Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους ενδιαφερόμενους:
Διαβάζω μ’ενδιαφέρον αυτό το ιστολόγιο και έπεσε στην προσοχή μου μια πληροφορία που έδωσε στο παρελθόν ένα μέλος σας, ο κύριος “amletos” σχετικά με την αποθήκευση του χώρου Indymedia στο διαδίκτυο. Να δηλώσω εξαρχής πως δεν είμαι ειδικός επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή των τηλεπικοινωνιών αλλά πέντε απλά πραγματάκια για το διαδίκτυο και πως λειτουργεί η έννοια του hosting ξέρω κι εγώ.
Με την εντολή tracert athens.indymedia.org μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μετακίνηση ενός πακέτου πληροφοριών στο διαδίκτυο, απ’τον υπολογιστή μας στον τελικό διακομιστή. Έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε τον τελικό προορισμό (ή αφετηρία αν το πάρουμε ανάποδα) που για τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι ένας υπολογιστής στη διεύθυνση 147.102.85.33 (σε IPv4). Αν τώρα δώσουμε αυτήν την διεύθυνση σε οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης domains (ο “amletos” δίνει μία) ανακαλύπτουμε πως πρόκειται για έναν server που βρίσκεται στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ναι καλά ακούσατε. Η φωνή που οργανώνει τους γνωστούς-αγνώστους, τους κουκουλοφόρους και τους αντιεξουσιαστές που σπάνε την Αθήνα και τους πανεπιστημιακούς χώρους φιλοξενούνται στο ίδιο το ίδρυμα.
Δεν θα κάτσω να αναλύσω το απαράδεκτο της υπόθεσης αλλά θα ρωτήσω κάποια απλά πραγματάκια σχετικά με τα διαδικαστικά της ανάθεσης του παραπάνω “δωρέαν” χώρου σε μια ιδιωτική ομάδα που εκφράζει μόνο μια μικρή μερίδα των φοιτητών (τουλάχιστον βάσει των πανεπιστημιακών εκλογών) και έχει πολλές φορές εξωτερικεύσει αντιδημοκρατικές προτάσεις ανατροπής και καταστροφής.
Στην ανοιχτή αυτή επιστολή, ζητώ απ’όσους καθηγητές ή φοιτητές εργάζονται στο ΕΜΠ να απαιτήσουν τη δημοσιοποίηση των παρακάτω πληροφοριών.
–          Ποιός είναι ο ακριβής server που φιλοξενεί το αθηναϊκό indymedia, σε ποιό τμήμα βρίσκεται, και ποιός έδωσε το ok για την αρχική του εγκατάσταση εκεί?
–          Ποιός είναι ο κύριος network administrator που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του παραπάνω διακομιστή? Ποιός του ανέθεσε αυτή την θέση και πως ορίζεται ο διάδοχός του?
–          Ποιοί είναι οι moderators, ποιός τους αναθέτει και τι θεωρείται πρέπον υλικό για το indymedia? Ποιός είναι υπεύθυνος αν κάποιος ανεβάσει στον server για παράδειγμα εγκληματικό ή παιδοπορνογραφικό υλικό? Ποιανού όνομα φαίνεται?
–          Αν αύριο η παρακομματικές οργανώσεις φερ’ειπείν της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (ή και πιο ακραίες) ζητούσαν δωρεάν χώρο για φιλοξενία στους παραπάνω server όπως για το indymedia, σε ποιόν πρέπει να απευθυνθούν και πως θα γίνει να τηρηθεί η ίδια ανωνυμία?
–     Αν πάω εγώ και ζητήσω χώρο για το δικό μου προσωπικό κανάλι επικοινωνίας θα μου το δώσουνε?
–          Ποιός είναι ο επιστημονικός-ερευνητικός ρόλος της φιλοξενίας ενός τέτοιου χώρου σε πανεπιστημιακούς υπολογιστές και γιατί δεν αναλαμβάνει ένας ιδιώτης να φιλοξενήσει το αθηναϊκό indymedia, μαζί και με τις ευθύνες για το περιεχόμενό του?
Φιλικά,
Νίκος Σερδάρης, Δρ.