(Η παρακάτω επιστολή εστάλη στον κ. Σπηλιωτόπουλο με κοινοποίηση στον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Κίττα μέσω ΗλΤαχ. Αν θέλετε διαδώστε την ή αναδημοσιεύστε την για περισσότερη πίεση. Βασίζεται στο ποστ «Καταγγελία για νεποτισμό στη θεολογική Αθηνών». Θα πρότεινα να σταματήσουν τα σχόλια σε εκείνο το ποστ γιατί έχει παραφορτωθεί. Ό,τι καινούριο ας κατατίθεται εδώ.)

Τι συμβαίνει στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ;

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

τον τελευταίο καιρό έχουν δει τη δημοσιότητα αρκετές πληροφορίες για το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Στο τμήμα αυτό είναι καθηγητές ο Παναγιώτης και η Ελένη Χριστινάκη (ζεύγος). Η κόρη τους Ειρήνη Χριστινάκη έλαβε διδακτορικό με επιβλέποντα τον πατέρα της το 2004 και εξελίχθηκε σε τακτική καθηγήτρια μέσα σε 4 χρόνια! Πρόσφατα η άλλη κόρη, Όλγα Χριστινάκη, έγινε δεκτή για μεταπτυχιακό με επιβλέπουσα την αδελφή της. Τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν δεκτό για διδακτορικό τον υιό, Επαμεινώνδα Χριστινάκη, πτυχιούχο Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Ο γαμπρός της οικογένειας, Αθανάσιος Γλάρος, σύζυγος της Ειρήνης Χριστινάκη διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Τι είναι το τμήμα αυτό κύριε Υπουργέ, οικογενειακή επιχείρηση;

Δεν είναι η οικογένεια Χριστινάκη το μόνο παράδειγμα νεποτισμού στο εν λόγω τμήμα. Η Διοτίμα Λιαντίνη, κόρη της τέως προέδρου του τμήματος Νικολίτσας Γεωργοπούλου-Λιαντίνη, έλαβε διδακτορικό το 2001 από τη φιλοσοφική σχολή. Έλαβε επίσης και πτυχίο από το τμήμα κοινωνικής θεολογίας το 2002. Το διάστημα 1999-2001 ήταν διδάσκων ΠΔ/407 στο ίδιο τμήμα. Δηλαδή, για δύο χρόνια ήταν ταυτόχρονα διδάσκουσα και φοιτήτρια! Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία! Το διδακτορικό της απονεμήθηκε στις 30/5/2001 και διορίστηκε λέκτορας στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας στις 19/11/2001. Πότε έγινε η προκήρυξη, πότε έγινε η εισήγηση, πότε έγινε η κρίση, πότε έγινε η αλληλογραφία τμήματος-πρυτανείας-υπουργείου και επιστροφή, πότε βγήκε ΦΕΚ, μεσολαβούντος μάλιστα και του καλοκαιριού; Για «κοινούς θνητούς» οι διαδικασίες αυτές παίρνουν χρόνια.

Υπάρχουν και άλλα περίεργα στο τμήμα αυτό. Π.χ. ο κ. Τσιτσίγκος διορίστηκε λέκτορας το 2004. Μέσα σε 5 χρόνια έγινε αναπληρωτής καθηγητής. Ταυτόχρονα αναφέρει στο βιογραφικό του ότι είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογίας. Σε όλη μου την ακαδημαϊκή ζωή πρώτη φορά συναντώ το φαινόμενο κάποιος να είναι ταυτόχρονα μέλος ΔΕΠ και υποψήφιος διδάκτωρ. Κάθε μία από αυτές τις ασχολίες απαιτεί πλήρη αφοσίωση. Πώς μπορεί κανείς να κάνει σωστά και τις δύο ταυτόχρονα;

Κύριε υπουργέ, το Σύνταγμα καθορίζει ότι τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους. Ο εκπρόσωπος του Κράτους σήμερα είστε εσείς. Θα μπορούσατε να συστήσετε μια επιτροπή διερεύνησης των τεκταινόμενων στο τμήμα Κ.Θ. του ΕΚΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει να απαρτίζεται από ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς από άλλα πανεπιστήμια. Θα εξετάσει τα πρακτικά των εκλογών, θα λάβει ένορκες καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, και θα συντάξει ένα πόρισμα το οποίο θα δημοσιοποιηθεί. Η επιτροπή θα εξετάσει πρώτα από όλα αν υπήρξαν παραβάσεις του νόμου. Αν υπήρξαν, θα πρέπει να διαταχθούν πειθαρχικές ή και ποινικές κυρώσεις. Αν δεν υπήρξαν παραβάσεις του νόμου, τα συμπεράσματά της θα μας επιτρέψουν να δούμε πού υστερεί το σημερινό νομικό πλαίσιο για να το διορθώσουμε. Πρέπει να στείλετε το μήνυμα ότι τα πανεπιστήμια δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Επειδή η υπόθεση αυτή έχει ήδη λάβει μεγάλη δημοσιότητα, τυχόν αδράνεια εκ μέρους σας αναπόφευκτα θα έχει πολιτικό κόστος.

Θέμης Λαζαρίδης
Καθηγητής Χημείας
City College, of the City University of New York

cc. Πρύτανη ΕΚΠΑ κ. Χ. Κίττα

Advertisement