Καθώς περιμένουμε να δούμε πότε επιτέλους θα πέσει ο Καραμανλής, ας δούμε και τι λέει για την Παιδεία το κόμμα που «προθερμαίνεται στα αποδυτήρια». Το παρακάτω δημοσιεύθηκε στα Νέα ως οι 12 στόχοι του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος:

1. Δημόσιο σχολείο που μειώνει δραστικά το κόστος για τη μέση ελληνική οικογένεια 2.Αύξηση από τον πρώτο χρόνο κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ των δαπανών για την Παιδεία 3.Σύγχρονες υποδομές, πληροφορική και νέες τεχνολογίες παντού, από το σχολείο έως το πανεπιστήμιο 4. Ουσιαστική αύξηση των αμοιβών των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την επιμόρφωση και την αξιολόγησή τους 5. Απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας στη χρήση του διαδικτύου και γλωσσομάθειας μέσα από το σχολείο 6.Φορητός υπολογιστής και δωρεάν γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για κάθε μαθητή 7.Επέκταση του Ολοήμερου σχολείου σε όλη τη χώρα μέσα στην επόμενη τετραετία 8.Εθνικό απολυτήριο έπειτα από γενικές και αντικειμενικές εξετάσεις 9. Για κάθε νέο που παίρνει Εθνικό Απολυτήριο, εγγυημένο ποσό από το κράτος στο ύψος του κόστους σπουδών. Το ποσό αυτό θα κατευθύνεται στο δημόσιο ίδρυμα που θα τούς δέχεται 10. Αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια και ΤΕΙ με ισχυρή κρατική χρηματοδότηση, μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας, αξιολόγησης και ελέγχου 11. Όλα τα συγγράμματα στο διαδίκτυο 12. Δωρεάν πρόσβαση στο γρήγορο Διαδίκτυο για τους φοιτητές

Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά. Παροχές, χαϊδολογήματα, ευχολόγια, κενολογίες, γενικολογίες, μισομαγειρεμένες ιδέες, ιδέες που έχουν στο παρελθόν δοκιμαστεί και απορριφθεί, μικρορυθμίσεις ανάξιες λόγου. Μηδέν βάθος. Ούτε καν πρόθεση διερεύνησης των αληθινών προβλημάτων της ελληνικής εκπαίδευσης δεν διαφαίνεται στο παραπάνω κείμενο.

Advertisements