Ακολουθεί επιστολή του κ. Θανάση Πρωτόπαπα με θέμα την «Ένωση Ελλήνων Ερευνητών» και η απάντηση που έλαβε.


Προς:
Τα εκλεγμένα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη ΔΣ της ΕΕΕ στις αρχαιρεσίες 9/2007
  1.  Καφετζόπουλος Δημήτρης ΙΤΕ
  2. Παπαδόπουλος Κώστας ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  3. Πετυχάκης Γιώργος ΕΛΚΕΘΕ
  4. Φλώρου Ελένη ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  5. Λεοντσίνη Μαρία ΕΙΕ
  6. Μαράτου-Αλιπράντη Λάουρα ΕΚΚΕ
  7. Τάσσος Σταύρος ΕΑΑ
  8. Καψιμάλης Βασίλης ΕΛΚΕΘΕ
  9. Καπίρης Κώστας ΕΛΚΕΘΕ
  1.  Μπονάτσος Διονύσης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
  2. Λουγγής Τηλέμαχος ΕΙΕ
  3. Κομπίτσας Μιχάλης ΕΙΕ
  4. Πολύδωρος Αλέξης ΕΚΕΤΑ
  5. Σωτηρόπουλος Παναγιώτης ΙΠΕΤ

Κοινοποίηση:
Όλα τα μέλη της ΕΕΕ (κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων 9/2007)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με έκπληξη έλαβα χτες, εμμέσως και κατόπιν εορτής, από μια συνάδελφο μέσω μιας φίλης κλπ., δύο κείμενα υπογεγραμμένα από τους κκ. Τάσσο και Καπίρη, εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ).

Η έκπληξη αφορά τόσο στο ύφος των κειμένων, όσο και στην ύπαρξή τους και στις υπογραφές, καθώς δεν έχω λάβει κανένα μήνυμα ούτε έχω δει καμία ανακοίνωση της ένωσης από το Σεπτέμβρη του 2007.

Συγκεκριμένα, παρακαλώ να απαντήσετε στα εξής:

1) Υπάρχει και λειτουργεί ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών; Πότε και με ποια διαδικασία συγκροτήθηκε σε σώμα και γιατί αυτό αποκρύφθηκε από τα μέλη της ένωσης; Ποια είναί η σημερινή του σύσταση; Είναι οι κκ. Τάσσος και Καπίρης πρόεδρος και γενικός γραμματέας; Αν ναι, πότε, με ποια διαδικασία και γιατί έλαβαν αυτά τα αξιώματα, δεδομένου ότι στις εκλογές του 2007 ήταν 7ος και 9ος αντίστοιχα (επί συνόλου 9 τακτικών) και ότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2008 πρόεδρος ήταν ο 1ος εκλεγείς Δ. Καφετζόπουλος. Έγινε πραξικόπημα στην ΕΕΕ;

2) Εάν υπάρχει ακόμα ΔΣ και ΕΕΕ, για ποιο λόγο δεν έχουμε ενημερωθεί
οι συνάδελφοι από το ΙΕΛ για τις δραστηριότητες της ΕΕΕ; Το τελευταίο
μήνυμα από την ένωση που έχω λάβει εγώ είναι από τον απερχόμενο
πρόεδρο Κ. Παπαδόπουλο στις 21/9/2007, όπου ανακοινώθηκαν τα ονόματά σας, κι έκτοτε ουδέν. Η απάντηση ότι έχουν χαθεί οι ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις είναι ψευδής (διότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ένωσης, ανά ινστιτούτο, στο σύνδεσμο «Κατάλογος μελών της ΕΕΕ») και παιδαριώδης (διότι αρκεί ένα τηλεφώνημα στο ινστιτούτο ή μια αναζήτηση στο google για να βρεθούν, αν όχι όλες, τουλάχιστον ορισμένες διευθύνσεις ώστε να αναζητηθούν και οι υπόλοιπες).

Επίσης, για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η ιστοσελίδα της ΕΕΕ από το 2007 και δεν έχει αναρτηθεί καμία ανακοίνωση για τις δραστηριότητες ή ακόμα και τις γενικές συνελεύσεις; Γιατί καλλιεργείται η εντύπωση της αδράνειας και της ανυπαρξίας;

Λάβετε υπόψη ότι το καταστατικό (άρθρο 13) ρητά απαιτεί ανακοίνωση των ΓΣ «στους χώρους εργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο οκτώ τουλάχιστον μέρες πριν». Συνεπώς, δεδομένου ότι δεν έχουν ενημερωθεί τα μέλη για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων, ούτε με προσωπική ειδοποίηση ούτε με ανάρτηση στην ιστοσελίδα ούτε με ανακοινώσεις στους χώρους εργασίας, όλες οι ΓΣ που έχουν γίνει μετά από τις 21/9/2007 είναι παράνομες και όλες οι αποφάσεις άκυρες. Οποιαδήποτε έγκριση ή εξουσιοδότηση της ΓΣ προς το ΔΣ είναι επίσης άκυρη, και κάθε ενέργεια του ΔΣ εξ ονόματος των ερευνητών παράνομη. Σε περίπτωση που όντως υπάρχει ακόμα ΔΣ της ΕΕΕ, σας καλώ να απέχετε από οποιαδήποτε πράξη «εκπροσώπησης» και να
συγκαλέσετε αμέσως ΓΣ για την αποκατάσταση της καταστατικής τάξης.

3) Από το 2000 ως το 2007 που λάμβανα πάντα μέρος στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΕΕΕ είδα ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων στο ΔΣ, με πολύ διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες. Κατά την κρίση μου όλοι οι πρόεδροι, με σοβαρότητα, χειρίστηκαν τα θέματα της ΕΕΕ και του δημοσίου προσώπου της με ευαισθησία και και σεβασμό στο ρόλο τους, παρά τις όποιες προσωπικές απόψεις και προτιμήσεις. Ουδέποτε ένιωσα προσβεβλημένος από πράξεις της ΕΕΕ. Αντίθετα, τα κείμενα που τυχαία έφτασαν στα χέρια μου χτες δείχνουν έλλειψη συναίσθησης του ρόλου της εκπροσώπησης και αρμόζουν σε αγροτοσυνδικαλιστές, όχι επιστήμονες.

Παρότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι η σύνδεση της έρευνας με τη
βιομηχανία είναι χαμηλή προτεραιότητα, και είμαι απολύτως αντίθετος
στο ρόλο του ερευνητή-επιχειρηματία, αντιλαμβάνομαι  ότι αυτό είναι
απλώς η προσωπική μου άποψη και ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν
διαφορετικές, και ίσως αντίθετες, απόψεις. Η εκπροσώπηση απαιτεί
σεβασμό στη διαφορετικότητα και έμφαση στον κοινό παρονομαστή. Η ΕΕΕ ουδέποτε ως τώρα υπέφερε από κομματικά καπελώματα, και είναι
τουλάχιστον κρίμα, τώρα που η αδιέξοδη πολιτική της αυτοαπομπόνωσης και αυτοπεριθωριοποίησης αποδοκιμάστηκε μαζικά στην ΠΟΣΔΕΠ, να αναλάβουμε εμείς το ρόλο του ασόβαρου με τον ξύλινο λόγο.  Σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα ΔΣ της ΕΕΕ σας καλώ να αναλογιστείτε τις ευθύνες και το ρόλο σας και να συνειδητοποιήσετε ότι το ΔΣ μιλά εξ όνοματος όλων και όχι με copy-paste από κομματικά φυλλάδια.

Παρακαλώ πολύ να ενεργήσετε άμεσα υπέρ του συμφέροντος των Ελλήνων ερευνητών σύμφωνα με το καταστατικό της ένωσης.

Θανάσης Πρωτόπαπας
Κύριος Ερευνητής ΙΕΛ


ΑΠ. 350/2009
Αθήνα, 5 Απριλίου 2009

Αγαπητέ κύριε Πρωτόπαπα,

Είναι γεγονός ότι η ιστοσελίδα της ΕΕΕ δεν έχει ενημερωθεί, αλλά στο διάστημα αυτό η Ένωση λειτουργούσε κανονικά και επικοινωνούσε με τα Μέλη της, και τελευταία έγιναν δύο Γενικές Σύνελευσεις. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος και ένα άκομα Μέλος του Δ.Σ., παραιτήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από αναπληρωματικά Μέλη, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΕΕ. Το Δ.Σ. συνεχίζει κανονικά μέχρι τη λήξη της θητείας του, και, μεταξύ των άλλων, θα επιδιώξει την ενημέρωση της ιστοσελίδας του καθώς και του καταλόγου των διευθύνσεων των μελών του.

Πέραν αυτών, κάθε άλλη προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και υποβαθμίζει τον επί της ουσίας διάλογο για τα πολλά και οξυμένα προβλήματα της έρευνας.

Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών

Ο Πρόεδρος
Σταύρος Τάσσος

Ο Γεν. Γραμματέας
Κώστας Καπίρης

Advertisements