Με αφορμή την πρόσφατη εκπομπή του Παύλου Τσίμα:
αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, που έρχεται συχνά πρώτο στους διεθνείς διαγωνισμούς. Η παραπάνω εκπομπή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να μπει πολύ βαθιά στο θέμα. Βασικά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν είναι: υπάρχει αξιολόγηση των δασκάλων; Τι κάνει το κράτος αν ένας εκπαιδευτικός δεν είναι αποτελεσματικός; (γιατί δεν μπορεί όλοι να είναι άριστοι.) Ποιοι σχεδίασαν το εκπαιδευτικό σύστημα και ποιοι αποφασίζουν για τα υποχρεωτικά και προαιρετικά μαθήματα; Υπάρχει τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση; Τι ποσοστό των νέων οδηγούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ποια είναι η αντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για κάθε γνωστικό αντικείμενο; Ποια είναι η διαδικασία συγγραφής και επιλογής σχολικών βιβλίων;
Έπειτα κυκλοφόρησε εκτενώς στο διαδίκτυο και το παρακάτω άρθρο, που και αυτό δεν μπαίνει βαθιά:
http://www.korakiana.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=462&Itemid=126
Από ό,τι γνωρίζω ο κ. Πιστοφίδης δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την εκπαίδευση. Δεν ξέρω ποια εμπειρία είχε με το φινλανδικό σύστημα για να γράψει το παραπάνω. Και υποψιάζομαι ότι κάποια πράγματα που αναφέρονται στο άρθρο δεν είναι ακριβή. Δείτε π.χ. αυτό το παλαιότερο ποστ:
https://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/12/18/τρόποι-πρόσβασης-στην-τριτοβάθμια-εκ/
Υπάρχουν εξετάσεις για το πανεπιστήμιο στη Φινλανδία και μάλιστα υπάρχουν και φροντιστήρια. Απλώς όχι στο βαθμό που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Έψαξα να βρω κάποια συστηματική μελέτη από ελληνικής πλευράς του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά δεν μπόρεσα. Άκουσα ότι κάποτε είχε πάει στη Φινλανδία μια ελληνική αποστολή για να μελετήσει δήθεν το σύστημά τους, αλλά μάλλον πήγαν για τουρισμό.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα αυτά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland
http://www.edu.fi/english/SubPage.asp?path=500,4699
Στα παραπάνω λοιπόν μαθαίνουμε ότι η Φινλανδία ακολουθεί το Γερμανικό μοντέλο διαχωρισμού της ακαδημαϊκής από την επαγγελματική εκπαίδευση μετά από την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από πανεπιστήμια και ανώτερα επαγγελματικά σχολεία (τεχνικά πανεπιστήμια), με διακριτά πτυχία (αν και η Bologna τείνει να ομογενοποιήσει κάπως τα πράγματα). Έρευνα γίνεται μόνο στα πανεπιστήμια. Το ποσοστό των μαθητών που συνεχίζουν πέρα από την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι 92%. Το 54% πηγαίνει στο «ακαδημαϊκό» λύκειο και το 38% στο επαγγελματικό λύκειο. Το ποσοστό των μαθητών που εισέρχεται στην ανώτατη εκπαίδευση είναι 60-70%. Οι εισακτέοι είναι πάντα λιγότεροι από τους υποψηφίους (υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων). Στον γενικότερο πληθυσμό το ποσοστό με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 25%. Πρόσφατα οι θέσεις στα τεχνικά πανεπιστήμια μειώθηκαν κατά 10% από το Υπουργείο Παιδείας. Τα βιβλία είναι δωρεάν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά όχι στην δευτεροβάθμια ή την τριτοβάθμια! Υπάρχουν και στην Φινλανδία πανεθνικές εξετάσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε το 5% να αποτυγχάνει. Το National Board of Education είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων κτλ (ανάλογο του δικού μας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου). Υπάρχει και ένα Educational Evaluation Council που συγκεντρώνει και αναλύει στοιχεία για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης.
Πολύ λεπτομερείς πληροφορίες για το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνονται σε κείμενα στην ιστοσελίδα:
http://www.edu.fi/english/pageLast.asp?path=500,4699,41303
Ίσως θα έπρεπε να μελετηθούν σοβαρά από τους υπεύθυνους της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.
Επίσης καλό θα ήταν όταν μιλάμε για ξένα εκπαιδευτικά συστήματα να τα παρουσιάζουμε σφαιρικά και αντικειμενικά και όχι να αποσιωπούμε αυτά που δεν μας συμφέρουν.
Αντιγράφω εδώ κάποια σχετικά σχόλια από το:
https://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/05/06/λίβελλος-γιώργος-μπαμπινιώτης/
Λόγια του αέρα λέει:
Ιανουαρίου 29, 2009 σε 3:35 μμ διόρθωση
“Τελικά ανήκουμε ή όχι στη Δύση?”
Δεν ανήκουμε ούτε στη δύση, ούτε στην ανατολή. Ούτε υποχρεούμεθα να ανήκουμε οπωσδήποτε κάπου. Αυτό είναι το κόμπλεξ και το βασικότερο πρόβλημα του Ελλαδικού κράτους από καταβολής του μετά την επανάσταση του ‘21.
Είμαστε αυτοί που είμαστε, ανήκουμε στην ιδιοπροσωπία μας και χάριν αυτής υπάρχουμε 3000 χρόνια. Πόλύ περισσότερα από οποιαδήποτε Αγγλία, Γαλλία, Η.Π.Α., Φινλανδία ή άλλη χώρα της οποίας τα συστήματα καλούμαστε-στανικά, άκριτα και χωρίς προσαρμογή τους σε αυτήν την ιδιοπροσωπία μας-να επιβάλλουμε στις πλάτες των παιδιών μας.
Υ.Γ.:
Αλήθεια γιατί στην Φινλανδία της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα εκθειάζεται συνεχώς και της οποίας η νεολαία είναι τόσο ευτυχισμένη (σύμφωνα π.χ. με το πρόσφατο ρεπορταζ του κ.Τσίμα στο mega) έχουν γίνει επιδημία οι εκτελέσεις μαθητών και καθηγητών από άλλους μαθητές;
70 eleos λέει:
Ιανουαρίου 29, 2009 σε 3:57 μμ διόρθωση
“Αλήθεια γιατί στην Φινλανδία της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα εκθειάζεται συνεχώς και της οποίας η νεολαία είναι τόσο ευτυχισμένη (σύμφωνα π.χ. με το πρόσφατο ρεπορταζ του κ.Τσίμα στο mega) έχουν γίνει επιδημία οι εκτελέσεις μαθητών και καθηγητών από άλλους μαθητές;”
Λόγια του αέρα, τούβλα στον άνεμο…
73 Panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 29, 2009 σε 11:16 μμ διόρθωση
@ λόγια του αέρα
Την κάτωθι “πατάτα” που τη βρήκες??
“Αλήθεια γιατί στην Φινλανδία της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα εκθειάζεται συνεχώς και της οποίας η νεολαία είναι τόσο ευτυχισμένη (σύμφωνα π.χ. με το πρόσφατο ρεπορταζ του κ.Τσίμα στο mega) έχουν γίνει επιδημία οι εκτελέσεις μαθητών και καθηγητών από άλλους μαθητές;”
Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!!
76 Λόγια του αέρα λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 3:09 πμ διόρθωση
@Πanagiotis
Έλεος, δες και λίγο ειδήσεις…
http://en.wikipedia.org/wiki/Jokela_school_shooting
http://www.guardian.co.uk/world/2008/sep/23/finland.schools
77 Λουκας Βλάχος λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:24 πμ διόρθωση
Το πρώτο μάθημα και συνάμα δεξιότητα που έπρεπε να μαθαίνουμε στα ελληνικά σχολεία είναι «μέθοδοι και κανόνες συζήτησες». Βαρέθηκα να πηγαίνω ή να δίνω ομιλίες και στο τέλος μιας καλοδουλεμένης παρουσίασης το ακροατήριο ρωτάει ή συζητάει κάτι άσχετο με την ομιλία.
Στην σύντομη παρέμβαση που έκανα ήθελα σαφώς να πω ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την παιδεία σε επίπεδο στρατηγικών επιλογών και εθνικής μεταρρύθμισης από οποιουσδήποτε, όσο σημαντικοί και να είναι γενικότερα.
Η εκπαίδευση, οι μέθοδοι διδασκαλίας και τα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν είναι «μια απλή συζήτηση με γενικές σκέψεις» από μηδενική βάση με ΟΛΜΕ και ΠΟΣΔΕΠ προεκλογικά.
Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι ότι κουβαλάμε το 2009 μερικά «βαρίδια-ταμπού», πχ σχολείο και εκκλησιαστική εκπαίδευση (προσευχές τα πρωί, εκκλησιασμό, πολλές παραγωγικές ώρες μάθημα θρησκευτικών κλπ). Χτες πέταξε έξω από τη τάξη του γυμνασίου και έβαλε απουσία ο θεολόγος σε πολύ σεμνό και καλό μαθητή γιατί σχολίασε ειρωνικά την τραβηγμένη συζήτηση του για την Δευτέρα παρουσία…
Τι σχέση τώρα έχουν όλα αυτά με τα υπέρ ή κατά της Φιλανδικής κοινωνίας. Ούτε ο Τσίμας εκθείασε γενικά την φιλανδική κοινωνία. Ρώτησε απλά αν οι άπειρες ώρες διδασκαλίας κουράζουν το Ελληνα μαθητή, δεν του αφήνουν πολλά στο τελος και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ταλαιπωρία μας βγαίνει σαν χώρα σε καλό στις γενικότερες αξιολογήσεις των παιδιών μας.
Που κολλάει λοιπόν ένα άτυχες γεγονός ενός μακελειού σε ένα σχολείο στη Φιλανδία στη γενικότερη συζήτηση που έγινε από τον κ. Τσιμα ή ξεκίνησα ποιο πάνω?
78 Λόγια του αέρα λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 11:54 πμ διόρθωση
Το να συγκρίνουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας με αυτό της Ελλάδας είναι σαν να συγκρίνουμε το τελευταίο μοντέλο της ferrari με ένα skoda του ‘74. Π.χ. τις εγκαταστάσεις ενός τυπικού Φινλανδικού σχολείου θα τις ζήλευαν ακόμα και πολλά Βρεττανικά πανεπιστήμια. Οι συγκρίσεις λοιπόν σε υλικοτεχνικές υποδομές και εκπαιδευτικά προγράμματα τέτοιων σχολείων με τα Ελληνικά μόνο μελαγχολία μπορεί να φέρει.
Δυστυχώς πολλοί (ίσως οι περισσότεροι) σε αυτό το blog ξεχνούν ότι όταν ομιλούμε για δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούμε να στεκόμαστε μονοδιάστατα μόνο στο επιστημονικό, μαθησιακό μέρος της εκπαίδευσης. Σε αντίθεση με την τριτοβάθμια το δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο έχει ως ισόβαθμο με το μαθησιακό στόχο και τη διάπλαση των χαρακτήρων και την ένταξη τους στην Ελληνική κοινωνία.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η άκριτη και χωρίς προσαρμογή στην ιδιοπροσωπία μας οποιουδήποτε ξένου εκπαιδευτικού συστήματος είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Σε αρκετό βαθμο δε, τα σημερινά χάλια της Ελληνικής α’,β’θμιας εκπαίδευσης οφείλονται σε ακριβώς αυτόν τον λόγο, δηλαδή στην προσπάθεια κάποιων συμβούλων υπουργών οι οποίοι χωρίς να έχουν καμμία εμπειρία προσπάθησαν να εισαγάγουν Βρεττανικά, Γαλλικά και Σουηδικά εκπαιδευτικά μοντέλα στην πλάτη των Ελλήνων μαθητών.
Υ.Γ.:
1) Αλήθεια θα ήθελα να ήξερα τι στο καλό θα είμασταν χωρίς αυτά τα ιστορικοθρησκευτικά “βαρίδια-ταμπού”. Μήπως απλά άχρωμα, άοσμα και άγευστα “δυτικο-βαλκανικά” κακέκτυπα.
2) Δεν είναι ένα ατυχές γεγονός αυτό που έγινε στην Φινλανδία. Ήταν δύο, σε δύο χρόνια βαρύτατα γεγονότα και έχουν θορυβήσει και προβληματίσει ιδιαίτερα τους Φινλανδούς.
80 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 12:44 μμ διόρθωση
@ λογια του αερα
Είπες “έχουν γίνει επιδημία οι εκτελέσεις μαθητών και καθηγητών από άλλους μαθητές;”
2 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΣΑΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ!
καλά μην τρελαθούμε κιόλας που θα αμφισβητήσεις την παιδεία της Φιλανδίας ή όποιασδήποτε άλλης σκανδιναβικής χώρας και θα τη συγκρίνεις με την “Ελλαδάρα” για 2 περιστατικά. Ε-Λ-Ε-Ο-Σ!!
81 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 12:49 μμ διόρθωση
@ λογια του αερα
Επίσης στην Αμερική έχουν τέτοια περιστατικα αν όχι καθε χρόνο σίγουρα κάθε δεύτερο άντε τώρα να βγάλουμε σκάρτο το σύστημα παιδείας κι εκεί γιατί δεν γαλουχεί σωστά τους νέους. Τον παράγωντα οικογένεια και άλλους όπως ψυχική διαταραχή και κοινωνία δεν τα σχολιάζεις πάντος στα περιστατικά που αναφέρεις ώς “επιδημία”-μάλλον θα έπρεπε, πιστεύω.
82 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 12:50 μμ διόρθωση
@ λογια του αερα
Επίσης στην Αμερική έχουν τέτοια περιστατικα αν όχι καθε χρόνο σίγουρα κάθε δεύτερο άντε τώρα να βγάλουμε σκάρτο το σύστημα παιδείας κι εκεί γιατί δεν νουθετεί τους νέους όπως θα έπρεπε. Τον παράγοντα οικογένεια και άλλους όπως ψυχική διαταραχή και κοινωνία δεν τα σχολιάζεις πάντος στα περιστατικά που αναφέρεις ώς “επιδημία”-μάλλον θα έπρεπε, πιστεύω.
83 Λόγια του αέρα λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 1:05 μμ διόρθωση
@panagiotis
Αυτό που χονδρικά προσπαθώ να πω είναι να μην εξιδανικεύουμε τα “δυτικά” εκπαιδευτικά συστήματα αλλά να προσαρμόσουμε τα πολλά θετικά στοιχεία τους στην Ελληνική ιδιοσυστασία μας. Εσύ συμφωνείς ή διαφωνείς;
84 AAT λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 3:23 μμ διόρθωση
@ Λουκάς Βλάχος
“Το πρώτο μάθημα και συνάμα δεξιότητα που έπρεπε να μαθαίνουμε στα ελληνικά σχολεία είναι «μέθοδοι και κανόνες συζήτησης».”
Απολύτως σωστά (αν η έκφραση είναι δόκιμη).
Είναι απίστευτο το πώς “συζητάμε” και πόση σημασία δίνουμε στον συνομιλητή μας οι Έλληνες (ίσως όχι όλοι).
ΥΓ
Μερικές φορές κάθομαι και παρατηρώ τους συζητητές σε μια συζήτηση για να καταλάβω από τις αντιδράσεις τους τις βαθύτερες σκέψεις τους. Δεν χρειάζεται να είναι συζήτηση με σοβαρά θέματα. Αρκούν και οι κουβεντούλες σε ένα οικογενειακό δείπνο. Έχει πολλή πλάκα. ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ. Οι πιο ωραίοι είναι αυτοί που “ετοιμάζονται” να κάνουν “διάγγελμα”.
85 Αθανάσιος ΣΤΥΛΙΑΔΗΣ λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 3:48 μμ διόρθωση
@Λουκάς ΒΛΑΧΟΣ
“… μαζί με τις αποδεδειγμένες «διάνοιες» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ομότιμους καθηγητές σε τμήματα Τοπογράφων Μηχανικών) θα τα φέρουν όλα πάνω κάτω.”
Οι Τοπογράφοι Μηχανικοί (ως οι κατεξοχήν Μηχανικοί του Χώρου) έχουν γνώση του “αζιμουθίου” άρα και της (ορθής) κατεύθυνσης στην χάραξη πολιτικής και στρατηγικής…
Επιπρόσθετα, ο κ. Δημ. ΒΛΑΧΟΣ είναι και πτυχιούχος Μαθηματικός του Παν. Αθηνών (πιθανόν το ίδιο και ο κ. ΒΕΗΣ…).
88 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 4:24 μμ διόρθωση
@ λόγια του αέρα
Ιδανικά θα έπρεπε να απαντήσω πως θα συμφωνούσα εαν μπορούσα να καταλάβω τον όρο που χρησιμοποιείς “Ελληνική Ιδιοσυστασία.” γιατί δεν το ονομάζεις Ελληνική πραγματικότητα που είναι και όρος που σε προσγειώνει αμέσως και δίνει στο συνομιλητή να καταλάβει περί ποίου πρόκειται?
Επειδή δεν μπορώ λοιπόν να συμφωνήσω παραθέτω την άποψη μου η οποία είναι πως το Ελληνικό σύστημα παιδείας πρέπει και χρειάζεται πάνω απ’ όλα να παρέχει “Ελληνική παιδεία” στους νέους (ο όρος Ελληνική Παιδεία είναι όρος κατασταλαγμένος και διαδεδομένος ανα τον κόσμο και περιλαμβάνει μαζί με άλλα διάλογο, παιδαγωγική, ρητορική με την καλή έννοια, τον ορθό λόγο και κριτική σκέψη) και μετά δανειζόμαστε και όποια απο τις “δυτικές” τεχνολογικές τομές μπορούμε να εφαρμόσουμε ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες σαν κράτος–κι εδώ κολάει η σύγκριση με την φιλανδία που θέλω να πιστεύω πως παρανόησες.
Η φιλανδία είναι μια χώρα περίπου σαν (οικονομικά) την Ελλάδα όπως είπε και ο τσίμας. Η σύγκριση λοιπόν που έγινε λέει πως είναι δυο χώρες με ανάλογη οικονομική δύναμη (προσωπικά θεωρώ πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση απο τη φιλανδία)αλλά με παντελώς δυσανάλογη εκπαιδευτική δομή και γραμμή-αν το δείς συγκριτικά μιλάμε για την κομπόστα με τα σκ@τ@!!!
Αυτο που λέει ο κ. Λουκάς Βλάχος «μέθοδοι και κανόνες συζήτησης» είναι κι αυτό μέρος της “Ελληνικής Παιδείας” που δυστυχώς έχει παντελώς εκλείψει απο το Ελληνικό σύστημα παιδείας το οποίο αδυνατεί να παιδαγωγήσει τα νέα παιδιά με τόσους “ατάλαντους” που τους στέλνει και τα περιβάλλουν-απο γυμνάσεια και λύκεια μέχρι ΤΕΙ και ΑΕΙ.
89 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 4:26 μμ διόρθωση
Με πρόλαβε και ο FrapDigo λές και υπήρχε επικοινωνία… “δεν τολμώ να πω παιδεία,γιατί η έννοια αυτή έχει προ πολλού εξαφανισετεί από ετούτο τον τόπο.”
90 Panos Kokkinos λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 5:04 μμ διόρθωση
@panagiotis
Η Ελλάδα έχει διπλάσιο πληθυσμό από τη Φιλλανδία. Η τελευταία έχει έκταση 2.5 φορές της πρώτης. Μερικά συγκριτικά (Ελλάδα vs Φιλλανδία):
GDP per capita $32,800 vs $38,400
Budget (revenues/expend., $billion) 132-144 vs 62-58
Debt (%GDP) 90.1% vs 32.2%
Unemployment 6.5% vs 8.0%
Επιμένεις ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από τη Φιλλανδία?
91 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 6:41 μμ διόρθωση
@ Panos Kokkinos
Είπες “Επιμένεις ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από τη Φιλλανδία?”
Λέω:
α) Αυτό σου έμεινε απο το σχόλιο?
β) Όχι πως σε αμφισβητώ, αλλά αν έχεις την καλοσύνη δε μας παραπέμπεις και στην πηγή των πληροφοριών σου γιάτι όλα είναι σχετικά καμιά φορα*?
γ) Αν απο τα 28.000.000.000 ευρώ που η κυβέρνηση έδωσε πολύ απλόχερα (για να μην πώ με το ζόρι) στις τράπεζες, τα μισά τα έδινε για την παιδεία μπορεις να φανταστείς τι διαφορά θα έκανε????
92 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 7:39 μμ διόρθωση
@ Πανος Κόκκινος
Από που προκύπτει πως η Ελλάδα είναι οικονομικά σε χειρότερη μοίρα από τη Φιλανδία προσωπικά δε γνωρίζω.
Απ’ ότι φαίνεται οι αριθμοί άλλα λένε!!!
Έχουμε 2πλάσιο budget
Έχουμε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης
και αυτοί
Έχουν τριπλάσια χρέοι προς τρίτους
Το debt που παραθέτεις είναι παραπλανητικό γιατί είναι το δημόσιο χρέος και όχι το κρατικό. κρατικό χρεός προς τρίτους έχουν 3πλάσιο οι Φιλανδοί!
Αν εσύ έχεις διαφορετική άποψη μπορείς να μας την εκθέσεις και να την αναλύσεις.
Εδώ θα αφήσω να μιλήσουν οι αριθμοί.
Ελλάδα – Φιλανδία
GDP (Purchasing Power Parity)
GR: $351.3 billion (2008 est.)
FIN: $201.2 billion (2008 est.)
GDP (Official Exchange Rate)
GR: $373.5 billion (2008 est.)
FIN: $287.6 billion (2008 est.)
Budget
GR: revenues: $132.4 billion
expenditures: $143.8 billion (2008 est.)
FIN: revenues: $62.02 billion
expenditures: $58.16 billion (2007 est.)
GDP-Real Growth Rate
GR: 2.8% (2008 est.)
FIN: 2.4% (2008 est.)
GDP-Per Capita
GR: $32.800 (2008 est.)
FIN: $38.200 (2008 est.)
Unemployment Rate
GR: 8% (2008 est.)
FIN: 6.5% (2008 est.)
Investment Gross fixed
GR: 24.9% of GDP (2008 est.)
FIN: 19.9% of GDP (2008 est.)
Inflation Rate
GR: 4.4% (2008 est.)
FIN: 4.2% (2008 est.)
Debt External
GR : $92.19 billion (31 December 2008 est.)
FIN : $271.2 billion (30 June 2007)
93 AAT λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 7:57 μμ διόρθωση
@ panagiotis
Κάποιο λάθος κάνεις με το Εξωτερικό Χρέος
Ήταν $371.5 billion (30 June 2007) και δεν μπορεί οι εκτιμήσεις να το υποτετραπλασιάζουν σε ένα χρόνο.
Όλα τα στοιχεία που παραθέτεις είναι εις βάρος μας.
94 AAT λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 7:59 μμ διόρθωση
Ξέχασα να βάλω την πηγή:
http://www.indexmundi.com/greece/debt_external.html
95 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 9:11 μμ διόρθωση
@ ΑΑΤ
το indexmundi φίλτατε ενημερώνεται και παραπέμπει στο “CIA The World Fact Book” (ξαναδές το link που μας έστειλες) το οποίο ενημερώνετε τακτικά απο τα Αμερικανικά υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών και την Ευρωπαική Ένωση και απο το οποίο με τη σειρά μου κι εγώ παρέθεσα τα αντίστοιχα νούμερα. Δε με νοιάζει λοιπόν πόσο ήταν το 2007 αλλά ποιές είναι οι τελευταίες επίσημες αναφορές που έχουμε επι του θέματος. Είτε μας αρέσει είτε όχι τα τελευταία νούμερα είναι τα ώς άνω.
Απ’οτι φαίνεται και απο τις παραπομπές του indexmundi που παραθέτεις ΝΑΙ όντως έχει υποτετραπλασιαστεί σε κάτι λιγότερο απο ενάμιση έτος-τελικά όντως δούλευε ο Αλογοσκούφης και δεν κορόιδευε :) !!!
Πίσω στο θέμα μας λοιπόν και στη γνωμάτευση σου πως “Όλα τα στοιχεία που παραθέτεις είναι εις βάρος μας.”
Το μόνο το οποίο είναι αρνητικό αλλά όχι αναγκαία είς βάρος μας είναι το
Budget
GR: revenues: $132.4 billion
expenditures: $143.8 billion (2008 est.)
το οποίο και δεν υπήρχε λόγος να μην το αναρτήσω. Κατα τ’ άλλα η αρχική μου θέση πως οικονομικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση απο τη Φιλανδία εμμένει!
Ελλάδα
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
Φιλανδία
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fi.html
Αν θές ανέπτυξε μας σε δυο γραμμές τη γνώμη σου σχετικά με τους αριθμούς και μην σχολιάζεις αυθαίρετα λέγοντας πως “Όλα τα στοιχεία που παραθέτεις είναι εις βάρος μας.”
Υγειαίνετε
96 Μάρκος Ανδρέου λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 9:44 μμ διόρθωση
@ATT & @panagiotis,
Δεν θα συνέκρινα τα GDP των δύο χωρών, αλλά την ιστορία τους, την ιστορία της παιδείας τους, το κλίμα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.
97 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 9:59 μμ διόρθωση
@ Μάρκος Ανδρέου
Απ’ όπου και να το εξετάσεις η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση και με δυνητικά καλύτερες προδιαγραφές αλλά…αυτό το αλλά μας τρώει εμάς τους Έλληνες…αλλά αν προσπαθήσεις να συγκρίνεις το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας ή όποιασδήποτε Σκανδιναβικής χώρας με αυτό της Ελλάδας θα είναι σα να συγκρίνεις την κομπόστα με τα σκ@τ@!!!
Νομίζω πως δε χρειάζεται να επισημάνω ποιό είναι τι.
98 AAT λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:00 μμ διόρθωση
@ Μάρκος Ανδρέου
Έχεις δίκιο και συγνώμη. Είμαστε OFF TOPIC. Δεν ήθελα να επεκτείνω και γι’ αυτό δεν σχολίασα τα στοιχεία του panagiotis(έχουν ειπωθεί αυτά σε άλλο topic του GURF παλιότερα).
Όμως, ήθελα να πω στον φίλτατο panagiotis ότι δεν ερμηνεύει σωστά τα νούμερα.
Δες και το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (Ιαν. 2009, http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_18/01/2009_299836)
όπου αναφέρεται:
“Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ελλάδας (ιδιωτικό και κρατικό) αυξήθηκε από 162 δισ. στο τέλος του 2003 σε περίπου 360 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008.”
@ panagiotis
Κάποιο λάθος έχει η πηγή σου (συμβαίνουν αυτά. Ψάξε και για άλλα δημοσιεύματα ή στον Προϋπολογισμό (http://www.mof-glk.gr/proypologismos.htm).
Ή ακόμα καλύτερα, ας περιμένουμε την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε λίγες μέρες.
99 Μάρκος Ανδρέου λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:15 μμ διόρθωση
@panagiotis: Δεν καταλαβαίνω αυτό το “απ’ όπου και αν το εξετάσεις”… Οι δομές του σημερινού Φινλανδικού κράτους μπήκαν πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, και σε καλύτερη βάση. Και από την Ελβετία θα έπρεπε να είμαστε σε καλύτερη βάση, αλλά δεν είμαστε. Κατα τα άλλα συμφωνώ με τον ΑΑΤ, είμαστε off topic.
Επιστρέφω στο βαρύγδουπο του Μπαμπινιώτη:
«Διδασκαλία χωρίς έρευνα είναι αδιανόητη»
Νομίζω τελικά συμφωνήσαμε ότι διαφορετικές συνθήκες εξυπηρετούν διαφορετικές επιστήμες;
Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα επιθυμούσα να θέσω τη βαρύγδουπη φράση του Μπαμπινιώτη ως εξής:
“Η κάθε διδασκαλία θα πρέπει να προτρέπει την ερώτηση από μέρους του μαθητή”.
Στα σημερινά παν/μια οι φοιτητές ΔΕΝ ρωτούν, δεν αναρωτιούνται, απλά εισπράττουν. Αναρωτιούνται μόνο όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται, και εκείνοι είναι που βρέθηκαν στη σωστή σχολή. Οι υπόλοιποι ίσως να μην έχουν αρκετό μεράκι για να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με αυτό που σπουδάζουν…
100 Panos Kokkinos λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:25 μμ διόρθωση
@panagiotis
Η αρχική σου τοποθέτηση μιλούσε για Φιλλανδία και όχι Φιλλανδούς (ώστε να μιλάμε και για ιδιωτικό δανεισμό). Ο ιδιωτικός δανεισμός αφορά και τον Φιλλανδό που κυνηγά ταράνδους και τη ΝΟΚΙΑ, και τον κυρ Μήτσο και τον ΟΤΕ. Αν έχεις data με επαρκή ευκρίνεια, κοίταξέ τα.
Όσον αφορά τις προοπτικές των δύο χωρών, ας τα πούμε σε δύο χρόνια. Η μία έχει παραγωγικό ιστό, η άλλη ανύπαρκτο. Να δούμε πώς θα βγάλουμε την κρίση με τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
101 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:42 μμ διόρθωση
@ Πάνος Κόκκινος
Ναί ώρα είναι να με αποκαλέσεις και ανορθόγραφο (που είμαι) επειδή έγραψα τη Φιλανδία με ένα “λ” αλλά αν δεν απατόμαι και ο Μπαμπινιώτης Ολανδούς και Φιλανδούς με ένα “λ” τους γράφει στο καινούριο του λεξικό-κατά την αγγλική γλώσσα. :)
Εν ολίγοις, και για να κλείσω κι εγώ την άτοπη και άκαιρη όπως φαίνεται συζήτηση και σύγκριση σχετικά με τα οικονομικά μεγέθοι Ελλάδας και Φιλανδίας να σας ενημερώσω πως τα νούμερα που σας έστειλα είναι ότι πιο πρόσφατο υπάρχει to the best of my klowledge!
ΥΓ. Επίσης θα είχα τις επιφυλάξεις μου για το τι ανακοινώνουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και ποιά είναι η πραγματικότητα.
Cheers
102 panagiotis λέει:
Ιανουαρίου 30, 2009 σε 10:46 μμ διόρθωση
@ ΑΑΤ
Γιατί τώρα το είδα το σχόλιο του σχετικά με την πηγή μου την οποία τυγχάνει να χρησιμποιεί και η δική του πηγή.
Το Αμερικάνικο world fact book δεν είναι εκπομπή του αυτιά είναι λίγο ποιό έγκυρο. :)
Finns hold the teaching profession in high esteem and only a small proportion of those applying for teacher education are admitted. Teachers are educated at universities, where they complete a higher university degree (Master’s). Teacher education is provided by 11 universities, one of which is a Swedish-language institution.
University teacher education aims to provide students with resources to function independently as teachers, instructors and educators.Class teachers teach all subjects in years 1–6 of basic education (primary level). They may also work in pre-primary education and as instructors of extracurricular
morning and afternoon activities. Class teachers major in education sciences. The scope of the degree is 300 ECTS credits. Class teachers can also study for a subject teacher qualification.A Master’s degree is also the basic requirement for subject teachers working with year-classes 7–9 of basic
education (lower secondary level), for upper secondary
teachers, for teachers of general subjects in vocational education and training, and for teachers in adult education and training. The degree is 300–350 ECTS credits. In addition to studies in the major and minor subjects, subject teacher qualifications comprise
pedagogical studies of at least 60 ECTS credits, including teaching practice.Universities also educate special-needs teachers and guidance counsellors. Special-needs teachers work in basic education and in vocational education and training. Guidance counsellors mostly work with yearclasses 7–9 of basic education, upper secondary schools and vocational institutions.Vocational teacher educationVocational teachers are trained by five vocational teacher education colleges attached to polytechnics. These provide pedagogical education for those who want to teach in vocational institutions, polytechnics, liberal adult education, and adult education and training.
The training is 60 ECTS credits, comprising studies
in education, vocational pedagogy and teaching practice. It provides knowledge and skills needed to instruct different kinds of learners and to develop teaching in response to changes in occupations and the world of work.Teachers’ continuing educationTeachers already active in working life can update their professional competence on an ongoing basis. The purpose of continuing professional education is to maintain and update teachers’ pedagogical skills. It has been found that continuing education also promotes teachers’ satisfaction at work. Continuing training is voluntary for teachers, but the majority participate in training every year. This training is provided
free of charge for teachers, who also receive full pay during training days. The responsibility for teachers’ in-service training mainly rests with employers, who usually are local authorities.
They have an obligation to provide teachers with a minimum of three days of training every year. In addition to this, the central government arranges continuing training, mostly relating to the use of ICT in education. Other topical themes are counselling and guidance; development of special-needs education;
curricular development; virtual pedagogy and media education; mathematics and natural sciences; languages; and development of vocational education and training.
Μια αγνοημένη παράμετρος είναι ότι οι Φιλλανδοί είναι λίγο πιο έξυπνοι από εμάς.
Τελικά ρε παιδιά Φιλανδοί, Φινλανδοί εξ απευθείας μεταφράσεως απο τα αγγλικά, ή Φιλλανδοί είναι?
και τα 3 παίζουν απ’οτι βλέπω.
Δεν έχουμε κανένα φιλόλογο ή γλωσσολόγο να θεραπεύσει την ανορθογραφία?
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν συμφωνώντας στην ονομασία και τα άλλα τα βρίσκουμε στην πορεία :)
Φιλανδός δηλώνει την εθνότητα, Φινλανδία δηλώνει τη χώρα… Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω διαβάζοντας το Γιούγκερμαν του Καραγάτση. Νομίζω οτι αν κρίνεις απο το χαρακτήρα του Γιούγκερμαν έλληνες και φιλανδοί έχουμε κάποια κοινά χαρακτηριστικα :-)
Στο σχολείο είχα μάθει ότι «-νλ-» δεν υπάρχει και γίνεται «-λλ-«. Αν η γραμματική της πλέριας δημοτικιάς το επιτρέπει, η γραφή «Φινλανδία» δεν θα προκαλέσει την απέλαση.
Έχει πλάκα πάντως: οι υπέρμαχοι του ελληνοκαμώματος κάθε ξένου όρου (θυμίζω στους παλιότερους τον Βελαχουτάκο της χούντας με το «γωνιαίο λάκτισμα» για το κόρνερ!) μας έκαναν τη «Χώρα των Φίννων» Φιν-λανδία που καθαρευουσοφέρνει! Αμ εκείνη η έρμη η Γροιλανδία, που ήταν πράσινη (πραγματικά ή κατ’ ευφημισμόν) και μας ήρθε από τη Γερμανία (εξ ου το «-οι-«).
Πολύ σωστά αυτά που λέτε. Πράγματι πήγε μια ελληνική αποστολή στη Φιλανδία, κάποιους από τους οποίους τους ξέρω, αλλά ήταν αποστολή παιδαγωγικών ερευνητών στους οποίους δεν έχω καμιά εκτίμηση…
Πράγματι, αυτά που δε συμφέρουν δεν λέγονται. Δεν αναφέρουν π.χ. ότι είναι αδιανόητο το να γίνει κατάληψη σε τέτοιες χώρες, ότι τα παιδιά έχουν μάθει να σέβονται τη δημόσια περιουσία, ότι ο μαθητικός και φοιτητικός συνδικαλισμός δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ζούμε στην Ελλάδα κ.λ.π. Επίσης ψευδώς αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Δεν υπάρχει καμιά σύγκριση. Επίσης δεν αναφέρεται ότι τα Φιλανδικά Πανεπιστήμια δεν είναι τόσο καλά (όσο της Αγγλίας π.χ.). Ούτε αναφέρεται το πως αξιολογεί ο ΟΟΣΑ, θέμα μείζον κατά τη γνώμη μου. Δεν είναι καθόλου αντικειμενικός ο τρόπος (κατά την άποψή μου)..
Ίσως θα έπρεπε να μελετηθούν σοβαρά από τους υπεύθυνους της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής.»
Δύο ερωτήματα σε αυτή την πρόταση
1. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της ελληνικής εκπαιδευτικής πολιτικής (ονόματα??)
2. Ποιος στην Ελλάδα κατάλαβε ποτέ την έκφραση «να μελετηθούν σοβαρά» όταν μιλάμε για την εκπαίδευση?
Αυτά τα δύο ήθελα να θίξω εδώ και μέρες, πριν αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε τα οικονομικά και τα φαινόμενα αλκοολισμού ή άλλα προβλήματα στην φιλανδική κοινωνία, ας ενημερωθούμε μόνο για το πώς στέκονται πάνω σε αυτά τα δύο θέματα.
Η εκπομπή του Τσίμα έκλεινε με μερικά συμπεράσματα και ερωτήματα… ας σταθούμε μόνο σε αυτά και μετά συζητάμε ποιοι είναι ποιο πλούσιοι, ποιο έξυπνοι κλπ.
Χτες το βράδυ η εκπομπή στα Ακρα είχε ένα αφιερωμα στη μέση εκπαίδευση. Δυο πρώην γραμματείς του υπουργείου και των συλλόγων γονέων εξιστόρησαν ένα αρκετά ενδιαφέρον ιστορικό του τι γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στο υπουργείο παιδείας.
Εν τάχει το δια ταύτα που κατάλαβα εγώ είναι ότι κατευθύνσεις και θέληση για λύσεις υπήρχε και υπάρχει αλλά όλα κολλάνε τελικά σε αυτό που είχε πει ο αείμνηστος «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο».
Υ.Γ.:
1) Αν κανεις βρει link για την εκπομπή στο δίκτυο ας το στείλει, διότι ομολογώ οτι την ώρα που παίζεται αυτή η εκπομπή εμένα κλείνουν τα μάτια μου.
2) Έχει δίκιο ο κ. Κόκκινος σχετικά με το πως γράφεται η Finland στα Ελληνικά. Ιδίως άτομα από 40 και πάνω μας έχουν τρελάνει. Άλλη ορθογραφία μας έμαθαν στο σχολείο άλλη ισχύει τώρα. Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει πει ότι η γλώσσα είναι «ζωντανή» και εξελίσσεται με το χρόνο. Εδώ όμως δεν μιλάμε πλέον για εξέλιξη αλλά για νεοπλασία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μέχρι να αποφασίσουν οι φίλτατοι φιλόλογοι ποια είναι η σωστή ορθογραφία της λέξης εγώ θα γράφω Finland ή Suomi…
Μιας και μιλάμε για τη μέση εκπαίδευση (και πρωτοβάθμια) ένα ωραίο άρθρο της Ακρίτα από τα σημερινά Νέα:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4499645
Η μεταφορά ενός επιτυχημένου και λειτουργικού εκπαιδευτικού μοντέλου προϋποθέτει υποδομές: όχι μόνο σε έμψυχο δυναμικό, αλλά υλικές & κοινωνικές και, έπειτα, την πολιτική βούληση και εφαρμογή. Μια χώρα όπως η Ελλάδα αυτές τις υποδομές, κύρια την υλική τους βάση, δεν τις διαθέτει, και θα χρειαστούν μια-δυο γενιές να τις αποκτήσει και αν.
Οπότε το να συζητάμε τη (θεσμική, άραγε?) μεταφορά ενός μοντέλου στην υπάρχουσα κατάσταση και πραγματικότητα είναι ανόητο. Πιο χρήσιμο θα ήταν να συζητούσαμε πως θα εξασφαλιστούν αυτές οι υποδομές και τις πολιτικές αλλαγές και προϋποθέσεις για την εξασφάλισή τους.
Λεξικό Μπαμπινιώτη:
Φινλανδία κ. Φιλανδία (γράφεται μερικές φορές και Φιλλανδία)
Στατιστικά χρήσης από Google:
Φινλανδία: 1.450.000
Φιλανδία: 185.000
Φιλλανδία: 2.220
Άρα το Φινλανδία είναι «πιο» σωστό.
Καλά ο Μπαμπινιώτης έλεγε και τους ΠΑΟΚτζήδες Βούλγαρους… άμα είναι έτσι και το Φιν Λανδία είναι σωστό…
Εμείς και η Φινλανδία
Κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι θα φέρουμε εδώ το σύστημα της Φινλανδίας, όσο και επιτυχημένο αν είναι. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι το υποστήριξε κάποιος πολιτικός, ούτε βέβαια και η εκπομπή του Τζίμα.
Το κύριο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε από τις πρόσφατες αναφορές στην Φινλανδία είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάει κάποιος στον Παράδεισο…
Εμείς, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο που ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της χώρας μας (οι οποίες είναι σημαντικά διαφορετικές από το σύνολο σχεδόν των χωρών), αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα άλλων συστημάτων, εφ όσον όμως μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία οι διευθυντές των σχολείων είναι σχεδόν απαραίτητο να διαθέτουν master. Στην Ελλάδα, όσο πιο ανώτερο πτυχίο έχει κάποιος τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να γίνει διευθυντής σχολείου. Δείτε για παράδειγμα το άρθρο: «Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση και οι Μηχανικοί» http://leftengineers.wordpress.com/category/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1/
Στην τεχνική εκπαίδευση της Φινλανδίας υπάρχει το διφυές ή υβριδικό σύστημα εκπαίδευσης (εκπαίδευση και παράλληλη μαθητεία) και οι επιχειρήσεις διαθέτουν κέντρα μαθητείας όπου διδάσκουν τους μαθητευόμενους. Στην Ελλάδα γνωρίζετε πολλές επιχειρήσεις να διαθέτουν στοιχειώδη κέντρα εκπαίδευσης;
Γενικότερα, πάντως θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας (όχι βέβαια ως άλλοθι) ότι κατάσταση της παιδείας μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας. Μια σε βάθος, αλλά εύκολα κατανοητή, απεικόνιση της οικονομικής βάσης της Χώρας μας εμφανίζεται στο άρθρο «Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια» στη σελίδα:http://leftengineers.wordpress.com/2009/01/17/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CE%BC%CE%BF-%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9/
Εκεί θα μπορέσουμε να δούμε τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Φινλανδία αλλά και με τη Βουλγαρία, την Τουρκία ή την Γκάνα! Να πάρουμε μια ιδέα για τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ της.
Από όσο το έχω ψάξει πάντως, μπορούμε τουλάχιστον να αξιοποιήσουμε τα εξής συμπεράσματα από το παράδειγμα της Φινλανδίας:
• Στη σημερινή εποχή της Πληροφορίας, ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας και η έκταση της ύλης που διδάσκεται δεν είναι ανάλογες με την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος
• Η αυστηρότητα στις εξετάσεις μπορεί να μην είναι πάντοτε ανάλογη με την ποσότητα και την ποιότητα της γνώσης που λαμβάνουν οι μαθητές
• Η εκπαίδευση μπορεί να μην είναι καταναγκαστική διαδικασία αλλά μια ευχάριστη ενασχόληση για τους νέους. Η επαναφορά της παιδαγωγικής στο Ελληνικό σχολείο αποτελεί ίσως τον κύριο παράγοντα αλλαγής. Αυτό βέβαια απαιτεί ανατροπή της όλης λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος (από το κεφάλι..)
• Η εκπαίδευση δεν βελτιώνεται εύκολα αλλά απαιτεί σχεδιασμό, παράλληλα με τη στρατηγική ανάπτυξης της Χώρας (Στη Φινλανδία ξεκίνησαν από τη στρατηγική ανάπτυξης και αποφάσισαν στην συνέχεια να κάνουν 10ετές πλάνο για την Παιδεία τους). Γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρω τη στρατηγική ανάπτυξης της Χώρας; Οέο!
• Η βελτίωση της Παιδείας εξαρτάται απόλυτα από τις δαπάνες για την Παιδεία και τις αμοιβές των εκπαιδευτικών. Η Φινλανδία, αύξησε δραστικά τις παραπάνω δαπάνες όταν ξεκίνησε την προσπάθειά της.
@ Θέμης
πιο σωστό επειδή το λέει το γουγλε? :D just joking
@ Κωνστανίνος Μιχαηλίδης
Ναι βέβαια τους είχει αποκαλέσει β*****ρους τους Μπαοκτζήδες ο Μπαμπινιώτης αλλά αν το καλοσκεφτείς 5 μύρια Αθηναίοι 1 μύριο πελοπονήσιοι και 1 μύριο στον κάμπο έτσι τους αποκαλούν κι αυτοί άρα είχε μια βάση η καταγραφή της συλλογιστικής του δεν ήταν εντελός αυθαίρετη :)
@ Κωνστανίνος Μιχαηλίδης
Ναι βέβαια τους είχει αποκαλέσει β*****ρους τους Μπαοκτζήδες ο Μπαμπινιώτης αλλά αν το καλοσκεφτείς 5 μύρια Αθηναίοι 1 μύριο πελοπονήσιοι και 1 μύριο στον κάμπο έτσι τους αποκαλούν κι αυτοί άρα είχε μια βάση η πράξη του δεν ήταν εντελώς αυθαίρετη :)
Επειδή ακριβώς είμαι ΠΑΟΚτσης, σας εκλιπαρώ να αποσύρετε τα προηγούμενα και να μην διαβάζετε το Λεξικό Μπαμπινιώτη.
Y.Γ.
ΤΟ σωστό είναι ΠΑΟΚτσής, και οχι ΠΑΟΚτζής
Αρχικελευστά το σωστό είναι Μπάογκ-τζής γιατί τη δεκαετία του ’80 όταν ρωτούσες έξω από την Τούμπα τα τσιγγανόπουλα που πουλούσαν φελιζόλ τι ομάδα ήταν έλεγαν Μπάογκ.
Εκτός από ΤΕΙτζής είμαι και φίλαθλος του Αρη, ό,τι καλύτερο για σάς.
Exoυμε αιτία πολέμου! :-)
Η πρόταση «Ο Μπαμπινιώτης αποκαλεί τους ΠΑΟΚτσήδες Βούλαγαρους» ειναι λανθασμένη και αντιεπιστημονική. Ο Μπαμπινιώτης αναφέρει ότι σε ποδοσφαιρικούς αγώνες οι ΠΑΟΚτσήδες αναφέροναι και ως Βούλγαροι. Πράγμα το οποίο όντως συμβαίνει.
Ο.Κ.
ΠΑΟΚτσης
Θα σας έλεγα τώρα που να βάλεται το αθηναϊκό/πελοπονησιακό σας ιδίωμα και το λεξικό του Μπαμπινιώτη αλλά ας το πάρει το ποτάμι. Να μη σας ενδιαφέρει πως λένε τον ΠΑΟΚ τα ΠΑΟΚια, είναι εσωτερικό θέμα. Όπως θέλουνε το λένε, λογαριασμό θα σας δώσουνε. Όσο για τους συμπολίτες που το έπαιζαν αφεντικά της πόλης μια φιλική συμβουλή: λίγα λόγια.
Των Μπαογκτζήδων το μοτό είναι Ο ΜΠΑΟΓΚ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ!
Αν οι μισοί μπαογκτζήδες φοιτητές έδειχναν παρόμοιο ζήλο-με αυτόν που βγάζουν στα γήπεδα κερδίζοντας με το σπαθί τους το γνωστό παρατσούκλι «β*****ροι»-για το μέλλον της παιδείας σίγουρα ο διάλογος για το σύστημα παιδείας της χώρας θα είχε πάρει διαφορετική τροπή, πρός το καλύτερο :)
Λοιπόν εδώ μιλάμε για το Φινλανδικό Σύστημα όχι για την πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Μην μου εκτραχύνεστε λοιπόν και ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Κατι τελευταίο όμως, όσοι έχετε το Λεξικό Μπαμπινιώτη σας συνιστώ να το κάψετε, έχει παρατηρηθεί ότι έχει υψηλή θερμαντική αξία τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε άλλο Λεξικό θέλετε. That’s an order
Pierre Chantraine «Dictionnaire étymologique de la langue grecque» 1968
Αν και λίγο παλιό είναι ότι καλύτερο έχει περάσει στα χέρια μου. Ελληνικό λεξικό απο Έλληνα δεν έχω βρεί κάποιο πολύ καλό :) any recommendations?
Σχόλια για το θέμα:
http://elenipapadopoulou.blogspot.com/2009/01/blog-post_31.html
Το σχόλιο αυτό είναι εξαιρετικό! Αυτό είναι όλο το πρόβλημα και σε άλλο σημείο, σε άλλη συζήτηση αυτά υποστήριξε και ο Panos Kokkonos σε σχέση με τις εξετάσεις και τις παρακολουθήσεις.
Να προσθέσω επίσης τις ελευθερίες και την σοβαρή εκπαίδευση των Φιλανδών εκπαιδευτικών και την συγκέντρωση του συστήματος σε λίγα και καλά αφομοιωμένα θέματα (τις περίφημες δεξιότητες).
Τι κάνουμε εμείς είναι πάλι το βασανιστικό ερώτημα.
Οι συνταγές είναι γνωστές και «αυτονόητες»… αλλά πολιτικά δύσκολες …. Αξιολόγηση, επένδυση στον εκπαιδευτικό, επένδυση στις υποδομές (βιβλιοθήκες, εργαστήρια…), αλλαγή στόχων και εκπαιδευτικών οραμάτων. Συνεχή μελέτη (εκπαιδευτική έρευνα λέγεται) και συνεχείς προσαρμογές για πολύ, πάρα πολύ χρόνο… δεκαετία τουλάχιστον και μετά η κοινωνία θα αρχίσει να απολαμβάνει τα αποτελέσματα αυτής της μακροπρόθεσμης επένδυσης.
Πώς να γίνουν όλα αυτά όταν έχει «καταρρεύσει το πολιτικό μας σύστημα?» και το 80% από όσους παρακολουθούν αυτό το χώρο συζήτησης (ένα δείγμα της κοινωνίας) αν πάμε σε εκλογές αύριο δεν γνωρίζει τι να ψηφίσει?
Περί ψήφου…
Δυστυχώς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ουσιαστικά κρίνεται από τους λεγόμενους αναποφάσιστους. Ποιοι είναι αυτοί οι αναποφάσιστοι;
α) Νέοι που ψηφίζουν για πρώτη-δεύτερη φορά, χωρίς εμπειρία προσώπων και πραγμάτων που εντυπωσιάζονται σχετικά εύκολα με «πυροτεχνήματα».
β) Βλάκες πάσης φύσεως (π.χ. γνωστός μου είχε ψηφίσει παλιά Μητσοτάκη μόνο και μόνο γιατί είχε πει ότι θα φθηνύνει τις «κούρσες» πράγμα που ουδέποτε έκανε βέβαια)
Όλοι οι παραπάνω αποτελούν ένα 15% εκλογικού χυλού που προσπαθούν όλα τα κόμματα να παρασύρουν.
Τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ποσοστά είναι:
α) Παραδοσιακοί ψηφοφόροι (π.χ. θα ψηφίσω ό,τι ψήφιζε ο μακαρίτης άντρας μου)
β) Εγγεγραμμένοι σε κόμματα και οι οικογένειες τους.
γ) Απελπισμένοι που περιμένει να τους διορίσει ο τάδε ή ο δείνα.
δ) Βολεμένοι, οικονομημένοι που δεν δίνουν δεκάρα για το τι θα γίνει στη χώρα.
Οπότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι το μέλλον της χώρας είναι δυσοίωνο.
Eγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτοί οι αλήτρες και οι κόπροι των οποίων τα τέκνα απέτυχαν παταγωδώς στις πανελλήνιες και παραβιάζουν κάθε κανόνα λογικής και αξιοκρατίας προκειμένου να τα βολέψουν στη συνέχεια μετερχόμενοι το τέχνασμα της αποφυγής του ανταγωνισμού,έχουν το θράσος να κάνουν κριτική στο σύστημα των πανελληνίων,το οποίο είναι το μόνο δίκαιο,τίμιο και αντιμετωπίζει τους πάντες στον ίδιο παρονομαστή.
Τα καθήκια αυτά που έχουν διαβρώσει κάθε πτυχή του βίου τολμούν να εμφανίζουν την παρακμιακή μουτσούνα τους σε κάθε εκδήλωση σε κάθε μίντια,ΜΜΕ κτλ χωρίς μάλιστα να αφήνουν να ακουστεί η αντίθετη άποψη.
Δηλαδή το βλήμα που κόπηκε στις πανελλήνιες βγαίνει και από πάνω να μιλάει για το απάνθρωπο εκπαιδευτικό σύστημα κτλ.Ο γύφτος που δεν άνοιξε ποτέ βιβλίο.
Για αυτό έχω προτείνει τη λύση της εξόντωσης εκ θεμελίων του σιχαμερού αποβράσματος.
@Λουκάς Βλάχος
Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι αυτονόητο και κυρίως η αξιολόγηση.
Δείτε ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αξιολόγησης στην Ελλάδα «Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση και οι μηχανικοί»
http://leftengineers.wordpress.com/2008/11/16/%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B7/
@Κ
Ελπίζω ο κύριος Κ να μην είναι εκπαιδευτικός.
Όσοι έχουν συμμετάσχει στοιχειωδώς στις Πανελλήνιες εξετάσεις γνωρίζουν ότι είναι τίμιες αλλά όχι όμως και αντικειμενικές. Το μόνο που εξετάζεται στα περισσότερα μαθήαμτα είναι αν έχουν μάθει απ’ έξω την ύλη.
Εκτός αυτού, σύμφωνα με την άλφα βήτα της Παιδαγωγικής, η πορεία ενός μαθητή στην εκπαίδευση δεν εξαρτάται μόνο, ούτε κύρια από την προσπάθειά του αλλά από διάφορους παράγοντες. Ψάξτε για παράδειγμα στο Ιντερνετ το άρθρο: «Πως μαθαίνουν οι μαθητές» . Σημειώνω ότι στη Φινλανδία δεν κόβεται κανένας μαθητής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Απλά το θέμα είναι οτι στις πανελλήνιες υφίσταται ένα πράγμα που στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί.Αυτό είναι ο ανταγωνισμός.
Επειδή όλοι έχουν δικαίωμα να δώσουν πανελλήνιες ανεξαρτήτως φυλής,καταγωγής,χρώματος και θρησκείας και ανεξαρτήτως εισοδήματος δημιουργείται ένας ανταγωνισμός ο οποίος για τους οπαδούς της ήσσονος προσπαθείας,βολέματος κτλ είναι απαράδεκτος και εξωφρενικός.Για αυτό και στη συνέχεια σπιλώνουν τις πανελλήνιες με όποιο μέσο έχουν πρόσφορο.
Ο ανταγωνισμός των πανελληνίων και η ισοτιμία όλων σε αυτές ή το δικαίωμα όλων να δώσουν και να βαθμολογηθούν με τα ίδια κριτήρια ονομάζεται ισότητα ευκαιριών.
Στο συγκεκριμένο βίντεο ο Τσίμας παρουσιάζει την εικόνα ελληνίδας μαθήτριας που ξεσκίζεται στο διάβασμα και στην υπερεργασίας έναντι φνλανδού μαθητή που δηλώνει ανοιχτά οτι δεν ασχολείται με διάβασμα εκτός ωρών σχολείου και που στο σχολείο εμφανίζεται να χορεύει και να τραγουδάει και θέλει να μας πείσει οτι ο Φινλανδός αποκτά με αυτό τον τρόπο περισσότερες γνώσεις π.χ. φυσικής από την Ελληνίδα που ξεσκίζεται στο διάβασμα.
Θα ήθελα να ήξερα γιατί μας περνάνε γιατί για ηλίθιους είναι προφανές.
Αλλά ας έβγαιναν π.χ. οι θέσεις των πανεπιστημιακών σε ανοιχτό διαγωνισμό,και θα βλέπατε πόσοι εκ των τεκνίων θα καταλάμβαναν τις θέσεις.
Πρακτικά κανείς αφού τα τεκνία έχουν ήδη αποτύχει στις πανελλήνιες αποδεικνύοντας το γονιδιακό τους δυναμικό πέραν αμφιβολίας.
Αυτή η ιστορία με τις πανελλήνιες είναι μία ακόμη παθογένεια της χώρας μας. Επειδή υπάρχουν στρατιές πτυχιούχων που θέλουν να ζήσουν κάνοντας ιδιαίτερα, αναγκάζουμε τα παιδιά να μη διαβάζουν μόνα τους, να μη λύνουν ασκήσεις και να απομνημονεύουν ένα άλμπουμ φωτογραφιών με λυμένες ασκήσεις. Αν η τεθείσα άσκηση έχει σημαντικό βαθμό ομοιότητας με κάποια από εκείνες του άλμπουμ, τότε υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας. αλλιώς …
Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας φέρουν και οι γονείς, επιδιώκοντας να αποσείσουν το βάρος της ευθύνης της εκπαίδευσης του τέκνου τους από πάνω τους. Δεν μπορώ να διανοηθώ γιατί ένας μηχανικός ή ένας φυσικός επιδιώκει να καλεί τρίτον «ειδήμονα» να διδάξει μαθηματικά στο παιδί του. Κάποτε ένας ιδιαιτερατζής περιωπής μου είχε πει ότι κάθε Κυριακή ξεκινούσε τα μαθήματα στις 6:00 και τελείωνε στις 19:00, γιατί έπρεπε να πάρει το πλοίο από Αίγινα για Πειραιά. Επιπρόσθετα είχε μαθήτρια επωνυμότατης ελληνικής οικογένειας κοσμηματοπωλών που «γούσταρε» ιδιαίτερο στις 01:00-02:00!!!! Και οι γονείς το δέχονταν!
Υποκρισία κι από το «δάσκαλο», υποκρισία κι από τους γονείς.
http://troktiko.blogspot.com/2009/02/blog-post_2831.html
Αυτό που βλέπεται στο link, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο όλων των εποχών-όπως αποκαλείτε, ναυπηγήθηκε στη Φιλανδία. Εμείς στην Ελλάδα ούτε ψαρόβαρκα δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε :)
Νομιζω οτι αυτο που κανει τη διαφορα στις ηλικιες της δευτεροβαθμιας παιδειας στην Ελλαδα ειναι οτι ολοι οι μαθητες μπαινουν στο ιδιο καλουπι, οχι τοσο απο το σχολειο αλλα απο το σπιτι. Ποσα παιδια ξερετε που κανουν με το ζορι πιανο η χορο η καποια γλωσσα ειτε επειδη το κανει και η κορη της κυριας διπλα, ειτε επειδη αυτα ειναι υποτιθεται «χρησιμα» εφοδια για μετα. Αλλα σπανια επειδη το παιδι εχει δειξει καποιο ενδιαφερον προς το συγκεκριμενο αντικειμενο. Και ετσι αναμεσα σ αυτα τα εξωσχολικα και μετα στα φροντιστηρια πνιγεται καθε δυνητικα δημιουργικη αναζητηση που αντιστοιχει στην ιδιοσυγκρασια του παιδιου. Απο την αλλη, μεσα στο σπιτι το παιδι σπανια θα δει τους γονεις του να ασχολουνται με ενδιαφεροντα πραγματα εκτος δουλειας. Για οσους εχουν ζησει εξω νομιζω οτι αυτες ειναι οι μεγαλες διαφορες, και οχι τοσο το σχολειο που οπως και να το κανουμε πρεπει να εχει τον αχαρο ρολο να διδαξει πεντε πραγματα. Το σχολειο σιγουρα μπορει να βοηθησει, αλλα τελικα η κατασταση μεσα στην οικογενεια θα παιξει τον καθοριστικο ρολο, ακομα και σε δυσκολες περιπτωσεις που το παιδι αναπτυσσοντας ενδιαφεροντα αποξενωνεται απο το οικογενειακο περιβαλλον.
@plorius
Το σχόλιο αυτό (#35) είναι παρά πολύ ενδιαφέρον. Επειδή αυτή η παράμετρος δεν αναφέρεται ταχτικά και δείχνει καθαρά το πώς «η κοινωνία» εισβάλει μέσα στο σχολείο, θα άξιζε να το αναπτύξεις λίγο και να το γράψεις σια από τις γνωστές εφημερίδες.
Μερικά ενδιαφέροντα ποστ για τις βιβλιοθήκες στη Φινλανδία και άλλες χώρες:
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/2008/11/blog-post.html
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/2008/11/blog-post_07.html
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/2008/11/blog-post_10.html
http://symvasiouxoi-lib.blogspot.com/2008/11/blog-post_11.html
Κανείς δεν είναι τέλειος:
http://www.khaleejtimes.com/DisplayArticleNew.asp?col=§ion=todaysfeatures&xfile=data/todaysfeatures/2007/September/todaysfeatures_September15.xml
Στη συζήτηση για τη Φιλανδία πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την προτεσταντική αγωγή και ηθική που διαμορφώνουν τη σχέση των ανθρώπων με την εργασία, ακόμα κι όταν αυτοί δε θρησκεύονται.
Αυτό που γράφει η Μαρία για την επίδραση της προτεσταντικής αγωγής και ηθικής είναι πολύ ενδιαφέρον και παραπέμπει στο πόση σημασία έχει στην ανάπτυξη της «κουλτούρας» μας (μεταξύ άλλων) η επίδραση της εκκλησίας (σημείωση: δεν απαξιώνω τη συμβολή της στην ιστορία μας αλλά μιλάω για τα αρνητικά στοιχεία που επέδρασαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του σύγχρονου Έλληνα).
****
Ένα άρθρο που βρήκα ενδιαφέρον στο blog «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ»:
«Το σχολείο του Ντην Μιχαηλίδη» από τον Αλέξανδρο Πιστοφίδη: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_3393.html.
Αναφέρεται στο σύστημα του Καναδά και σε ένα πρότυπο σχολείο, το Balwinschool στην πολιτεία Εντμοντον.
Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται ότι ο Καναδάς δεν έχει υπουργείο Παιδείας (δεν το ήξερα και το βρήκα ενδιαφέρον).
****
Τελικά, το μεράκι είναι μεγάλο πράγμα (αρκεί να σου αφήσουν χώρο να δημιουργήσεις).
ξερει κανεις για πρωτοβαθμια εκπαιδευση στη Φινλανδια ψαχνω στο διαδικτυο και δεν βρισκω τιποτα
Ας μη θεοποιούμε κανένα σύστημα. Υπηρέτησα και σε γερμανικά σχολεία. Διαπίστωσα ότι τα προβλήματα τους δεν είναι και πολύ διαφορετικά από αυτά στα ελληνικά σχολεία. Υπάρχει βέβαια πολύ καλή υποδομή, χρηματοδότηση κλπ, αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Το μόνο που ζήλευα από αυτούς ήταν ότι είχαν πολύ καλύτερους μισθούς. Στα άλλα, τα περισσότερα, νομίζω ότι δεν είχαμε και τεράστιες διαφορές ή είμαστε ακόμα και καλύτεροι.