Ξεχάσαμε να αναφερθούμε σ’αυτό..

Πανεπιστήμιο Στρασβούργου

Πανεπιστήμιο Στρασβούργου

Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου είναι απ’την 1η Ιανουαρίου 2009 το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της Γαλλίας, συνενώνοντας 3 παλιότερα πανεπιστήμια με δυναμικό πάνω από 40000 φοιτητές και 4000 ερευνητές.

Είχα γράψει και πέρυσι για κάτι αντίστοιχο που συνέβη στην Φινλανδία. Κι εμείς στην Ελλάδα συνεχίζουμε αγέρωχοι με «κολοσσιαία» ιδρύματα όπως αυτό της Αιτωλοακαρνανίας και της Στερεάς Ελλάδας με τα «πολυθεματικά διαπεδιακά» τους αντικείμενα και τα «δεκάδες συνεργαζόμενα» ΔΕΠ…

Δυό προτεινόμενα μέτρα:

  1. Σταματήστε άμεσα την ίδρυση νέων Ιδρυμάτων/Τμημάτων/Παραρτημάτων. Από δω και πέρα να κλείνει ένα μη παραγωγικό Τμήμα πριν την έναρξη λειτουργίας ενός άλλου, κατά προτίμηση στον τόπο που γίνεται αυτό το turnover. (δηλαδή αν κλείσει ένα Τμήμα στη Λάρισα να ανοίγει ένα άλλο στη Λάρισα, όχι στην Πελοπόννησο)
  2. Αξιολόγηση των ΤΕΙ και συγχώνευση με τα ΑΕΙ στις πόλεις που συνυπάρχουν. Στις [μικρές] πόλεις που δε συνυπάρχουν ενίσχυση στα παραγωγικά Τμήματα (είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ) και κλείσιμο αυτών που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και δεν επιλέγονται απ’τους σπουδαστές. Τέρμα στις πριμοδοτήσεις ιδρυμάτων απλά για να χαίρονται οι τοπικοί άρχοντες, οι ενοικιαστές, και οι γυρατζήδες.