Χθες βράδυ έγινε λοιπόν η απονομή του πρώτου βραβείου Γ.Ν. Παπανικολάου στον υπουργό Υγείας. Πήγα κυρίως από περιέργεια, να ακούσω το σκεπτικό με το οποίο αποφασίστηκε αυτή η βράβευση από την Hellenic Medical Society of New York. Ο πρόεδρός της κ. Τσιούλιας, αφού μας είπε ότι θα πρέπει να κάνουμε εκστρατεία μετονομασίας του pap test σε test Papanicolaou και ότι ο Γ. Παπανικολάου δεν πήρε το βραβείο Νόμπελ επειδή ο Ελληνισμός εκείνη την εποχή δεν ήταν ενωμένος, αναφέρθηκε στους λόγους απονομής του βραβείου αυτού στον κ. Αβραμόπουλο, που είναι οι εξής (στα Αγγλικά για περισσότερη πιστότητα):

* He is a natural born politician
* As a minister of Health he created tremendous impetus in the ministry and brought revolutionary changes
* They created National health plans for AIDS, alcohol, smoking cessation, and cancer
* He tended to the needs of medical residents for entertainment by imposing limits on the hours they can work
* His new supply system for hospitals saved Greece billions
* Psychiatric patients can now be treated outside asylums
* He started a Global Network of Greek Physicians and Scientists, which already held meetings in 2007, and in 2008 in Pafos. The next meeting is scheduled for this September in Athens.
* They created a system of early detection for swine flu. As a result, Greece has had no reported case of swine flu.

Κάτι που δεν αναφέρθηκε παραπάνω και μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο είναι κάποια οικονομική υποστήριξη από τον κ. Αβραμόπουλο για τη δημιουργία του Μουσείου Παπανικολάου στην Κύμη και του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

Αισθάνθηκα ντροπή. Η HMSNY (με την οποία δεν έχω καμία σχέση) έχει φυσικά το δικαίωμα να δίνει βραβεία σε όποιον θέλει. Αλλά για μένα αυτή η βράβευση συνιστά προσβολή της μνήμης του μεγάλου μας γιατρού. Δεν υπήρχαν διακεκριμένοι επιστήμονες να λάβουν αυτό το βραβείο; Από πού κι ως πού ο Αβραμόπουλος; Αν είχε κάνει σπουδαίο έργο στο Υπουργείο, χαλάλι του. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε. Δείτε την ιστοσελίδα του στην Αξιολόγηση Βουλευτών. Από ό,τι γνωρίζω, το νέο σύστημα προμηθειών δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Πώς γλύτωσε δισεκατομμύρια η Ελλάδα; Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στους διορισμούς διοικητών νοσοκομείων. Αναρωτηθείτε ποια μέτρα πήρε για το θέμα της Αμαλίας Καλυβίνου.

Δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω αυτήν την ενέργεια. Ίσως ο Ελληνισμός της διασποράς συγχέει την αγάπη και την υποστήριξη στην Ελλάδα με την αγάπη και υποστήριξη στην πολιτική της ηγεσία, όσο ανίκανη ή διεφθαρμένη αυτή κι αν είναι. Ίσως οι επιφανείς της διασποράς γλείφουν την ελληνική πολιτική ηγεσία με προσδοκία ανταλλαγμάτων (οικονομικών, πολιτικών, κτλ). Ίσως να υπάρχει ακόμα στην κουλτούρα μας ένας ραγιαδισμός, μια δουλικότητα προς την εξουσία. Αντί να επικρίνουμε τους κρατούντες και να τους πιέζουμε να κάνουν καλύτερη δουλειά, εμείς τους φιλοφρονούμε με βραβεία. Ντροπή.

ΥΓ. Αφού έγραψα τα παραπάνω είδα και την ανταπόκριση στον Τύπο:

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/05/2009_279715
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/05/2009_279735

Προσέξτε τα εξής:

«Σύμφωνα με στελέχη του Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να ανακοινώσει την τυπική ολοκλήρωση της ανάθεσης στον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης μιας θέσης παρατηρητή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας». Δούναι και λαβείν δηλαδή …

«… υιοθετήσαμε και καθιερώσαμε το Βραβείο Παπανικολάου το οποίο θα απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε φορά που θα συγκαλείται το συνέδριο του δικτύου των Ελλήνων γιατρών του κόσμου ολόκληρου». Δηλαδή δική του ιδέα ήταν το βραβείο;

Advertisements