Στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια καταγραφής του επιστημονικού δυναμικού της διασποράς από το ΣΑΕ και τα προξενεία. Έχουν καταγραφεί, είπε, γύρω στους 1000 αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν πάνω από 3,000 Έλληνες στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Πράγματι, τον Δεκέμβριο του 2007 η κυρία Anna Housakos από το ΣΑΕ συνέλεγε στοιχεία μέσω email. Πριν από λίγο καιρό είπα να στείλω μήνυμα στην κυρία Housakos να δω πώς πηγαίνει η καταγραφή. Το μήνυμα μου γύρισε πίσω. Μετά έστειλα ένα μήνυμα από την ιστοσελίδα του ΣΑΕ Αμερικής. Μέχρι στιγμής δεν έλαβα απάντηση.

Η μόνη (κάπως) σοβαρή δουλειά που είδα σε αυτό το ζήτημα ήταν ένα βιβλιαράκι που είχε εκδώσει το ελληνικό προξενείο της Βοστώνης με γύρω στα 1000 ονόματα και διευθύνσεις Ελλήνων πανεπιστημιακών στις ΗΠΑ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν ο υπάλληλος που έκανε τη δουλειά αυτή έφυγε, πήρε μαζί του και το ηλεκτρονικό αρχείο κι έτσι η βάση δεδομένων πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Πριν από 3 χρόνια ξόδεψα αρκετό χρόνο να δακτυλογραφήσω όλα τα emails από το βιβλιαράκι. Μια τέτοια βάση δεδομένων θα έπρεπε να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο καθένας και να μπορεί να επικαιροποιείται συνεχώς.

Συμπέρασμα: μην αναμένετε τίποτα σοβαρό από το ελληνικό κράτος και τις προεκτάσεις του στο εξωτερικό. Αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπάρχει κάποιος εθελοντής πληροφορικάριος να στήσει μια ιστοσελίδα όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να καταθέσει μόνος του τα στοιχεία του και αυτά να εμφανίζονται αμέσως; Επίσης, να μπορεί να γίνει αναζήτηση, ονομαστική, γεωγραφική, ή με βάση ερευνητικά ενδιαφέροντα. Για κάποιον σχετικό, δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3 μέρες δουλειά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, αν δηλαδή υπάρξει κάποτε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.

Advertisement