Πριν από λίγο καιρό 12 επιφανείς Έλληνες καθηγητές απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, και αρμόδιους υπουργούς με επικρίσεις κατά του προέδρου του ΕΣΕΤ κ. Δημήτρη Νανόπουλου. Στην επιστολή αναφέρθηκε η Ελευθεροτυπία και ο Θ. Οικονομόπουλος της Καθημερινής. Ολόκληρη η επιστολή και η απάντηση του κ. Νανόπουλου δημοσιεύονται εδώ με άδειά τους:


——————————————-
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Αφορμή για την επιστολή μας αυτή είναι η συνημμένη ολοσέλιδη διαφήμιση αυτοκινήτων με φωτογραφία του κυρίου Δημήτρη Νανόπουλου, που κυκλοφόρησε σε πολλές εφημερίδες της Κυριακής 22 Απριλίου 2007.

Πιστεύουμε, οτι η συμμετοχή σε τέτοιες διαφημίσεις καταναλωτικών αγαθών είναι από μόνη της πράξη ασυμβίβαστη προς το λειτούργημα του ακαδημαϊκού δασκάλου, αφού αντί να προβάλλει στη νέα γενιά το πρότυπο του σεμνού και ανιδιοτελούς εκπαιδευτικού και ερευνητή, του εραστή της μάθησης και του αφοσιωμένου λάτρη και μεταδότη της επιστημονικής αλήθειας, προβάλλει μάλλον αυτό του αστέρα των μέσων επικοινωνίας και της κατανάλωσης.

Φυσικά, η όλη υπόθεση θα ήταν θέμα προσωπικό, αν ο εν λόγω συνάδελφος δεν εκπροσωπούσε εθνικούς θεσμούς, τους οποίους οφείλει να τιμά, να σέβεται και να προστατεύει πρώτος αυτός με το παράδειγμά του. Ο ακαδημαϊκός κύριος Νανόπουλος είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), με σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και το συντονισμό της εθνικής ερευνητικής πολιτικής, είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), είναι Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN και ακόμα πρόεδρος του υπό ίδρυση (;) Κέντρου Κοσμολογίας και Σωματιδιακής Φυσικής. Ως εκ τούτου, οι πράξεις και οι αποφάσεις του γίνονται γνωστές και εκτός των συνόρων και επηρρεάζουν την εικόνα της χώρας μας διεθνώς.

Οφείλει επομένως να μην ανέχεται, για την καλύτερη και μόνο εξυπηρέτηση μιας διαφήμισης, να γράφονται γι’ αυτόν σχόλια, όπως οτι «είναι ανάμεσα στους τέσσερις μεγαλύτερους θεωρητικούς φυσικούς όλων των εποχών». Γνωρίζει πολύ καλά, οτι τέτοια σχόλια αγγίζουν τα όρια του γελοίου, οτι προσβάλλουν προκλητικά τη νοημοσύνη μας και διασύρουν την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Είναι ομολογουμένως σημαντική επιτυχία ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αναφορών στις εργασίες του. Γνωρίζει όμως και ο ίδιος πολύ καλά, οτι για τη διεκδίκηση πραγματικά σημαίνουσας ακαδημαϊκής θέσης σε κορυφαία ιδρύματα του κόσμου ή σημαντικής διεθνούς επιστημονικής διάκρισης, το κριτήριο δεν είναι ο αριθμός των αναφορών, αλλά η πραγματική συνεισφορά στην επιστημονική γνώση, όπως αυτή εκφράζεται από την εκτίμηση των συναδέλφων του, και μάλιστα των διαπρεπέστερων από αυτούς. Ο κύριος Νανόπουλος θα έπρεπε πρώτος, λόγω της θέσεώς του, να τα εξηγεί όλα αυτά στο ευρύ κοινό με σκοπό τη σωστή του διαπαιδαγώγηση, και όχι να συνεργεί επανειλημμένα στη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Αλλο πρόσφατο δείγμα αντιδεοντολογικής πρακτικής είναι η πρόταση προς το ΕΣΕΤ, του οποίου ο κύριος Νανόπουλος προϊσταται, ίδρυσης Κέντρου Κοσμολογίας και Σωματιδιακής Φυσικής με πρόεδρο τον κύριο Νανόπουλο. Το ασυμβίβαστο στην υπόθεση αυτή είναι προφανές. Αντί να φροντίσει να θεσπίσει και να εφαρμόσει πρώτος αυτός υγιείς, διαφανείς και μόνιμους κανόνες πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων και αξιολόγησης, προτίμησε να ακολουθήσει μιαν απολύτως αντιδεοντολογική, κατά τη γνώμη μας, πρακτική. Δεν μπορούμε επομένως να ερμηνεύσουμε αυτή τη πράξη παρά ως ενδεικτική μιας άλλης αντίληψης, που θεωρεί τις δημόσιες θέσεις προνόμιο και όχι πηγή ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο.

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, πιστεύουμε οτι η αναβάθμιση της παιδείας και της έρευνας στη χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη, που δεν θα γίνει με διαφημίσεις, μεθοδεύσεις και υπερβολές. Χρειάζεται αντίθετα, συστηματική, ανιδιοτελής, συλλογική προσπάθεια σε βάθος χρόνου, με σεβασμό σε αδιάβλητους θεσμούς και προσήλωση σε υψηλά ιδεώδη. Με την αποστολή, εν τέλει, των σωστών μηνυμάτων στη νέα γενιά. Πιστεύουμε επίσης, ως εν ενεργεία έλληνες επιστήμονες, οτι η σιωπή μας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα ήταν πράξη ανεύθυνη. Σας απευθύνουμε, λοιπόν, αυτή την επιστολή με την ελπίδα οτι θα συμβάλλετε και εσείς, στο βαθμό που σας αναλογεί, στην θέσπιση και θωράκιση υγειών ακαδημαϊκών θεσμών και πρακτικών στη χώρα μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση επιθυμείτε.

Με τιμή

Σάββας Δημόπουλος (Διδάκτωρ Παν/μίου Chicago, καθηγητής φυσικής Παν/μίου Stanford, California)
Ιωάννης Ηλιόπουλος (Doctorat d’Etat, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας)
Ηλίας Κυρίτσης (Διδάκτωρ Τεχνολογικού Ινστιτούτου Καλιφόρνιας, καθηγητής φυσικής Παν/μίου Κρήτης)
Παναγιώτης Λαμπρόπουλος (Διδάκτωρ Παν/μίου Michigan, ομότιμος καθηγητής φυσικής Παν/μίου Κρήτης)
Κωνσταντίνος Μπαχάς (Διδάκτωρ Παν/μίου Princeton, Διευθυντής Ερευνών στο CNRS/Ecole Normale Superieure, Paris)
Αλέξιος Πολυχρονάκος (Διδάκτωρ Τεχνολογικού Ινστιτούτου Καλιφόρνιας, καθηγητής φυσικής CCNY, New York)
Κωνσταντίνος Σκενδέρης (Διδάκτωρ SUNY, Stony-Brook, New York, Αν. Καθηγητής Παν/μίου Amsterdam)
Νικόλαος Σούρλας (Doctorat d’ Etat, Διευθυντής Ερευνών CNRS/Ecole Normale Superieure, Paris)
Κων/νος Συνολάκης (Διδάκτωρ Τεχνολογικού Ινστιτούτου Καλιφόρνιας, Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Τσουνάμι, USC, Los Angeles)
Θεόδωρος Τομαράς (Διδάκτωρ Παν/μίου Harvard, καθηγητής φυσικής Παν/μίου Κρήτης)
Δημήτριος Χριστοδούλου (Διδάκτωρ Παν/μίου Princeton, Καθηγητής Mαθηματικών και Φυσικής στο ΕΤΗ-Zurich, Switzerland)

Κατάλογος αποδεκτών:

Αξιότιμος Κύριος Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κοινοποίηση:
Αξιότιμος Κύριος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πρωθυπουργός της Ελλάδας,
Αξιότιμος Κύριος Δημήτριος Σιούφας, Υπουργός Ανάπτυξης,
Αξιότιμη Κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Αξιότιμος Κύριος Ιωάννης Τσουκαλάς, Γενικός Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας,
Αξιότιμος Κύριος Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Υφυπουργός Παιδείας
Αξιότιμος Κύριος Δημήτριος Νανόπουλος, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Τ.

Κύριος Γεώργιος Ευαγγελόπουλος, Προεδρία της Δημοκρατίας

——————————————-
Και η απάντηση του κ. Νανόπουλου σε PDF:

Απάντηση Δ.Ν.