Μερικές αντιδράσεις για την επίθεση κουκουλοφόρων κατά του Γιάννη Πανούση:
Διαμαντοπούλου
Δένδιας
Σπηλιωτόπουλος
Πρυτανεία ΕΚΠΑ
Δικηγ. Σύλλογος Αθ.
Το να καταδικάσει κανείς μια τέτοια ενέργεια είναι αυτονόητο. Πιστεύει όμως κανείς ότι τα φαινόμενα αυτά θα εξαλειφθούν αν όλοι μας απλώς τα καταδικάσουμε; Εγώ όχι. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να καταδικάζουμε! Πρέπει ταυτόχρονα να προτείνουμε και μέτρα που θα αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Και αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα από μια μορφή αστυνόμευσης.
ΥΓ. Στο μεταξύ, οι μαθητές άρχισαν να μιμούνται τις αυταρχικές πρακτικές των φοιτητών:
Και ένα πρόσφατο γεγονός στο ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ.
Γιατί στη Σύγκλητο στα Γιάννινα δεν είδατε τι έγινε; Μέχρι και βίντεο υπήρξε. Είναι στη σελίδα του blog. Ψάξτε το. Αλλά εκεί δεν πήρε έκταση το θέμα και ο κύριος Λαζαρίδης δεν βγήκε να καταδικάσει. Έστελνε μόνο τα λινκ από το ιντιμίντια και καμάρωνε για τους «αγωνιστές». Ενώ τώρα που πήρε έκταση και βγαίνουν όλοι και καταδικάζουν νάσου και αυτός ξωπίσω με τα ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να καταδικάζουμε. Ντροπή, υποκριτές! Επιτέλους βγάλτε τις παρωπίδες και καταδικάστε τη βία ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΟΤΕ, όχι όταν σας βολεύει κάνουμε τουμπεκί.
Συγγνώμη σε τι τον βόλευε τον Θέμη να μην μίλησει για τα Γιάννενα δεν κατάλαβα. Και που τις είδες τις παρωπίδες. Μην ξεχνάμε οτι είναι και σε μια απόσταση ο administrator, απορώ πως βρίσκει τον χρόνο να ασχολείται με τα Γιάννενα και το … γεφύρι της Άρτας. Αυτό μάλλον θα έπρεπε να σε απασχολεί.
Εσύ καταδικάζεις, ναι ή ου; Αν ναι, πήγαινε και γράψτο λοιπόν στο greekuniversityreform.wordpress.com/2009/02/02/ και άσε τις αμπελοφιλοσοφίες και το τι θα έπρεπε να με απασχολεί. Από πού και ως πού, εσύ θα μου καθορίσεις τι θα έπρεπε να με απασχολεί;
Φυσικά και καταδικάζω τη βία παντού και πάντοτε. Το θεωρώ αυτονόητο, για αυτό και ίσως δεν το έκανα στην παραπάνω περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός που υφίσταται την βία είναι υπεράνω κριτικής.
@anon. Αναφέρεσαι μάλλον σε αυτό το βίντεο. Δε συμφωνώ για τα περί υποκρισίας του Θ.Λ..
Επειδή, κάποιες φορές, γίνεται λόγος για υπερβολές στην περιγραφή των γεγονότων: Δηλαδή μόνο το ξύλο είναι βία; Δεν υπάρχει «έμμεση» βία ή λεκτική βία…;
Ένα άλλο πράγμα που με εκνευρίζει είναι που ένας πρύτανης, πρόεδρος σχολής ή καθηγητής όταν διατυπώνει μια άποψη ή προτείνει κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν κάποιοι, αμέσως αυτοί θεωρούν ότι έχει κάποιο σχέδιο π.χ. και γίνεται «στόχος».
Δεν το καταλαβαίνω αυτό το υπεράνω. Δηλαδή η βία συμψηφίζεται; Και αν δεν γουστάρουμε τον Χ Πρύτανη ας πούμε «το θεωρούμε αυτονόητο» πως καταδικάζουμε τη βία; Και αντί αυτού, γράφουμε φιλιππικούς για τα λεφτά για τις γόμες και τις ξύστρες και ούτε μιά κουβέντα για τη βία; ΕΛΕΟΣ!
Α ναι! Οι μπαχαλάκηδες και οι θεματοφύλακες του «προοδευτισμού» στα πανεπιστήμια, αυτοί που σου χορηγούν πιστοποιητικό προοδευτικών και αριστερών φρονημάτων (ή το ανακαλούν) και σε παρακολουθούν σαν άλλος μεγάλος αδερφός μην τυχόν και πεις κάτι που δεν τους αρέσει (όπως ο «κύριος» Καραμπάτσος που εισήγαγε στην «Ενωτική Πρωτοβουλία» του Πολυτεχνείου Κρήτης το σύνθημα «ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: Ή ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ Ή ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ» και τη μετέτρεψε σε ΕΑΑΚ για να τη ριζοσπαστικοποιήσει, αφού εμείς οι μετριοπαθείς ήμασταν «ανεπαρκείς») και μετά πράττουν αναλόγως (δηλαδή μπορεί να φύγεις με μπόλικα κατάγματα από το χώρο σπουδής σου).
Δε μας έφταναν οι τραμπούκοι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, αποκτήσαμε μετά τους ΕΑΑΚίτες και κατόπιν τους μπαχαλάκηδες που έχουν ως κατοικίδιά τους οι ΕΑΑΚίτες.
Ο anon θέτει ένα σημαντικό πρόβλημα. Το έχω περιγράψει επανειλημένα, όχι μόνον εδώ.
«Η ελληνική κοινωνία, οι πολιτικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστικοί φορείς, τα ΜΜΕ πρέπει να να σταματήσουν να παρέχουν πολιτικό οξυγόνο στην ενδο- και εξωπανεπιστημιακή βία και πρέπει να δείξουν μηδενική ανοχή.»
Με αυτη την έννοια λοιπόν αγαπητέ Θέμη έπρεπε να «μην το θεωρήσεις αυτονόητο» στην περίπτωση των Ιωαννίνων. Πόσο μάλιστα, που υπήρξαν σχόλια εδώ που επιβράβευαν την άσκηση βιας «αφού ειχε καλό σκοπό», ήταν βλέπεις εναντίον των «κακών». Εκεί το χάνουμε το παιγνίδι.
Και μην υποτιμάς αυτό το «καταδικάζουμε». Πριν από λίγο καιρό λίγοι τολμούσαν να το κάνουν.
Αντί για υστερόγραφο:
Η ΠΟΣΔΕΠ πάλι δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα!!!
Από τα πιο ενδιαφέροντα ποστ για την υπόθεση:
http://androutsou.wordpress.com/2009/02/18/οι-ιδέες-τί-συχαμένη-εκπόρνεψη-εξ-αφο/
Πέμπτη, Ιαν 4 2007
Θέμης Λαζαρίδης για Πανούση και Κάτσικα:
….
ΥΓ. Στην αρχαία Αθήνα, όταν κάποιος έβγαινε να μιλήσει στην Εκκλησία του Δήμου για ένα ειδικό θέμα στο οποίο ήταν άσχετος, τον γιουχάϊζαν και τον κατέβαζαν οι πρυτάνεις από το Βήμα. Μήπως πρέπει να αναβιώσουμε κάτι τέτοια αρχαιοελληνικά έθιμα;
Συμπέρασμα: Αν διαφωνούμε ή τους θεωρούμε άσχετους τους γιουχάρουμε και τους κατεβάζουμε εμείς, οι πρυτάνεις, από το βήμα. Αν δεν διαφωνούμε και τους γιουχάρουν άλλοι τότε καταδικάζουμε…
Αρχαιοελληνικά μεγαλία!!!!
Δεν γνωρίζω εαν το έχετε πάρει χαμπάρι σε αυτό το blog αλλά μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι έχουμε γίνει bordello.
Bordello μάλιστα φτηνό, βρώμικο και όχι πολυτελείας όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί.
Οπότε αυτό το:
«Πρέπει ταυτόχρονα να προτείνουμε και μέτρα που θα αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον»
μάλλον μπορεί να εκληφθεί μόνον ως ρητορικό σχήμα.
Εγώ γιατί δεν μπορώ να συμμετάσχω στην «κατακραυγή»; Έχει βέβαια όλη τη συμπάθειά μου ο Πανούσης, όπως την έχει και κάθε θύμα. Αλλά υπάρχουν ανύποπτα και αθώα θύματα, υπάρχουν όμως και άλλα που έπρεπε να είναι υποψιασμένα… Όταν ο Πανούσης με τον Ρόκκο και τον Ρήγο (τι έγιναν αυτές οι ψυχές;) κατέγραφαν τις ρυθμίσεις περί «ασύλου» κτλ., τις οποίες και επέβαλαν στην πολιτική ηγεσία τότε, δεν υποψιάζονταν ότι κάποτε θα πέσουν θύματα εκείνης της επιμονής τους; Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, βάρυναν τα σκέλη και ωρίμασαν (πολύ αργά!) οι ιδέες, τι κάνουμε φίλτατε Γιάννη; Τώρα είναι αργά, τα φαντάσματα που φέρατε στη ζωή, απελευθερώθηκαν και σας βαράνε! Πάλι καλά που δεν σας στέλνουν (ακόμα) στην ανεργία, στην εξορία ή στο απόσπασμα…
Πέρα από την βία που ασκήθηκε στον Πανούση πρέπει να τονισθούν και οι σημαντικές ζημιές που έγιναν στο Κτήριο Παλαμάς, όπου γινότανε η εκδήλωση. Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα με πολλά ιστορικά και μουσειακά εκθέματα. Οι φασίστες σπάσανε προθήκες και κατέστρεψαν πίνακες.
Πρόκειται για μία κατάφορη παραβίαση του Παν. Ασύλου (με την ορθή έννοια του όρου). Πότε θα προχωρήσουμε στην δημιουργία Πανεπιστημιακής ΑΣτυνομίας, η οποία θα εγγυάται μεταξύ άλλων και το πραγματικό άσυλο, να μπορεί δηλαδή ο καθένας να εκφράζει τις απόψεις του για κάποιο θέμα χωρίς να κινδυνεύει να πεθάνει γι αυτό;
Το γεγονός απο μονο του, περαν απο την αισχρη και φασιστικη ασκηση βιας απο τα ελληνικα ταγματα εφοδου του καιρού μας, αποτελει μια τραγική ειρωνεια ως προς το προσωπο που ασκηθηκε η βια αυτη τη φορα. Ο κος Πανουσης με το νομο του 1982, περαν απο τα αλλα εξαθλιωμενα σημεια του νομοσχεδιου, «εβαλε» στο παιχνιδι τις φοιτητικες νεολαιες, οι οποιες σταδιακα εξελιχθησαν σε καταστροφη για τον θεσμο του πανεπιστημιου. Τοσο τις πρωτοκλασσατες κυβερνητικές (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ) οσο και τις περιθωριακες αλλα καθολου αμελητεες απο αποψη οργανωσης, αποφασιστικοτητας και δυναμης της αριστερας εντος και εκτος εισαγωγικών. Προφανως ο Πανουσης δεν φανταζοταν πως (και) οι γνωμοδοτησεις του θα οδηγουσαν σε αυτο το χαλι. Ο καθε νομοθετης και γνωμοδοτης ομως σε τετοιας καιριας σημασιας θεματα θα πρεπει να σκεφτεται διπλα και τριπλα πριν υποβαλει τις προτασεις του και τα σχεδια νομου, διχως να σκεπτεται με γνωμονα βραχυπροθεσμες αναγκες και μικροπολιτικα οφελη. Γιατι τα ροπαλα και τα καδρονια μακροπροθεσμα δεν κανουν διακρισεις.
Αληθεια η ΠΟΣΔΕΠ που ειναι; Όπως και με τον Παπαδατο, δεν εχει βγαλει ουτε μια ανακοινωση συμπαραστασης (απο οτι ξερω εγω τουλαχιστον). Σε αλλα θεματα ειναι λαλισταστη και ακρως επαναστατικη, φαινεται πως το θεμα εδω δεν προσφερεται για «μαγκιες». Αλλο να εχεις απεναντι σου τον Ευρυπιδη και την Μαριεττα και αλλο να εχεις τον κρανοφορο χουλιγκανο, ε? Εκτος αν ορμωμενοι απο καποιο σαδιστικο κινητρο επιχαιρουν που δερνονται οι ιδεολογικοι τους αντιπαλοι. Εκει που εχουμε φτασει τιποτα δεν αποκλειεται.
Ένα σχετικό άρθρο με μεγάλο ενδιαφέρον:
http://paideia-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_6523.html
Όπως και στην απαράδεκτη περίπτωση της ομηρείας ανθρώπων στο Φυσικό Κρήτης –στην οποία αναφέρθηκα πρόσφατα στην ιστοσελίδα-, έτσι και στην απαράδεκτη περίπτωση του τραυματισμού τού καθ. Ι. Πανούση στο ΕΚΠΑ δεν αναφέρθηκε τίποτε για επέμβαση των Πρυτανικών Αρχών, ή αυτεπάγγελτα των Δικαστικών Αρχών. Δηλ. έχουμε και εδώ την ίδια απαράδεκτη περίπτωση παράβασης του άρθρου 3 (για το άσυλο), του ν. 3549/2007 από τους αρμόδιους ταγούς.
Σχετικά με το περιστατικό στη Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηριστική η μπορδελοποίηση του νεοελληνικού σημερινού κρατικού μορφώματος όπου οι μαθητές που «φυλάκισαν» τους καθηγητές τους τιμωρήθηκαν με άκουσον-άκουσον 2 μέρες αποβολή έκαστος (ούτε καν πενθήμερη δεν τόλμησαν να τους βάλουν).
Σε ένα σοβαρό κράτος δεν συζητάμε ότι θα έπρεπε και αυτοί να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον αλλά θα έπρεπε να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και οι γονείς τους για αυτήν την συμπεριφορά των παιδιών τους.
Απίστευτο κι όμως αληθινό…
*ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
*
Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του συναδέλφου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Πανούση, από ομάδα αγνώστων στο Πολιτιστικό Kέντρο «K. Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό και τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο.
Ενέργειες σαν την επίθεση κατά του συναδέλφου Γ. Πανούση υπονομεύουν τον αγώνα των δυνάμεων που υπερασπίζονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Εκ μέρους όλων των πανεπιστημιακών εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον συνάδελφο Γ. Πανούση.
Λάζαρος Απέκης
Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ
Όσα αναφέρουν ο/η SteF (κυρίως) και ο Vaggelis t. επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο αυτά που έγραφα πιο πάνω.
Αγαπητοί μου αυτά τα ανατριχιαστικά για αναδρομική ευθύνη που γράφετε, τα εκλαμβάνει λοιπόν ο καθένας όπως θέλει, ανεξάρτητα από τις δικες σας προθέσεις (που δεν ξέρω καν ποιες είναι). Είναι πολύ εύκολο να συμπεράνει κανείς από τα απίστευτα λεγομενα σας, ότι καλά του κάνανε του Πανούση, ας πρόσεχε το 1982!!!!!!!!
Βλέπεις λοιπον αγαπητέ Θέμη το «καταδικάζουμε» δεν είναι ουτε καν αυτονόητο. Η ίδια η κοινή γνώμη τρέφει τον κύκλο της βίας, όσο αναπαράγει αυτές τις απόψεις.
Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την «ασφυκτική απομόνωση» της βίας. Γι’ αυτό μη βιάζεστε να λέτε αυτό το λύσαμε πάμε τώρα στα μέτρα.
Δηλαδή ποια πανεπιστημιακή αστυνομία και με πιο τρόπο θα εμπόδιζε 50 κουκουλοφόρους να μπουκάρουν σε ένα νεοκλασσικό κτίσμα πάνω στην Ακαδημίας (δεν μιλάμε για πανεπιστημιακό campus) που έχει μια πόρτα για είσοδο? Εκτός αν εννοείτε ότι κάθε φορά που θα γίνεται μια επιστημονική ημερίδα εκεί, θα περικυκλώνουν το κτίριο μες τη μέση της Αθήνας 1-2 διμοιρίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τι άλλο θα ακούσουμε…
Ισχυρίζομαι ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Η λεγόμενη «εξέγερση» του Δεκέμβρη άφησε πολλά απόνερα βίας. Και οι πολιτικές δυνάμεις όχι μόνον δεν τα απομόνωσαν ασφυκτικά, αλλά τα χρησιμοποίησαν για μικροπολιτικούς λόγους, π.χ. ο ΣΥΝ, αλλά όχι μόνον. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια αυτά που λέει η Παπαρήγα ότι χαιδεύει τους κουκουλοφόρους. Ισχυρίζομαι όμως ότι χρησιμοποιεί μια άκρως αμφίσημη γλώσσα για να ψαρέψει ποσοστά στις δημοσκοπίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι για κάποιους ανεγκέφαλους αυτή η αμφίσημη γλώσσα μπορεί να γίνει άλλοθι για πράξεις βίας. Το ίδιο ισχύει και για την αμφίσημη γλώσσα όποιου γράφει εδώ.
Για το σχόλιο 11: Όταν αναρωτήθηκα αν πρέπει να αναβιώσουμε το αρχαιοελληνικό έθιμο του γιουχαΐσματος το εννούσα μεταφορικά. Δηλαδή, κάποιος άσχετος μιλάει για κάτι που δεν γνωρίζει; Κάνεις ένα ποστ ή στέλνεις μια επιστολή στην εφημερίδα και καταδεικνύεις την ασχετοσύνη του. Δεν χειροδικείς εναντίον του. Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αρχαίας Αθήνας και σημερινής κοινωνίας. Τότε υπήρχε μόνο η εκκλησία του δήμου και έπρεπε να διεκπεραιώσει θέματα ζωτικής σημασίας σε περιορισμένο χρόνο. Δεν μπορούσαν να κάθονταν να ακούν τον κάθε άσχετο. Σήμερα υπάρχουν άπειρα βήματα όπου μπορεί κανείς να εκθέσει την άποψή του.
«…Δηλαδή ποια πανεπιστημιακή αστυνομία και με πιο τρόπο θα εμπόδιζε 50 κουκουλοφόρους να μπουκάρουν σε ένα νεοκλασσικό κτίσμα πάνω στην Ακαδημίας (δεν μιλάμε για πανεπιστημιακό campus) που έχει μια πόρτα για είσοδο? Εκτός αν εννοείτε ότι κάθε φορά που θα γίνεται μια επιστημονική ημερίδα εκεί, θα περικυκλώνουν το κτίριο μες τη μέση της Αθήνας 1-2 διμοιρίες της πανεπιστημιακής αστυνομίας από το πρωί μέχρι το βράδυ…»
Δυστυχώς εκεί έχουμε καταντήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οισυγκεκριμένοι φασίστες που δέρνουν και καταστρέφουν δεν είναι ιδεολόγοι αλλά και ούτε καταννοούν το τι κάνουν. ΑΣΚΟΥΝ ΩΜΗ ΒΙΑ. Η βία αυτή αντιμετωπίζεται με αποφασιστικό τρόπο. Ούτε με συζήτηση μαζύ τους, ούτε με καλή θέληση και ευχολόγια. Αυτό ίσως να γινότανε σε προηγούμενα χρόνια προτού φτάσουμε εδώ.
Δεν σας κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν καν το κουράγιο να πάει ένας ή δύο από αυτούς και να πουν την άποψη τους; αλλά πάνε από 30 και πάνω.
2. Αν κάποτε κάποιος, (καθηγητής ίσως ), αντιδράσει και πέσουνε τίποτα ψιλές και τρυαματιστεί κανένας φασίστας, τι θα γίνει; Μήπως τα κόμματα και τα ΜΜΕ θα τον » φάνε» ζωντανό; (όχι τον κουκουλοφόρο, τον άλλο).
Ορέστη,
Αν αυτά τα περιστατικά συνεχίσουν, τι άλλο μπορεί να γίνει εκτός από κάποιου είδους αστυνόμευσης (και σκληρής και βίαιης αν χρειαστεί) για να προστατευτούν οι διαφορετικές απόψεις; Αν δηλ. κάποιες φασιστικές μειοψηφίες έχουν βάλει ως στόχο κάποιους μέσα στο πανεπιστήμιο σε επίσημες εκδηλώσεις δε θα πρέπει να προστατευτούν (και με 100 και με 200 αστυνομικούς αν χρειάζεται); Λυπηρό, τραγικό αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει; Αυτοδικία, αν πω κάτι για το άσυλο να κουβαλάω μαχαίρι; Είχα συζήτηση με έναν οικογενειακό φίλο φοιτητή-‘επαναστάτη’ τις προάλες και μου έδωσε φιλική συμβουλή: ‘Μη γυρίσεις ποτέ σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, έχεις να φας πολύ ξύλο’. Με αυτή τη λογική αν δεν υπάρχει προστασία της διαφορετικής άποψης τελικά ή δε θα γίνονται οι εκδηλώσεις μέσα στο πανεπιστήμιο ή θα φοβούνται μερικοί να πούνε τις απόψεις τους. Έχει συνειδητοιηθεί τι πάει να γίνει; παραδόξως (για τον εξωτερικό παρατηρητή), ο μόνος ίσως χώρος που δε θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα οι ιδέες θα είναι ο πανεπιστημιακός χώρος (για να μη σου πω οτί μπορεί και να ισχύει σε μερικές σχολές)! Φυσικά αυτοί οι ανεγκέφαλοι φασίστες δεν χαμπαριάζουν με κάτι τέτοια. Δε νομίζω οτί μπορεί να γίνει συζήτηση μαζί τους. Γι αυτούς όλοι είμαστε πουλημένοι, δημοκρατία δεν έχουμε. Φαντάζομαι οτί θα τους φαίνεται και παράξενο που φωνάζουμε.
Και δεν τον ρώτησες: Εσύ θα με δείρεις;
Μ’αρεσει που τον θεωρείς και φίλο το γελοίο επαναστάτη, που τολμάει να σε απειλεί.
Προσπάθησε να με προτατεύσει :-)
Έχω ακούσει και πολύ χειρότερα από ‘επαναστάτες’.
@Basil
«Αν αυτά τα περιστατικά συνεχίσουν, τι άλλο μπορεί να γίνει εκτός από κάποιου είδους αστυνόμευσης (και σκληρής και βίαιης αν χρειαστεί) για να προστατευτούν οι διαφορετικές απόψεις;…δε θα πρέπει να προστατευτούν (και με 100 και με 200 αστυνομικούς αν χρειάζεται);»
OK ας πούμε ότι γίνεται έτσι. Για πόσα χρόνια? Για ποιές εκδηλώσεις? Ας πούμε μόνο σ’ αυτές που συμμετέχει ο Πανούσης ή και σε άλλες? Πως θα προβλεπουμε πότε χρειάζεται? κλπ κλπ κλπ.
Και πάλι σκεφτείτε λίγο την εικόνα:
Κάθε φορά που στο νεοκλασσικό της οδού Ακαδημίας γίνεται μια επιστημονική ημερίδα θα το περικυκλώνουν διμοιρίες των ΜΑΤ?
Θέλω να πω ότι αυτά είναι μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς όταν η κατάσταση είναι έκρυθμη. Δηλ. όταν είμαστε σε singularity. Εγώ απλώς ισχυρίζομαι ότι, το αν και το πως θα βγούμε από την singularity είναι πολιτικό θέμα. Και προφανώς, (φαντάζομαι), μακροπρόθεσμα αυτό μας ενδιαφέρει.
Μήπως έτσι το κάνω πιο σαφές:
Στα αγγλοσαξωνικά πανεπιστήμια η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει για να διώχνει κουκουλοφόρους όταν πάνε να δείρουν έναν καθηγητή, αλλά για μικροκλοπές, για ασφάλεια, για σεξουαλική παρενόχληση κλπ.
Το πολιτικό πρόβλημα της ενδοπανεπιστημιακής βίας δεν μπορείς σήμερα στην Ελλάδα να το λύσεις με αστυνομοκρατία. Όχι γιατί έχω ιδεολογικό πρόβλημα με αυτό. Αλλά γιατί είναι πρακτικά αδύνατον. Το πολιτικό πρόβλημα θα (πρέπει να) το λύσει η κοινωνία πολιτικά. Αν δεν μπορεί να το κάνει καλά να πάθουμε.
Και να συμπληρώσω. Αυτοί μπορούν να λένε και να κάνουν ότι θέλουν και να το δικαιολογούν μέσα στο μυαλό τους. Εγώ πως αντιδρώ είναι ένα θέμα αλλά το κυριότερο είναι: τι κάνει το οργανωμένο κράτος για να προστατεύσει έναν πανεπιστημιακό να κάνει τη δουλειά του, έναν πολίτη που λέει την άποψή του; έχει υποχρέωση να προσπαθήσει να το κάνει. Δεν μπορεί να λέει, λόγω του ασύλου δεν μπορώ να βάλω την αστυνομία μέσα. Από τον χώρο της επαναστατικής γυμναστικής η εντύπωση που αποκόμιζω είναι: είμαστε μάγκες, είμαστε πολλοί (τοπικά) άμα λάχει δέρνουμε κιόλας όποιον μας ενοχλεί και δεκάρα δε δίνουμαι. Συγνώμη αλλά αν δεν υπάρχει προστασία από το οργανωμένο κράτος, τελικά μήπως δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος στην Ελλάδα;
Μακροπρόθεσμα συμφωνώ με τον κύριο Καλογήρου. Άμεσα όμως ο Basil έχει δίκιο. Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, ναι, χρειάζονται διμοιρίες σε κάθε εκδήλωση που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.
Δυστυχώς η βία που πάντα υπήρχε στην Ελλάδα (να σας θυμίσω τι γινόταν πριν από 60 χρόνια;) μετά το 1981 έγινε και επίσημα καθεστώς. Τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα και για πολλά χρόνια.
Όπως δε προείπα, τα συμπτώματα της εύκολης προσφυγής στη βία (που μπορεί να είναι λεκτική, έχετε δίκιο ap) υπάρχουν και σε καθόλα νουνεχείς ανθρώπους. Οι οποίοι αφήνουν υπονοούμενα ή κλείνουν το μάτι όταν η βία στρέφεται εναντίον των «κακών».
Γι αυτό λοιπόν, η βία είναι καταδικαστέα ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΟΤΕ. Αν σας φαίνεται αυτό αυτονόητο κύριε Λαζαρίδη, μην ξεχνάτε πως στην Ελλάδα του 2009 έχουμε καταντήσει πως ο πρώτος στόχος είναι να επικρατήσει το αυτονόητο.
«Κάθε φορά που στο νεοκλασσικό της οδού Ακαδημίας γίνεται μια επιστημονική ημερίδα θα το περικυκλώνουν διμοιρίες των ΜΑΤ?»
Το κτίριο Παλαμά θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα φύλακα (έχει;). Ο φύλακας αυτός όταν έβλεπε 50 κουκουλοφόρους να μπουκάρουν θα καλούσε την αστυνομία, η οποία θα έφτανε σε 5 λεπτά και θα τους μπουζούριαζε. Πού είναι το πρόβλημα; Αυτά θα συνέβαιναν σε μια κανονική χώρα.
Ορέστη,
Σαφώς έχει μεγάλη αξία να απομονωθούν αυτές οι συμπεριφορές, να καταδικαστεί από τους πάντες κλπ. Αλλά εν τέλει, το οργανωμένο κράτος, κάτι πρέπει να κάνει, δεν μπορεί να αφήνει αναπάντητο κάτι τέτοιο. Αλλιώς αυτοκαταργείται. Οι περισσότεροι από δαύτους είναι θρασύδειλοι. Δε βλέπω άλλη λύση από μια αποφαστική αντιμετώπιση με συλλήψεις και φυλακίσεις και απάντηση στο ξύλο με το ίδιο νόμισμα (φυσικά θέλει σχέδιο και οργάνωση). Τέτοια γεγονότα επίσης δικαιολογούν ελέγχους εισόδου κλπ. Από την εμπειρία μου στη Βόρεια Ευρώπη αν υπήρχαν τέτοια γεγονότα (πυροβολισμοί από χώρους ασύλου, τρομοκρατία, προπυλακισμοί, βία από κουκουλοφόρου) αυτό θα γινόταν από εκεί και πέρα: Αστυνομία, πολυβόλα, σκυλιά, άλογα, μπλόκα για όσο χρειαστεί και σε όποιον αρέσει. Ενοχλητικά, λυπηρά, τραγικά (καθόλου του γούστου μου) αλλά αλίμονο αν ένα κράτος τα αφήσει αυτά αναπάντητα. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους πολίτες. Αλλιώς θα έχουμε χάος και χειρότερα. Προβλέπω πλήρη αποθράσυνση. Η κατάσταση έχει πια φτάσει στο απροχώρητο και οι πολιτικοί μας κοιμούνται.
@Θεμης Λαζαριδης
«Αυτά θα συνέβαιναν σε μια κανονική χώρα.»
Την απάντηση την έδωσες μόνος σου Θέμη.
Αλλά σε μια «κανονική χώρα» δεν λέμε «καλά να πάθει ο Πανούσης, ας πρόσεχε το 1982».
Ο λόγος που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε είναι ότι έχει επικρατήσει η προπαγάνδα ότι η «καταστολή» είναι είτε ιδεολογικά απαράδεκτη είτε ασύμφορη γιατί θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Έχει επικρατήσει η τακτική του κατευνασμού, η ιδέα ότι πρέπει να πείσουμε τους τραμπούκους να σταματήσουν τους τραμπουκισμούς μέσω της συνολικής κατακραυγής. Ε όχι ρε παιδιά. Τους εγκληματίες δεν τους καλοπιάνεις, τους μπουζουριάζεις. Αυτό που οδηγεί σε περισσότερη βία δεν είναι η (δίκαιη) καταστολή, αλλά η ατιμωρησία.
Ακριβώς κύριε Λαζαρίδη. Και αυτό είναι κατόρθωμα της «προοδευτικής» λαίλαπας που ισοπέδωσε την Ελλάδα από το 1981 και μετά. Κατέστρεψε τη γλώσσα μας, κατέστρεψε τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί έγινε αυτό που ο Λεωνίδας Κύρκος είπε κάποτε πως ευτυχώς που δεν έγινε το 1944-49. Οι ξεβράκωτοι ανέλαβαν την εξουσία και στη συνέχεια (πεινασμένοι καθώς ήταν) στήσαν κ@@ο στους κάθε λογής νταβατζήδες και αεριτζήδες που έχουν συμφέρον από αυτό το χάος.
Όχι Θέμη, όχι να πείσουμε τους τραμπούκους. Να πείσουμε την κοινωνία να μην τους αποδέχεται. Γιατί ισχυρίζομαι ότι τους αποδέχεται.
Δεν θεωρώ ότι «η καταστολή είναι είτε ιδεολογικά απαράδεκτη είτε ασύμφορη γιατί θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.» Θεωρώ ότι είναι αναποτελεσματική. Ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Και εδώ αυτό μας ενδιαφέρει, να λυθεί το πρόβλημα.
@anon.
Θα αστειεύεστε βέβαια!
@anon
Δε συμφωνώ ιδιαίτερα. Από ένα καθεστώς αυταρχικότητας και αστυνομοκρατίας, φυσιολογικά υπήρξε η ‘αλλαγή’ ως μεγάλο και δυνατό κοινωνικό κίνημα και αίτημα αλλά τώρα πλέον φτάσαμε στο άλλο άκρο που περιγράφει ο Θέμης γλαφυρά και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να βρούμε μια πιο ισοροπημένη αντιμετώπιση τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων και να παραδεχτούμε οτί η οργανωμένη και δίκαιη καταστολή έχει κι αυτή τη θέση της σε μια δημοκρατία. Εξάλλου και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια κάνουν πάνω κάτω στο συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία 25 χρόνια.
Kύριε Καλογήρου κάποια στιγμή κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε πιο αντικειμενικά και ψύχραιμα. Προσπαθήστε να το κάνετε κι εσείς. Φαίνεστε εχέφρων άνθρωπος.
Διαφωνείτε πως η σημερινή ασυδοσία είναι αποτέλεσμα της «προοδευτικότητας» του τύπου «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»; Ποιός πρωθυπουργός αποκαλούσε τη μίζα «δωράκι» και το μόνο που τον ενοχλούσε είναι που ξεπέρναγε τα 500 εκατομμύρια εκείνης της εποχής; Τι μηνύματα πέρναγε αυτό; Σε ποιό κόμμα έβριζαν τους αντιφρονούντες στις εσωτερικές διαδικασίες τους (διαδικασίες που λέει ο λόγος) προσβάλλοντας ακόμη και το γεγονός πως κάποιοι είχαν μείνει ανάπηροι λόγω της δράσης τους κατά της χούντας; Θέλετε να γράψω και άλλα για το τι κουλτούρα καλλιεργήθηκε στην κοινωνία μετά το 1981;
Αγαπητέ κύριε Basil, από την αστυνομοκρατία και το κράτος των εθνικοφρόνων που βλέπουμε και γελάμε στο Λούφα και Παραλλαγή, πήγαμε σε ένα άκρο πολύ χειρότερο. Ναι, η δράση φέρνει αντίδραση. Ποιός έχει λοιπόν μεγαλύτερη ευθύνη; Η δράση ήταν που έφερε την αντίδραση για να εξισοροπήσει το σύστημα ή η αντίδραση το παραξύλωσε τόσο πολύ που, βλέποντας τα πράγματα εκ των υστέρων, καλύτερα να μην ερχόταν στην εξουσία ποτέ;
@anon.
Επειδή «φαίνομαι εχέφρων άνθρωπος» είναι πεποίθησή μου ότι το υπάρχων πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα (αλλά όχι μόνον) των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και ότι η κοινωνία έχει ισορροπήσει στο κατώτατο δυνατό επίπεδο εκμεταλευόμενη με το χειρότερο τρόπο την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της. Δεν είμαι βέβαιος αν θα καταλάβετε τι εννοώ.
Όσο για τον Σάκη Καράγιωργα, στον οποίο αναφέρεστε, αυτό δεν έγινε μετά το 1981 αλλά το 1975.
Τι να σας πω αγαπητέ μου. Αυτά που λέτε πίστεψε ο ελληνικός λαός το 2004 και είδατε που βρισκόμαστε 5 χρόνια μετά. Εσείς τόσο ευχαριστημένος είστε?
Η συζήτηση παρεκτρέπεται σε άλλο θέμα (το θεωρώ πραγματικά άλλο) αλλά θα πω την άποψη μου. Νομοτελειακά και ιστορικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθει σε κάποια στιγμή η κεντροαριστερά στην εξουσία στην Ελλάδα και καλά έκανε. Η κεντροαριστερά μου είναι πολύ συμπαθής. Θεωρώ όμως οτί ήταν πραγματική ατυχία που το έκανε με έναν άνθρωπο σαν τον Ανδρέα. Πολλά από τα προβλήματα που έχουμε οφείλονται στις λαϊκίστικες πολιτικές του (όχι όμως στην κεντροαριστερά γενικότερα. Π.χ. σε άλλες χώρες δεν έγιναν τα ίδια από την κεντροαριστερά και άλλοι στο ΠΑΣΟΚ όπως ο Σιμίτης μου είναι πολύ συμπαθείς). Πολλοί στη ΝΔ είναι μια από τα ίδια σε λαϊκισμό με τον Ανδρέα.
Μα κύριε Καλογήρου, η «κουλτούρα διαλόγου» των υβριστών του Καράγιωργα ήταν που κυριάρχησε μετά το 1981. Το γεγονός από μόνο του δεν έχει σημασία πότε ακριβώς έγινε. Ούτε θα έλεγε και πολλά αν δεν ήταν ενδεικτικό της νοοτροπίας των αθλίων που εμπεδώθηκε μετά το 1981 παντού στο δημόσιο και κοινωνικό βίο.
Το 2004 απλά και οι άλλοι είχαν μάθει το μάθημά τους. Ήξεραν πιά πως η νοοτροπία αυτή αποδίδει.
Και φτάσαμε στο χειρότερο δυνατό σημείο. Απ’ όπου για να ξεφύγουμε πρέπει να δούμε πίσω και να αναλογιστούμε τα λάθη. Και σε σχέση με τα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, η λαίλαπα του 1981 έφερε πολλά περισσότερα δεινά. Όπως έγραψα και στον κύριο Basil, η αντίδραση που ήρθε το 1981, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε πολλαπλά πιό καταστροφική από τη δράση που την δημιούργησε. Άρα καλύτερα να μην ερχόταν. Τώρα ήρθε και άφησε συντρίμμια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αλλά για να μαζέψουμε τα συντρίμμια πρέπει πρώτα να δούμε μέσα μας και να αποδεχθούμε πως καλύτερα να μην είχε κερδίσει αυτό το πασόκ που κέρδισε το 1981.
Ο Λεωνίδας Κύρκος απομυθοποίησε τη δεκαετία του 1940 μετά από 60 χρόνια. Εμάς πόσα χρόνια θα μας πάρει να απομυθοποιήσουμε τη δεκαετία του 1980; Αντικαταστείτε τα ονόματα στα λόγια του Λεωνίδα Κύρκου που ακολουθούν με τους «αστέρες» που προέκυψαν από το 1981 και μετά. Το νόημα θα παραμείνει το ίδιο.
Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ. Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες.
@anon.
Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα.
Όσο για τον Λεωνίδα Κύρκο, με πιάνετε στο ευαίσθητο σημείο. Υπήρξε ο πολιτικός μου μέντορας.
Aυτό που θέλω να πω είναι πως η λαίλαπα του 1981 νομιμοποίησε την κουλτούρα βίας στο δημόσιο και κοινωνικό βίο με το πρόσχημα πως εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.
Τι διαφορετικό κάνουν οι νέοι σήμερα από αυτά που έκαναν οι πατεράδες τους και για τα οποία οι πατεράδες ακόμη καμαρώνουν;
Ε λοιπόν, για να πάψουν να καμαρώνουν πρέπει να απομυθοποιήσουμε επιτέλους την περίφημη «Αλλαγή» του 1981.
Θα μπορούσα να γράψω και για τη ζημιά που έκανε η χούντα, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει μυθοποιημένη τη χούντα σήμερα, άρα δεν υπάρχει λόγος. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με την «Αλλαγή» του 1981 και τους αστέρες της που δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους. Όπως λέει και ο Κύρκος: Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν.
Συγνώμη αν σας κούρασα με την παρένθεση αυτή.
«Όχι Θέμη, όχι να πείσουμε τους τραμπούκους. Να πείσουμε την κοινωνία να μην τους αποδέχεται. Γιατί ισχυρίζομαι ότι τους αποδέχεται.»
Πράξεις όπως η επίθεση στον κ. Πανούση ΔΕΝ τις αποδέχεται η κοινωνία. Ας γίνει μια δημοσκόπηση. Είμαι σίγουρος ότι πάνω από το 95% θα την καταδικάσει. Ακόμα και αυτοί που δεν πολυεκτιμούν τον κ. Πανούση (όπως εγώ).
Εκεί που αμφιταλαντεύεται η κοινωνία είναι οι «ειρηνικές» καταλήψεις. Εκεί πρέπει να δώσουμε βάρος. Γιατί από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Η «ήπια» βία της απαγόρευσης εισόδου στο πανεπιστήμιο οδήγησε σιγά σιγά και στην άγρια βία του ξυλοδαρμού.
Συμφωνώ με το Θέμη. Η επίθεση στον Πανούση είναι καταδικαστέα απ’όλους ουσιαστικά (ακόμα και τη ΠΟΣΔΕΠ, με κάποια καθυστέρηση βέβαια!). Οι συνεχείς καταλήψεις σχολείων, κτιρίων, πανεπιστημίων, το κλείσιμο των δρόμων με τρακτέρ είναι επίσης απαράδεκτες πρακτικές για μια δημοκρατική κοινωνία και ένα ευνομούμενο κράτος, δημιουργούνε άρρωστο κλίμα, δε θα έπρεπε να είναι ανεκτές από κανέναν, ιδιαίτερα με την απίστευτη συχνότητα που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ειδικά στα πανεπιστήμια, τα καταστρέφουν εδώ και χρόνια αργά και βασανιστικά. Αν πρόσφεραν κάτι, τόσο συχνά που γίνονται, θα είχαμε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου! Από έξω πραγματικά φαίνεται απίστευτο πως τέτοιες πρακτικές δεν καταδικάζονται από τους πάντες. Εκεί πρέπει να ριχτεί το βάρος για μια ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου σκέψεις. Αντιλαμβάνομαι πλήρως οτί είναι δύσκολο και θέμα ταμπού για το ελληνικό ‘προοδευτικό’ κατεστημένο, αλλά όσο πιο πολύ αργοπορεί αυτή η αναγκαία μετωπική και επώδυνη ρήξη (που φυσικά θα συκοφαντηθεί) με τέτοιες πρακτικές, τόσο πιο πολύ η νοοτροπία της κατάληψης θα γίνεται ‘εθιμικό δίκαιο’ και πιο δύσκολη η ανατροπή της.
Μάλιστα, το ακούσαμε και αυτό από κάποιον εδώ μέσα:
«Ισχυρίζομαι όμως ότι χρησιμοποιεί μια άκρως αμφίσημη γλώσσα για να ψαρέψει ποσοστά στις δημοσκοπίσεις. Το πρόβλημα είναι ότι για κάποιους ανεγκέφαλους αυτή η αμφίσημη γλώσσα μπορεί να γίνει άλλοθι για πράξεις βίας.»
Από ποιούς να ψαρέψει ποσοστά. Από τους κατεστραμένους μαγαζάτορες του κέντρου; Από τους πολίτες που δεν μπορούσαν να κατέβουν για τις δουλειές τους στο κέντρο;
Αυτοί οι ανεγκέφαλοι γιατί ακολουθούν την αμφίσημη γλώσσα του ΣΥΝ και δεν ακολουθούν την μονόσημη φωνή των άλλων κομμάτων κατά της βίας και των καταστροφών;
Ομολογώ ότι η παραπάνω σοφιστία είναι η πιο ευφυής δικαιολόγηση που έχω διαβάσει περί των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ για την έξαρση της βίας των τελευταίων μηνών.
Δυστυχώς όμως, αμφίσημα, καταδεικνύει και την παρακμή και τον παραλογισμό στον οποίο έχει περιπέσει αυτό που λέμε αριστερός χώρος σήμερα.
Και να διευκρινήσω. Προς το παρόν τουλάχιστον, εγώ προσωπικά δε πρεσβεύω για τις ειρηνικές καταλήψεις κατασταλτικά μέτρα (σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης ούτε αυτές θα ήταν ανεκτές για πολλές μέρες). Είναι όμως πράγματι (πολύ κακώς) ανεκτές από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρώ λοιπόν ύψιστης σημασίας και αναγκαίο τον πολιτικό αγώνα, τα επιχειρήματα, το διάλογο και την καμπάνια από τους πανεπιστημιακούς και άλλους για μια καταδίκη αυτών των πρακτικών απ’όλους. Με θετικό τρόπο βέβαια είναι πολύ καλύτερα. Το ‘ανοιχτό πανεπιστήμιο’ είναι ένα όμορφο σύνθημα. Εκεί νομίζω στέκει ο μακροπρόθεσμος πολιτικός αγώνας. Στα φαινόμενα επανειλημμένης και απροκάλυπτης βίας όμως, η οργανωμένη και δίκαιη καταστολή είναι ο μόνος δρόμος.
» Να πείσουμε την κοινωνία να μην τους αποδέχεται. Γιατί ισχυρίζομαι ότι τους αποδέχεται.»
Και που ακριβώς στηρίζεις τον ισχυρισμό σου;
Εγω ισχυρίζομαι ότι μόνο μικρές μειονότητες τους ανέχονται, και ελαχιστότατες μειονότητες τους αποδέχονται.
Πως θα τη λύσουμε αυτή τη διαφωνία; Στην περίπτωση Πανούση «καταδίκασαν απερίφραστα» και οι πέτρες — επί του πρακτέου ουδέν όμως. Ούτε πράξεις από τους αρμόδιους (Πρύτανης; Υπουργός; Αστείο πράμα) ούτε προτάσεις πράξεων από τους λοιπούς καταδικάζοντες.
Εν πάσει περιπτώσει, με ποιό τρόπο πρέπει η φουκαριάρα η κοινωνία να σε πείσει ότι δεν τους αποδέχεται; Τι θα πρέπει να συμβεί για να σταματήσουμε να ακούμε αυτη την επωδό; Μήπως πιστεύεις ότι θα το καταλάβουμε επειδή ξαφνικά θα σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά;
Μήπως από την άλλη ο ισχυρισμός αυτός είναι άλλοθι για την αδυναμία πολλών (και των «ανανεωτικών» συνδικαλιστικών ομάδων πανεπιστημιακών) να αρθρώσουν την οποιαδήποτε πρακτική πρόταση, εκτός από το νεφελώδες «να πείσουμε την κοινωνία, το πανεπιστήμιο, κλπ να πάψουν να τους αποδέχονται»;
Συμφωνώ με το Basil στο εξής: η στάση ότι όλη η κατηγορία πρακτικών μέτρων πρόληψης και προστασίας είναι χειρότερη από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (γιαυτό απαξιώνεται κάθε πρόταση εφαρμογής τέτοιων μέτρων) είναι σημαντικό μέρος του προβλήματος. Προσθέτω πως δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος καλοπροαίτερων καθηγητών φορά στο θέμα αυτό παρωπίδες που τις βαφτίζει κατά το δοκούν «τεχνοκρατική» άποψη.
Σε άλλο θέμα: Θεωρώ ότι η «ερμηνεία»
του σχολίου του Θέμη για τον Γ. Πανούση και η συνεχής αναφορά σε αυτή την «ερμηνεία» είναι και άδικη και εκ του πονηρού — βρήκαμε απόδειξη ότι ακόμα κι ο Θέμης ρέπει προς αποδοχή των κουκουλοφόρων, άρα αυτή η υποσυνείδητη αποδοχή είναι το μέγα πρόβλημα!
Ότι ο Πανούσης έπαιξε μεγάλο ρόλο στο Ν. Πλαίσιο και ότι αυτά που ζούμε έχουν μεγάλη σχέση με τις διατάξεις του Ν. Πλαίσιου είναι δεδομένο (δε σημαίνει ότι ο Ν. Πλαίσιο θα οδηγούσε νομοτελειακά εδώ — αλλά ότι ήταν προφανές ότι κάποιες διατάξεις θα είχαν διαλυτικά αποτελέσματα.) Προφανώς ούτε ο Θέμης ούτε κανείς εδώ είπε «καλά να πάθει».
Κύριοι Λαζαρίδη και Βασσάλο. Μάλλον δεν έχετε ιδέα ούτε για το τι αποδέχεται η κοινωνία, ούτε για τον ορισμό της λέξης βία.
Στο βίντεο που υπάρχει στο σχόλιο με αριθμό 6, οι φοιτητές ασκούν βία, ναι ή όχι;
Επιτέλους, καταδικάστε τη ΒΙΑ παντού και πάντοτε και μάθετε πως βία δεν είναι μόνο η επίθεση με μπουνιές και σιδηρογροθιές.
Κυριε Καλογηρου, κάνετε λογικά άλματα. Παιρνετε μια φραση απο ένα κειμενο και την ερμηνεύετε όπως οι μαρκουτσοφόροι και οι αθλητικογραφοι. Μεινετε στα γεγονοτα ενος αποτρόπαιου και ξεκαθαρου συμβαντος και αφηστε τις ερμηνειες και τις επαγωγες χωρις να ρωτησετε ή να γνωρίζετε αυτους που καταθετουν την αποψη τους.
Σαφως και δεν υποστηρίζω πως ο κ. Πανούσης «ηθελε και τα ‘παθε» ή «ευθυνεται αναδρομικά» ή οτι αλλο παρόμοιο. Αυτο που πρεπει να μένει απο τετοια γεγονοτα, περαν απο τα αυτονόητα περι καταδικης της βιας και των αμεσων μετρων αντιμετωπισης τους, ειναι πως αυτα δεν δημιουργηθηκαν με παρθενογεννεση ουτε εκκολαφθηκαν μεσα σε ενα-δυο χρόνια. Ειναι αποτελεσμα τόσο του γενικότερου σαπίσματος της ελληνικής κοινωνίας όσο και της ειδικοτερης εξαθλίωσης του πανεπιστημιακου περιβάλλοντος τα τελευταια 20 χρόνια περιπου. Η ευθυνη, εκτος απο τους φυσικους αυτουργους, βαραινει σαφως και αυτους που με τις αβλεψίες, τις παραληψεις, την αφελως ή την εν γνωση τους διαμορφωση μιας αλλοτριωμενης πραγματικότητας βοήθησαν να δημιουργηθει μια τετοια κατασταση. Σαφως και σε μερικές περιπτώσεις όπως στου κ. Πανούση, τα παραπανω δεν σημαινουν πως μιλούμε για ηθικούς αυτουργούς. Αυτο δεν σημαινει όμως πως δεν πρεπει να αναζητησουμε την ριζα των πραγματων στο κοντινό και βαθυτερο παρελθον αλλιως θα κυνηγαμε ανεμομυλους νομίζοντας πως αν συλλάβουμε 50-100 χουλιγκάνους θα λυσουμε το προβλημα.
Υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις που ισχυρίζονται ότι βία είναι οι εξετάσεις και οι εργασίες στο μάθημα. Μάλλον εσύ πρέπει να μας εξηγήσεις τι εννοείς βία.
Δεν διαφωνω πουθενα μαζι σας. Αυτο που περιγραφετε ειναι χυδαια μορφη βιας (αφου εχει και ακρως ωφελιμιστικά χαρακτηριστικα), συνεπώς δεν υπαρχει κατι που ενας εχεφρων ανθρωπος θα μπορουσε να εξηγησει περισσότερο στο παραδειγμα σας.
Κύριε Βασσάλο, δεν σας τιμά να παίζετε την κολοκυθιά. Έκανα μιά ερώτηση σε σχέση με το βίντεο. Γιατί δεν απαντάτε;
Αν θέλετε ορισμό της βίας ανοίξτε και κανα λεξικό. Καλό κάνει πριν πατήσουμε το κουμπί και γράψουμε ό,τι μας κατέβει να ενημερωνόμαστε κιόλας.
Η ουσία είναι πως η βία είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Θέλετε να δώσω παραδείγματα κλεισίματος δρόμων και δημοσίων χώρων; Δεν μας φτάνει όλο το blog.
Η αποδοχή του τραμπουκισμού και της βίας οφείλεται κυρίως στις νοοτροπίες που καλλιέργησε η «προοδευτική» λαίλαπα του 1981. Εσείς οι καθηγητές των πανεπιστημίων πρέπει να είστε οι πρώτοι που καταδικάζετε τη ΒΙΑ στο σύνολό της. Άσχετα αν γουστάρουμε ή όχι αυτούς τους οποίους στοχεύει. Αλλά βλέπω πως κι εσείς είστε επιλεκτικοί. Και νομίζω γιατί κι εσείς είστε επηρεασμένοι (όπως όλη η κοινωνία) από τον τραμπουκισμό που εξέθρεψε η Μεταπολίτευση και η «Αλλαγή». Επιτέλους ξυπνείστε και απομυθοποιείστε όλο αυτό το παραμύθι. Παρά τα όποια καλά, η «αλλαγή» και ο «ηγέτης» της έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί ανέδειξαν τις χειρότερες πτυχές της κοινωνίας και τις έκαναν πρότυπο και κυρίαρχη τάση. Μία από αυτές είναι ο τραμπουκισμός που δικαιολογείται γιατί δήθεν διεκδικούμε ένα ανώτερο «καλό».
Και εσείς κύριε Καλογήρου που αναφέρατε τον Καράγιωργα. Για πείτε μου. Εκ των υστέρων ποιοί δικαιώθηκαν κι έγιναν γνωστοί; Ο μακαρίτης ο Καράγιωργας (που ανάθεμα κι αν τον ξέρει μιά χούφτα ανθρώπων) ή οι αλητοτραμπούκοι που τον γιουχάρανε; Ποιοί επιβραβεύθηκαν στη συνέχεια κι έγιναν «σπουδαίοι» και «τρανοί» και έφαγαν με χρυσά κουτάλια;
Όπως λέει και ο Κύρκος για μιά άλλη εποχή με καθυστέρηση 60 χρόνων: Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Εμάς πόσα χρόνια θα μας πάρει να απομυθοποιήσουμε τη φάρσα της Μεταπολίτευσης και της Αλλαγής;
Δεν ξέρω αν βοηθάει τη συζήτηση για την ανάλυση του που πάμε από εδώ και μπρος, αλλά νομίζω το πρόβλημα είναι ότι τα κακόμοιρα αυτά παιδιά που σήμερα αποτελούν την αγέλη της βίας, είχαν βρει καταφύγιο στο ασυλούμενο κτίριο της Νομικής. Το πρόβλημα λοιπόν, από αστυνομικής πλευράς δεν είναι το ασυλούμενο κτίριο Παλαμά που στεγάζει το εντευκτήριο του ΕΚΠΑ (δεν είμαι σίγουρος ότι το καλύπτει το άσυλο) αλλά το ασυλούμενο κτίριο της Νομικής που υποθάλπει του εγκληματίες. Έτσι το λέω, γιατί κάποιοι Πρυτάνεις αναρωτιούνται για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν στο μπουκάρισμα. Αυτά προς αντίληψη της γελοιότητας των ταγών.
Το ερώτημά μου είναι: Πιστεύετε ακόμη ότι μια πανεπιστημιακή αστυνομία θα λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα ή η (καθόου απλή ομολογουμένως για την περίπτωση) εφαρμογή του Ποινικού Δικαίου μέσω των εντεταλμένων οργάνων για την εφαρμογή του;
Κύριε Σφάτο, γιατί δεν είναι «καθόλου απλή περίπτωση» η εφαρμογή του Ποινικού Δικαίου μέσω των εντεταλμένων οργάνων για την εφαρμογή του;
Να αποκλειστεί το κτίριο μέχρι να εξέλθουν οι παραβάτες. Το ίδιο έπρεπε να είχε γίνει και το Δεκέμβριο και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.
Όταν όμως η κοινωνία θεωρεί πως πράξεις βίας και τραμπουκισμού είναι και αυτές μέρος μιάς «προοδευτικής» κουλτούρας που δικαιολογούνται για την επίτευξη των «σκοπών» του «αγωνιζόμενου κινήματος», τι περιμένετε;
Οι αναρχικοί με ανακοινώσεις τους έχουν καταδικάσει την επίθεση στον καθηγητή και λένε ότι προέρχεται από ακροδεξιά στοιχεία (φασίστες).
Σαν επιχειρημα προβάλλουν το ότι ο συγκεκριμένος ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερνομαρχία Αθηνών και άρα κάπως πιο κοντά στα πιστεύω του αριστερού χώρου, και όχι εχθρός.
Το δευτερο είναι πως δεν θα ειχαν κανενα λογο να το κανουν αυτό και να υπονομευσουν ακομα περισσότερο το ασυλο το οποιο ειναι το Α και το Ω για αυτούς. Βλεπουν σκοπιμότητα προς την καταργηση του ασυλου με αυτές τις επιθεσεις και τις καταδικάζουν.
@anon
Δεν νομίζω ότι η ευρύτερη κοινωνία καλύπτει τη βία ούτε το άσυλο. Επίσης, αν δεν ήταν ξεκάθαρο, είμαι υπέρ της εφαρμογής του Ποινικού Δικαίου από τα εντεταλμένα όργανα και της πλήρους κατάργησης του ασύλου ως ιδεολόγημα και νομοθέτημα. Το σύνθετο της περίπτωσης οφείλεται στο ότι, όταν δεν υπάρχει πολιτική κάλυψη ούτε ο Πρύτανης θα φωνάξει την αστυνομία ούτε ο εισαγγελέας θα κάνει χρήση του νόμου περί κακουργημάτων. Άρα το ζήτημα επιστρέφει στην πολιτική βούληση στο επίπεδο δημόσιας τάξης και όχι παιδείας, και παραπέμπω για άλλη μια φορά στη συνέντευξη Βαλυράκη για τα γεγονότα του 1995.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_21/12/2008_296950
Το ζήτημα άσυλο είναι αστυνομικό-δικαστικό και όχι εκπαιδευτικό ή θέμα ατομικών ελευθεριών. Η συζήτηση δυστυχώς έχει μπαγιατέψει.
Αγαπητέ κύριε Σφάτο, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο ευρύτερη κοινωνία.
Αν ήταν έτσι όπως τα λέτε, τι εμποδίζει τους πολιτικούς να είναι αμείλικτοι στην πάταξη φαινομένων βίας; Μήπως ο λόγος που δεν το κάνουν είναι γιατί γνωρίζουν πως ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δικαιολογεί την «προοδευτική» βία και φοβούνται πως θα χάσουν ψήφους;
Η βία είναι η χρήση μέσων για την καταναγκαστική επιβολή της θέλησής μας. Σε αυτό το blog γράφτηκε παλιότερα πως 80% διαφωνούν πως η κατάληψη ενός σχολείου είναι πράξη βίας. Δεν σας φαίνεται μεγάλο το ποσοστό αυτό;
Βία είναι οι καταλήψεις και οι αποκλεισμοί των δρόμων. Είδατε κανένα να καταδικάζει; Βία είναι μία μειοψηφία να κυνηγά το αεροπλάνο που μεταφέρει τον υπουργό κύριο Χατζηδάκη στο αεροδρόμιο. Είδατε κανένα να καταδικάζει;
Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει ΒΙΑ και να καταδικάζουμε ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΟΤΕ. Όχι επιλεκτικά. Κάντε την αυτοκριτική σας και καταδικάστε τις πασοκικές και «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» νοοτροπίες και τα όσα δεινά έφεραν στην κοινωνία μας. Και να μάθετε να μην είστε επιλεκτικοί.
@ Γιωργος
Δεν ειδα παρομοια καταδικη στην επιθεση στο Παιδαγωγικό προ λιγων μηνών. Εκει δλδ επειδη ενδεχομενως ο Παπαδατος ανηκει σε αλλον χωρο δικαιολογειται η βια; Η ενεργεια αυτη δεν «απειλει» το άσυλο; Μηπως και εκεί ήταν φασιστες ή προβοκατορες; Για την επίθεση στο γραφειο του κ. Βασσαλου παλι τι ισχυεί; Μηπως τα ίδια; Κτλ, κτλ, κτλ.
Ας μην κρινουμε καθε γεγονός με τη μνημη του χρυσοψαρου. Υπαρχει μια αλληλουχια συμβαντων εδω και πολύ καιρό, και δεν μιλάμε μονο για την ωμη βια αλλα για εκατονταδες ενεργειες επιβολής της θελησης καποιων εναντι αλλων (κλειδωματα, χτισιματα, αποκλεισμοι, απειλες, κοκ). Μην τα επαναλαμβανουμε διαρκώς, κατανταει κουραστικό.
@ anon.
Η απάντηση στο ερώτημά σας γιατί οι πολιτικοί δεν πράττουν εφόσον ή αν η κοινωνία συναινεί είναι μάλλον απλή: Δεν έχουν καταλάβει, δεν ξέρουν πώς να το κάνουν, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κρίση που θα προκύψει (η περίφημη ομελέτα και τα αυγά της) και επίσης, βαριούνται γιατί η απραξία είναι σαφώς ευκολότερη να τη διαχειριστείς. Οι πράξεις έχουν κόστος που πρέπει να έχεις για να το πληρώσεις. Η επιτυχία χρειάζεται σχέδιο και ρίσκο. Το ότι δεν πράττουν δεν σημαίνει ότι σέβονται ή φοβούνται την άποψη της πλειοψηφίας.
Τώρα για τα περί κομματικών δεν μπαίνω σε αυτή την κουβέντα. Εγώ δεν είμαι ενταγμένος και δεν έχω προτιμήσεις. Κρίνω από τις πράξεις και δε γενικεύω ούτε μανιχαΐζω. Εδώ σχολιάζουμε το άσυλο, αν είναι να σχολιάσουμε την Ολυμπιακή ή τον Εθνικό Διχασμό θα το κάνουμε αλλού.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100030_20/02/2009_304177
Βλέπω έναν προβληματισμό στην ανάρτηση αυτή γύρω από το γιατί οι Έλληνες πολιτικοί περιορίζονται στο να ‘καταδικάζουν απερίφραστα’. Αυτό συμβαίνει διότι στην Ελλάδα έχουμε χέστηδες πολιτικούς που φοβούνται και το παραμικρό πολιτικό ‘κόστος’ της οιασδήποτε ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας, θρασύδειλους ‘αντιεξουσιαστές’ και ‘τρομοκράτες’ που εκμεταλλεύονται τη γενικευμένη άναρχη κατάσταση για να ‘χτυπούν’ και να το βάζουν μετά στα πόδια, αδιάφορους πολίτες που δεν διαθέτουν ούτε τη νοημοσύνη πολλές φορές ούτε και τις προσλαμβάνουσες να αντιληφθούν τι συμβαίνει και… μια μικρή μειοψηφία που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει αλλά περιορίζεται να δακτυλογραφεί χιλιάδες λέξεις κάθε μέρα σε αξιόλογα ιστολόγια όπως αυτό, απολαμβάνοντας την ιδιόμορφη αυτή ψυχοθεραπεία της. Περιμένετε να αλλάξει τίποτα έτσι; Εγώ πάντως όχι.
@anon
Μια και μιλάμε για βία, θυμίζω αυτό που είπε ο Θανάσης Γκότοβος στην παρουσίαση του βιβλίου μου στα Ιωάννινα. Εκτός από την φυσική βία υπάρχουν και η θεσμική βία και η ψυχολογική βία, οι οποίες ασκούνται εκτενώς στα πανεπιστήμια αν και δεν είναι τόσο οφθαλμοφανείς στους εκτός των τειχών. Θεσμική βία είναι π.χ. όταν ο πρύτανης χρηματοδοτεί φιλικά του πρόσωπα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ψυχολογική βία είναι όταν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας απειλούνται με διώξεις όταν ασκούν κριτική στην πρυτανεία. Συμφωνούμε ότι όλες οι μορφές βίας, και όχι μόνο η φυσική, είναι καταδικαστέες;
Αγαπητοί φίλοι, δεν γράφω συχνά στο blog αλλά το παρακολουθώ. Θα ήθελα να τοποθετηθώ επί του θέματος και, κατ’ αρχάς (και για να αποφευχθούν οι όποιες παρεξηγήσεις) να προσυπογράψω και εγώ. Και να πω λοιπόν, «ναι, καταδικάζω και εγώ τη έγινε στο συνάδελφο μας κ. Γ. Πανούση».
Πέραν τούτου, καταθέτοντας τη δική μου εμπειρία και ενώ έχουν ήδη παρέλθει πέντε χρόνια από τότε που γύρισα πίσω στην Ελλάδα (μαύρη η μέρα) να πω ότι, γενικά, από τους φοιτητές εγώ πολλά παράπονα δεν έχω. Άλλωστε, όπως και πολλοί από εσάς θεωρείτε, πιστεύω ότι αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της όλης ιστορίας. Το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω για τους συναδέλφους μου καθηγητές και ερευνητές: Η πλειονότητα τους μου έχουν φερθεί απαίσια και η ιστορία μου δεν διαφέρει πολύ από άλλες “horror stories” που κατά καιρούς διαβάζω εδώ και σε άλλους τόπους στο διαδίκτυο. Και όταν λέμε απαίσια, εννοώ ότι τα ανθρωπάκια αυτά (που να σημειώσω ότι μπήκαν –σχεδόν όλοι τους- από τη πίσω πόρτα εκλιπαρώντας η εκβιάζοντας τις θέσεις που κατέχουν) δεν σεβάστηκαν κυριολεκτικά τίποτε και όλοι σαν αγέλη επιτέθηκαν με λύσσα σε μένα και στην…οικογένεια μου (!). Παρομοίως ξέρω ότι έχουν πράξει και με άλλους Έλληνες επιστήμονες που έκαναν το λάθος και επαναπατρίστηκαν.
Τα ίδια λοιπόν ανθρωπάκια αυτά είναι που από χθες κυκλοφορούν στους διαδρόμους petitions και απαιτούν με φασιστικό ύφος από το κόσμο να προσυπογράψει ότι «καταδικάζουμε για την επίθεση στο συνάδελφο μας κ. Γ. Πανούση». Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε λιγάκι και νάχουμε λίγη τσίπα επάνω μας. Σαν τα άγρια ζώα της ζούγκλας όλοι εμείς οι καθηγηταραδες κάνουμε ανήθικες και μέχρι θανάτου επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου (η τουλάχιστον κάνουμε τα στραβά μάτια όταν γίνονται). Και τώρα μας έπιασε η ευαισθησία με τον Πανούση; Επίσης, πόσα και ποσά παιδιά, φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) και postdocs δεν έχουν πέσει θύματα της άγριας κλίκας μας, της κλίκας που ονομάζεται “πανεπιστημιακοί καθηγητές”;
Και τώρα, παλιουποκριτές και παλιοαπατεωνες συνάδελφοι σας πιάσανε ξαφνικά οι ευαισθησίες σας επειδή ένας από εμάς έφαγε ξύλο. Επαναλαμβάνω, σε πόσα παιδιά, φοιτητές και postdocs, ακόμα και σε συναδέλφους, ρε παλιοκανίβαλοι, δεν έχετε ασελγήσει; Αυτά που έχετε κάνει ο ένας στον άλλο και στους φοιτητές σας δεν είναι κατακριτέες και ανήθικες πράξεις; Με τις επιθέσεις σας (η την εξ ίσου ένοχη αδιαφορία σας) αμέτρητες καριέρες, αξιοπρέπειες και οικογένειες έχουν καταστραφεί. Βγαίνω πραγματικά από τα ρούχα μου γιατί όποτε γίνονται καταγγελίες (εκμετάλλευση φοιτητών η κανιβαλισμού σε άλλους συναδέλφους) όλοι κάνετε ότι πέρα βρέχει και σφυρίζετε αδιάφορα. Στην Ελλάδα θα έλεγα έχουμε όχι μόνο πολιτικούς που είναι χέστηδες αλλά και δασκάλους και πνευματικούς ανθρώπους που είναι αδιάφοροι, και δυστυχώς πολλές φορές παντελώς ανήθικοι. Πάρτε το χαμπάρι. Σε όσους από μας έχει απομείνει ακόμη κάποιο φιλότιμο ας κοιτάξουμε κατάματα το καθρέφτη και ας παρατήσουμε στην άκρη τις υποκρισίες. Καλό Σ/Κ…!
Ενώ έγραφα τα παραπάνω, ο Θέμης, με σαφώς πιο ψύχραιμο τρόπο, μετέφερε την άποψη για τη βία στον ακαδημαικό χώρο του Θ. Γκότοβου:
“Εκτός από την φυσική βία υπάρχουν και η θεσμική βία και η ψυχολογική βία, οι οποίες ασκούνται εκτενώς στα πανεπιστήμια αν και δεν είναι τόσο οφθαλμοφανείς στους εκτός των τειχών. Θεσμική βία είναι π.χ. όταν ο πρύτανης χρηματοδοτεί φιλικά του πρόσωπα χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ψυχολογική βία είναι όταν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας απειλούνται με διώξεις όταν ασκούν κριτική στην πρυτανεία. Συμφωνούμε ότι όλες οι μορφές βίας, και όχι μόνο η φυσική, είναι καταδικαστέες;”
Συμφωνούμε.
Η βία από όπου και αν προέρχεται όποιας μορφής και αν είναι, είναι κατακριτέα και καταδικαστέα και έξω από κάθε πλαίσιο πολιτισμένης κοινωνίας.
«Και για όσους τελικά ασκούν βία κατά του διαφορετικού υπάρχουν νόμοι και θεσμοί. Σημαντικότερο είναι η απομόνωση, πραγματική ιδεολογική καραντίνα, στην οποία πρέπει να οδηγηθούν οι θεωρητικοί της βίας, έστω κι αν αφήνουν τη βρώμικη δουλειά σε άλλους…»
* Ο κ. Μιχ. Παπαγιαννάκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
@Θέμη
Εκτός βέβαια των ανωτέρω υπάρχει και η καθημερινή λεκτική βία τόσο απο πλευράς καθηγητών προς φοιτητές, όσο και από πλευράς φοιτητών προς καθηγητές. Εξίσου καταδικαστέα.
@Min gyrisete stin Ellada
Σταχυολογώ κάποιες λέξεις από το σχόλιό σας.
….από τους φοιτητές εγώ πολλά παράπονα δεν έχω. Άλλωστε, όπως και πολλοί από εσάς θεωρείτε, πιστεύω ότι αυτοί είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της όλης ιστορίας. Το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω για τους συναδέλφους μου καθηγητές και ερευνητές.
…..Μου έχουν φερθεί απαίσια, “horror stories”, τα ανθρωπάκια αυτά, μπήκαν –σχεδόν όλοι τους- από τη πίσω πόρτα εκλιπαρώντας η εκβιάζοντας τις θέσεις που κατέχουν), δεν σεβάστηκαν, σαν αγέλη επιτέθηκαν με λύσσα, απαιτούν με φασιστικό ύφος, λίγη τσίπα επάνω μας,σαν τα άγρια ζώα της ζούγκλας όλοι εμείς οι καθηγηταραδες κάνουμε ανήθικες και μέχρι θανάτου επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου (η τουλάχιστον κάνουμε τα στραβά μάτια όταν γίνονται),έχουν πέσει θύματα της άγριας κλίκας μας, της κλίκας που ονομάζεται “πανεπιστημιακοί καθηγητές”, παλιουποκριτές και παλιοαπατεωνες συνάδελφοι, ρε παλιοκανίβαλοι,έχετε ασελγήσει, με τις επιθέσεις σας (η την εξ ίσου ένοχη αδιαφορία σας),αμέτρητες καριέρες, αξιοπρέπειες και οικογένειες έχουν καταστραφεί, πέρα βρέχει και σφυρίζετε αδιάφορα, χέστηδες, παντελώς ανήθικοι.
Όλοι οι παραπάνω χαρακτηρησμοί αναφέρονται σε ακαδημαϊκούς, πνευματικούς δασκάλους από ακαδημαϊκό. Τα έχουν πεί με διάφορους τρόπους, ένταση και περιγραφές διάφορες πολύ ακαδημαϊκοί και όχι οι απλοί πολίτες.
Δεν μας εκπλήσσουν. Αυτοί είναι κυρίως υπεύθηνοι για το κύρος του Πανεπιστημίου σήμερα και την κατάντια του. Με εκπλήσσει που απο αυτούς περιμένουμε την μεταρρύθμιση. Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να καταλάβουμε, όσο είναι καιρός, ότι το κάθε πανεπιστήμιο είναι το προσωπικό του. Και αν το προσωπικό του είναι αυτό που περιγράφεται τότε…..
@ακακιος
Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να καταλάβουμε, όσο είναι καιρός, ότι το κάθε πανεπιστήμιο είναι το προσωπικό του. Και αν το προσωπικό του είναι αυτό που περιγράφεται τότε…..
Ναι, αυτό προσπαθώ να πω ακάκιε! Ότι «το μείζον πρόβλημα που έχει το πανεπιστήμιο είναι το προσωπικό του». Ένα προσωπικό που έχει πλέον χάσει το self-esteem, ανθρωποι δηλαδή που δεν σέβονται όχι μόνο τους άλλους αλλά που, φευ, δεν σέβεται ΟΥΤΕ τον εαυτό του (γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι). Και αν, παραπέρα, όλοι αυτοί στους διαδρόμους που κρατούν τα petitions και οι συμπλογκίτες που κόπτονται για τους «κακούς φοιτητές» που χτύπησαν τον κ. Πανούση δεν αντιλαμβάνονται ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν παρά μία ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ (που μόνο καλά εκπαιδευμένοι ένστολοι θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας) τι να πώ. Δε δείχνει παρά μόνο τη «μυωπία» μας και το πόσο νυχτωμένοι είμαστε να καταλάβουμε τις συμβαίνει πιο πέρα, στην ευρύτερη κοινωνία. Απο τέτοιο προσωπικό περιμένεις «μεταρρύθμιση»;
@Min gyrisete stin Ellada
Εγώ όχι, δεν το περιμένω. Σχήμα λόγου ήταν.
Δυστυχώς όμως ελπίζει, μάχεται και το περιμένει ένας, θάθελα να πιστεύω φίλος αν και δεν το ξέρει, που εκτιμώ πραγματικά ο Ορέστης ο Καλογήρου.
@anon.
Δεν είχα δει το σχόλιο 6 παραπάνω, προφανώς η ομηρία είναι άσκηση βίας, και μάλιστα βίας φυσικής, όχι ψυχολογικής ούτε λεκτικής. Προφανώς είναι καταδικαστέα, και κανονικά θα έπρεπε να μην είναι καταδικαστέα μόνο στα λόγια.
Σε ότι αφορά τις μορφές βίας που αναφέρονται πιο πάνω: Η υπερβολική χρήση των όρων τους ξεφτιλίζει. Η άσκηση της εξουσίας με ανεύθυνο τρόπο, η παραβίαση κανονισμών για ίδιο όφελος, ο νεποτισμός, η διαφθορά είναι πολύ σοβαρά φαινόμενα. Δε χρειάζεται να τα ονομάσουμε βία, τραβώντας από τα μαλλιά τους ορισμούς, για να τα καταδικάσουμε και να προσπαθήσουμε να τα εξαλείψουμε. Το μόνο που καταφέρνουμε
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ασκείται ψυχολογική βία εντός πανεπιστημίου ή λεκτική βία. Αλλά σημαίνει ότι οι συμψηφισμοί εμφυλοχωρούν στις αναφορές για τέτοιου είδους βία, με τρόπο που με κάνει επιφυλακτικό. Ναι, να την καταδικάσουμε την άσκηση ψυχολογικής βίας, αν η περίπτωση είναι προφανής. Αλλιώς, μπαίνουμε δυστυχώς σε παιχνίδια ορισμών, που οδηγούν μέχρι την ανακήρυξη των εξετάσεων σε άσκηση βίας.
Συνέχεια…
Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μετατρέπουμε το αίτημα για απομόνωση των κουκουλοφόρων σε ατέρμονη συζήτηση για τους ορισμους: Λέτε να καταδικάσουμε τον ξυλοδαρμό, αλλά γιατί δεν καταδικάζετε την … κακή συμπεριφορά του Δ/ντη εργαστηρίου προς τον τάδε νεαρό συνάδελφο;
Ελεος, δεν είναι ακριβώς το ίδιο: Το ένα είναι φως φανάρι, και το άλλο όχι, το ένα το βλέπω με τα μάτια μου (ο άνθρωπος πήγε στο νοσοκομείο), το άλλο από τη θέση που βρίσκομαι (εκτός του συγκεκριμένου ιδρύματος) δεν το βλέπω καθόλου και αυτά που ακούω μπορεί να μην αρκούν για να βγάλω άκρη.
@Min gyrisete stin Ellada και @ακακιος
Άρα το πράγμα είναι απλό και εύκολο. Απολύουμε τους υπαρχοντες και προσλαμβάνουμε στη θέση τους άλλους.
@ακακιος
Ευχαριστώ.
«Και , ενώ στις ιδιωτικές μας σχέσεις δεν ενοχλούμε ο ένας τον άλλο, στη δημόσια ζωή δεν παραβαίνουμε τους νόμους προπάντων από εσωτερικό σεβασμό, υπακούοντας κάθε φορά σ ‘αυτούς που διοικούν την πόλη και στους νόμους και κυρίως σε όσους απ’ αυτούς ισχύουν για την προστασία αυτών που αδικούνται και σε κείνους που, αν και είναι άγραφοι , επιφέρουν αναμφισβήτητη ντροπή.»
Επιτάφιος Περικλέους.
@Ορέστη
Είναι μια λύση.
Δεν είναι όμως τόσο απλή και εύκολη στην εφαρμογή.
Η αντίδραση των ανθρώπων, των αποδεδειγμένα ανάξιων – όσοι είναι αυτοί, που μάλλον είναι πολλοί- που θα χάσουν τα προνόμια που απορρέουν από τις θέσεις τους, θα είναι σφοδρότατη.
Ίσως χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη μέχρι να ενημερωθούν – ενδιαφερθούν οι πολίτες και χάσουν αυτοί τα όποια ερίσματά τους ή απαξιωθούν τόσο πολύ από μόνοι τους.
Απλό να το λες άντε εφάρμοσέ το στην υπάρχουσα κατάσταση. Το timing δεν φαίνεται να είναι κοντά.
Ρωτώ όμως αφελώς. Αν όντως είναι αυτή η λύση μήπως πρέπει να αρχίσουμε να την συζητάμε και να αρχίσουμε να κάνουμε προτάσεις εφαρμογής?
@ακακιος
Ειλικρινά μην το πάρετε ειρωνικά, αλλά δείτε που καταλήγουμε:
Να το κάνουμε και για τους ιατρούς του ΕΣΥ, για τους εφοριακούς, για τους μηχανικούς στις πολεοδομίες, για τους καθηγητές ΜΕ κλπ κλπ κλπ.
Εκτός αν εκεί είναι όλα ΟΚ.
@ Ορέστη
Πραγματικά δεν το παίρνω ειρωνικά.
Όλοι αυτοί οι τομείς που αναφέρεις και άλλοι τόσοι αν θές είναι βαριά άσθενείς αν όχι σε κωματώδη προθανάτια κατάσταση.
Κάποιοι το κάναν προεκλογικό σύνθημα την επανίδρυση του κράτους και είδαμε τι εννοούσαν. Τρομάρα τους!!!
Η ερώτηση είναι θέλουμε να τα αλλάξουμε? Και εαν ναι, μπορούμε? Και πάλι εάν ναι, πώς και με τι κόστος. Αυτό τουλάχιστον περιμένουμε και να ακούσουμε απο τους πνευματικούς ανθρώπους και να γίνουν μπροστάρηδες σ΄αυτή την προσπάθεια και όχι «σαν τα άγρια ζώα της ζούγκλας όλοι εμείς οι καθηγηταραδες κάνουμε ανήθικες και μέχρι θανάτου επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου (η τουλάχιστον κάνουμε τα στραβά μάτια όταν γίνονται).»
Ξέρεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Η μονιμότητα και η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας για τοδημοσιοϋπαλληλίκι…
@ακακιος
Άρα (λέω εγώ), αφού δεν μπορούμε να απολύσουμε όλο το ελληνικό κράτος, ας προσπαθήσουμε να το μεταρρυθμίσουμε (και οχι βέβαια να το «επανιδρύσουμε», όπως σωστά επισημαίνετε).
@ Ορέστη
Αν όντως αυτή είναι η λύση, μένει να συμφωνηθεί και να βρεθεί ο τρόπος. Και στην εφαρμογή του τρόπου, επειδή το κράτος έχει συνέχεια, υπάρχουν και μεταβατικά στάδια.
Μόλις ανέβασα και το άρθρο του κ. Παρασκευόπουλου που «τα χώνει» στους καθηγητές.
Δεν χρειάζεται να απολυθούν οι καθηγητές, οι γιατροί, κτλ (τουλάχιστον όχι όλοι). Τα ίδια άτομα που τώρα φέρονται ανήθικα θα φερθούν πολύ ωραία κάτω από ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αυτά που κάνουν σήμερα.
Για μια ακόμα φορά οι πρυτάνεις αδυνατούν να αρθρώσουν σοβαρό λόγο.
Πρυτανεία ΑΠΘ:
Η πρυτανεία του ΑΠΘ «εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση των φαινομένων αυτών στους πανεπιστημιακούς χώρους και καλεί όλους τους φορείς της Πολιτείας σε συνέγερση ετοιμότητας και δράσης, για την αντιμετώπισή τους».
Τι είδους «συνέγερση»; Τι είδους «δράση»;
Κίττας:
«Δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε. Όταν έχουμε τέτοιες συντονισμένες ενέργειες που εξελίσσονται μέσα σε λίγα λεπτά, πότε να προλάβει να συγκληθεί το Πρυτανικό Συμβούλιο για να αποφασίσει για το άσυλο; Αλλά και ποιος να ενημερώσει άμεσα την Αστυνομία, όταν οι ίδιοι οι φύλακες φεύγουν μόλις αντιληφθούν τέτοιες καταστάσεις, φοβούμενοι δικαίως για τη ζωή τους; Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πια μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, πέραν κάθε λογικής. Δηλαδή θα καταλήξουμε να φρουρούνται τα πανεπιστήμια από ενόπλους; Το ευχολόγιο να προστατεύσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα το άσυλο έχει νόημα όταν έχουμε πορείες, καταλήψεις κ.λπ., όπου πράγματι μπορούμε να το προασπίσουμε και το έχουμε κάνει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν όμως έχουμε τέτοια οργανωμένη επίθεση που εξελίσσεται μέσα σε λίγα λεπτά, τι μπορούμε να κάνουμε; Ακόμα κι αν κάποιος προφτάσει να καλέσει αμέσως την Αστυνομία, ώσπου να έρθει οι κουκουλοφόροι θα έχουν ήδη φύγει. Η μόνη λύση που βλέπω, είναι να υπάρξει επιτέλους διακομματική συναίνεση…»
Γιατί δεν μπορούν οι φύλακες να καλέσουν την αστυνομία; Γιατί δεν μπορεί η αστυνομία να επέμβει άμεσα; Δεν μπορεί τόσες καταστροφές να έγιναν σε 2 λεπτά. Γιατί να μην καταργηθεί επιτέλους αυτό το ηλίθιο «άσυλο» ώστε να μπορεί η επέμβαση της αστυνομίας να είναι απρόσκοπτη; Η «μόνη λύση» που βλέπει, η διακομματική συναίνεση, θα είναι συναίνεση πάνω σε τι;
@themis
Γιατί δεν μπορούν οι φύλακες να καλέσουν την αστυνομία; Γιατί δεν μπορεί η αστυνομία να επέμβει άμεσα;
Ma i apantisi idi dothike pio pano apo ton «Min gyrisete stin Ellada»:
«η συγκεκριμένη επίθεση δεν ήταν παρά μία ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ (που μόνο καλά εκπαιδευμένοι ένστολοι θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας)»
If you read between the lines Kittas’ comments you will come to the same conclusion.
Δεν το πιστεύω.
Αποτελέσματα δημοσκόπησης για το άσυλο:
http://paideia-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_3698.html
http://www.tvxs.gr/v5771
Episis:
http://www.antinews.gr/?p=5317
Επίσης: http://greece-salonika.blogspot.com/2009/02/o_21.html
Πρετεντέρης:
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=256278
Δεν είδα το κείμενο των πανεπιστημιακών. Το έχει κανείς;
Επειδή μερικοί μιλούν για προβοκάτσια και ποιος ξέρει αν έχουν δίκιο ή όχι (προσωπικά πιστεύω πως όχι) είναι ένας παραπάνω λόγος για την πολιτική ηγεσία και αστυνομία να μην αφήσει τέτοιες υπόνοιες και να δράσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Οι καταδίκες με λόγια δε φτάνουν από τη μεριά αυτών που κυβερνούν. Χρειάζεται δράση και ας σκούξουν μερικοί εξ ‘αριστερών’. Εγώ πιστεύω οτί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν ανέχεται πλέον την ασυλία στη βία.
@Ορέστη Καλογήρου
Λυπάμαι πολύ, αλλά έχεις χάσει πάμπολλα επεισόδια… Τα οποία επεισόδια κόστισαν σε εκλεκτούς ανθρώπους τη σωματική τους ακεραιότητα και την πανεπιστημιακή θέση που κατείχαν και στην Ελλάδα κόστισαν την έλειψη σημαντικών δασκάλων και ερενητών. Δύο-τρεις εκλεκτοί πανεπιστημιακοί που πρωτογνώρισα από κοντά στην Ελλάδα, γιατί διορίστηκα μαζί τους ερχόμενος από το εξωτερικό, εγκατέλειψαν σύντομα την Ελλάδα και πέρασαν τα υπόλοιπα χρόνια τους ειρηνικά στην Εσπερία.
Λοιπόν, οι τραμπουκισμοί που πρέπει όλοι να καταδικάζουμε, δεν άρχισαν προχθές με τον Πανούση, τον οποίο γνωρίζω αρκετά. Άρχισαν, με την έναρξη ισχύος του τρέχοντος ακαδημαϊκού καθεστώτος, σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου το 1982. Δεν θα απαριθμήσω εδώ καταλήψεις γραφείων και σχολών και τραυματισμούς εκπαιδευτικών, κλοπές εξοπλισμού και βιβλίων, βρίσκονται σε κάθε εφημερίδα της εποχής. Μόνο που τότε κανείς δεν καταδίκαζε τους τραμπουκισμούς «απ’ όπου κι αν προέρχονται» – λες και μια καταδίκη επηρέασε ποτέ τους τραμπούκους. Αλλά ούτε καν αυτή η καταδίκη είχε διατυπωθεί, ώστε να νοιώσει το θύμα μια ηθική συμπαράσταση.
Και, όσοι δεν έφυγαν για αλλού, άλλες θέσεις εργασίας, άλλες χώρες και ηπείρους, έσκυψαν την κεφαλήν και άρχισαν να κάνουν το 2 και το 3 πενταράκι και να ελευθερώνονται από την πίεση των αγράμματων και αδιάβαστων άρχισαν να ψηφίζουν στα όργανα όπως επέβαλε ο όχλος… Έγιναν «καλοί»!
Λοιπόν, κι εγώ και άλλοι πολλοί καταδικάσαμε, όπως καταδικάζαμε επί δεκαετίες, αλλά να είσαι βέβαιος ότι σε πολλές ακαδημαϊκές παρέες γέλαγαν και γελούν με ευχαρίστηση -αν και μεγαλόφωνα καταδικάζουν κι αυτοί-, όταν μαθαίνουν ότι η τρομοκρατία έφτασε να κτυπάει τους συνενόχους της θεσμικής διάλυσης.
Και να πενθυμίσω επίσης ότι μόλις πρόσφατα ανέλαβε «αρχηγός» κόμματος ένας υπερήφανος τέως καταληψίας… Άρχισε, γράφανε πομπωδώς, την πολιτική του καριέρα με τις σχολικές καταλήψεις του έτους x και συνέχισε στο ΕΜΠ με τους αγώνες για Α και το Β… Υπάρχουν ακόμα στο δίκτυο! Ε, καιρός ήταν να γίνει και αρχηγός.
Να σκεφτούμε δε και το μηχανισμό ριζοσπαστικοποίησης των παραβατών. Ξεκινάνε από ένα αποκλεισμό γραφείου και, αφού δεν υπάρχει δραστική αντίδραση και κολασμός, ανεβάζουν την πίεση, σπάνε την πόρτα, κλέβουν τον υπολογιστή, κτίζουν τοίχο, δέρνουν τον καθηγητή.
Εντωμεταξύ οι «συνάδελφοι» της διπλανής πόρτας σφυρίζουν αδιάφορα, όπως ελέχθη ήδη και έχω ζήσει προσωπικά, μέχρι που η βία φτάνει στο διπλανό «αδιάφορο» συνάδελφο κι τώρα αυτός τινάζει πανικόβλητος τα χέρια και φωνάζει για συμπαράσταση, αλλά οι άλλοι σφυρίζουν, το κράτος αδιαφορεί και η ζωή συνεχίζεται. Μπορείτε κάθε φορά να καταδικάζετε, αλλά ο κοχλίας της βίας σφίγγει κάθε φορά όλο και περισσότερους και αγγίζει όλο και περισσότερους.
Όταν κάποια στιγμή φτάσει η βία και στους εκλεκτούς, στους ιερούς ανέγγιχτους, στους τέως κυβερνητικούς -μέχρι να διοριστούν και εξελιχθούν και στη συνέχεια ελεύθερους σκοπευτές της αριστεράς- τότε ξεσηκώνεται μέχρι και η γελοία ΠΟΣΔΕΠ και καταδικάζει… Φαντάζομαι ότι οι τραμπούκοι έχουν τρομοκρατηθεί σφόδρα!
Γιατί δεν δέχεστε ότι η χαιρεκακία μπορεί να οφείλεται σε ένα ευγενές συναίσθημα ανακούφισης; Δεν λύνει, φυσικά, κανένα πρόβλημα, αλλά και η ομόθυμη καταδίκη από βάθους καρδίας δεν έλυσε και δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα.
διόρθωση: ο κοχλίας της βίας σφίγγει κάθε φορά όλο και περισσότερο και αγγίζει όλο και περισσότερους
Οσο πιο γρηγορα εμπεδωθει οτι τα θεματα αυτα ειναι καθαρα ποινικα, και κανεις δεν πρεπει να τα ντυνει με πολιτικα ρουχα, τοσο πιο γρηγορα θα αρχισουν να αντιμετωπιζονται. Εγω δεν σχολιασα αυτο το θεμα μεχρι στιγμης οχι γιατι δεν το καταδικαζω αλλα γιατι το βαζω ακριβως στην ιδια κατηγορια με μια κλοπη η ενα βιασμο. Κοινοι εγκληματιες διεπραξαν και το ενα και τα αλλα. Οσο συζηταμε με πολιτικα κριτηρια η – αν ειναι δυνατον.. – οτι προκειται για προβοκατσια τοσο παιζουμε το παιχνιδι αυτων των εγκληματιων.
Θα ήθελα να συμφωνήσω με τους κυρίους Min gyrisete stin Ellada και SteF οι οποίοι επιβεβαιώνουν αυτά για τα οποία έγραψα νωρίτερα.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τους κυρίους όμως. Why did you stop short of saying anything about who pioneered the attitude you condemn? Γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα πως αυτές οι τραμπουκικές συμπεριφορές είναι η εφαρμογή της δήθεν «προοδευτικής» πασοκικής αντίληψης και νοοτροπίας που κυριάρχησε και αναδείχθηκε σε τρόπο καθημερινής πρακτικής και συμπεριφοράς μετά το 1981;
Ναι, το πασόκ είχε και αξιόλογους ανθρώπους. Το πνεύμα όμως που κυριάρχησε ήταν αυτό το οποίο ξεφτίλιζε τους αγνούς αγωνιστές το 1975. Οι οποίοι παρέμειναν εξαίρεση, προδομένοι από αυτούς που καπηλεύτηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο την Δημοκρατική Παράταξη (όρος με διαχρονική σημασία). Ποιοί καπηλεύτηκαν; Αυτοί: «Ανθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν.»
Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία στη συζήτηση; Διότι για να μπορέσει η κοινωνία να αποκοπεί και να καταδικάσει πραγματικά τις πρακτικές της βίας και του τραμπουκισμού (σε όλες τις μορφές), πρέπει να απομυθοποιήσει τη γενεσιουργό τους αιτία: το «προοδευτικό κίνημα» της Μεταπολίτευσης με κορύφωση την «Αλλαγή» του 1981. Δυστυχώς όταν ο Πρόεδρος του κόμματος της Αντιπολίτευσης πολιτικολογεί ασύστολα με ονειρώξεις για επανάληψη του 1981, καταλαβαίνει κανείς πως απέχουμε πολύ από την απομυθοποίηση της γενεσιουργού αιτίας του τραμπουκισμού.
Κύριε Καλογήρου είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα συμφωνήσετε πως κάποια στιγμή πρέπει η πολιτική μας ταυτότητα να αναγνωρίσει πως είναι με το μέρος των αγωνιστών τύπου Καράγιωργα και όχι τους αλητοτραμπούκους που τον γιουχάρανε. Οι τελευταίοι (σε κάθε κλωνοποιημένη μορφή τους) είναι αυτοί που έγιναν διάσημοι και διαφεντέψανε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 28 χρόνια. Άφησαν τα σημάδια της γελοιότητας και της ανυπαρξίας τους σε όλη την κοινωνία. Καιρός να τους ξεπεράσουμε και να τελειώνουμε με τα καρκινώματα που μας κληροδότησαν, κοιτώντας τους μύθους του παρελθόντος κατάματα. Αλίμονο αν πρέπει να περιμένουμε 60 χρόνια για να κάνουμε διαπιστώσεις σαν κι αυτές του Λεωνίδα Κύρκου. ΑΛΙΜΟΝΟ!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_22/02/2009_304517
Ασυλο: δεν αρκούν οι λεκτικές καταδίκες
Του Nικου K. Aλιβιζατου*
@SteF
Δεν ξέρω αν έχω χάσαει εγώ επεισόδεια στο πανεπιστήμιο, αλλά εσείς έχετε σίγουρα χάσει πολλά επισόδεια στο GURF. Αλλιώς θα γνωρίζατε, ότι τίποτε από όσα μου αποδίδετε δεν υποστηρίζω. Το αντίθετο θα έλεγα.
Ειδικά δε το δεύτερο σχόλιο σας επιβεβαιώνει όσα λέω. Ότι η ελληνική κοινωνία είναι ένοχη ανοχής στη βία.
@Ορέστης Καλογήρου
δεν σας κατηγόρησα προσωπικά για τίποτα και παρακολουθώ πολύ στενά το GURF. Απάντησα με προσωπική αναφορά, επειδή σχολιάσατε την παρέμβασή μου! Και θα μπορούσα να συμφωνήσω με πάρα πολλά από αυτά που γράφετε και γράφουν κι άλλοι φίλοι και συνάδελφοι, έστω κι αν μερικά αλληλοσυγγρούονται. Η ζωή είναι πολύπλοκη και καθημερινά καλούμαστε να συμφιλιώσουμε αντιφάσεις.
Όμως, κάποιοι έβλεπαν και βλέπαμε τα σύννεφα ήδη το 1982-83, άλλοι τα είδαν αργότερα, δεν χάλασε ο κόσμος, κάποιοι όμως δεν τα βλέπουν ακόμα και τώρα, γιατί βρισκόμαστε όλοι προ πολλού στον πυθμένα του τέλματος. Κοιτάξτε μόνο τι έγραψε μόλις πρόσφατα ο εκ των δραστών του νόμου του 1982 Δημ. Ρόκος. Καμιά ανταγωνιστικότητα, καμιά επιχειρηματικότητα, καμιά καινοτομία, καμιά ευέλικτη εργασία κτλ., όλα του διαβόλου, αλλά ο ίδιος βρίσκεται επικεφαλής οργανισμών και εταιριών με δημόσια χρηματοδότηση, ο ίδιος πήρε τις θέσεις στη Θεσ/νίκη και στην Αθήνα ως Γ.Γ. του Υπουργείου (θυμάμαι με ταχύτητα διεκπεραίωσης Εφραίμ, στο πιτς φυτίλ) και μόλις βολεύτηκε, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι επαρκώς αριστερό και αποχώρησε.
Δεν λέω ότι κάποιος από τους συνομιλητές εδώ ταυτίζεται με τους Ρόκους (Πανούση, Ρήγο κ.ά.) αλλά, αν αύριο πλακώσουν τον Ρόκκο στις σφαλιάρες (λέω τώρα, δεν προαναγγέλω τίποτα, ούτε και με αφορά), θα πρέπει να «καταδικάσουμε»;
Το κείμενο των πανεπιστημιακών:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=47010340
«Η δημοκρατική και νηφάλια απάντηση δεν πρέπει να είναι η αδιέξοδη μεγαλύτερη καταστολή, όπως πιθανότατα επιζητούν οι εμπνευστές μιας «στρατηγικής της έντασης», που φαίνεται ότι λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα.
Το ζητούμενο, αντίθετα, είναι η δημοκρατική εγρήγορση. Η ουσιαστική λειτουργία των θεσμών. Το βάθεμα της Δημοκρατίας. Η αποκάλυψη των δραστών, κυριολεκτικά και μεταφορικά.»
Τι θα πει «δημοκρατική εγρήγορση»; Η αστυνομία δεν είναι δημοκρατικός θεσμός;
Κατώτερο των περιστάσεων το κείμενο. Τα μασάει.
Ακόμα και η ΕΑΑΚ «καταδικάζει απερίφραστα»:
http://gortynios.blogspot.com/2009/02/blog-post_24.html
Αφού καταδίκασαν απερίφραστα το δίδυμο Απέκης-Μαΐστρος, γιατί να μην «καταδικάσουν απερίφραστα» και τα πνευματικά τους παιδιά; Ούτε πεντάδεραχμο χαρτόσημο δεν κοστίζει!
Ένα ωραίο άρθρο για το άσυλο.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=256317
Τα ίδια που λέμε καιρό αλλά με ωραίο punch, γλώσσα, και μια ένδιαφέρουσα διαπίστωση: ότι η συζήτηση για το άσυλο θα είναι πιο εύκολη σε δέκα χρόνια.
Πιστεύω όμως ότι θα είναι και άκαιρη γιατί αν δεν έχει αλλάξει κάτι ως τότε θα είναι περιττή οποιαδήποτε παρέμβαση στο πτώμα του Πανεπιστημίου. Δέκα χρόνια είναι πολλά για τις σημερινές ταχύτητες, αλλά και σε σχέση με την ταχύτητα του εκφυλισμού που βλέπουμε σήμερα.
Η πλάκα ή το τραγικο της υποθεσης ειναι πως αυτα τα γεγονοτα που «καταδικαζουν απεριφραστα» και τα ΕΑΑΚ, ειναι πως δεν ερμηνευονται ως καθ’ αυτα φαινομενα βιας και εξαθλιωσης δηλαδη, αλλα υπο το πρισμα των παραπλευρων απωλειων που ενδεχεται να εχουν, πχ την καταργηση του ασυλου. Δινουν δηλαδη την εντυπωση πως αν δεν «παιζοταν» το θεμα του ασυλου μπορει και το φαινομενο βιας να μην ειχε και τοση μεγαλη σημασια για αυτές τις ομαδες.
Ενα αλλο αξιοσημειωτο ειναι η απεριοριστη συνομωσιολογια σχετικα με φαινομενα απο γειτνιαζοντες χωρους. Ετσι η επιθεση χαρακτηριζεται προβοκατσια, απειλη για δικαιωματα, αφορμη για επιπλεον καταστολή, κοκ ενω, αντιστοιχα φαινομενα απο την πλευρα του κρατους ή ακραιων οργανωσεων (βομβα στο ΔΙΚΤΥΟ) ειναι διαυγη και κρυσταλλινα όσον αφορα τους στοχους και σκοπους τους. Ειναι δηλαδη βαρβαρες και φασιστικου τυπου επιθεσεις, μονον.
Ειναι φανερο πως αυτο το επιπεδο σκεψης ειναι νηπιακου επιπεδου αν περιοριζοταν αναμεσα σε φοιτητες οι οποιοι τα μονα ενδιαφεροντα τους ειναι τα παραπανω. Απορει κανεις ομως πως και ανακοινωσεις καθηγητων όπως της ΠΟΣΔΕΠ ουσιαστικα πατροναρει αντιστοιχες ερμηνειες. Ειναι δυνατον ο εξευτελισμος και η υποτιμηση της νοημοσυνης μας να εχει ανεβει σε τετοια επιπεδα;
ΥΓ: Ερωτηση, τα ΕΑΑΚ και η ΠΟΣΔΕΠ καταδικασαν τις προηγουμενες επιθεσεις και βιαιοπραγιες ή η επιθεση στον Πανουση υποχρεωσε να σπασει η χυδαια σιωπη τους ως τα τωρα;
Συνέντευξη Μιχάλη Παπαγιαννάκη:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4504604&ct=1
Εσείς από πού θα αρχίζατε;
Από την πλήρη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Και από την κατάργηση της φασιστικής αντίληψης ότι η επιστήμη είναι κλεισμένη μέσα σε ένα σύγγραμμα.
Διαβάσατε ένα άρθρο στο «Βήμα» που έλεγε ότι «η Παιδεία είναι τόσο χάλια γιατί οι καθηγητές είναι τόσο χάλια»;
Το διάβασα. Με αυτό το δυναμικό θα δουλέψουμε όμως. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Υπάρχουν πάντως δυνάμεις που είναι απογοητευμένες και κάθονται στην μπάντα. Αν ενεργοποιηθούν, θα αλλάξουν μερικές ψηφίδε
Πάντως,συνήθως η συζήτηση για την Παιδεία σταματάει στο θέμα του ασύλου.
Δυστυχώς. Εγώ είμαι υπέρ του ασύλου, να μη σε εμποδίζει δηλαδή κανείς να αναπτύξεις τις ιδέες σου. Δεν συμμερίζομαι όμως την άποψη ότι «το άσυλο αφορά όλη την κοινωνία» και όλες τις πράξεις. Και μερικοί που φωνάζουν υπέρ του ασύλου, το έχουν κακομεταχειριστεί πολλαπλώς. Στο Πάντειο προπηλάκισαν καθηγητές. Έχουμε τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Πανούση. Με συγχωρείς, με ποιο δικαίωμα;
Τις καταλήψεις εδώ τις δικαιολογείτε;
Γενικώς όχι. Θα ήθελα όμως να τις κουβεντιάσουμε μία μία. Προφανώς υπάρχουν καταλήψεις που έχουν νόημα. Και υπάρχουν κι άλλες που γίνονται από μόδα ή από αλληλεγγύη. Ε, δεν μπορείς να εξευτελίζεις τόσο σοβαρά πράγματα. Δηλαδή τι ζητάνε όλες αυτές οι καταλήψεις;
Καλύτερη Παιδεία.
Και πώς θα γίνει αυτό, αύριο το πρωί; Και πού θα εφαρμοστεί αφού είναι κατειλημμένα τα πανεπιστήμια; Αυτά είναι αδιέξοδα. Καλό θα ήταν, όλοι αυτοί που βράζει το αίμα τους, να προβάλλουν διεκδικήσεις που θα μπορούσαν να τις κερδίσουν.
Για να θυμηθουμε και εκεινο το ειδος της αριστερας που δεν υπολογιζε το πολιτικο κοστος ουτε ειχε γινει μερος του θεατρου για δυο τρεις μοναδες παραπανω στα γκαλοπ. Βεβαια ο ελληνικος λαος με τη σοφια του αυτην την αριστερα την ειχε καταδικασει να φυτοζωει, ενα το σημερινο μπαχαλο το επιβραβευει στις δημοσκοπησεις.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/03/2009_306241
«Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια εξετάσεων, άγνωστος εισήλθε στην αίθουσα, έριξε νερό και μετά ξυλοκόπησε υποψήφια διδάκτορα που επιτηρούσε τους εξεταζομένους.
…
Ανάλογο επεισόδιο έγινε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Μικρή ομάδα ατόμων με αποκριάτικες μάσκες μπήκε σε αίθουσα όπου διεξάγονταν εξετάσεις και αφού πέταξε γιαούρτια και αυγά στους επιτηρητές, στη συνέχεια τους ξυλοκόπησε και αποχώρησε.
…
Με τη σειρά του ο σύλλογος διδασκόντων του Οικονομικού Πανεπιστημίου θεωρεί πλέον ότι μόνο η αυστηρή καταδίκη αυτών των φαινομένων δεν είναι αρκετή. Ζητεί από τη διοίκηση του ιδρύματος να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ακεραιότητας κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας. »
Δεν πάμε καλά. Η κατάσταση ξεφεύγει μέρα με τη μέρα απ’τον έλεγχο…
Ακόμα πενθούμε Ορέστη;
Όπως είπα και δημόσια στο σύλλογό μας, καλές οι φραστικές καταδίκες, αλλά δεν αρκούν. Ο σύλλογός μας έβγαλε μια ανακοίνωση που λέει πως … οι ανακοινώσεις δεν αρκούν, και πως *θα* λάβει μέτρα. Ταυτόχρονα, ζητούμε από άλλους να ενεργήσουν — το σύλλογο φοιτητών πχ.
Συμφωνώ με την ανακοίνωση ότι υπάρχει θεσμικό όργανο που θα έπρεπε να ενεργήσει — έλα όμως που δεν ενεργεί; Εμείς εκτός από το να το καλούμε να ενεργήσει (κάλεσμα απαραίτητο!) μπορούμε/θέλουμε να κάνουμε τίποτα εκτός από το να εκδίδουμε ανακοινώσεις; Ως αλληλεγγύη προς τους επιτηρητές, κάποιοι εκ των οποίων είναι μέλη του Συλλόγου, αν μη τι άλλο (αλλά και για να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στη διόρθωση της κατάστασης)….
Πολυ ενδιαφερουσα η συνεντευξη Παπαγιαννακη. Θα συμφωνησω με τον plorius ομως. Οι αποψεις αυτες θα ηταν μεταξυ του 2 και του 3% στις εκλογες. Δυστυχως στην Ελλαδαρα της γκαριλας, του χαβαλε και της ψευτοεπαναστασης, η πολιτικη που δικαιώνεται ειναι του Αλαβανου και οχι του Παπαγιαννακη. Απο την στειρα πλευρα της πολιτικης σκοπιμοτητας, το διδυμο «φωτια» Τσιπρα-Αλαβανου ειναι απολυτα πετυχημενο και ενα μοντελο σαν αυτο της συνεντευξης ειναι καταδικασμενο στην απομονωση και τον χλευασμο.
Σύλλογος ΔΕΠ ΟΠΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 3 Μαρτίου 2009
Την περασμένη εβδομάδα το πανεπιστήμιο μας έγινε για πολλοστή φορά πεδίο βίας, και η καθημερινή ζωή στο πανεπιστήμιο σημαδεύτηκε από τον φόβο.
Την Τετάρτη 25/2/09, κατά τη διάρκεια εξετάσεων, άγνωστος εισήλθε στην αίθουσα, αναίτια επιτέθηκε σε υποψήφια διδάκτορα που ασκούσε το ρόλο του επιτηρητή και την ξυλοκόπησε. Όταν ο προϊστάμενος της γραμματείας του Πανεπιστημίου ειδοποιήθηκε για το γεγονός και έσπευσε στο χώρο, χτυπήθηκε και αυτός από τον εν λόγω εισβολέα.
Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια εξετάσεων άγνωστοι, κάνοντας χρήση της ασύρματης μικροφωνικής εγκατάστασης του αμφιθεάτρου στο οποίο διεξήγοντο οι εξετάσεις, κάλεσαν τους εξεταζόμενους να εξεγερθούν εναντίον των εξεταστών τους(!)
Την Πέμπτη 26/2/09, μέλη των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ διαπληκτίστηκαν με απίστευτη αγριότητα μεταξύ τους, στην είσοδο Δεριγνύ του Πανεπιστημίου, με αφορμή το ποιος θα διευκολύνει φοιτητή από μετεγγραφή που πραγματοποιούσε την εγγραφή του στο πανεπιστήμιο εκείνη την ημέρα.
Την Παρασκευή 27/2/09 μικρή ομάδα μασκοφόρων (λόγω αποκριών) εισήλθε σε αίθουσα που διεξήγοντο εξετάσεις και αφού πέταξε γιαούρτια και αυγά στους επιτηρητές στη συνέχεια τους ξυλοκόπησε και αποχώρησε.
Τα πρωτοφανή αυτά επεισόδια θέτουν τους πάντες προ των ευθυνών μας: την Πολιτεία, τις πρυτανικές αρχές, τους διδάσκοντες, τους φοιτητές, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει πριν από όλα την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και υποψήφιους διδάκτορες θύματα της βίας. Αυτή τη φορά, η αυστηρή καταδίκη τέτοιων φαινομένων – παρότι αναγκαία – δεν είναι αρκετή.
Ζητάμε από την διοίκηση του Πανεπιστημίου:
• να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που εξασφαλίζουν την προστασία της ακεραιότητας κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας και να ενημερώσει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα μέτρα αυτά,
• να ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες για την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.
Ζητάμε, επίσης, από το φοιτητικό σύλλογο του ΟΠΑ:
• να καταδικάσει όλα τα παραπάνω φαινόμενα
• να εξηγήσει με ποιον τρόπο προτίθεται να συμβάλλει στην καταπολέμηση της βίας και στην υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ακαδημαϊκών ελευθεριών είναι αξίες ύψιστης σημασίας και δεν επιδέχονται μικροπολιτικών χειρισμών από κανέναν. Για την διασφάλιση των αξιών αυτών, τα μέλη του συλλόγου μελών ΔΕΠ είναι έτοιμα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας
Μανόλης Γιακουμάκης
Μάνος Ματσαγγάνης
Απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη δημοκρατική εγρήγορση. Και να ξαναπιαστούν αγκαζέ οι καθηγητές μπροστά από το πανεπιστήμιο (εν είδει ανθρώπινης αλυσίδας). Και να ξαναϋπογράψουν ανακοινώσεις κατά της βίας. Και να στοχαστούμε όλοι μαζί πάνω στα πολύπλοκα κοινωνικοπολιτικοοικονομικα προβλήματα. Και τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…
@Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
κ. Μιχαηλίδη,
επιτέλους σταματήστε την τυμβωρυχία. Είναι ντροπή! Δεν έχετε καμία συναίσθηση των όσων γράφετε? Τόσο ανόητος?
Σχετικά με τους τραμπουκισμούς στο ΟΠΑ από ΔΑΠίτες, ΠΑΣΠίτες, ΕΑΑΚίτες και τα κατοικίδιά τους:
Καιρός είναι να εφαρμοστεί το μέτρο της διά παντός αποβολής τέτοιων ατόμων όχι μόνον από το πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ στο οποίο έδρασαν έτσι, αλλά από όλα τα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας σε συνδυασμό με ενημέρωση των γονέων τους και ενημέρωση κεντρικής βάσης δεδομένων για όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου ώστε να μην πάνε να μεταφέρουν το μίασμά τους στο εξωτερικό.