Πριν λίγες μέρες ήταν η επέτειος της δολοφονίας Τεμπονέρα το 1991 στην οποία αναφέρθηκαν αρκετά μπλογκ. Σε ένα από αυτά διαβάζουμε:

Το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου προέβλεπε μεταξύ άλλων μείωση αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, γραπτές εξετάσεις και επιστροφή της αριθμητικής βαθμολογίας στο δημοτικό, σύστημα πόντων για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών, ακόμα και εξωσχολικά, κατάργηση των μαθητικών γενικών συνελεύσεων του σχολείου, επιβολή «ομοιόμορφης εμφάνισης», έπαρση σημαίας, υποχρεωτικό εκκλησιασμό και πρόσληψη εκπαιδευτικών κατόπιν συνέντευξης ενώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προέβλεπε κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, εντατικοποίηση, περικοπή φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης των ΑΕΙ και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ας έχουμε υπόψη μας ότι τα παραπάνω φαίνεται να γράφονται από κάποιον που ήταν αντίθετος στο νομοσχέδιο οπότε μπορεί να μην είναι απόλυτα αντικειμενικά. Κάποια πάντως με βρίσκουν σίγουρα σύμφωνο (κατάργηση ασύλου και περικοπή φοιτητικής συμμετοχής). Θα ήταν νομίζω χρήσιμο να βρούμε το ακριβές περιεχόμενο της προτεινόμενης τότε μεταρρύθμισης Κοντογιαννόπουλου και να το συζητήσουμε. Ήταν όντως μια αντιδραστική μεταρρύθμιση ή μια χαμένη ευκαιρία να σταματήσει ο κατήφορος που έφερε την εκπαίδευση στο σημερινό της χάλι;

Advertisements