Άκουσον άκουσον,

μετά το Αγρίνιο τώρα και οι Καρυές (!!) απαιτούν το δικό τους πανεπιστήμιο, ισότιμο και ομοταγές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Υπάρχουν σκέψεις να αναστηθεί η Αθωνιάδα Ακαδημία!

Σύμφωνα με τον Ηγούμενο της Μονής Μεγίστης Λαύρας † Θεόκλητο «οι καιροί μας είναι χαλεποί και ήρθε η ώρα να δοθεί στους νέους μια εναλλακτική επιλογή από αυτήν της αστικής Παιδείας, μια ακαδημαϊκή εκπαίδευση αντάξια της μακράς ελληνικής μοναστικής παράδοσης που θα θυμίζει ιδιαίτερα πρόγραμμα μεσαιωνικών πανεπιστημίων: προσευχή, σπουδή, προσευχή, σπουδή…»

Το Πανεπιστήμιο Αγίου Όρους– ακόμα το όνομα που θα φέρει δεν είναι γνωστό αλλά μάλλον θα είναι έχει να κάνει με τον πρώτο Αθωνίτη, τον Αθανάσιο- θα είναι ένα πολυθεματικό πανεπιστήμιο με έμφαση στις θεωρητικές και θετικές σπουδές και θα κάνει σημαντική χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και παραδοσιακών τεχνών της ελληνικής κοινωνίας της υπαίθρου όπως η ποιμαντική, το ψάρεμα, και η λαχανοκομία. Τα συγκεκριμένα μαθήματα θα πιστοποιούνται ως εφαρμοσμένες διδακτικές μονάδες από επαγγελματίες διδασκάλους  και θα είναι απαραίτητες για την εν Χριστώ αποφοίτηση των σπουδαστών.

Το ίδρυμα σε πρώτη φάση θα στεγάζεται στη Σκήτη της Αγίας Άννης και οι φοιτητές (αυστηρά άρρενες!) θα μένουν σε Κελιά με εκπληκτική θέα το Αιγαίο και σύνδεση Wi-Max με τους μοναχούς-καθηγητές τους. Όλα αυτά μέχρι να ολοκληρωθεί η αναστήλωση των κτιρίων της Αθωνιάδας Ακαδημίας που βρίσκεται λίγο έξω απ’τη Μονή Βατοπεδίου χάρη στο κληροδότημα των 10 εκατομμυρίων στερλίνων (£) της Εξοχότητας του Διαδόχου του Βρετανικού Θρόνου Καρόλου.

Για λόγους ακαδημαϊκής συνέπειας οι Διδακτορικοί τίτλοι που θα απονέμει η Σχολή θα είναι μεν ισότιμοι αλλά δεν θα μπορούν να μεταφράζονται σε PhD (Doctor of Philosophy) αλλά σε LiD (Doctor of Liturgy). Σύμφωνα με τους ειδικούς έτσι τονίζεται και ο «λειτουργικός» εφαρμοσμένος τους προσανατολισμός στη σύγχρονη- χωρίς ήθη- κοινωνία μας…

Περισσότερα για το θέμα στην TVXS.