Κυκλοφόρησαν σε μπλογκ (1, 2) τα ονόματα των ατόμων που διόρισε το Υπουργείο Παιδείας στη Διοικούσα Επιτροπή του υπό ίδρυση «Πανεπιστημίου» Δυτικής Ελλάδας:

1. Κοντός Παναγιώτης, προϊστάμενος Γραμματείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναπλ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου
2. Θωμαδάκη Μαρία Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Καθηγήτρια Τμήματος γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
3. Παπαλουκάς Λουκάς Προϊστάμενος Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
4. Καραϊσκάκης Γεώργιος Καθηγητής τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών
5. Συριόπουλος Κωνσταντίνος Καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών
6. Τσάλτας Γρηγόριος καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
7. Καλαβρουζιώτης Ιωάννης Επίκουρος καθηγητής τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
8. Γεωργακέλλος Δημήτριος επίκουρος καθηγητής τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά
9. Σύψας Παναγιώτης καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Φυσικά δεν δόθηκε καμιά αιτιολόγηση από το ΥΠΕΠΘ για τον διορισμό των συγκεκριμένων ατόμων. Γιατί δηλαδή αυτά και όχι άλλα; Ποια ήταν τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν; Το εξαιρετικό επιστημονικό έργο, η συνάφεια του γνωστικού τους αντικειμένου με την κατεύθυνση που θα πάρει το νεότευκτο «πανεπιστήμιο»; Η μήπως η καλή τους σχέση με το κυβερνόν κόμμα;

Σε ένα μπλογκ διαβάζουμε ότι «τέσσερις συνολικά Αιτωλοακαρνάνες (κ.κ. Π. Κοντός, Γ. Καραϊσκάκης, Ιωαν. Καλαβρουζιώτης, και Σύψας Παν.)». Να λοιπόν ένα πιθανό κριτήριο: η εντοπιότητα.

Σε ένα άλλο μπλογκ βρίσκουμε ένα κείμενο γραμμένο από τη σκοπιά ενός Αγρινιώτη εξοργισμένου που το πανεπιστήμιο μπορεί να μην εγκατασταθεί αποκλειστικά στην πόλη του. Παρέχει όμως αρκετές πληροφορίες για τα μέλη της ΔΕ. Δεν ξέρω πόσο βάσιμες είναι.

Ο κ. Κοντός ήταν για πολλά χρόνια προϊστάμενος γραμματείας του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του κ. Μπαμπινιώτη. Ήταν για πολλά χρόνια λέκτορας. Το 2003 ξαφνικά εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής (πώς πηδάνε έτσι βαθμίδες αυτοί εκεί κάτω;). Σήμερα πρέπει να έχει βγει στη σύνταξη.

Για τον κ. Σύψα είχε κατατεθεί το ακόλουθο σχόλιο σε παλαιότερο ποστ:

«Το μόνο «μαθηματικό αστέρι» που ξέρω ότι προωθεί ο Σιαφαρίκας στο ΕΑΠ δεν είναι καν από το μαθηματικό τμήμα. Είναι ένας στατιστικολόγος από το Οικονομικό Πατρών, κομματάρχης του Μαγγίνα στην Αιτωλοακαρνανία, με ελάχιστο επιστημονικό έργο. Λέγεται Παναγιώτης Σύψας και τον χρησιμοποιούν για τις βρωμοδουλιές. Τον έχουν ορίσει πρόεδρο σε πειθαρχική επιτροπή εναντίον του κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών του ΕΑΠ.»

Και πάλι δεν ξέρω πόσο βάσιμα είναι αυτά. Όμως τα περί ελάχιστου επιστημονικού έργου επιβεβαιώνονται με μια επίσκεψη στο WoS: 3 hits , h=1. Είναι όμως μέλος του Ροταριανού ομίλου Πατρών. Δεν ξέρω αν αυτό δίνει μόρια.

Όταν βλέπω επίκουρους καθηγητές να διορίζονται σε Διοικούσα Επιτροπή παραξενεύομαι. Αυτή είναι μια δουλειά που απαιτεί πείρα αλλά και αριστεία. Μήπως πρόκειται για αστέρια της επιστήμης; Μια επίσκεψη στο WoS δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι έχουν κομματικές διασυνδέσεις.

Με τις υγείες μας.