Στην Tηλεόραση Χωρίς Σύνορα (TVXS) δημοσιεύουν μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τις διάφορες θέσεις της Δράσης και τα παράπονα του κ. Μάνου για την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Σας παραθέτω εδώ πέρα το κομμάτι για την Παιδεία- και τριτοβάθμια εκπαίδευση- που φυσικά είναι το θέμα που απασχολεί το παρόν forum.
Παρ’όλα αυτά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στην TVXS όχι τόσο για τα προεκλογικά μηνύματα, που είναι αναμενόμενα, αλλά για τα παραδείγματα προβλημάτων που φέρνει σε συνδυασμό με τις δυνητικές λύσεις.
Συγκεκριμένα πράγματα, όχι αερολογίες.
Όχι επαρκώς συγκεκριμένα, τουλάχιστον όσον αφορά την Παιδεία. Ναι, να ανεβάσουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διεθνείς αξιολογήσεις, αλλά πώς; Δεν είπε κάτι απτό. Αν και πιθανότατα θα τους ψηφίσω, δεν μπορώ να μην κάνω κριτική στην έλλειψη προγράμματος.
Για τον αριθμό διδασκόντων στην Φινλανδία το έχω ξανακούσει. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Σε μικρά νησιά υπάρχουν σχολεία όπου οι διδάσκοντες είναι περισσότεροι από τους μαθητές. Θα τα κλείσουμε; Είναι σύνθετο το πρόβλημα.
Είπε ο άνθρωπος.
Μίλησε για πλήρη ακολούθηση της Μπολόνια (ακόμα δεν έχει γίνει), για αξιολόγηση (ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί), για δημιουργία ανταγωνιστικών ιδρυμάτων/τμημάτων σε συγκεκριμένους τομείς που η Ελλάδα είναι παραδοσιακά δυνατή (πχ αρχαιολογία, πολιτισμός, εναλλακτικές μορφές ενέργειας), σε καθηγητές που (υποχρεωτικά;) θα πρέπει να κάνουν και εκπαίδευση στο εξωτερικό, σε στήσιμο τμημάτων σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα…
Όσο για την Φινλανδία, κι αυτή έχει πολλές γεωγραφικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες. Παγετός, απομονωμένες περιοχές του Βορρά, αρκτική νύχτα, μικρές κοινότητες, κλπ.
Και μεταξύ μας το πρόβλημα δεν είναι τα νησιά άγονης γραμμής που σε σύνολο σχολικού πληθυσμού έχουν λιγότερο απ’το 1/100 της Αθήνας. Ας φτιάξουν την Αθήνα/Θεσσαλονίκη κι ας ξοδεύουν μη παραγωγικά για τα μικρά νησιά που δε γίνεται αλλιώς.
Βασικά η μόνη ανταγωνιστικότητα που μπορεί να έχει η ελλάδα είναι να πουλάει πτυχία σε ξένους που θα έρχονται και θα μαθαίνουν το σκονάκι και τον κομματισμό. Οπότε, αντί να πηγαίνουν σε κάποιες «πρότυπες» σχολές της ΜΒ θα έρχονται στις δικές μας.
Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχουμε ακούσει στην Ελλάδα από στόμα πολιτικού.Για τα θέματα παιδείας αν και δεν είμαι ειδικός νομίζω ότι για πρώτη φορά ακούσαμε από στόμα πολιτικού κάτι που δεν μας χάιδευε τα αυτιά
Συγγνώμη αυτά που λέει ο Μάνος θεωρείτε οτι είναι συγκεκριμενα; Θα κάνει λεει αιολικά πάρκα στην Γυάρο, στην Κρήτη και δεν ξερω που… Θα προτείνει λέει στο princeton να έρθει στην … Ελλάδα. Οπως και στο Cambridge. Eμενα αυτα μου ακούγονται μεγάλες τρίχες. Το να λες θα κανω την Κρητη κεντρο αιολικής ενέργειας ειναι πολύ ευκολο. Το να το κάνεις όμως ειναι εντελώς αλλο, και μαλλον αρκετά δύσκολο. Εχω την εντύπωση οτι εχετε την ταση να θέλετε να πιαστείτε από κάπου σώνει και καλά. Αν ήθελε ο Μανος να κάνει κατι θα εμενε στην Νεα Δημοκρατία. Ως υπουργός θα μπορούσε να κάνει κάτι. Τωρα μας λέει τρίχες και ιστορίες καφενείου.
Υ.Γ. Μου ειναι πολύ συμπαθής αλλα αυτό ειναι ασχετο.
Eπίσης μου κάνει τρομερη εντύπωση η άγνοια του οταν ισχυρίζεται οτι θα προτιμουσε να κλείσει τα εργοστασια της ΔΕΗ στην Πτολειμαδα χάριν της πράσινης ανάπτυξης.Ο άνθρωπος πήγε στο ΕΤΗ και στο Ηarvard.΄Αυτά εμαθε στο Ηarvard; Χωρίς λιγνιτικά εργοστασια βασης η ζήτηση θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Τα αιολικά εχουν κακή ποιότητα ισχύος οσο και πράσινα να είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι ολοι μιλούν για επανοδο της πυρηνικής ενέργειας. Σίγουρα το Ηarvard ειναι καλο πανεπιστήμιο αλλα αυτος ο αποφοιτος του μάλλον εχει αρχίσει να γερνάει…
Αρχι@,
ο Μάνος στη συνέντευξή του αναφέρεται και σε άλλα, παλιότερα projects που έφερε σε πέρας. Οπότε άστο, τουλάχιστον στο ιστορικό αυτού του προσώπου υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά που λέει μπορεί να τα φέρει σε πέρας αν έχει λευκή κάρτα απ’την Κυβέρνηση που τον υποστηρίζει. Στη ΝΔ δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα ακριβώς γι’αυτόν τον τελευταίο λόγο, εδώ ο Κωστάκης δεν κατάφερε να ελέγξει τους «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» υπουργούς του, θα έδινε πράσινο φως στον Μάνο ή όποιο Μάνο να χαλάσει το παιχνίδι;
Γενικώς νομίζω ο Μάνος όπως ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος είναι οι δύο μόνοι σύγχρονοι πολιτικοί (να μην πάμε στον Τρικούπη), που ότι έλεγαν το έκαναν σε μεγάλο βαθμό. Γι’αυτό και είναι/ήταν ως πρόσωπα εξαιρετικά δημοφιλείς και αγαπητοί.
@Αρχικελευστής
«Αν ήθελε ο Μανος να κάνει κατι θα εμενε στην Νεα Δημοκρατία. Ως υπουργός θα μπορούσε να κάνει κάτι…»
Μα τον διώξανε τον άνθρωπο (ΔΕΝ έφυγε μόνος του απ’ το «μαντρί»…
Η αιτία ήταν (θυμίζω) η υπερψήφιση το 1999, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης (δηλ. της Ν.Δ.), κυβερνητικής πρότασης (δηλ. του ΠΑΣΟΚ) για περιορισμό ή κάτι τέτοιο των συνδικαλιστών κ.λπ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Ο γνωστός, καλός Μάνος. Για όλα φταίνε οι πολλοί, κακοί εργαζόμενοι και οι άλλοι κακοί πολιτικοί που τους κακομαθαίνουν πλην του εαυτού του. Τι κυρίως μας λέει για τη παιδεία;
1) Είναι πολλοί οι δάσκαλοι και (προφανώς υπονοείται) διώξτε τους για να εξοικονομήσουμε λεφτά να τα ρίξουμε σε υποδομές (βλέπε να τα φάνε τίποτα εργολάβοι).
2) Φέρτε τα Harvard στην Ελλάδα. Τώρα στη γωνία είναι με τον που τον άκουσαν αρχίσαν τα σχέδια να έρθουν. Αλήθεια δεν γνωρίζει ότι πολλά ΙΕΚ τα έχουν ήδη «φέρει»;
3) Τα γνωστά περί αξιολογήσεων στα διαλυμένα από τα κόμματα πανεπιστήμια. Κόμματα τα οποία αυτά και τους χορηγούς τους κωλοσφουγγίζει ο κ. Μάνος επί δεκαετίες.
Γενικά όπου λεφτά κι ο Μάνος. Στο χρηματιστήριο όλοι χαμένοι, ο Μάνος κερδισμένος. Στην ανάπλαση του αεροδρομίου του Ελληνικού μας έλεγε όχι πάρκο, το μισό και βάλε στους ιδιώτες για μαιζονέτες και τα λεφτά από τις αντιπαροχές των ιδιωτών εργολάβων να δωθούν στο δημόσιο για δημιουργία πάρκων σε όλο το λεκανοπέδιο. Τρίχες ξανθές και κατσαρές δηλαδή διότι τα λεφτά αυτά θα χαθούν προτού καν φτάσουν στα ταμεία των δημών που θα τα «διαχειριστούν». Και πάει λέγοντας τι να πρωτοθυμηθούμε πρωί-πρωί. Εικοσιπέντε και βάλε χρόνια στην πολιτική, μέσα στις περισσότερες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις έχει βάλει καλά την υπογραφή του στο χτίσιμο αυτού που λέμε «σύγχρονη» Ελλάδα. Απ’αυτούς τούς δύο μόνο ο Μπουτάρης αξίζει κάτι μιας και που φτιάχνει και κανένα ωραίο κρασάκι που και που.
Λόγια του αέρα,
έχουν πλάκα αυτά που λες γιατί κατηγορείς τον Μάνο γι’αυτά που θα κάνουν μετά οι υπόλοιποι. Ο Μάνος ρίχνει την καλή ιδέα και μετά οι άλλοι την καταστρατηγούν. Δεκτόν. Αλλά γιατί φταίει ο Μάνος;
Εικοσιπέντε και βάλε χρόνια στην πολιτική, ορισμένα απ’τα λίγα αλλά καλά πράγματα που έχουν γίνει είναι δικές του υπογραφές.
@ Λόγια του αέρα
Τα σχόλιά σου είναι εντελώς χυδαία και αισχρά. Το τι εννοεί ο Μάνος για τους εκπαιδευτικούς είναι σαφές. Δεν φταίει για όλη η «υποχρηματοδήτηση» . Διαφωνείς με αυτό? Διατύπωσε τότε την άποψή σου με σαφήνεια και προσπάθησε να τη στηρίξεις με επιχειρήματα, αντί να αποδίδεις στους άλλους πράγματα που δεν είπαν. Διαφωνείς πάλι με την αξιολόγηση? Προτεινέ μας τότε εσύ τι πρέπει να γίνει, αντί να επιδίδεσαι σε χυδαίες επιτίθεσαι χωρίς επιχειρήματα. Όσο για τα ξένα πανεπιστήμια, η Σορβόνη πάντως έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Εξάλλου το θέμα νομικά έχει τελειώσει για τους «κουτόφραγκους», όσο και να σκούζεις. Η πρόταση πάλι για το Ελλληνικό ήταν πολύ συγκεκριμένη. Αν διαφωνείς, προσπάθησε να στηρίξεις την άποψή σου με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ο κίνδυνος να χαθούν λεφτά είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση μεγαλύτερος από ότι σε αυτές που αφορούν άλλα έργα στην Ελλάδα?
Όσο για τα υπόλοιπα που λες είναι απλές βρισιές επιπέδου χουλιγκάνου των γηπέδων. Αν αυτό είναι το επίπεδό σου, ελπίζω να μην είσαι εκπαιδευτικός.
@Μιχαηλίδης
Νομίζω ήμουν σαφής σε αυτά τα λίγα που είπα και ούτε έχω σκοπό να φάω περισσότερο χρόνο για τον κ. Μάνο, σίγουρα άλλωστε υπάρχουν άλλοι πολιτικοί χειρότεροι αυτού.
Ο κ. Μάνος ήταν μέλος πολλών κυβερνήσεων, ψήφισε σε αμέτρητες ψηφοφορίες στη βουλή τα περισσότερα κατά καιρούς δίκαια ή άδικα κυβερνητικά νομοθετήματα σύμφωνα με την πολιτική του κάθε κόμματος που κατα καιρούς υποστήριζε. Άρα δεν έχει δικαίωμα πλέον να μας παραμυθιάζει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους. Τα ίδια είναι πως να το κάνουμε δηλαδή. Ο’τι ήταν να προσφέρει στον τόπο το προσέφερε. Το καλύτερο που έχει να κάνει αυτός και άλλοι παλαιοπολιτικοί είναι να πάνε σπίτια τους, αρκετά. Εαν θέλουν πραγματικά την αλλαγή ας βοηθήσουν κανένα νέο, ταλαντούχο άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και ας του μάθουν τουλάχιστον πως δεν θα διαβρωθεί από το σύστημα και τους διάφορους κομματικούς μηχανισμούς.
@eleos
χυδαίος και αισχρός είσαι εσύ όπως μιλάς. Εαν δεν καταλαβαίνεις τι λέω μάλλον φταίει η μουσική που ακούς. Να ακούς καλύτερα κλασσική. Η heavy metal μαλακίζει σε βάθος χρόνου τον εγκέφαλο.
«Είναι πολλοί οι δάσκαλοι και (προφανώς υπονοείται) διώξτε τους για να εξοικονομήσουμε λεφτά να τα ρίξουμε σε υποδομές (βλέπε να τα φάνε τίποτα εργολάβοι).»
Αυτά που τα είδες εσύ σε όσα είπε ο Μάνος ρε Αϊνστάιν? Αϊντε βλήμα…
@eleos
επειδή αναγνωρίζω στο ψευδώνυμό σου τον μέσο μαλάκα Έλληνα ψηφοφόρο, υπαίτιο του σημερινού χαλιού της Ελλάδας, θα σου δώσω μία συμβουλή: όταν κάποιος σε λέει μαλάκα μην συνεχίζεις την συζήτηση, δεν οδηγεί πουθενά.
Όσον αφορά την αναλογία μαθητών διδασκόντων προφανώς ο κ. Μάνος θα συγκρίνει τα στοιχεία των διορισμένων εκπαιδευτικών και όχι των υπηρετούντων. Τι εννοώ. Μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών της Ελλάδας είναι αποσπασμένο σε υπηρεσίες που δεν έχουν καμιά σχέση με την εκπαίδευση. (Μουσεία, Υπουργεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ ως διοικητικοί κ.λ.π.). Και νομίζω ότι αυτή η κατάσταση υπήρχε όταν και ο κ. Μάνος συμμετείχε στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ………….
Κι εγώ στα λόγια σου αναγνωρίζω μέσο ανθρωπάκι που κάθεται στον καναπέ του και βρίζει του «πολιτικούς» που «είναι όλοι ίδιοι» κτλ κτλ, ενώ βέβαια ο ίδιος δεν έχει ποτέ ευθύνη για τίποτα. Πράγματι, δεν αξίζει τον κόπο να χάνει κανείς το χρόνο του απαντώντας σε ηλίθιους. Πρόσεξε μόνο μαλάκα μη σου επιτεθεί κανένας Φιλανδός μαθητής…αντέ γεια!
@Λόγια του αέρα
Ποιούς υπονοείτε; Το πτωχό μυαλό μου μόνο στο Γιωρίκα και τον Κωστίκα πάει
Λόγια του αέρα,
αυτό είναι τρομερά άδικο να το λες, ακόμα κι αν είσαι πολέμιος του Μάνου. Ο Μάνος έγινε πολλές φορές γνωστός για την ανοιχτή του αντιπαράθεση με κυβερνητικές πολιτικές. Γι’αυτό και πήρε πόδι την τελευταία φορά απ’τη ΝΔ (όπως αναφέρθηκε στο σχόλιο #8 ο κύριος Στυλιάδης).
Το ότι έχει αλλάξει στρατόπεδα δε σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν ΟΦΑ. Ο άνθρωπος κουβαλάει κάπου 100+K ψήφους όπου πάει, είναι φυσικό να είναι περιζήτητος, ιδιαίτερα όταν ασκεί την λογική μετα-ιδεολογική πολιτική που ασκεί.
Θεωρητικά ο Μάνος μπορεί να κολλήσει με οποιαδήποτε παράταξη που επιθυμεί to get the job done. Φυσικά όσο πιο ακραίο είναι το κόμμα τόσο λιγότερες ελευθερίες κινήσεων του δίνουν.
Με τη Δράση- το δικό του κόμμα- παίζει να μπορέσει επιτέλους να φέρεις εις πέρας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό πολιτικών προτάσεων, ιδιαίτερα αν μια μέρα πιάσει τόπο το όνειρό του να βρίσκεται σε κυβέρνηση συνεργασίας με ένα απ’τα μεγάλα κόμματα.
(αυτά που περιγράφω εδώ τα λέει και στη συνέντευξη, αν την είδατε όλη)
—
Επίσης μια παράκληση: κρατήστε αν γίνεται τη συζήτηση σε κόσμια επίπεδα. Μην την εκτροχιάζετε και μη βρίζεστε. Το καταλαβαίνω ότι είναι προεκλογικό ζήτημα και ως ΈΛ-ληνες παθιαζόμαστε, αλλά μη με κάνετε να κλειδώσω τα σχόλια επειδή για ακοοοόμα μια φορά θα έχουμε καταφέρει να το κάνουμε αλλαλούμ.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
Το δικαίωμα της ψήφου και το τι θα την κάνει ο καθένας είναι ιερό.
Διάφορες ύβρεις που είπα δεν απευθύνονται προς τους ψηφοφόρους της Δράσης γενικά, αλλά μόνον σε κάποιον eleos που ανηλεώς και αναιτίως μου επιτέθηκε φραστικά πρώτος.
στο ποστ για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, κάποιοι υπογράμμισαν ότι η κομματικοποίηση των συζητήσεων θα εσήμαινε το θάνατο για το φόρουμ.
Δεν καταλαβαίνω. Αυτό ίσχυε μόνον για όσους εκεί είχαν εκδηλωθεί σαφώς υπέρ.
Τί νόημα έχει εδώ η ανοιχή προπαγάνδα του Μιχαηλίδη και λοιπών υπέρ του κ. Μάνου και του κόμματός του????
@ Κωσταντίνος Μιχαηλίδης
Έχεις δίκιο, ήταν σφάλμα μου να χάσω την ψυχραιμία μου και να μου ξεφύγουν κάποιοι χαρακτηρισμοί που δεν ταιριάζουν στο μπλογκ. Θα προσπαθώ περισσότερο στο μέλλον να κρατώ την ψυχραιμία μου (ό,τι και αν διαβάζω).
Αν θυμάσαι καλά…
μπορεί να θυμάσαι καλά, αλλά μάλλον δεν καταλαβαίνεις καλά. Μήπως όπως τότε με το Πρωταπριλιάτικο αστείο;
Φυσικά και μπορείς να λες ό,τι θες υπέρ ή κατά του κυρίου Μάνου, εγώ ζήτησα απλά όταν ανάβουν τα αίματα να μην βριζόμαστε και να μην κάνουμε μεταξύ μας επιθέσεις οι οποίες όχι μόνο είναι άχρηστες αλλά δεν οδηγούν και πουθενά. Τόσο απλά.
Έχω κι εγώ παράπονα απ’τον Μάνο, έννοια σου. Που διέλυσε τους Ταύρους. :p
Ο Μάνος σίγουρα δεν είναι αφεγάδιαστος. Με βάση πάντως το πολιτικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, είναι από τις πιο καλές περιπτώσεις. Επί πλέον, μπορεί κανείς δίκαια να είναι σκεπτικιστής απέναντι σε μια πρωτοβουλία όπως αυτή της «Δράσης» που μοιάζει μάλλον με άθροισμα προσωπικοτήτων (έστω και αξιόλογων) παρά με πολιτικό σχηματισμό που διαθέτει ιδιαίτερο ιδεολογικό και πολιτικό βάθος. Αλλά, τέλος πάντων, καλό είναι να κρίνουμε τους άλλους για αυτά που πράγματι είπαν και έκαναν, και να μην τους αποδίδουμε φανταστικές κατηγορίες, σκοτεινές προθέσεις ή αμαρτίες στη βάση γενικών χρακτηριστικών (πχ, ότι ανήκουν στην κατηγορία των πολιτικών ή ότι συμμετείχαν σε κάποιο κόμμα ή σε κάποια κυβέρνηση. Ακόμα και σε «άθλιες» κυβερνήσεις μπορείς, ενίοτε, να βρεις ανθρώπους που ξεχωρίζουν).
Είναι γεγονός ότι οι μισοί «εκπαιδευτικοί» τρέχουν να πάρουν αποσπάσεις σε κάθε λογής γραφεία για να μην κάνουν μάθημα.
Το πρόγραμμα του κ. Μάνου δεν είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκο ή καινοτόμο στη σύλληψη του. Το μόνο πράγμα που επί της ουσίας λέει είναι το ιδιωτικοποιήστε και απελευθερώστε τα πάντα σε όλους τους τομείς.
Αυτό ακούγεται ωραίο στην κουρασμένη από το δημοσιοϋπαλληλίκι Ελλάδα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ύστερα από την τελευταία οικονομική κρίση ακόμα και στην πατρίδα του φιλελευθερισμού, τις ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν αρκετές από τις απόψεις και πρακτικές τους.
Οπότε καλό θα ήταν όσοι πολιτικοί επιμένουν στην ιδέα του απόλυτου φιλελευθερισμού να ξανασκεφτούν λιγάκι το όλο concept έστω και αν αυτό εξακολουθεί να «πουλάει» πολιτικά εγχώρια.
Αν προσεξετε αυτα που λεει ο κ Μανος, ειναι σε πρωτη ακροαση καλα, αλλα νομιζω οτι αναφερονται σε καποια αλλη χωρα με σαφως πιο υγιεις θεσμους. Οι ιδεες του δηλαδη ειναι ανεφαρμοστες απο τη στιγμη που ο κοσμος εχει τη νοοτροπια που εχει. Αν το Harvard ερθει Ελλαδα, θα γινει γρηγορα Ελλαδα η θα σηκωθει και θα φυγει οπως εκαναν και τοσες ξενες τραπεζες που παλαιοτερα ειχαν ιδρυσει παραρτηματα στην Ελλαδα.
Ο κ Μανος θα προσφερε μεγαλη υπηρεσια στην Ελλαδα τωρα στην δυση της καρριερας του αν σηκωνε ενα μεγαλο καθρεφτη, και, με την οξυτητα που τον διακρινει στις διατυπωσεις του, αναγκαζε ολους μας να παραδεχτουμε τι ειμαστε. Ακουω πχ για τα κερδη των Ελληνικων τραπεζων ιδιως σ αυτη την κακη περιοδο. Ποιος θα βγει να συνδεσει αυτο το φαινομενο με την φοροδιαφυγη;
Εκπαιδευτικός μου έδωσε την πληροφορία ότι στην Ημαθία υπάρχουν 300 υπεράριθμοι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο εργασίας.
Προέρχονται από διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ και τοποθετιμένους σε διάφορα μέρη, οι οποίοι με τη βοήθεια πολιτικών αποσπάστηκαν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Η ενότητα της Κινητικότητας και Μετακινήσεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Άρθρα 65-75) πρέπει να είναι απ’τα πιο πονεμένα κομμάτια του δημόσιου εργατικού βίου.
Εκεί πέφτουν οι μεγαλύτερες προεκλογικές υποσχέσεις και τα ρουσφέτια κι έτσι κερδίζονται οι ψήφοι από σόγια ολόκληρα. Δυστυχώς όμως έτσι καταστρέφεται και η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, φτιάχνοντας θύλακους υποεργαζόμενων υπεραρίθμων σε αντιδιαστολή με μέρη που δεν έχουν καν προσωπικό.
Δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν το περιστατικό που περιγράφετε κύριε Μάργαρη ήταν αληθινό… :(
Για άλλη μια φορά φαιδρός ο κος Μάνος.
Είπε πολλά και ακουστικώς συμπαθητικά. Ποντάρει ασφαλώς στη μνήμη χρυσόψαρου του σύγχρονου Έλληνα.
Κύριε Μάνο, καλά τα είπατε αλλά όπως λέμε και στην Κρήτη: «θάλασσα να μη σε ‘ξερα να μπω να κολυμπήσω»
Είναι κρίμα που δε συμπεριελήφθη στους «μεγάλους Έλληνες». Μια θέση πάνω από το Σωκράτη και τον Αριστοτέλη την είχε και αυτός σίγουρη…
Μάνος:»Η Ελλάδα έχει 8 φορές περισσότερους εκπαιδευτικούς από ό,τι η Φινλανδία.Για αυτό είναι παράλογο να διορίζουμε κτλ..»
Το θέμα δεν είναι πόσους εκπαιδευτικούς έχει η Ελλάδα αλλά πόσοι είναι διορισμένοι και αν το ποσοστό διορισμένων δηλαδή ενεργών εκπαιδευτικών ανά μαθητή είναι ίσο,μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτό της Φινλανδίας.
Οταν ο Μάνος λέει »8 φορές περισσότερους» εννοεί προφανώς το σύνολο των εκπαιδευτικών(και τους αδιόριστους) διότι σε διαφορετική περίπτωση(εάν εννοούσε δηλαδή τον αριθμό των διορισμένων σε σχέση με τους διορισμένους Φινλανδούς) θα σήμαινε οτι στη Φινλανδία είτε κάθε τάξη έχει 8 φορές περισσότερους μαθητές από ό,τι στην Ελλάδα(δηλαδή έχει 240 μαθητές,εδώ γελάει και το εμπριμέ ερίφιο) ή οτι οι καθηγητές στη Φινλανδία εργάζονται 8 φορές περισσότερες ώρες από ό,τι οι Ελληνες καθηγητές(δηλαδή δουλεύουν κάπου 180 ώρες την εβδομάδα,κάπου 20 ώρες δηλαδή την ημέρα,και πώς αποδίδουν τότε με τέτοια υπερεργασία?) είτε οτι οι μαθητές στη Φινλανδία έχουν 8 φορές λιγότερες ώρες παρακολούθησης από ό,τι οι μαθητές στην Ελλάδα(δηλαδή ο συνολικός χρόνος μαθημάτων είναι 40 λεπτά την ημέρα ή 4 ώρες την εβδομάδα).
Βλέπουμε καθαρά τον παραλογισμό του ισχυρισμού που όμως αποκαλύπτει μια χοντροκοπιά,ένα είδος συγκαλλυμένης απάτης.Διότι ο Μάνος προφανώς εν γνώσει του λέει »έχουμε 8 φορές περισσότερους εκπαιδευτικούς» εννοώντας διορισμένους και αδιόριστους ενώ όταν εξάγει συμπέρασμα »άρα δεν μπορούμε να διορίσουμε» εννοεί τους διορισμένους ως 8/πλάσιους,αυτό αφήνει να εννοηθεί.Παίζοντας δηλαδή με τις λέξεις(εκπαιδευτικοί,αντί διορισμένοι εκπαιδευτικοί) δημιουργεί εντυπώσεις περί οκνηρίας ή ανεπάρκειας ή εξωφρενικών αιτημάτων των Ελλήνων εκπαιδευτικών.
Φυσικά σε έναν έμπειρο επιστήμονα κτλ,μια τέτοια χοτροκομμένη και εντελώς χυδαία απάτη θα τον έκανε να μείνει με το στόμα ανοιχτό.Με τέτοια όμως μας φλομώνουν καθημερινά.Μιλάμε για απόλυτη υποβάθμιση της νοημοσύνης του κοινού(ή μήπως απευθύνεται αποκλειστικά στους ψηφοφόρους του?)
Τώρα εδώ υπεισέρχεται και η ένσταση του αντιοικονομισμού,γιατί δηλαδή εγώ να λεπτολογήσω και να θίξω ζητήματα όπως η διαφορά πληθυσμού Ελλάδας-Φινλανδίας(η Φινλανδία έχει το μισό πληθυσμό) ή θέματα όπως το ποσοστό των αδιόριστων εκπαιδευτικών στη Φινλανδία.Γιατί να θίξω αυτά τα ζητήματα αφού το κοινό(το μεγάλο κοινό) τρώει το παραμύθι και το μεγάλο κοινό αποφασίζει.
Ναι,όμως εδώ το κοινό είμαι εγώ και εγώ καθορίζω το επίπεδο,συνεπώς τέτοιες προσπάθειες εξαπάτησης θα τυγχάνουν της μεταχείρισης που τους αρμόζει.
Δεν είναι δυνατό να σερβιριζόμαστε καθημερινά τον ορυμαγδό από τις παπαριές των ουρακοτάγκων.
Τέρμα το ψέμα.Τώρα μιλάμε εμείς.
Μάνος:»Οσοι πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού διαπρέπουν.»
Τι λέει το υποκείμενο?Δηλαδή οι δεκάδες χιλιάδες λαδώσαντες στα πανεπιστήμια-λαδωτήρια βόθρους τέως Γιουγκοσλαυίας,Βουλγαρίας,Ρουμανίας διαπρέψανε?Δηλαδή το λάδωμα είναι μέγα κατόρθωμα και θρίαμβος?
Διότι όταν εκφέρεις μια τέτοια γενικόλογη πρόταση αυτό υποννοείς.Αλλά ξέχασα.Υπάρχει και η ευρεία θεώρηση.(άσχετα αν οι 40000 Ελληνες φοιτητές της Αγγλίας,οι 20000 της Ιταλίας και οι δεκάδες χιλιάδες των ανατολικών κρατών είναι πλώς άτομα που απέτυχαν να εισαχθούν και επ’ ουδενί δεν αναζήτησαν στο εξωτερικό κάτι παρόμοιο με αυτά που αναφέρει ο Μάνος.Κρεμάλες και πάλι κρεμάλες).
μπορεί να εννοεί και το καρακηφηναριό που στέλνει το υπουργείο παιδείας στα ινστιτούτα του εξωτερικού που έχουν έλληνες διευθυντές για να τυς αναδίξουν σε διεθνούς ολκής κηφήνες και να δικαιολογήσουν την άμεση εκλογή τους σε θέσεις ΔΕΠ στην ελλαδίτσα και τη συνέχιση της υψίστης αποστολής που έχουν προ πολλού(απ΄τα γεννοφάκια τους) επωμισθεί, της ρουφιανιάς για ταχεία ανέλιξη.
Για αυτους που δεν ξερουν τι εκανε ο Μανος οταν ηταν βουλευτης… Εκανε παντα καιριες παρεμβασεις…
Ο άνθρωπος κουβαλάει κάπου 100+K ψήφους όπου πάει, είναι φυσικό να είναι περιζήτητος,
—–
Τζάμπα δηλαδή η θέση του επικρατείας που του έδωσε ο ΓΑΠ. Φαντάζομαι τον πρασινοφρουρό που κλαίει την θέση του βουλευτή γιατί ο ΓΑΠ δεν άφησε το γκανιάν Στέφανο να σαρώσει την Α’ Αθήνας. Για την κατανόηση του φαινομένου Στέφανος Μάνος συνίστατε η παρακολούθηση της ταινίας «Θανασάκης ο πολιτευόμενος».
Καλά τα λέει ο Μάνος,
και δεν μπορούμε να περιμένουμε ποιό αναλυτικές προτάσεις σε μια απλή συνέντευξη. Αν όμως η συνέντευξη αυτή δεν συνοδεύεται από συγκεντρωτικά κείμενα αναλυτικών θέσεων και προτάσεων (του στυλ, τι θα κάνουμε αν εκλέξουμε ευρωβουλευτές), π.χ. στην ιστοσελίδα της δράσης, τότε απλά χαιδεύει τα αυτιά των φιλελευθέρων για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Και δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυτά.
Επίσης, θέλω να παρατηρήσω οτι η λογική του «ψηφίζω το Μάνο χωρίς να δω τι ακριβώς προτείνει επειδή τον εμπιστεύομαι σαν άτομο» προέρχεται από την ελληνική προβατοκουλτούρα που έβγαλε και κράτησε στην εξουσία γενιές και γενιές από καραμανλίδες και παπανδρέους χωρίς ποτέ να τους ζητήσει να κάνουν σοβαρές προτάσεις πριν εκλεγούν και να τις εφαρμόσουν αφού εκλεγούν. Όσο θα υπάρχει αυτή η κουλτούρα τόσο δεν θα βλέπουμε σοβαρές προτάσεις. Αν δεν το κάνουμε προϋπόθεση πριν ψηφίσουμε, δεν θα το παρουμε ποτέ.
Υπάρχει διαφορά στην τοποθέτηση σε θέση λίστας από θέση σταυρού. Η θέση λίστας είναι σαφώς λιγότερο partisan, με πολύ μικρότερη σύνδεση στον κομματικό μηχανισμό και στην παράδοση ενός κόμματος.
Άσε σερβιτόρε, είδαμε και το ευρωψηφοδέλτιο του Τσίπρα. «ΘΒ Φανερός Πράκτωρ 000»
@ΚΜ
Προσωπικά χέστηκα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Τσίπρα (ο οποίος βρήκε τον trendy politician κλώνο του στη Δράση μέσω του παρουσιαστή reality κο. Μαρκουλάκη), βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι σε σχέση με το ψηφοδέλτιο της ΦιΣ που έχει 22 άντρακλες με επαγγέλματα με άμεση επαφή με την σημερινή ελληνική κοινωνία όπως επιθεωρητής τράπεζας, σύμβουλος επιχειρήσεων και μάνατζερ προτιμώ κάποιους που βάλαν ένα delivera. Με την ευκαιρία τα συγχαρίκια μου στους Δημοκρατικούς, πόσοι στόκοι χωράνε σε ένα κόμμα όταν η αίτηση τους απορρίφθηκε από τον Α.Π. ενώ γραφικοί όπως ο Δ. Βεργής και ανεγκέφαλα ακροδεξιά γουρούνια όπως η Χ.Α. κατάφεραν να υποβάλουν επιτυχείς αιτήσεις για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές.
Συμπληρωματικά να πώ ότι η λίστα των ευρωβουλευτών των περισσοτέρων κομμάτων αποτελεί ουσιαστικά στην πλειονότητα δωράκι δωρεάν διακοπών στις Βρυξέλλες σε άτομα που η πιθανότητα τους να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές είναι μηδαμινή είτε γιατί είναι καμένα χαρτιά είτε γιατί οι πολιτικές τους θέσεις απέχουν από την ιδεολογική κατεύθυνση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος (βλ. Γιαννάκου, Τζαβέλλα, Σωτηρίου).
Σερβιτόρε,
προσωπικά σκουπίσου πρώτα και μετά μιλάμε.
Λιγότερο προσωπικά τώρα: να συγκρίνεις τον Τσίπρα με τον Μαρκουλάκη είναι προσβολή για τους ηθοποιούς. Φυσικά για σένα όποιος δε δουλεύει σε γραμμή παραγωγής βιδώνοντας σα drone βίδες ή δουλεύοντας τον χυτοσίδηρο είναι άχρηστος και «πίνει το αίμα του λαού».
Μπορεί να μη συμφωνείς με τους 22 της ΦιΣ ως ανέπαφους με την πραγματικότητα, αλλά καθώς στο επόμενό σου post μιλάς για «διακοπές στις Βρυξέλλες» αναρωτιέμαι αν θα ήταν πιο χρήσιμο να στέλναμε:
– κυρία Σούλα, παρακολουθήτρια βραζιλιάνικων σαπουνόπερων
– Μπάμπης, οδοκαθαριστής
– κυρ-Τάκης, manager υπαίθριου οπωρολαχανοπωλείου
Δηλαδή οι παραπάνω κύριοι/κυρίες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο το μέσο Έλληνα, θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμοι στο Ευρωκοινοβούλιο; Πας καλά;
—
Τέλος, θα διαφωνήσω ακόμα και στο υπονοούμενό σου ότι στην Ευρώπη πάνε οι εθνικά αποτυχημένοι πολιτικοί. Πάνε αυτοί οι καιροί. Η Ευρώπη είναι πλέον πολύ πιο σημαντική απ’όσο 10 και 20 χρόνια πριν και θα γίνεται συνέχεια περισσότερο.
Εξαιτίας αυτής της παρωχημένης σκέψης, δικιάς σου και δυστυχώς πολλών άλλων, ίσως δε στέλναμε ως τώρα τους καλύτερους δυνατούς πολιτικούς μας να μας αντιπροσωπεύσουν και να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στις Βρυξέλλες.
να συγκρίνεις τον Τσίπρα με τον Μαρκουλάκη είναι προσβολή για τους ηθοποιούς
—
Μάλλον δεν έχεις δει το τηλεσκουπίδι Survivor: Ελλάδα-Τουρκία για να καταλάβεις το πνευματικό επίπεδο του καλλιτέχνη.
Η κυρία Σούλα σίγουρα δεν έχει θέση στο ψηφοδέλτιο της ΦιΣ ως γυναίκα, προφανώς ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να εκπροσωπείτε από γυναικούλες.
πάνε οι εθνικά αποτυχημένοι πολιτικοί.
—
Δεν είπα ποτέ αποτυχημένοι, επαναλαμβάνω είπα: «καμένα χαρτιά είτε γιατί οι πολιτικές τους θέσεις απέχουν από την ιδεολογική κατεύθυνση της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος», και για να στο κάνω λιανά, η μεν Γιαννάκου μετά το βιβλίο ιστορίας δεν βγήκε βουλευτής και ούτε πρόκειται λόγω της συντηρητικής βάσης της ΝΔ, η δε Τζαβέλλα ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη με συνδέσεις με τους Αμερικάνους και ενεργό στέλεχος της Ελληνοτουρκικής φιλίας δεν είχε καμία απολύτως ελπίδα να ψηφιστεί από τους αντιαμερικανούς εθνικιστές ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ που είναι γύρω στο 80% της κομματικής βάσης, η δε Σωτηρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία περιπτώση εκλογής σε εθνικές εκλογές μπροστά στα mainstream στελέχη του ΣΥΝ προερχόμενη από την ΚΟΕ, οργάνωση των 1000 νοματαίων. Επομένως οι ευρωεκλογές αποτελούν την μόνη δίοδο για την αξιοποίηση αυτών των στελεχών χωρίς να μπώ στο θέμα αν αξίζουν ή όχι. Σε επίπεδο real politik η «παρωχημένη σκέψη» δεν είναι δικιά μου αλλά των κομμάτων που αντιμετωπίζουν την ευρωβουλή ως δωράκι στα κομματικά τους στελέχη και τα στελέχη που βλέπουν τις Βρυξέλλες ως πενταήμερη, εκτός και αν η Ματσούκα ή ο Μαυρομάτης ανήκουν στα δυνατά στελέχη που αδικήθηκαν στις φετινές εκλογές.
Φυσικά για σένα όποιος δε δουλεύει σε γραμμή παραγωγής βιδώνοντας σα drone βίδες ή δουλεύοντας τον χυτοσίδηρο είναι άχρηστος και «πίνει το αίμα του λαού».
—-
Αυτό μπορεί και να διαβαστεί ως «Φυσικά για σένα όποιος δεν απασχολείτε ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε πολυεθνική, η δεν είναι επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ ή δεν είναι επιθεωρητής τράπεζας είναι είναι άχρηστος και ενάντια στον εκσυγχρονισμό και την αξιοκρατία.
Μάλλον έχετε μπερδέψει την αξιοκρατία με την ολιγαρχία (με την Αριστοτελική ερμηνεία της).
Για να σταματήσει η επίκληση ανυπόστατων ή ανακριβών στατιστικών στοιχείων ιδού μια σύγκριση Φινλανδίας – Ελλάδας για το έτος 2005 που υπάρχουν στοιχεία και για τις δύο χώρες. Πηγή στατιστικών στοιχείων Unesco Institute for Statistics (http://stats.uis.unesco.org/unesco/TableViewer/document.aspx?ReportId=143&IF_Language=eng)
ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ-ΠΡΟΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Φινλανδία 12 – Ελλάδα 12
ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ-ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Φινλανδία 16 – Ελλάδα 11
ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΔΑΣΚΑΛΟ-ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Φινλανδία 12 – Ελλάδα 8
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: Φινλανδία 5,9% – Ελλάδα 2,8%
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ: Φινλανδία 5,9% – Ελλάδα 3,5%
ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ: Φινλανδία 3,5% – Ελλάδα 0,5%
@Κώστα Ζωντανό
Ευχαριστώ για τα στατιστικά στοιχεία. Η διαφορά με την Φιλανδία δεν οφείλεται τόσο στην διαφορά αναλογιών διδασκόντων διδασκομένων, όσο στην ποιότητα της παρεχομένης εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε ακόμη οι Φινλανδοί εκπαιδευτικοί είναι τόσο οπισθοδρομικοί που δέχονται ακόμη την αξιολόγηση.
Μια παρατήρηση για όλους. Μια πιο κόσμια γλώσσα μάλλον θα ήταν ευκταία
Μάλλον δεν έχει δει ΟΛΗ την πολιτική σταδιοδρομία του Τσίπρα ή/και δεν έχεις καταλάβει το ανεφάρμοστο των θέσεων που πρεσβεύεται.
Τόσο ο νεοφιλελευθερισμός όσο ο παλιοφιλελευθερισμός δε μπορεί να εκπροσωπείται ούτε από γυναικούλες, ούτε από αντρούληδες.
Κι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της έννοιας της «κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης» που δυστυχώς πολλοί μας δεν έχουν καταλάβει.
Αντιπροσώπευση (εκπροσώπηση) δε σημαίνει απαραίτητα στέλνω έναν όμοιό μου. Αν ήταν έτσι γιατί το ελληνικό κοινοβούλιο αποτελείται κοντά στο 50% από νομικούς; Έχουμε το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας δικηγόρους και δεν το ήξερα;
Αν ήταν έτσι γιατί δεν στέλνουμε και κοντά 30% φοιτητές να αντιπροσωπεύσουν τους μαθητές και σπουδαστές;
Η κύρα Σούλα και ο κυρ Μπάμπης δεν ΜΠΟΡΟΥΝ να μας αντιπροσωπεύσουν στην Ευρώπη. Απλούστατα γιατί δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, ούτε τις σπουδές, ούτε την κατανόηση των θεσμών. Και όχι, δε μαθαίνονται αυτά με ταχύρρυθμα στο τρένο που σε πηγαίνει από Στρασβούργο στις Βρυξέλλες.
Ελιτίστικη ή μη, η αποτελεσματική πολιτική γίνεται με τους άριστους. Τους καλύτερους που μπορούμε να στείλουμε, είτε στην Ευρώπη είτε σε στο εθνικό κοινοβούλιο.
Ο επιθεωρητής τράπεζας που αναφέρθηκες είναι σαφώς πιο χρήσιμος και γνώστης των προβλημάτων μιας τράπεζας απ’τον τύπο που δουλεύει στο γκισέ και μετράει τις συντάξεις. Άσχετο αν οι υπάλληλοι στο γκισέ είναι 100 φορές παραπάνω, η αντιπροσώπευσή τους μπορεί αποτελεσματικά να γίνει από κάποιον με μεγαλύτερες γνώσεις. Έστω έναν συνδικαλιστή με χρόνια πείρα και σπουδές στα HR βρε αδερφέ!
Μη μου πετάς μέσα τον αρχαίο για το εφέ, γιατί τουλάχιστον οι αρχαίοι (τουλάχιστον κατά τον Πλάτωνα) αλλιώς την φανταζόντουσαν την ιδανική Πολιτεία. Κι εκεί το κεφάλι ήταν πραγματικά αριστοκρατικά αξιοκρατικά, κάτι που δε θα σ’άρεζε στα σίγουρα.
—
Πάντως για να μην είμαι άδικος μαζί σου. Τόσο στην Φιλελεύθερη Συμμαχία, όσο στη Δράση όσο σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα οι γυναίκες-υποψήφιοι είναι σχετικά λίγες. Είναι γενικότερο ελληνικό φαινόμενο αυτό, απέχουμε πολύ απ’τη Σουηδία.
Το ρώτησε ευθεώς μια δημοσιογράφος αυτό στον Μάνο και της απάντησε (1:10) πως πρόκειται όντως για αδυναμία.
—
Τέλος για να λυθούν και οι όποιες άλλες παρεξηγήσεις περί Μάνου δείτε εδώ απαντήσεις σε διάφορα κατά καιρούς κακοήθη σχόλια.
Εδώ ο Μάνος σου λέει εσκεμμένα μούσια περί οχταπλάσιου αριθμού εκπαιδευτικών ανά φοιτητή.
Συνεπώς δύνασαι να συμπεράνεις οτι και τα υπόλοιπα που λέει περί αξιολόγησης κτλ συνιστούν μούσια χρησιμοποιώντας το ίδιο στυλ σκέψης που προωθούν.
Η τέχνη της πολιτικής. Πετάω μια τεχνικο-οικονομο-παπαριά που μου ήρθε μεταξύ καμπινέ και ρεψίματος. Την χάφτει το 50% λόγω βλακείας και απουσίας αναλυτικής σκέψης. Το υπόλοιπο 40% με τη βοήθεια των PR managers των διαφόρων νταβατζήδων, «αναλυτών» δημοσιογραφάρων άγεται και φέρεται μεταξύ του συνόλου των παπαριών που ακούγονται την δεδομένη χρονική περίοδο. Το υπόλοιπο 10% απλά τραβάει τα μαλλιά του και αναρωτιέται γιατί δεν την κοπάνησε όταν έπρεπε για έξω.
Ζωντανέ,
τα στοιχεία της UNESCO μπορεί να διαφέρουν απ’τα λεγόμενα του Μάνου απλά λόγω μεθοδολογίας.
πχ αν το σχόλιο #27 του κύριου Μάργαρη ισχύει τότε αυτόματα είμαστε μπροστά στις κλασικές διαστρεβλώσεις που συχνά γίνονται για να ξεγελάσουμε τους «κουτόφραγκους».
Αν δηλαδή υπάρχουν 300 παραπάνω εκπαιδευτικοί που δεν εργάζονται στην Ημαθία τότε αυτοί μπορεί στη στατιστική της UNESCO να μην προσμετρούνται. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν (υποεργαζόμενοι!) ή δεν πληρώνονται.
Επίσης δεν ξέρεις αν ο Μάνος μιλάει και για τη μεγάλη πληγή της Παραπαιδείας που απασχολεί δεκάδες εκπαιδευτικών ακόμα κι απ’το Δημοτικό. Ένα αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο στην έκταση που το ζούμε.
Τέλος έχω δει πολλά διαφορετικά νούμερα: άλλα βγάζει η Ευρωστάτ, άλλα η Ευριδίκη, άλλα η UNESCO, άλλα η OECD, άλλα το CIA Factbook (λέμε τώρα), άλλα στέλνει η δικιά μας Εθνική Σταστιστική Υπηρεσία.
Χωρίς να ξέρουμε σε ποιά χρονική περίοδο αναφέρεται ο κύριος Μάνος, ποιά η μεθοδολογία του και ποιές είναι οι πηγές του απλά δε μπορούμε να επαληθεύσουμε με ασφάλεια αυτά που λέει. Όχι όμως ότι λέει ο άνθρωπος απαραίτητα ψέματα.
Μάλλον τον αδικείτε τον Μάνο, πολλοί εξ υμών. Πολλά θα μπορούσα να πω και εγώ εις βάρος του (και κάποια υπέρ του όμως), για την παρουσία και πορεία του στα κόμματα εξουσίας. Θέλω όμως να ρωτήσω εσώς που μικάτε απαξιωτικά για αυτόν. Έχετε να μας προτείνετε από τα μεγαλοστελεχά των κομμάτων εξουσίας, κάποιον, ας πούμε, πιο ειλικρινή;
Πιο ευθύ; Πιο ικανό;
Εγώ ψάχνω στη μνήμη μου και δεν βρίσκω… Αν και, σαν αξιόλογα άτομα-πολιτικούς, ως ποιότητα, θα μπορούσα ίσως να αναφέρω τον Αλέκο Παπαδόπουλο, τον Φώτη Κουβέλη… Από τη ΝΔ, πέραν του Άρη Σταθάκη (που δεν είναι πρωτοκλασσάτος βέβαια), ουδέν…
Οι έννοιες πολιτικός και ποιότητα είναι μάλλον ασύμβατες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών των πολύ ολίγων που τις φέρνουν λίγο πιο κοντά, βλέπω και τον Μάνο…
Η αναλογία που ανέφερε ο Μάνος ήταν προφανώς εσφαλμένη. Πάντως από τα στοιχεία της UNESCO προκύπτει σαφώς ότι η Ελλάδα δεν υστερεί έναντι της Φιλανδίας αναφορικά με την αναλογία μαθητών/εκπαιδευτικών. Επί πλέον, το ζουμί της τποθέτησης του Μάνου είναι σαφώς ότι τα προβλήματα της παιδείας στην Ελλάδα δεν βρίσκονται απλά στην υποχρηματοδότηση. Αυτή είναι μια θέση άλλωστε που την έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων και ο οικοδεσπότης του μπλογκ. Υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού? Ευπρόσδεκτη. Να στηρίζεται όμως σε επιχειρήματα και να μην είναι απλά προϊόν εμπάθειας και κομπλεξισμού
Αν θυμάμαι καλά από την εκπομπή που συμμετέχει ο Μάνος στο City μια φορά που την άκουσα και έτυχε να αναφερθεί στο θέμα, περιλαμβάνει στους υπολογισμούς του και όσους υπολογίζεται να απασχολούνται στην παραπαιδεία.
«Έχετε να μας προτείνετε, κάποιον, ας πούμε, πιο ειλικρινή; Πιο ευθύ; Πιο ικανό; Εγώ ψάχνω στη μνήμη μου και δεν βρίσκω…»
Πως δεν υπάρχουν μου ήρθαν δύο τώρα:
1) Βεργής ο οικολόγος – όντας εκτός βουλής και κυβερνήσεων προκάλεσε ολόκληρη πρωθυπουργό της Τουρκίας με την αφίσσα-τοποθέτηση του για τα Ύμια…
2) Βασίλης Λεβέντης ο πρωην οικολόγος – όποιος πιστεύει ότι είναι εύκολη δουλειά να βρίζεις δημόσια στη τηλεόραση τους νταβατζήδες επί μια εικοσαετία δεν έχει παρά να προσπαθήσει να το κάνει. Είναι και απόφοιτος του ΕΜΠ…
kala ola auta pou lete
alla o manos den exei idea kyrioi ti simainei ereuna, opws oloi
i idea na egkatastisoume parartimata tou harvard kai tou cambridge stin ellada einai arkountws geloia….
Το θέμα είναι οτι σε αυτή την εσφαλμένη αναλογία στηρίζει ο Μάνος όσα στη συνέχεια αναφέρει(γιατί να διορίσουμε 8000 εκπαιδευτικούς?Είμαστε με τα καλά μας?).
Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό κάποιος να μιλάει για ζητήματα ποιότητας εκπαίδευσης χωρίς να αναφέρεται στον ΑΣΕΠ που συνιστά την ασφαλιστική δικλείδα της όποιας ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Παράδειγμα:Μάνος:»Πώς αξιολογήθηκαν αυτοί?Αυτοί μπαίνουν περιμένοντας στον προθάλαμο της επετηρίδας.»Κουβέντα για τον ΑΣΕΠ.
Δηλαδή δεν παίρνει θέση αν αυτοί που μπαίνουν με αναπλήρωση ή λόγω επετηρίδας είναι καλύτεροι ή χειρότεροι όσων περνούν με ΑΣΕΠ και ακόμη χειρότερα αφήνει να ενοηθεί οτι όλοι περνούν με επετηρίδα σα να μην υπήρχε καθόλου ο ΑΣΕΠ.
Για αυτό μιλάμε για ανακρίβειες.
kai gia apofygi parexigisewn
ennoousa oloi oi politikoi
@logia toy aera
καλοδεχούμενη η άποψή σου για Βεργή και Λεβέντη, ως απάντησή σου στο ερώτημα:
“Έχετε να μας προτείνετε, κάποιον, ας πούμε, πιο ειλικρινή; Πιο ευθύ; Πιο ικανό; Εγώ ψάχνω στη μνήμη μου και δεν βρίσκω…”
Εγώ όμως δεν ρώτησα αυτό… άλλαξες το ερώτημά μου, παρά το ότι το παρέθεσες ως αυτούσιο…
Το αυτούσιο ερώτημα ήταν:
«Θέλω όμως να ρωτήσω εσάς που μιλάτε απαξιωτικά για αυτόν. Έχετε να μας προτείνετε από τα μεγαλοστελεχά των κομμάτων εξουσίας, κάποιον, ας πούμε, πιο ειλικρινή;
Πιο ευθύ; Πιο ικανό;»
Μην απαντάς λοιπόν σε ερωτήματα που θέτεις ο ίδιος, δίνοντας την εντύπωση ότι τα έθεσε άλλος…
Σε αυτό που ρωτώ, έχεις απάντηση; (δεν υπονοώ ότι δεν υπάρχει απάντηση, θα είναι σεβαστή για μένα οιαδήποτε απάντηση του ερωτήματος).
Απογευματινή 23/5/2008, σελ. 3, άρθρο Σ. Βούλτεψη:
«[Στην Ελλάδα] αντιστοιχεί ένας εκπαιδευτικός ανά εννέα μαθητές. Στη Φινλανδία […] ένας εκπαιδευτικός ανά 22 μαθητές!»
Δεν ξέρω ποια στοιχεία χρησιμοποίησε ο κ. Μάνος. Αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Παιδεία δεν είναι το φόρτε του. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτήν λεπτομερώς. Επομένως οι ιδέες του είναι αρκετά «σχηματικές».
Ένας μόνο πολιτικός απέδειξε ότι μπορεί να συγκρουστεί για το κοινό καλό, όπως το έχει στο μυαλό του, και να κάνει ρήξεις χωρίς ή με λίγους συμβιβασμούς με το κατεστημένο.
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τα στοιχεία που ανέφερε ο Μάνος είναι ανακριβή και σίγουρα ελέγχεται γι΄αυτό. Τα στοιχεία της UNESCO όμως φαίνεται να στηρίζουν τη θέση ότι το εκπαδυετικό μας σύστημα δεν πάσχει από έλλειψη εκπαιδευτικών. Αυτό είναι το ζουμί της θέσης του και ακόμα περιμένω κα ακούσω κάποια συγκροτημένη και άρα αξιόλογη κριτική πάνω σε αυτή. Επίσης, η άποψη ότι θα μπορούσε κάποιο σοβαρό πανεπιστήμιο να δημιουργήσει παράρτημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο παλαβή. Η Σορβόνη τουλάχιστον έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12305&subid=2&pubid=340877 (δεν γνωρίζω πάντως τι έγινε απο τότε).
Κατά τα άλλα, τουλάχιστον στα θέματα παιδείας η συνέντευξη αναλώθηκε κυρίως σε γενικολογίες χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και από αυτή την άποψη ήταν απογοητευτική. Το αστείο όμως είναι ότι αντί για την άσκηση σοβαρής κριτικής επ’ αυτού έχουμε διάφορους να κάνουν εμπαθή σχόλια και να εκτοξεύουν ασυνάρτητες και φανταστικές κατηγορίες ενταντίον κάποιου που τουλάχιστον για τα δεδομένα του υπαρκτού (και όχι κάποιου ιδεατού) πολιτικού προσωπικού είναι μάλλον από τις σχετικά καλές περιπτώσεις (μαζί πχ με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω).
Δεν νομίζω ότι έχει νόημα η κουβέντα για το πόσοι ακριβώς είναι οι εκπαιδευτικοί μας σε σχέση με τη Φινλανδία. Σημασία έχει ότι είναι ΠΟΛΛΟΙ. Σκεφτείτε ότι οι καθηγητές στο Γυμνάσιο διδάσκουν ελάχιστες ώρες. Σκεφτείτε πόσοι ουσιαστικά αργόμισθοι βρίσκονται σε διάφορες διευθύνσεις, μακρυά από τις οργανικές τους θέσεις. Το κομματικό κριτήριο είναι το καθοριστικό για το ποιος πάει (χωρίς να ντρέπεται) στις αργομισθίες, τόσο τώρα όσο και επί ΠΑΣΟΚ. Η μεγάλη πλειοψηφία των γυμναστών μόνο με τη γυμναστική των παιδιών δεν ασχολείται. Το «πάρτε μια μπάλλα και παίξτε» είναι πολύ γνωστό…
Για αυτά και για αυτά χρειάζονται τόσοι αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 407 και πάει λέγοντας.
Πως να μην έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς, που δουλεύουν λίγο ή/και χωρίς φιλότιμο (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων που ευτυχώς υπάρχουν).
Ο κάθε λογικός και καλών προθέσεων άνθρωπος, θα φρόντιζε να στείλει όλους στις οργανικές τους θέσεις για να δουλέψουν, θα φρόντιζε να γίνει αξιολόγηση της δουλειάς τους (που περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, απαιτείται στην παιδεία) και μετά θα μιλούσε για διορισμούς.
Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ορισμένοι εξ ημών έσπευσαν να καταλογίσουν στον κ. Μανο εσκέμμενη παραπληροφόρηση. Γενικά είναι λάθος να συγκρίνουμε στοιχεία από διαφορετικές μελέτες, αν δεν έχουμε υπ’ όψη πως προέκυψαν τα στοιχεία αυτά. Ειδικά για τον αριθμό των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, αυτός μπορεί να εμφανίζεται διαφορετικός από μελέτη σε μελέτη, ανάλογα με το αν ως εκπαιδευτικοί ορίζονται:
α. μόνο όσοι διδάσκουν στο κανονικό πρόγραμμα
β. οι διευθυντές και υποδιευθυντές, καθώς και το προσωπικό των γραφείων εκπαίδευσης / φυσικής αγωγής / αγωγής υγείας (σε μερικές στατιστικές θεωρούνται διοικητικοί υπάληλοι)
γ. οι διδάσκοντες σε ενισχυτικές δομές (ενδεικτικά: πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης)
δ. οι υποαπασχολούμενοι ‘υπεράριθμοι’
ε. οι διδάσκοντες σε ιδιωτικά σχολεία
στ. οι διδάσκοντες σε εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από άλλα υπουργεία πλήν ΥΠΕΠΘ, όπως λ.χ. τα ΤΕΕ του Υπουργείου Γεωργίας, τα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
ζ. οι αποσπασμένοι σε πάσης φύσης υπηρεσίες εκτός εκπαίδευσης
η. οι ευρισκόμενοι σε διάφορες μακροχρόνιες άδειες (εκπαιδευτικές, ανατροφής κλπ.)
Επίσης, η κατάσταση περιπλέκεται επειδή μερικές στατιστικές αναφέρονται μόνο σε μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους ενώ άλλες συμπεριλαμβάνουν τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Ακόμη, σε μερικές στατιστικές όσοι δε συμπληρώνουν πλήρες ωράριο (λ.χ. ωρομίσθιοι, υπεράριθμοι) μετρώνται ως κλάσματα του Full Time Equivalent ενώ άλλες καταμετρήσεις απλώς «μετράνε κεφάλια».
Για το λόγο αυτό, θεωρώ ότι η ύπαρξη ακόμη και μεγάλης αναντιστοιχίας μεταξύ των στοιχείων που επικαλείται ο κ. Μάνος και των δημοσιευμένων αλλού ερμηνεύεται μεθοδολογικά και δεν πρέπει ούτε να ξενίζει ούτε να χρησιμοποιείται ως αφορμή για αφοριστικές τοποθετήσεις.
Επί της ουσίας, πάντως, όλα τα στοιχεία που παρατέθηκαν συγκλίνουν γύρω από τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει έλλειψη στον αριθμό των εκπαιδευτικών (γενικά). Άρα η ενδεχόμενη υιοθέτηση των επίμονα προβαλλομένων συντεχνιακών αιτημάτων για περισσότερους διορισμούς (όπως αυτό: http://syllogosadioristwnekpaideytikwn.blogspot.com/) μάλλον κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Αυτό νομίζω ήθελε να θίξει ο κ. Μάνος, και στο σημείο αυτό -παρά τις ενδεχόμενες επιφυλάξεις για τα στοιχεία που χρησιμοποίησε- εμένα τουλάχιστον με βρίσκει σύμφωνο.
Το σίγουρο είναι ότι το GURF, άγνωστο γιατί «αβαντάρει» το Μάνο. Τον καρπαζοεισπράκτορα της γωνίας που βγήκε με έπαρση και κόμπαζε «εγώ έκανα το αεροδρόμιο, εγώ το Ρίο-Αντίρριο, εγώ την αττική οδό, εγώ τους λεωφοριόδρομους, εγώ όλα».
Δε με νοιάζει αν τα έκανε (που @@ έκανε δηλαδή).
ακόμα και αν τα έκανε όμως αυτή η έπαρση δε δικαιολογείται. Και αυτήν ακριβώς την αλαζονεία έχει σιχαθεί ο σκεπτόμενος Έλληνας πολίτης.
Για το λόγο αυτό η Δράση είναι ίσως το μόνο κόμμα που σίγουρα θα πάρει το ποσοστό που της αξίζει
Προσωπικά, κύριε Παπαδάκη, εγώ έχω σιχαθεί την έπαρση των πολιτικών μας που επωμίζονται πράγματα που ΔΕΝ έχουν γίνει. Αυτό με εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Μακάρι να γινόντουσαν πράγματα κι ας ξιπαζόντουσαν, αλλά έλα που δε γίνονται.
Από πού κι ως πού το GURF αβαντάρει τον Μάνο; Οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση αρθρογράφου μπορεί να ανεβάσει τα προεκλογικά μηνύματα για την Παιδεία του όποιου κόμματος θέλει με τον οποιοδήποτε σχολιασμό επιθυμεί. Το ότι ο Λαζαρίδης εκφράζει πρόταση ψήφου ανοιχτά στο σχόλιο #1 δε σημαίνει πως σπονσοράρουμε τον Μάνο (ή μας σπονσοράρει) κιόλας!
@Μάνος Παπαδάκης
Πολύ απαξιωτικά τα λέτε. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο Μάνος εκφράζει κάτι διαφορετικό από τους συνήθεις πολιτικούς. Και πολλά από όσα λέτε πράγματι φέρουν την δική του υπογραφή, ως ξεκίνημα. Θα ξαναθέσω το ερώτημα:
“Θέλω όμως να ρωτήσω εσάς που μιλάτε απαξιωτικά για αυτόν. Έχετε να μας προτείνετε από τα μεγαλοστελεχά των κομμάτων εξουσίας, κάποιον, ας πούμε, πιο ειλικρινή;
Πιο ευθύ; Πιο ικανό;”
Τονίζω: από τα μεγαλοστελεχά των κομμάτων!
Κάθε απάντηση καλοδεχούμενη.
@Grhgorhs
Σχετικά με την ερώτησή σου, Θα σου πω μερικά όνοματα που πάλι μου έρχονται στο μυαλό: ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, ο Κουβέλης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Βορίδης από το ΛΑΟΣ, ο Σουφλιάς από την ΝΔ. Όλους αυτούς εγώ τους θεωρώ ικανότερους από τον Μάνο.
Όσον αφορά την ευθύτητα και την ειλικρίνεια, το πρόβλημα με την ερώτησή σου είναι ότι προσπαθείς να συγκρίνεις τον «αυτόνομο» Μάνο με άτομα τα οποία υπόκεινται σε κομματικό έλεγχο. Εαν πας στο παρελθόν και συγκρίνεις τον Μάνο της ΝΔ δεν διέφερε σε τίποτα από τους άλλους συναδέλφους του εκείνης της περιόδου.
@Manos fans
Ο καρκίνος της χώρας σήμερα είναι ο κομματισμός και το νταβατζιλίκι κάποιων ως επί το πλείστον αμόρφωτων κρατικοδίαιτων λεφτάδων. Όποιος πολιτικός συντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο όσο ικανός και να είναι δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε τίποτα στην αναμόρφωση της κοινωνίας μας. Ο Μάνος υπήρξε πειθήνιο όργανο των κομμάτων και των νταβατζήδων για δεκαετίες και δεν προκειται να αλλάξει τώρα. Όσον αφορά τη διαγραφή του από τη ΝΔ μην την αναφέρει κανείς γιατί συγνώμη θα γελάσω.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα έπρεπε κάποιος να είναι επιφυλακτικός με τον Μάνο και όχι γιατί είπε ένα νούμερο λάθος. Αλήθεια δηλαδή εαν τα νούμερα που έλεγε ήταν σωστά θα έπρεπε να πάμε όλοι μαζί να τον ψηφίσουμε τώρα ως τον mr. perfect;
Όσον αφορά τις φοβερές ιδέες του Μάνου που αναφέρει παντού στα βιογραφικά του έχω την εντύπωση ότι οι περισσότερες ήταν σχέδια του μακαρίτη του Τρίτση και του Δοξιάδη. Επειδή βαριέμαι όμως να ασχοληθώ άλλο με τον κ. Μάνο παρακαλείται κάποιος με καλύτερη μνήμη από μένα να πάρει τη σκυτάλη…
Τόσο στην Φιλελεύθερη Συμμαχία, όσο στη Δράση όσο σε οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα οι γυναίκες-υποψήφιοι είναι σχετικά λίγες.
—-
Στην περίπτωση της ΦιΣ για αυτές της Εωροεκλογές είναι μηδέν, καμία, καπούτ, άρα το σχετικά λίγες που αναφέρεις είναι άστοχο στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητικό στην χειρότερη. Για να μιλάμε με αριθμούς υποψήφιες γυναίκες ευρωβουλευτές το 2009:
ΝΔ 9/22
ΠΑΣΟΚ 11/22
ΚΚΕ 5/22
ΣΥΡΙΖΑ 11/22 (η 11 ως τυπική παρουσία αφού δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής)
ΛΑΟΣ 7/22
ΟΠ 8/22
ΔΡΑΣΗ 3/22
Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη και την θέση των υποψηφίων ώστε να κρίνουμε την πιθανότητα εκλογής τους πράγμα που δεν έκανα λόγω έλλειψης χρόνου. Όσον αφορά τις επιλογές της ΦιΣ της θεωρώ ιδεολογικά κατευθυνόμενες, ιδεολογία η οποία έχει μάλλον εμποτιστεί από έναν άκρατο μισογυνισμό που θυμίζει τους γιάπηδες στο american psycho του ellis.
Η σελίδα του Μάνου στην ΑΒ έχει κάποιες πληροφορίες, αν και περιορίζεται κυρίως στα τελευταία χρόνια:
http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/x-μάνος-στέφανος/
Σερβιτόρε, αφού μας πέταξες τους αριθμούς τουλάχιστον είχες την ευγένεια να μας προσθέσεις πως πρέπει να κρίνουμε και την πιθανότητα εκλογής τους το οποίο δεν έκανες- εντελώς τυχαία- λόγω έλλειψης χρόνου.
Ξαναλέω, η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία να έχουμε περισσότερες γυναίκες απ’ό,τι άνδρες αντιπροσώπους και θηλυκούς επικεφαλής. Για μένα αυτό είναι πάρα πολύ κακό. Δεν ξέρω αν εξηγείται μονάχα απ΄την παράδοση και τη νοοτροπία της φαλλοκρατικής ελληνικής κοινωνίας.
Οι εικασίες σου περί «μισογύνων γιάπιδων» για την ΦιΣ είναι απλά ηλίθιες. Για τέτοιες περιορισμένες ομάδες δε μπορείς να ξέρεις αν είχαν ή όχι υποψήφιες. Αν δεν είχαν, τότε καλά έκαναν και δεν έβαλαν την κερα-Σούλα απλά για τα μάτια του κόσμου… βλέπε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σου. Άκου «τυπική παρουσία».
Όπως και να’χει τα της ΦιΣ μπορείς να τα ρωτήσεις στο blog της ΦιΣ. Σ’αυτό το thread μιλάμε για το πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Μάνου.
—
Μπορείς να αναφέρεις επιγραμματικά τι έκαναν (νόμοι που ψηφίσθηκαν, διατάγματα, έργα, κλπ) οι παραπάνω κύριοι; Όσο για τον Σουφλιά, κι εγώ τον εκτιμούσα μέχρι που έμαθα για το εξοχικό του και το φαραωνικό έργο του να μετακινήσει τον Αχελώο για να φέρει νερό στους μπαξέδες των συντοπίτων του. Ε όχι.
Γενικώς Λόγια του αέρα σε βλέπω να βγάζεις «κοινωνικό μίσος» του στυλ
Αν ο Μάνος έκανε κάποια απάτη να την περιγράψεις με στοιχεία, το ότι απλά αυτός ήταν μέσα στους λίγους που κέρδισε (προσωπικά, δεν το ήξερα καν!) ενώ εσύ και πολλοί άλλοι έχασαν δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος τα έκλεψε τα λεφτά.
Δεκτόν. Αλλά και πάλι, στοιχεία.
Για το αληθινό του έργου του κύριου Μάνου που τόσο εξόργισε εσένα και τον κύριο Παπαδάκη υπάρχουν πάντα τα πρακτικά της Βουλής και των Υπουργείων, αν οι Δοξιάδης και Τρίτσης έκαναν περισσότερα και καλύτερα πράγματα ευχαρίστως να τους τιμήσουμε δεόντως.
«Όπως και να’χει τα της ΦιΣ μπορείς να τα ρωτήσεις στο blog της ΦιΣ. Σ’αυτό το thread μιλάμε για το πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Μάνου.»
Τελικά στο βλογ αυτό η κυρίαρχη τάση είναι με τη ΦΙΣ ή με τη Δράση; Γιατί εγώ έχω μπερδευτεί.
Με ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ και Athens Indy, silly!
‘Ηρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Το GURF δεν στηρίζει τον Μάνο, αλλά τον Manos, God of Primal Darkness:
Αυτός ο Μιχαηλίδης πρέπει να είναι ο Torgo:
Επαλήθευσα τα στοιχεία αναλογίας μαθητών ανα διδάσκοντα και σε άλλες πηγές π.χ. World Bank Edstats (www.worldbank.org/education/edstats). Πουθενά δεν μπόρεσα να εντοπίσω στοιχεία σαν κι αυτά που επικαλείται ο κ. Μάνος ή ο κ. Βούλτεψης. Νομίζω πως η μικρότερη αναλογία μαθητών ανά διδάσκοντα στην Ελλάδα σε σχέση με τη Φινλανδία οφείλεται σε διαφορετική μεθοδολογία υπολογισμού των σχετικών δεικτών και σε καμμία περίπτωση δεν ισχύει το αντίστροφο.
Όλοι όμως αγνόησαν τα στοιχεία δαπανών για την παιδεία γιαυτό και τα επαναλαμβάνω:
ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΥ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: Φινλανδία 5,9% – Ελλάδα 2,8%
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ: Φινλανδία 5,9% – Ελλάδα 3,5%
ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ: Φινλανδία 3,5% – Ελλάδα 0,5%
Συγκεκριμένα πράγματα όχι αερολογίες.
Αγαπητέ κ. Μιχαηλίδη εγώ δεν κερδίζω τίποτα από το GURF, βγάζω αλλιώς το ψωμί μου και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, δεν μπορώ να καθήσω να ψάξω αρχεία για τον Τρίτση και τον Δοξιάδη. Αναφέρει κάπου ο κ. Λαζαρίδης για κάτι που έγραψε η/ο (;) Βούλτεψη, μήπως αυτό ελέγχεται; Το διασταύρωσε αυτό πουθενά; Εν ολίγοις εσύ τι περιμένεις να κάνουμε τους δημοσιογράφους; Θα επαναλάβω το να ζητάς στοιχεία στην Ελλάδα είναι σαν να ψάχνεις για προφυλακτικά σε μπουρδέλο. Βρωμάει ο τόπος άνοιξε λίγο τα μάτια σου και δες το δάσος, μην ψάχνεις ένα-ενα τα δέντρα για να δεις αν υπάρχει δάσος.
Θες στοιχεία για το αν τα κονόμησε ο Μάνος από το χρηματιστήριο. Λοιπόν έβγαλε πολλά χρήματα σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες της εποχής. Θα θες προφανώς links, αυτά καταλαβαίνεις εσύ από την πολυθρόνα σου ως στοιχεία. Ψάξε λοιπόν τα αρχεία της εποχής και μπορεί να τα βρεις εγώ δεν προλαβαίνω.
Αυτό που θα έπρεπε όμως ως σκεπτόμενο άτομο να σε προβληματίσει (χωρίς πολλά στοιχεία) είναι δυνατόν σε μια χώρα 10 εκατομ. κατοίκων υπουργοί, βουλευτές και μεγαλοστελέχη κομμάτων όταν έχουν inside information και μπορούν εν πολλοίς να καθοδηγούν τα πράγματα να παίζουν χρηματιστήριο; Τι έκανε π.χ. ο άμεμπτος κ. Μάνος για το χάλι αυτό; Έπαιξε και κέρδισε.
Θες μια συμβουλή Κώστα άσε λίγο το πληκτρολόγιο και βγες και λίγο out there και άνοιξε τα μάτια σου, εκεί είναι τα στοιχεία.
Και ένα τελευταίο παράδειγμα:
Click to access 290309%2078.pdf
εσύ θεωρείς εύκολο κάποιος σε αυτή ή παρόμοια εφημερίδα να σου βάλουν ολοσέλιδο bio-διαφήμιση χωρίς ο x εκδότης να είναι σίγουρος ότι του έχεις γλύψει καλά και την τελευταία πρωκτότριχά του; Εαν θεωρείς δε το γεγονός άνευ σημασίας μάλλον δεν υπάρχει νόημα να πω τίποτε άλλο.
@logia toy aera
Διαφωνώ με τον συνομωσιολογικό χαρακτήρα των γραφομένων σου. Η παράγραφος σχετικά με τον ΕΤ μάλιστα πάει μακρυά τη βαλίτσα «το βρίσκεις εύκολο… κλπ κλπ». Η απάντηση είναι ότι μια σελίδα για τον Μάνο έχει νόημα σε μια εφημερίδα. Εσύ το έκανες γεγονός αναμφισβήτητο ότι έκανε διάφορα ακατανόμαστα για να κερδίσει την δημοσιότητα αυτή.
Εγώ δεν δέχομαι ποτέ ως γεγονότα τέτοιες αρνητικές υποθέσεις και μάλιστα για ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Να μου έλεγες π.χ. ο Βουλγαράκης δεν μπορεί, θα έβαλε το χέρι του στη μαρμίτα των συμβολαίων Βατοπεδίου που έκαναν οι συμβολαιογράφοι και δικηγόροι της φάρας του, εκεί ναι, ομολογώ ότι το πιστεύω.
Πιθανόν να ψηφίσω τον Μάνο. Με βοήθησες και συ στην απόφαση αυτή (αν τελικά την πάρω).
Με τιμή
Γρηγόρης ο Αναποφάσιστος
@logia tou aera sto 64
«@Grhgorhs
Σχετικά με την ερώτησή σου, Θα σου πω μερικά όνοματα που πάλι μου έρχονται στο μυαλό: ο Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, ο Κουβέλης από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Βορίδης από το ΛΑΟΣ, ο Σουφλιάς από την ΝΔ. Όλους αυτούς εγώ τους θεωρώ ικανότερους από τον Μάνο.»
Στο μήνυμά σου αυτό, τα λες γενικώς σωστά. Καλός σχετικά ο Λοβέρδος (όχι αρκετά μη κομματικός όμως), Κουβέλης σίγουρα ναι. Βορίδης.. τι να πω.. δε λέω, στέκεται πολύ σωστά και λογικά, όπου τον έχω ακούσει.. και σοβαρά, σε αντίθεση με άλλα μπουμπούκια του κόμματός του. Σουφλιάς, ε, καλός ο Σαρακατσάνος, αν τον είχαν κάνει αρχηγό μπορεί και να είχαν κερδίσει τις εκλογές του 2000. ΑΛλά όπως σχολιάστηκε, αυτή η εκτροπή του Αχελώου για να δείξει ότι θα εξυπηρετήσει τους συντοπίτες του, παραείναι χοντράδα. Το «δείξει» το λέω διότι τελικά κακό σε όλους θα κάνει. Θα συνεχίσουν την τερατώδη καλλιέργεια που λέγεται βαμβάκι, αντί να στραφούν σε μη υδροβόρες. Μην τα λέω, πρόκεται για οικολογικό τερατούργημα.
Τελικά προτιμώ τον Μάνο. Θα προτιμούσα ΣΥΡΙΖΑ αν επικρατούσε εκεί η νοοτροπία Κουβέλη. Παίζουν και οι οικολόγοι όμως (μη μου ξαναπείς Βεργής…)
με θλιβει το γεγονος οτι δεν υπαρχει μια συζητηση τύπου debate με αφρομη τις ευρωεκλογες, για την εκπαιδευση/ ερευνα με καθαρες θεματικες ενοτητες, βασική εκπαιδευση, πανεπιστημια, ερευνα, χρηματοδοτηση
με ξεκαθαρα πραγματα και οχι γενικότητες και αστεϊσμους του τυπου θα φέρω το καιμπριτζ στην Ελλάδα
να ξερουμε τελικα ποιον θελουμε με βασει τα κριτηρια της δουλειας μας
@Grhgorhs
«Να μου έλεγες π.χ. ο Βουλγαράκης δεν μπορεί, θα έβαλε το χέρι του στη μαρμίτα των συμβολαίων Βατοπεδίου που έκαναν οι συμβολαιογράφοι και δικηγόροι της φάρας του, εκεί ναι, ομολογώ ότι το πιστεύω.»
Θα σε «εκπλήξω» και θα σου πω ότι για αυτό δεν είμαι σίγουρος. Μπορεί όντως όπως ισχυρίζεται να είναι νομότυπος. Το μέλλον θα δείξει.
«Πιθανόν να ψηφίσω τον Μάνο.»
Δεν είναι κακή η απόφασή σου.
«Παίζουν και οι οικολόγοι όμως (μη μου ξαναπείς Βεργής…)»
Μεταξύ σοβαρού και αστείου εαν η Τσιλέρ δει στο δρόμο τον Μάνο και τον Βεργή τον μόνον που θα αναγνωρίσει μάλλον θα είναι ο δεύτερος…
@Κώστας Ζωντανος
Επιτρέψτε μου δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, η World Bank Edstats αναπαράγει τα ήδη παρατεθέντα δεδομένα της UNESCO, δηλαδή δεν αποτελεί ανεξάρτητο dataset. Συνεπώς η επαλήθευση που επιχειρήσατε μάλλον δεν έχει νόημα.
Δεύτερον, στα στοιχεία της UNESCO ως διδάσκοντες ορίζονται μόνο όσοι ασκούν εκπαιδευτικά καθήκοντα («Τhis definition excludes educational personnel who have no active teaching duties»). Στην περίπτωση της Ελλάδας, εξαιρείται ένας απροσδιόριστος αλλά σίγουρα μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που απασχολούνται (;) σε άλλα καθήκοντα εντός και εκτός εκπαίδευσης, ή δε διδάσκουν για άλλους λόγους (λ.χ. άδειες, υπεραριθμίες). Συνεπώς, ο λόγος εκπαιδευτικών / μαθητών (ήδη αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο Φιλλανδικό) πρέπει να διορθωθεί προς τα *άνω*.
Κατά τα λοιπά, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αποσκοπεί η παράθεση των δεικτών εκπαιδευτικών δαπανών. Ουδείς (ούτε νομίζω και ο κ. Μάνος) αμφισβήτησε πως η Ελλάδα επενδύει στην παιδεία και τη έρευνα λιγότερα απ’ όσα πρέπει. Αυτό που έχει αμφισβητηθεί είναι η ανάγκη να διατίθενται οι περιορισμένοι πόροι σε καιροσκοπικές προσλήψεις περιττού προσωπικού. Επ’ αυτού φαντάζομαι δε διαφωνείτε.
@Αχιλλέας Κ.
Σε αυτή τη βάση συμφωνώ απόλυτα.
Αλλά επιμένω πως όποια μεθοδολογική διαφοροποίηση στον υπολογισμό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια τεράστια απόκλιση. Είναι τελείως διαφορετικό να πει κάποιος ότι ο λόγος μαθητών ανά διδάσκοντα είναι 50% μεγαλύτερος στη Φινλανδία σε σχέση με την Ελλάδα και άλλο να ισχυρίζεται πως η διαφορά αυτή ανέρχεται στο 800%.
Προς τί αυτή η υπερβολη; Προς εντυπωσιασμο; Δεν θα μπορούσε κάποιος να βγάλει τα συμπεράσματά του χρησιμοποιώντας τα σωστά στοιχεία; Θα μπορούσα και εγώ να εντυπωσιάσω λέγοντας πως τα νούμερα που επικαλείται ο κ. Μάνος είναι 16 φορές υπερβολικότερα από την αλήθεια.
Η ανακρίβεια της αναλογία που ανέφερε ο Μάνος μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους:
1) Εσκεμένη προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με στόχο της δημιουργία εντυπώσεων
2) Επιπόλαιη επίκκληση στοιχεία χωρίς προηγούμενο έλεγχο της ακρίβειάς τους
3) Λάθος της μνήμης.
Η πρώτη περίπτωση είναι σαφώς η χειρότερη. Δε βλέπω όμως λόγο να πιστέψω ότι είναι αληθής. Άλλωστε τα πραγματικά στοιχεία είναι υπεραρκετά για να στηρίξουν την άποψή του. Επί πλεόν, ο συγκεκριμένος δεν μου έχει δώσει ποτέ την εντύπωση πολιτικού που προσπαθεί να εξαπατήσει τους ψηφοφόρους λέγοντας τέτοια χοντρά ψέματα. Φυσικά, μπορεί να κάνω λάθος, δηλαδή, να έχει δώσει τέτοια δέιγματα στο παρελθόν και εμένα να μου διαφεύγουν.
Η δεύτερη περίπτωση είνα λιγότερο σοβαρή, αλλά και πάλι, ένα πολιτικός που θέλει να προτάσσει τον ορθό λόγο και την υπευθυνότητα οφείλει, αν μη τι άλλο, να είναι πιο προσεκτικός.
Η τρίτη περίπτωση πάλι είναι ένα απλό ανθρώπινο σφάλμα (άλλωστε φαίνεται να αναφέρει έναν αριθμό από μνήμης)
Τέλος, μια γενικότερη παρατήρηση. Οταν κάποιος απευθύνει κατηγογορίες εναντίον συγκεκριμένου πορσώπου, οφείλει να είναι σαφής και οφείλει ακόμα να τεκμηριώσει ο ίδιος τις κατηγορίες που διατυπώνει. Δεν είναι δυνατόν να ζητά από τους άλλους να αποδείξουν ότι έχει δίκιο(!!!)
Άκου «τυπική παρουσία».
—–
Γιατί δεν μπορεί να εκλεγεί, η επιλογή της ήταν το make a point που λένε και οι βάρβαροι, προφανώς και η επιλογή της ΦιΣ ήταν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. ‘Οσο για το μικρό μέγεθος του κόμματος, η Χ.Α. που αποτελείται κατά 90% από σφίχτες με ξυρισμένα κεφάλια έχει 6 υποψήφιες στο ψηφοδέλτιο της, άμα λοιπόν οι νεοναζί μπορούν να βρούν γυναίκες υποψήφιες και δεν μπορεί να βρεί η ΦιΣ τι άλλο να πεί κανείς.
Όπως και να’χει τα της ΦιΣ μπορείς να τα ρωτήσεις στο blog της ΦιΣ. Σ’αυτό το thread μιλάμε για το πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Μάνου.
—
Για αυτό όταν σε ρωτάω κάτι μου απαντάς για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου όλως τυχαίως δεν είμαι ψηφοφόρος.
“Όπως και να’χει τα της ΦιΣ μπορείς να τα ρωτήσεις στο blog της ΦιΣ. Σ’αυτό το thread μιλάμε για το πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Μάνου.”
Τελικά στο βλογ αυτό η κυρίαρχη τάση είναι με τη ΦΙΣ ή με τη Δράση; Γιατί εγώ έχω μπερδευτεί.
Με ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ και Athens Indy, silly!
—-
Για να λυθεί η απορία του κακ9283, Κωστάκης Μιχαηλίδης στο blog του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΦιΣ Σπύρου Ντόβα:»Καλή σας επιτυχία, Σπύρο!
Για μένα κάθε ψήφος μακριά απ’το ΝΔΣΟΚ και τον φαιοκόκκινο σχηματισμό είναι μια χρήσιμη ψήφος για μια καλύτερη Ελλάδα. Η επιμέρους παράταξη παίζει λιγότερο ρόλο, αυτό το αφήνω στην προσωπική άποψη του καθενός για το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει καλύτερα.»
Όλοι ξέρουμε πλέον ότι ο «Μιχαηλίδης» είναι στην πραγματικότητα ο Torgo και ότι πριν γίνει υπηρέτης του Manos ήταν μισογύνης ψυχοπαθής γιάπης στη Νέα Υόρκη και δολοφονούσε γυναίκες μαζί με τα μέλη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας…
Μερικές γενικές παρατηρήσεις:
Κάποιος λέει ότι κάτι είναι ελέφαντας και κάποιος άλλος λέει ότι είναι καμηλοπάρδαλη. Γιατί πρέπει σώνει και καλά ο πρώτος να αποδείξει ότι αυτό το κάτι είναι ελέφαντας και όχι ο δεύτερος οτι αυτό είναι καμηλοπάρδαλη;
Π.χ. κάποιος λέει ότι τα κονόμησε (νομότυπα, δεν είπε κανείς παράνομα) ο Μάνος στο χρηματιστήριο και κάποιος άλλος λέει ότι ο Μάνος είναι καλός γιατί ξέρω εγώ υπέγραψε για να γίνει μια απόσυρση αυτοκινήτων. Γιατί πρέπει ο πρώτος να πάει να ψάχνει εφημερίδες του 2000 στις οποίες γράφτηκε κατά κόρον το θέμα και θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι πάντες αυτό και όχι ο δεύτερος να παει να βρεί το ψήφισμα της απόσυρσης, να ανατρέξει να δει μήπως την σύνταξη του νομοθετήματος την είχαν κάνει άλλοι πριν τον Μάνο, να δει τις βαθύτερες αιτίες δηλαδή μήπως π.χ. οι πωλήσεις των ΙΧ είχαν πιάσει πάτο την εποχή εκείνη και δεχόταν πιέσεις από μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων, να δει επίσης εαν όντως πραγματικά είχε τις ευεργετικές επιπτώσεις που ισχυρίζεται ο εν λόγω πολιτικός οτί είχε το μέτρο στο περιβάλλον και ότι δεν μετατράπηκε απλώς η σύσταση του νέφους σε άλλη μορφή ρύπων (λόγω καταλυτών). Επίσης θα έπρεπε να δει τι επιπτώσεις είχε στην οικονομία το μέτρο, οφέλησε ή ζημίωσε τελικά τον προυπολογισμό. Και πάει λέγοντας.
Δουλειά του εργαζόμενου πολίτη είναι να ενημερώνεται, να συγκρατεί βασικά δεδομένα της πολιτικής ζωής του τόπου, στη συνέχεια να τα επεξεργάζεται, να τα συσχετίζει και να εξάγει ποιοτικά συμπεράσματα τα οποία συνήθως μπορεί και να συγκρατεί ευκολότερα. Επίσης δουλειά του εργαζόμενου πολίτη δεν είναι να ψάχνει δυό μέρες για links, όπως κάνουν μερικοί εδω μέσα, για να δουν εαν είναι σωστή μια πατάτα που πέταξε ένας πολιτικός και να κρατάνε σπίτι τους αρχείο όλου του τύπου των τελευταίων 40 χρόνων.
Γενικά, όλοι έχουν την ευθύνη να τεκμηριώνουν τις απόψεις τους. Αυτό ισχύει γενικά. Η ευθύνη είναι πάντως ακόμα μεγαλύτερη όταν κάποιος βάλει κατά της ηθικής κάποιου προσώπου.
Μία ακόμα ρώτηση: αν ο Μάνος κέρδισε νόμιμα χρήματα στο χρηματηστήριο πιο το πρόβλημα? (Υπενθύμιση: η χρήση πρακτικών τύπου ‘insider information’ είναι παράνομη)
@eleos
Το θέμα με το χρηματιστήριο δεν είναι νομικό είναι ηθικό. Εκείνη την περίοδο είχε κάνει τους φιλελευθερους (αν θυμάμαι καλά) και δεν πρέπει να είχε κάποιο αξίωμα άρα ήταν νόμιμος ή τουλάχιστον εύκολα νομότυπος.
Το ζήτημα είναι όμως πως κάποιος που μιλούσε για φιλελεύθερες αναμορφώσεις της χώρας και κουραφέξαλα ενώ προφανώς θα γνώριζε για το τι επίκειται για τον κοσμάκη στο ΧΑΑ καθόταν και έκανε τον επενδυτή αντί να βγει και να πληροφορήσει την κοινή γνώμη.
Και μη μου πεις ότι δεν γνώριζε έστω και κάποιον τραπεζίτη για να τον πληροφορεί το τι παίζεται εκείνη την περίοδο, έλεος. Αυτό εννοώ inside information. Μπορεί στο USA να είναι παράνομο, στο Ελλαδιστάν όμως γίνεται κατά κόρον από όλους όσους μπορούν (ανηθίκως βέβαια).
Η χρήση εσωτερικής πληροφόρησης είναι παράνομη και στο γκρης, όχι μόνο στο Αμέρικα:
http://www.ine.otoe.gr/UplDocs/tekmiriosi/diafora/arxontakis/enotita_I.pdf/.
θα το επαναλάβω για τελευταία φορά. Χωρίς έστω κάποιες συγκεκριμένες ενδείξεις δεν μπορείς να κατηγορείς αβασάνιστα τον οποιονδήποτε.
Σερβιτρόλε, μπράβο!
Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεις το όνομά σου!
Διατηρώ φιλικές σχέσεις με τον Σπύρο Ντόβα και βλέπω την οποιαδήποτε παράταξη φιλελεύθερων (νεο- και παλαιο-) καταβολών με εξαιρετική συμπάθεια. Δεν έχω κανένα πρόβλημα λοιπόν να ευχηθώ δημόσια την επιτυχία σε οποιοδήποτε τέτοιο κόμμα.
Απορώ πάντως μαζί σου που αντί να χρησιμοποιείς επικοικοδομητικά τον άπλετο χρόνο σου ξεσκατώνοντας παιδιά στον τρίτο κόσμο ή βοηθώντας την εργατιά, κάθεσαι και αλωνίζεις τα «νεοφιλελεύθερα» blogs (όχι μόνο ένα!) για δήθεν μαργαριτάρια. Πριν το 1990 δούλευες μήπως στην Stasi;
Επί της ουσίας, τα τυπικά ψηφοδέλτια δε μου λένε τίποτα. Εξάλλου το ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί 1-2 Ευρωβουλευτές να βγάλει. Και 20 γυναίκες να έβαζε στη λίστα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έβγαιναν. Το θέμα είναι αυτές που θα έβαζε είναι όντως ικανές (άξιες, πετυχημένες στον τομέα τους) ή είναι απλά ανακυκλωμένες «αγωνίστριες» που κρατούσαν τον τηλεβόα στα φοιτητικά τους χρόνια;
Και άσε τα σάπια που δεν είσαι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άντε και να μην είσαι, είσαι πιθανότατα κάτι αριστερότερο… και πολύ χειρότερο και ακραίο. :(
—
Ναι βρε, Λόγια του αέρα, αλλά για να μη μείνουμε σε «λόγια το αέρα» (no pun intended!) ήλπιζα να μου φέρεις ένα-δυο παραδείγματα.
Ο Μάνος και σ’όλα ψέματα να έλεγε και ένα πράγμα να του άφηνες (το νόμο της απόσυρσης, που σίγουρα ήταν δικός του!) είναι μακράν ένας απ’τους πιο αποτελεσματικούς πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας.
Οι άλλοι τι έκαναν;
Ξέρω πολύ κόσμο που τα κονόμησε, και άλλο τόσο και περισσότερο που έχασε. Δεν είναι θέμα βαρεμάρας που δεν ψάχνω, απλά δε μ’ενδιαφέρει η νοοτροπία του «αα κέρδισε λεφτά στο χρηματιστήριο άρα είχε insider information και τα έκλεψε».
Οι εφημερίδες που αναφέρεσαι μιλάν για κάποια απάτη ή απλά αναφέρουν ότι έβγαλε λεφτά; Γιατί αν είναι το δεύτερο να μην χάνω και τον χρόνο μου…
@eleos
«Η χρήση εσωτερικής πληροφόρησης είναι παράνομη και στο γκρης»
Όσο είναι παράνομη και η κάλυψη των ημιυπαιθρίων.
@Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Άστα Κώστα είμαστε σε άλλο μήκος κύματος. Αλήθεια πόσο χρονών ήσουν το ’90 που ο Μάνος επιτελούσε το εθνοσωτήριο έργο του;
Ανήλικος.
Όμως εγώ και πολλοί συμμαθητές μου θυμάμαι που συζητούσαμε για τα καινούργια αυτοκίνητα των μπαμπάδων μας και τα οικονομικά/οικολογικά οφέλη του μέτρου.
Εθνοσωτήριο μπορεί να μην ήταν, εξαιρετικά χρήσιμο όμως ναι. Και για το περιβάλλον και για το πορτοφόλι. Και το εκμεταλλεύθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων. Να δω ο Τρεμόπουλος τι θα κάνει…
Καλά, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: κέρδισε ο Μάνος χρήματα στο χρηματηστήριο διαπράττωντας απάτη? Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό? Με μισόλογα και εξυπνακισμούς καφενειακού επιπέδου δεν αποδεικνύει κανείς τίποτα.
Καλά είμαστε σοβαροί, έλεος? Σ΄αυτό το βλογ περιμένεις να αποδειχθεί τι έκανε και τι δεν έκανε ο κ. Μάνος, τον οποίο δεν θα ψηφίσω, γιατί προτιμώ την παραλία?
Εδώ αποδεδειγμένοι απατεώνες δεν τιμωρούνται και ο μακάκας ο έλλην θα πάει την Κυριακή να τους ψηφίσει με περισσή εθνική περηφάνια!!!
http://efhbos.wordpress.com/2009/05/30/apoxh-akyro-leyk/
Απλά περιμένω από τον καθένα να αναλαμβάνει τις ευθύνες των όσων λέει. Άλλωστε είναι ίδιον του Ελληνάρα να βρίζει τους πάντες από τον καναπέ του ή το καφενείο και να μεταθέτει τις ευθύνες του αλλού. Αν δεν μας αρέσουν οι πολιτικοί που έχουμε ας σκεφτούμε σοβαρά και ας πάρουμε πρωτοβουλίες να κάνουμε κάτι ως πολίτες της χώρας για να αλλάξουμε τα πράγματα. Με το να βρίζουμε γενικά κι αόριστα του πάντες και με το να πηγαίνουμε στη παραλία για να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο, σίγουρα δεν βγαίνει τίποτα.
Το ζήτημα είναι ότι απ΄ό,τι διάβασα ο κ. Μάνος δεν έχει θέσεις για την παιδεία. Κάποιους αφορισμούς άκουσα στη συνέντευξή του. Για να βγάλεις το κεφάλι μου απ΄την άμμο, πρέπει πρώτα να με πείσεις ότι έχεις θέσεις εφαρμόσιμες κι ότι απ΄την εφαρμογή τους μπορεί να ωφεληθεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, κι όχι μια ακόμα ομάδα βολεμένων που τα βρίσκει έτσι κι αλλιώς με όποιο κόμμα ανεβεί στην εξουσία.
Δεν τις πάω τις σαλαμάντρες, τι να κάνουμε!
Καλά κάνεις και δεν ψηφίζεις κάποιον από τη στιγμή που δεν σε πείθει με τα λόγια και τις πράξεις του. Το ζήτημα όμως εδώ και κάποια σχόλια δεν ήταν αυτό, αλλά το κατά πόσον μπορείς να εκτοξεύεις αβασάνιστα βαριές κατηγορίες για απάτη εναντίον κάποιου (ακόμα και αν είναι πολιτικός που αντιπαθείς).Κατά τα άλλα, καλό μαύρισμα την Κυριακή!
εμπειρικά γιατί κάνεις τουμπεκί? θα πας να ψηφίσεις ή θα πας θάλασσα? για δες τι λέει ο έφηβος…………..
καρχαρία
κωστάκη πες αλεύρι!!!!!!!
Απορώ πάντως μαζί σου που αντί να χρησιμοποιείς επικοικοδομητικά τον άπλετο χρόνο σου ξεσκατώνοντας παιδιά στον τρίτο κόσμο ή βοηθώντας την εργατιά
—–
Επειδή δεν γνωριζόμαστε θα έλεγα να κόψεις τις άστοχες υποθέσεις εργασίας για στο ποίο ιδεολογικό χώρο ανήκω και το ποία η πολιτική μου και κοινωνική μου δράση. Παρεπιπτόντος τρίτος κόσμός δεν υπάρχει. Επιπλέον είναι ιδιαίτερη αστεία η συνεχή αναφορά στην Στάζι από έλληνες νεοφιλέλευθερους η οποίοι αγνοούν ότι η Ελλάδα είχε έναν εξίσου ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης τα μεταπολεμικά χρόνια με χαφιέδες, πληροφοριοδότες και παρακρατικούς. Βέβαια σε αντίθεση με τους γερμανούς που διατήρησαν τα αρχεία της Στάζι η ωραία Ελλάς τα έστειλε στην υψικάμινο (όπως και τα δικόγραφα για τους δοσύλογους, τα εγκλήματα πολέμου στον ΒΠΠ και τα αρχεία για την Κατοχική Θεσσαλονίκη).
@eleos 89
Στο σχόλιο μου #84 απάντησα στην ερώτησή σου αλλά μάλλον δεν τη διάβασες.
Το διάβασα το σχόλιο αλλά το μόνο που είδα είναι αοριστίες και μισόλογα. Έτσι δεν στοχειοθετείς κατηγορίες εις βάρος κάποιου ακόμα και σε καθαρά ηθικό επίπεδο.
@empeirika
«δεν έχει θέσεις για την παιδεία».
Ισχυρίζομαι ότι δεν έχει σημασία που δεν είδες θέσεις σαφείς όσο θα ήθελες ίσως. Υπάρχει όμως μια στρατηγική, μια συγκεκριμένη νοοτροπία πίσω από όλες τις κινήσεις του Μάνου (εννοείται ότι όταν κινείσαι, θα κάνεις και κάποιες πατάτες). Αυτή η στρατηγική/νοοτροπία Μάνου είναι που έχει σημασία. Και την βρίσκω θετική.
Αν με ρωτούσες ποια είναι η γνώμη μου για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δεν θα μπορούσα να δώσω εύκολη απάντηση, παρά το ότι ξέρω καλά το θέμα. Η μάλλον θα μπορούσα, αλλά δεν θα είχα εύκολη απάντηση για αυτούς που δεν θα μπουν (το μπαίνουν όλοι και ξεσκαρτάρονται στο πρώτο έτος είναι χαζομάρα). Αυτοί που δεν θα μπουν, πάνε γιατροί στη Σόφια, Βουκουρέστι κλπ κλπ? Λέω όχι, αλλά διαταγές δεν μπορεί να δώσει κανείς εδώ. Κάνουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να τους κρατήσουμε εδώ και αυτούς και το ωραίο συνάλλαγμα; Λέω και πάλι όχι. Άντε να πείσεις την Ελληνική κοινωνία όμως ότι και οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, πωλητές, οδηγοί είναι και αυτές δουλειές για τους γόνους τους, αν και όταν δεν τα παίρνουν τα γράμματα. Προσοχή, ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους που γνώρισα, έβγαλε με το ζόρι το δημοτικό. Αυτό λέει ότι δεν υποτιμώ καθόλου μα καθόλου αυτόν που δεν θέλει τα γράμματα. Ο καθένας εκεί που τραβάει.
Επιλογές πλην Μάνου, δεν καταφέρνω να δω..
Οι ΝΔΣΟΚ έχουν σαν πρώτο και βασικό νταλγά τους την νομή της εξουσίας.
Οι ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για το ποιος θα αναδειχθεί στο κυρίαρχο κόμμα διαμαρτυρίας.
Καταντήσαμε από τα 5 κόμματα της Ελληνικής Βουλής, να εμφανίζεται ο ΛΑΟΣ/Καρατζαφέρης ως η πιο σοβαρή παρουσία. Πέρα από πλάκα, πολλές φορές βλέπω Καρατζαφέρη και Βορίδη να στέκονται καλύτερα ως θέσεις, έναντι των άλλων τεσσάρων. Από κοντά και οι μπουμπούκοι και σια βέβαια, συν διάφορες άλλες χαζές συμπεριφορές, που αποκλείουν την ψήφο εκεί.
Άτοπος απαγωγή λοιπόν… τι μένει.. ο Μάνος.. καλός και ο Μπουτάρης, σοβαρός και ο Κοντογιαννόπουλος… Από τους διάφορους των 5 της βουλής που ένας ακόμη δεν θα προσθέσει τίποτα, βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον να προστεθεί ο Μάνος.
Πλάκα-πλάκα, σας ψήνω, ενώ εγώ δεν είμαι ακόμη σίγουρος.. Έχω και οικολόγους ως σοβαρή επιλογή..
Από που άρχισα και που κατέληξα… αυτά παθαίνεις αν αρχίζεις κάτι στις 11 και το τελειώνεις στη 1:30…
άστο να πάει άστο ρε Γρηγόρη το ψήσιμο! Μεταξύ μας, καθώς το διάβαζα μου θύμισε προσπάθεια πωλητών να πουλήσουν αμφίβολης ποιότητας εμπόρευμα…
@empeirika
Δίκιο έχεις… Το είπα και μόνος μου πάντως για ψήσιμο.. και μένα ψήσιμο μου φάνηκε και το είπα.
Και για το αμφίβολης ποιότητας, δίκιο έχεις.
Για το προσπάθεια πωλητών δεν έχεις όμως.. το ξαναδιαβάζω τώρα αυτό που έγραψα.. νομίζω (δε λέω πιστεύω) ότι είναι σωστό κατά βάσιν. Ή, έστω, κάπου κοντά στην αλήθεια.
Επιμένω ότι από τον δέκατο ή νιοστό στους καταλόγους των 5 κομμάτων, καλύτερα και με διαφορά ο Μάνος. Εναλλακτικά οι οικολόγοι.
Αυτή είναι η γνώμη μου, αυτή τη στιγμή. Δεν αποκλείεται να αλλάξει.
Και, φυσικά, αλλοίμονο αν όλοι νομίζαμε τα ίδια.
@Γρηγόρης
Μπορείς να μας αιτιολογήσεις για ποιον λόγο να ψηφίσει κανείς οικολόγους; Δεν σου επιτίθεμαι. Ειλικρινής η απορία μου δεδομένου οτι εμένα μου φαίνονται πράσινες νυφίτσες…
@Arxikekeysths
Όπως ανέφερε παραπάνω ο empeirika, όλα αυτά είναι αμφίβολης ποιότητας εμπόρευμα. Αμφίβολης δεν σημαίνει κακής βέβαια, μπορεί να υπάρχουν και αστέρια εκεί, αν και αυτό είναι, το λιγότερο, απίθανο.
Γιατί οικολόγους… Το πρώτο επιχείρημα που έχω είναι η άτοπος απαγωγή: δεν μπορώ να ψηφίσω του 5 της βουλής. Άρα κοιτάζω για κάτι άλλο. ΑΚόμη, ΔΕΝ θέλω να ΜΗΝ ψηφίσω.
Δεν είναι ότι συμφωνώ σε όλα με τους οικολόγους.. Τελευταία όμως φαίνονται πιο ρεαλιστές από ότι στο παρελθόν και αυτό με βοηθάει να τους δω θετικά. Πιστεύω ακόμη ότι ανάμεσα στα σοβαρά πολιτικά προβλήματα του άυριο, είναι τα περιβαλλοντικά. Θέλω και λίγο ανακάτεμα στο παρόν πολιτικό σκηνικό, που είναι το μακράν πληκτικότερο που είχαμε ποτέ. Θέλω μικρά κόμματα που δεν αποκλείουν κυβερνητική συνεργασία, γιατί είναι ίσως ο μόνος τρόπος να εμποδιστεί (δεν λέω σταματήσει) το αίσχος της ρεμούλας, με τον όποιο έλεγχο θα ασκεί εσωτερικά ο μικρόςστον μεγάλο. (προφανώς αυτά είναι ελπίδες, να εξηγούμεθα).
Εναλλακτικές λύσεις δεν έχω. Για αυτό καταλήγω, αυτή τη στιγμή, είτε σε οικολόγους, είτε σε Μάνο, με ελαφρό προβάδισμα στον δεύτερο.
@Grhgorhs
να και η γνώμη των Ποντίων για τους οικολόγους:
http://www.newsblog.gr/?p=15070
@kogia toy aera
Όχι για τους οικολόγους… για την δήλωση Τρεμόπουλου..
ας ακριβολογούμε, όσο μπορούμε..
Σκληρό το γράμμα. Δεν ξέρω τι να πω.. Δεν ξέρω γιατί πρότεινε να ονομαστεί η ΑΠ.Παύλου σε Κεμάλ Ατατούρκ.
Εγώ δεν θα το έκανα… τουλάχιστον γιατί δεν έχει νόημα να ανοίγεις κουβέντες (που για κάποιους είναι πληγές), χωρίς λόγο, την ώρα που έχεις ήδη ένα σωρό σοβαρά προβλήματα να τρέχουν.
Δείχνει, το λιγότερο, μια επιπολαιότητα η δήλωση Τρεμόπουλου. Όλα μετράνε…
Έχω την εντύπωση πως με την ηλίθια δήλωση που έκανε Τρεμόπουλος θα χάσει πολύ κόσμο που μπορεί να ήθελε να ψηφίσει Οικολόγους για διαμαρτυρία.
Εύχομαι να βγω… αληθινός! :)
Οι δικές μου σκέψεις για το τι ψηφίζουμε:
http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/2009/05/18/τι-ψηφίζουμε-στις-ευρωεκλογές/
Η ψήφος σε μικρό κόμμα είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διαμαρτυρίας. Δεν είναι απαραίτητο να μας αρέσει το μικρό κόμμα.
Το λυπηρό σε αυτές τις εκλογές είναι ότι τα περισσότερα κόμματα τις βλέπουν μόνο σαν μια καλη δημοσκόπιση εν’οψη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Δείγμα της σύγχισης του πολιτικού μας κόσμου σήμερα. Κανείς δεν έχει αρθρώσει κάποια σοβαρή πρόταση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, τις ευκαιρίες και τις υποχρεώσεις που θα έχουμε στο μέλλον. Μόνο γενικολογίες ή σκέτη άρνηση.
@Θεμης Λαζαριδης
Το θέμα στις ευρωεκλογές δεν είναι το πως θα διαμαρτυρηθούμε για τα χάλια του δικού μας πολιτικού συστήματος αλλά το πως θα διαμαρτυρηθούμε για τα επίσης ανεκδιήγητα χάλια που παρουσιάζει ο διοικητικός μηχανισμός της ΕΕ σήμερα σε σχέση με τις κυβερνήσεις των άλλων μεγάλων κρατών του κόσμου. Σε αυτό η μόνη λύση που βλέπω ως ένδειξη διαμαρτυρίας όλων των ευρωπαίων είναι η μαζική αποχή.
Aξιοπρεπής ψήφος στον Τρεμόπουλο; Θέμη σοβαρολογείς; Αν τον πετυχαινε ο Παύλος Μελάς κάπου … στο χωροχρονικό συνεχές σίγουρα θα του εδίδασκε την θηλυκή του πλευρά! Ο ανθρωπος είναι ικανός να παει στο Ευρωκοινοβούλιο και να φωνάζει η Μακεδονία ειναι Κινεζική! Ενα αλλο ωραίο που λέει είναι, πατρίδα ειναι η παιδική μας ηλικία! Καλά. Αν ειναι να αντιμετωπισουμε έτσι τους προπαγανδιστές των Σκοπίων τότε χαίρω πολύ. Ακόμη και το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών ειναι πιο αξιοπρεπής επιλογή. Τουλαχιστον πριν σκοτώσει τις πέρδικες δίνει μια ειδική σημασία στην περιβαλλοντική προστασία του δάσους τους!
Πάντως και ασχέτως με τον Τρεμόπουλο ενδεικτικό γιατί ο Μανος είναι εκτός τόπου και χρόνου π.χ. στα αιολικά πάρκα της Κρητης είναι αυτο :
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1673338.htm
Πλεον για να κατασκευαστεί αιολικό πάρκο, θα καταθέτουν ενσταση ακόμη και οι Ελληνες Κυνηγοί λόγω όχλησης στα πτηνά τα οποία βέβαια αυτοί ούτως ή αλλως τα εχουν για το τηγανι τους.
Θέμη,
Αυτό ακριβώς που λες λένε όλα τα μικρά κόμματα διαμαρτυρίας. Σου προτείνω να διαβάσεις το Democracy του Cohen για να δεις πόσο θεμελιώδες λάθος είναι αυτό που λες. Για να λειτουργήσει σωστά ένα εκλογικό σύστημα και κατ’ επέκταση μια δημοκρατία, οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίζουν τον (κατά την άποψή τους) λιγότερα χειρότερο (διότι δεν είναι δυνατόν να συμφωνείς με μια πολιτική δύναμη 100%). Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή είναι καταστροφική για ένα δημοκρατικό πολίτευμα.
Θέμη,
η ψήφος σ’ένα απ’τα μικρά κόμματα που ΔΕΝ πρόκειται να βγουν (πχ ΜΛ-ΚΚΕ, Έλληνες Κυνηγοί, κλπ) σε συνδυασμό με το εκλογικό ποσοστό εισόδου (3%;) ισοδυναμεί με άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.
Μικρό κόμμα ναι, αλλά κάποιο που να μπορεί να φτάσει-ξεπεράσει το όριο. Η ΔΡΑΣΗ μπορεί. Το ίδιο, φοβούμαι, και ο Τρεμόπουλος που όντως θα μας κάνει ρόμπα στην Ευρώπη.
Nα διαμαρτυρηθούμε ψηφίζοντας μικρό κόμμα αλλά όχι και να στείλουμε φελλούς στις Βρυξελλες! Θα ήταν το άκρον άωτον…
@Ioannis Brilakis
Και όταν δεν υπάρχει πρακτικά λιγότερο χειρότερος και είναι όλοι τα ίδια (από τους «δοκιμασμένους»), τι γίνεται; Τότε,
ή
ψηφίζεις αδοκίμαστους (βλέπε μικρά κόμματα) εαν σε πείθουν,
ή
λευκό, άκυρο, αποχή εαν δεν σε πείθει κανένα από τα «αδοκίμαστα» κόμματα. Έτσι μπορεί να κλειδωνιστεί λιγάκι το σύστημα και να αλλάξουν επιτέλους ρότα τα «δοκιμασμένα» κόμματα.
Λόγια του αέρα
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!
Οι ευρωεκλογές γίνονται ΟΧΙ γιά να δημοσκοπήσουν τα αποτυχημένα ελληνικά πολιτικά κόμματα τον βαθμό «απαρέσκειας» των ελλήνων σε αυτά, αλλά ΜΗΠΩΣ και ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ οι λαοί της ευρώπης και ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. Γιατί σήμερα η τύχη τους βρίκεται εγκαταλειμμένη σε μερικές εκατοντάδες «τεχνοκράτες» του μηχανισμού της ΕΕ που μοναδικό τους μέλημα είναι ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…..
Να και ένα καλό νέο:
«Ναι σε μια ομοσπονδιακή ευρώπη λένε οι ευρωπαίοι»
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1020609&lngDtrID=245
@Λόγια
Εαν όλοι είναι τα ίδια, τότε ζεις σε μονοκομματική βουλή, δηλαδή στην Κούβα.
@Ioannis
Μια περίπτωση είναι όντως αυτή (αν και πιστεύω θα το ήξερα), η άλλη είναι να μην ζεις εσύ στην Ελλάδα.
@Arxikeleysths
Γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου ο Μάνος, σε σχέση με το θαλάσσιο αιολικό πάρκο; (δεν είναι στην Κρήτη)..
Τι σχέση έχει;
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/04/1673338.htm
Είναι μια συνηθισμένη περίπτωση όπου οι τοπικοί άρχοντες, ημιμαθείς ως επί το πλείστον, βγάζουν αποφάσεις επί παντός περιβαλλοντικού ζητήματος. Πετάνε κάτι περί ιερού χώρου του Μαραθώνος, τον οποίο είχαν σκουπιδότοπο τόσα χρόνια και βγαίνουν και από πάνω. Ο Μάνος
σε τι φταίει εδώ; Ειδικά όταν είναι γνωστό ότι είναι σαφώς υπέρ τέτοιων έργων.
«Θετικά μηνύματα έρχονται από όλη την Ελλάδα για την απήχηση της Δράσης» τονίζεται σε ανακοίνωση του σχηματισμού.
Και προσθέτει: «Η Δράση κατά την προεκλογική περίοδο κατάφερε, παρά τη φίμωση που επέβαλε το καρτέλ των παλαιών κομμάτων δια χειρός Παυλόπουλου, να δώσει σκληρή μάχη για να φτάσει το μήνυμά της μέχρι και το τελευταίο σημείο της χώρας. Λίγες ώρες πριν από τις εκλογές η Δράση απευθύνεται σε κάθε πολίτη και του λέει : Χρειαζόμαστε ακόμη μία ψήφο, τη δική σου».
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ… [juliasweb.gr]
Πολύ γέλιο! Μάνος με ρόπαλο στέλνει για ραδίκια τους πολιτικούς του αντιπάλους. (χρειάζεται Flash Player)
το ειδα. Δηλαδη ο Μανος θελει να μαζεψει ψηφους απ΄ το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ για να τις πουλησει εντελει στο συνοφρυωμένο Κωστακη??