Δημοσιεύθηκε σήμερα στο ένθετο της Μακεδονίας για το βιβλίο (δεν μπόρεσα να βρω το PDF Το PDF είναι εδώ).

—-

Η ιστορία του βιβλίου «Ο δρόμος για την αναγέννηση του ελληνικού πανεπιστημίου» ξεκινά το καλοκαίρι του 2005. Μετά από μια επίσκεψη στο ΑΠΘ και συνομιλίες με εκεί συναδέλφους, άρχισα να καταχωρώ στον υπολογιστή μου κάποιες σκέψεις για τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Γνωρίζοντας ότι είχε εξαγγελθεί αλλαγή του νόμου πλαισίου από την νέα τότε κυβέρνηση, σκέφτηκα ότι μια επιστολή στήριξης των μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε το ΥΠΕΠΘ να ξεπεράσει τις συνήθεις αντιδράσεις. Επιστρέφοντας στην Αμερική επεξεργάστηκα περισσότερο το κείμενο και το έστειλα σε μερικούς συναδέλφους. Με τα δικά τους σχόλια ολοκληρώθηκε μια ολιγοσέλιδη επιστολή. Κατόπιν η επιστολή κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι το Νοέμβριο είχαν συγκεντρωθεί γύρω στις 170 υπογραφές και η επιστολή εστάλη σε εφημερίδες και πολιτικά πρόσωπα. Μια ιστοσελίδα (http://GreekUniversityReform.org) στήθηκε με την επιστολή και άλλες πληροφορίες σχετικές με τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με ψυχρότητα την πρωτοβουλία αυτή. Ουδέποτε μας απάντησε, ούτε και αξιοποίησε καθόλου την επιστολή μας κατά τη διάρκεια των αναταραχών στα πανεπιστήμια την επόμενη χρονιά. Το γεγονός αυτό ήταν για μένα μια μεγάλη αποκάλυψη. Είχα ως τότε την αφελή εντύπωση ότι η πολιτική μας ηγεσία αποτελείται από ανθρώπους με αγαθές προθέσεις που είτε δεν είχαν τις κατάλληλες γνώσεις, είτε αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών λόγω συντεχνιακών αντιδράσεων. Καθώς ασχολήθηκα περισσότερο με τα πράγματα συνειδητοποίησα ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα αποτελείται από κλειστά κυκλώματα νομής της εξουσίας και ότι στην καρδιά της παθογένειας του ελληνικού πανεπιστημίου βρίσκονται αυτοί ακριβώς που υποτίθεται ότι ζητούν να το αναβαθμίσουν!

Τον Μάρτιο του 2006 στήθηκε το μπλογκ Greek University Reform Forum (GURF) σε υπολογιστή του φίλου Λεωνίδα Ηρακλειώτη. Aργότερα μεταφέρθηκε στη σημερινή του τοποθεσία (https://greekuniversityreform.wordpress.com). Αρχικά η κίνηση ήταν περιορισμένη (μερικές εκατοντάδες επισκέψεις την ημέρα). Σήμερα η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί στις ~4.000 την ημέρα, με το σύνολο των επισκέψεων να έχει ξεπεράσει τις 1.100.000. Το μπλογκ αυτό είναι ο τόπος στον οποίο καταγράφονται τα κακώς κείμενα του ελληνικού πανεπιστημίου με τον πιο ρεαλιστικό (ενίοτε και ωμό) τρόπο. Φαινόμενα όπως ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία στα υψηλά αξιώματα, η προχειρότητα στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής, παραβιάσεις της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, ο παραλογισμός του «ασύλου», κ.ά. στηλιτεύονται σε καθημερινή βάση. Ο σχολιασμός είναι ελεύθερος και η ανωνυμία σεβαστή. Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί σχεδόν 600 άρθρα και έχουν κατατεθεί πάνω από 19.000 σχόλια.

Το φθινόπωρο του 2007 σκέφτηκα να συγκεντρώσω τα σημαντικότερα κείμενα που είχα γράψει σε ένα βιβλίο. Μέσα σε μερικούς μήνες και με τα εποικοδομητικά σχόλια πολλών συναδέλφων το βιβλίο ήταν έτοιμο. Στην ανεύρεση εκδοτικού οίκου βοήθησε ο Χαρίδημος Τσούκας, που είχε και την καλωσύνη να γράψει μια συναρπαστική εισαγωγή. Το βιβλίο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου και αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο περιγράφονται τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, και στο δεύτερο γίνεται μια προσπάθεια σκιαγράφησης των μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν πιθανόν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Έγιναν τρεις βιβλιοπαρουσιάσεις: η πρώτη στην Αθήνα τον Νοέμβριο, με τη συμμετοχή του κ. Θ. Βερέμη, του κ. Χ. Μουτσόπουλου, του κ. Κ. Γαβρόγλου και του κ. Χ. Τσούκα και συντονιστή τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη. Η δεύτερη έγινε τον Δεκέμβριο στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή πάλι του κ. Χ. Μουτσόπουλου, του κ. Ι. Ιωαννίδη, του κ. Χ. Ταμβάκη, και του κ. Α. Γκότοβου. Η τελευταία έγινε στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Γενάρη με τη συμμετοχή της κας Κ. Μακρίδου, του κ. Λ. Βλάχου, του κ. Κ. Κυπαρισσίδη, και του φοιτητή κ. Ε. Σακκά και συντονιστή τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.

Η μέχρι τώρα αποτίμηση του εγχειρήματος ήταν θετική. Ένα βιβλίο έχει σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποια σκόρπια άρθρα στο διαδίκτυο. Μπαίνει σε βιβλιοθήκες, γίνεται κομμάτι της ιστορίας. Το αν ασκήσει κάποια επίδραση στην υπόθεση της αναβάθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου θα το δείξει το μέλλον.

Advertisements