Η έννοια παν-επιστήμιο καλώς ή κακώς αφήνει να εννοηθεί πολυθεματικό ίδρυμα. Το μονοθεματικό πανεπιστήμιο κατά τη γνώμη μου είναι κάτι σαν το «ξύλινο σίδερο». Δεν υφίσταται.

Οι Γερμανοί με την όχι και τόσο ευρηματική γλώσσα τους (προς Θεού, είναι πλούσια αλλά έχει και πόσες σύνθετες λέξεις…) έλυσαν το πρόβλημα ονομάζοντας Hochschule τα [μονοθεματικά] πανεπιστήμια γενικά και Universität μόνο τα πολυθεματικά.

Έτσι έχουμε το εξαιρετικό Medizinische Hochschule Hannover που είναι μονοθεματικό για την Ιατρική και μεταφράζεται ως «Hannover Medical School» αλλά έχουμε και το Heidelberg Universität που είναι πολυθεματικό (κλασικό) University.

Η γερμανική αυστηρότητα λίγο μας τα χαλάει βέβαια στα αντίστοιχά τους ΤΕΙ, τα Fachhochschule όπου πλέον τα μεταφράζουν «University of Applied Sciences». Βέβαια ίσως δικαίως καθώς σπανιότατα είναι μονοθεματικά (πχ μόνο Μηχανολογία).

Στην Ελλάδα είχαμε κάποτε «Ανώτατες Σχολές». Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πειραιώς πριν πάρουν αυτήν την ονομασία τους ονομάζονταν Ανώτατες Βιομηχανικές Σχολές. Βέβαια ομολογουμένως και τα δυο ιδρύματα έχουν διευρύνει κατά πολύ την αρχική τους προσφορά σε γνωστικά αντικείμενα οπότε ίσως δικαίως μπορούν πλέον να αποκαλούνται έτσι.

Θεωρείτε πως υπάρχουν σήμερα ΑΕΙ (κυρίως κάποια μικρά και καινούργια) που εξαιτίας του μονοθεματικού τους χαρακτήρα δεν θα έπρεπε να αποκαλούνται πανεπιστήμια; Αν ναι, ποιά είναι αυτά;