Ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του πρύτανη του Γεωπονικού και του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη. Τις παραθέτω.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_43_11/03/2009_307051

Κύριε διευθυντά

Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Ι. Βαρβιτσιώτη στην «Κ» (22.2.09) με τίτλο «Πανεπιστήμια ώρα μηδέν» έμεινα, αν μη τι άλλο, κατάπληκτος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει διατελέσει και υπουργός Παιδείας. Στο άρθρο του ο κ. Βαρβιτσιώτης θίγει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία για να απαντηθούν απαιτούν πολύ χώρο, ο οποίος δεν μπορεί αντικειμενικά να διατεθεί. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι μετά τις καταστροφές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ότι ανέχονται, ακόμα και υποθάλπουν τις αθλιότητες που συμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου και ότι δεν έχουν την ευαισθησία να παραιτηθούν. Συνεχίζει για τους αιώνιους φοιτητές, τη μεγάλη ποσοστιαία συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, τα πολλά και διάσπαρτα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας μας και πολλά άλλα.

Η κριτική είναι πολύ εύκολη. Αυτό που λείπει έντονα σε όλους μας είναι η αυτοκριτική. Επιγραμματικά λοιπόν ερωτώ τον κ. Βαρβιτσιώτη:

Ποιος αποφασίζει και νομοθετεί για όλα τα παραπάνω θέματα; Οι πρυτάνεις ή η Βουλή; Δηλαδή εσείς οι πολιτικοί; Γνωρίζετε ότι οι πρυτάνεις πρότειναν ως μέγιστο χρόνο φοίτησης 1,5 ν (δηλαδή 50% παράταση της κανονικής διάρκειας φοίτησης) και το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε 2 ν (δηλαδή 100% παράταση); Γνωρίζετε ότι οι πρυτάνεις προτείνουν, χρόνια τώρα, 20-30% συμμετοχή των φοιτητών στα εκλεκτορικά σώματα των πρυτανικών αρχών και το ΥΠΕΠΘ διατηρεί το 80%; Γνωρίζετε ότι το ΥΠΕΠΘ εισάγει σχεδόν διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτόν που προτείνουν τα πανεπιστήμια; Και αν ακόμα προτείνουν τα πανεπιστήμια κάποια τμήματα στην περιφέρεια γιατί το ΥΠΕΠΘ το αποδέχεται; Για τις εκλογές των μελών ΔΕΠ αποφασίζουν οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων με αντικειμενικά, κατά κύριο λόγο, κριτήρια, αλλά δέχομαι ότι υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις «κολλητών», όπως αναφέρετε. Για τα παιδιά των πολιτικών που διαδέχονται τους γονείς στη Βουλή και τα υπουργεία τι έχετε να πείτε κ. Βαρβιτσιώτη; Εχετε μετρήσει το ποσοστό αυτών στη Βουλή;

Τέλος, λυπάμαι πολύ για όσα γράφετε για τους πρυτάνεις γιατί όχι μόνο δεν απηχούν την πραγματικότητα, αλλά φοβάμαι ότι από άγνοια ή ακόμα και κακή πρόθεση παρουσιάζετε ανύπαρκτες καταστάσεις. Αν γνωρίζετε εσείς περιστατικά για πρυτάνεις, καλά θα κάνετε να αναφέρετε συγκεκριμένα στοιχεία, γιατί οι πρυτάνεις, σας βεβαιώ, μπορούν να πουν πολλά και συγκεκριμένα πράγματα, ειδικά για το άσυλο. Αν δεν το κάνουν είναι γιατί έχουν συναίσθηση της ευθύνης του ευαίσθητου χώρου που υπηρετούν. Φοβάμαι, επίσης, ότι γνωρίζετε ελάχιστα έως καθόλου ίσως, για τη βία, σωματική και λεκτική, που έχουν υποστεί οι πρυτάνεις τα τελευταία 2-3 χρόνια τουλάχιστον.

Καθ. Γεωργιος Ζερβας – Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_147_18/03/2009_307957

Κύριε διευθυντά

Λυπάμαι διότι ο κ. πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είτε δεν διάβασε είτε δεν αντελήφθη το περιεχόμενο του άρθρου μου («Καθημερινή» 22-2-09) «Πανεπιστήμια ώρα μηδέν». Εξ ου και η απάντησή του («Καθημερινή» 11.3.09). Ο κ. Ζέρβας με εμφανίζει να αγνοώ ότι για ορισμένες απαράδεκτες καταστάσεις στα πανεπιστήμια ευθύνεται το υπουργείο Παιδείας. Ομως, στο άρθρο αυτό γράφω επί λέξει τα εξής: «Πολλά από αυτά τα κακώς κείμενα οφείλονται στον θανάσιμο εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας με τα ΑΕΙ. Αυτό πρέπει πάση θυσία να σταματήσει». Στο δε τέλος του άρθρου μου ζητώ την άμεση εφαρμογή ορισμένων συγκεκριμένων μέτρων διά τα οποία ο κ. Ζέρβας εμφανίζεται να αγνοεί ότι πρόκειται περί δικών μου προτάσεων.

Ο κ. Ζέρβας δεν βρήκε να πει ούτε μια λέξη για τη βαρύτατη ευθύνη που έχουν οι πρυτανικές αρχές που ανέχονται την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ζέρβας γνωρίζει ότι το άσυλο καθιερώθηκε -και ορθώς- για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι για τη διακίνηση ναρκωτικών ή για την τέλεση άλλων παράνομων πράξεων. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ζέρβας γνωρίζει ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα το άσυλο δεν επεκτείνεται και στους κήπους των ιδρυμάτων. Φαντάζομαι ότι ο κ. Ζέρβας γνωρίζει ότι μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους διαπράττονται πάσης φύσεως παραβατικές ενέργειες και συντελούνται τεράστιες καταστροφές ή και κλοπές ακόμη σημαντικής αξίας υλικών. Αλλά περί αυτών ο κ. Ζέρβας δεν αφιερώνει στην επιστολή του ούτε μια λέξη. Οπως επίσης δεν σχολιάζει την πρότασή μου, η διεξαγωγή των εισιτηρίων εξετάσεων να είναι ευθύνη των ιδίων των πανεπιστημίων και τούτο προφανώς διότι δεν θέλει να αναλάβει το βάρος αυτού του θέματος.

Λυπάμαι βαθύτατα διότι ο κ. Ζέρβας κατέβασε τόσο χαμηλά το επίπεδο της επιστολής του ισχυριζόμενος: «Για τα παιδιά των πολιτικών που διαδέχονται τους γονείς τους στη Βουλή και τα υπουργεία τι έχετε να πείτε κ. Βαρβιτσιώτη;». Είναι προφανές ότι ο κ. Ζέρβας δεν κατοικεί στην Ελλάδα. Διότι αν κατοικούσε εδώ θα γνώριζε ότι στην πολιτική δεν υπάρχει κληρονομική διαδοχή -όπως συμβαίνει στα πανεπιστήμια- αλλά κυρίαρχο στοιχείο είναι η ψήφος του ελληνικού λαού και ότι για να εκλεγεί κανείς βουλευτής έχει την ανάγκη μερικών δεκάδων χιλιάδων σταυρών προτιμήσεως. Ειλικρινά λυπάμαι για τον κατήφορο στον οποίο οδηγήθηκε ο επιστολογράφος. Γι’ αυτό δηλώνω ότι θα αγνοήσω πλήρως οποιαδήποτε συνέχεια θελήσει να δώσει.

Ιωαννης Μ. Βαρβιτσιωτης – Ευρωβουλευτής

Advertisements