούχων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων να εργαστούν στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο φαινόμενο για την Ελλάδα, που την τελευταία 10ετία φαίνεται να έχει αποκτήσει αρκετά σημαντικές διαστάσεις. Η φυγή αυτών των ταλέντων «φτωχαίνει» τη χώρα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά). Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο προσεκτικά ώστε να μπορέσει κανείς στη συνέχεια να σκεφτεί και για πιθανά μέτρα πολιτικής που μπορούν να επιφέρουν θετικές επιπτώσεις τόσο για τους πτυχιούχους αυτούς μεμονωμένα όσο και την Ελλάδα γενικότερα.

Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη. Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να συμμετάσχετε στην έρευνά μας συμπληρώνοντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο σχετικά με τους λόγους που σας οδήγησαν να εργαστείτε στο εξωτερικό. Μπορείτε να βρείτε το ερωτηματολόγιο αυτό στο link παρακάτω. Για οποιοδήποτε τεχνικό ζήτημα ή πρόβλημα συναντήσετε κατά την προσπάθεια ανάκτησης και συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου μπορείτε να απευθύνεστε σε μένα (loisl@uom.gr) ή στον συνεργάτη μου κ. Νίκο Βογιατζή (nkvogiatz@uom.gr).

https://www.surveymonkey.com/s.aspx?sm=sJC96vUAP7LvRkVSCnCzvA_3d_3d

Η έρευνα είναι ανώνυμη, ενώ κανένα προσωπικό στοιχείο δεν θα κοινοποιηθεί οπουδήποτε και δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για τις ανάγκες της παρούσας μελέτης. Μετά την ολοκλήρωσή της, τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά και θα αναρτηθούν στο web site της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ – http://www.uom.gr/rdpru). Σε περίπτωση που επιθυμείτε μπορούμε να σας στείλουμε μία συνοπτική έκθεση με τα πορίσματα της έρευνάς μας. Μπορείτε, επίσης, να επισκεφτείτε το παραπάνω web site για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας μας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβολή σας στην κατανόηση του φαινομένου «διαρροής εγκεφάλων» («brain-drain») στην Ελλάδα.

Με εκτίμηση

Λόης Λαμπριανίδης
Οικονομικός Γεωγράφος (MA Sussex, Ph.D. LSE)
Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας