Στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ την περασμένη άνοιξη ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια καταγραφής του επιστημονικού δυναμικού της διασποράς από το ΣΑΕ και τα προξενεία. Έχουν καταγραφεί, είπε, γύρω στους 1000 αλλά πιστεύουν ότι υπάρχουν πάνω από 3,000 Έλληνες στα πανεπιστήμια της Αμερικής. Πράγματι, τον Δεκέμβριο του 2007 η κυρία Anna Housakos από το ΣΑΕ συνέλεγε στοιχεία μέσω email. Πριν από λίγο καιρό είπα να στείλω μήνυμα στην κυρία Housakos να δω πώς πηγαίνει η καταγραφή. Το μήνυμα μου γύρισε πίσω. Μετά έστειλα ένα μήνυμα από την ιστοσελίδα του ΣΑΕ Αμερικής. Μέχρι στιγμής δεν έλαβα απάντηση.
Η μόνη (κάπως) σοβαρή δουλειά που είδα σε αυτό το ζήτημα ήταν ένα βιβλιαράκι που είχε εκδώσει το ελληνικό προξενείο της Βοστώνης με γύρω στα 1000 ονόματα και διευθύνσεις Ελλήνων πανεπιστημιακών στις ΗΠΑ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν ο υπάλληλος που έκανε τη δουλειά αυτή έφυγε, πήρε μαζί του και το ηλεκτρονικό αρχείο κι έτσι η βάση δεδομένων πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Πριν από 3 χρόνια ξόδεψα αρκετό χρόνο να δακτυλογραφήσω όλα τα emails από το βιβλιαράκι. Μια τέτοια βάση δεδομένων θα έπρεπε να είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μάλιστα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο καθένας και να μπορεί να επικαιροποιείται συνεχώς.
Συμπέρασμα: μην αναμένετε τίποτα σοβαρό από το ελληνικό κράτος και τις προεκτάσεις του στο εξωτερικό. Αν είναι να γίνει κάτι, θα γίνει από ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπάρχει κάποιος εθελοντής πληροφορικάριος να στήσει μια ιστοσελίδα όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να καταθέσει μόνος του τα στοιχεία του και αυτά να εμφανίζονται αμέσως; Επίσης, να μπορεί να γίνει αναζήτηση, ονομαστική, γεωγραφική, ή με βάση ερευνητικά ενδιαφέροντα. Για κάποιον σχετικό, δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3 μέρες δουλειά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες για το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής στην Ελλάδα, αν δηλαδή υπάρξει κάποτε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο.
Λοιπόν, επειδή βρέθηκε εθελοντής για την ιστοσελίδα, πείτε τη γνώμη σας για το πώς πρέπει να στηθεί και τι προδιαγραφές πρέπει να πληροί.
Όσο για το όνομα, σκέφτομαι το HellenicScholars.org, ή κάτι τέτοιο.
Ποιά πρέπει να είναι τα στοιχεία που να καταγράφονται: όνομα, ιδιότητα/τίτλος, ίδρυμα, email (?), ιστοσελίδα, γνωστικό αντικείμενο/ερευνητικά ενδιαφέροντα. Άλλο; Πρέπει να είναι μόνο για μέλη ΔΕΠ ή να συμπεριληφθούν και άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία; Για να μην ξεχειλώσει πολύ το πράγμα, να βάλουμε μόνο κατόχους διδακτορικού;
Θέμη, εγώ το μόνο που ζητώ αν είναι εύκολο είναι να στηθεί ως Βίκι. Το χρειαζόμαστε έτσι κι αλλιώς έτσι ώστε να διορθώνεται-εμπλουτίζεται σε αληθινό χρόνο με τα βιογραφικά, τις δημοσιεύσεις, κλπ.
Άσε που μπορούμε να χώνουμε εκεί και όλες τις προκηρύξεις που έρχονται ή μαθαίνουμε, πληροφορίες για προβλήματα σε Τμήματα, σκάνδαλα και το πως λύθηκαν (σημαντικό!!), κλπ.
Επίσης ως Βίκι μια βάση πληροφοριών όσο μεγαλώνει και εγγράφονται μέλη τόσο πιο ακριβής και πλουραλιστική θα γίνεται.
1. γνωστικό αντικείμενο/ερευνητικά ενδιαφέροντα σε ~50 λέξεις (χρησιμοποιώντας jargon)
2. «Τι κάνω στ’ αλήθεια», όπου θα περιγράφεται με απλά λόγια (~50 λέξεις) το ερευνητικό ενδιαφέρον, κατά προτίμηση με χιούμορ
3. μικρή (πρόσφατη) photo? (όχι από τότε που είχαμε μαλλιά όσοι δεν έχουμε τώρα…)
4. Δεν θα το περιόριζα σε κατόχους διδακτορικού – π.χ., πολλοί ΔΕΠ ιατρικής στις ΗΠΑ δεν έχουν PhD (τι να το κάνουν?) …
Πώς προτείνετε να οργανωθεί; Αλφαβητικά; Με βάση τη χώρα; Με βάση το πανεπιστήμιο; Με βάση τον επιστημονικό κλάδο;
Αλφαβητικά μου φαίνεται το καλύτερο.
D.M.,
γι’αυτό πρότεινα σε Βίκι. Για να τεθούν κάποια minimum standards σε μια λίστα και μετά ο καθένας να εμπλουτίζει τις προσωπικές του σελίδες όσο αναλυτικά θέλει με δημοσιεύσεις, βιβλιομετρικά στοιχεία, και ό,τι άλλη βιογραφική λεπτομέρεια θέλει.
Να ρε Θέμη, πάντως, γι’αυτό σε πάω!
Κάποιοι άλλοι τώρα θα πρότειναν να καθίσουμε «να το αναλύσουμε» γιατί το θέμα «είναι πολύ πολύπλοκο» για παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις που «δεν υπολογίζουν το Χ, Υ, Ω».
Στη βράση κολλάει το σίδερο!
Πολύ καλή ιδέα! Μόνο η αυτοοργάνωση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Από την εποχή που ο Α. Ανδριανόπουλος ήταν υπουργός πολιτισμού το 74 έχουν γίνει αναρίθμητες «προσπάθειες» (και με κόστος). Αποτέλεσμα μηδέν.
Είμαι βέβαιος ότι αυτή εδώ θα πετύχει.
Πράγματι.
Το Βίκι είναι καλή ιδέα γιατί επιτρέπει να κάνει κλικ κάποιος σε διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα βλέπει καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Τέξας, στη Σουηδία. Επίσης καθηγητές που ερευνούν στην Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων ή σε Βιοπληροφορική και πάει λέγοντας.
Δεν πρέπει όμως να ζητηθεί άδεια για να βγουν τα δεδομένα μεμονωμένων ανθρώπων στο web?
Η ιστορία της αξιοποίησης του ομογενειακού ακαδημαϊκού δυναμικού πρός χάρι και της πατρίδας είναι μια πολύ παληά ιστορία … φρίκης. Ειχα την ατυχία να βρεθώ στο επίκεντρο δύο φορές και έφυγα με ψυχολογικά τραύματα:
Την πρώτη φορά επιχειρήθηκε το 1964 όταν Υπουργός Αναπληρωτής Συντονισμού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ξεκινούσε η διαδικασία ίδρυσης του λεγόμενου τότε Τρίτου Πανεπιστημίου, δηλαδή του Πανεπιστημίου Πατρών. Από την θέση μου ως οικονομικού συμβούλου στο Υπουργείο είχα επιφορτιστεί να οργανώσει αυτό που ονομάσαμε τότε «repatriation scheme». Βρεθήκαμε από την αρχή μπροστά στο συστημικό σαμποτάζ της προσπάθειας από το ιθαγενές προσωπικό που για άλλη μια φορά φερόταν όπως οι κοτσαμπάσηδες που απέκρουαν του Φαναριώτες κατά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό! Μετά ήλθε η αποστασία και όλα τινάχθηκαν στον αέρα.
Την δεύτερη φορά επίχείρησα ένα παρόμοι εγχείρημα αυτόνομα όταν είμουν Διοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Επένδύσεων. Κεφαλαικοποιώντας την θλιβερή εμπερία του ’60 προσπάθησα να δουλέψω εξ αρχής με επαγγελματισμό σε απ’ ευθείας συνεργασία με ικανούς φορείς του εξωτερικού. Κατά τις αναζητήσεις μου είχε πέσει στα χέρια μου ευρεία περίληψη αντίστοιχου repatriation scheme που είχε επεξεργαστεί η Saatchi-Saatschi για λογαριασμό της Ισραηλινής κυβέρνησης. Άρχισα να διαπραγματεύομαι με αμερικάνικο οίκο αντίστοιχης διεθνούς εμβέλειας ένα κοντρά αξίας 200.000 δολ. της εποχής εκείνης (1985) για την εκπόνηση προκαταρτικού σχεδίου δράσης και την καταγραφή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού. Οι διαπραγματεύσεις μου δεν ολοικληρώθηκαν ποτέ επειδή υπήρξε και πάλι εσωτερική αντίδραση του αικαδημαίκού κατεστημένου που εκφραζόταν με διάφορους πονηρούς τρόπους μέσα στο ΔΣ της Τράπεζας. Έτσι και πάλι η προσπάθεια έπεσε στο νερό.
Στο βάθος εύχομαι έστω και αυτό που πάει να γίνει τώρα να επιτύχει. Δεν είναι αυτό που πρέπει για ένα ολοκληρωμένο σχετικό στρατηγικό σχέδιο, αλλά πάρά ολότελα καλή είναι κι η Παναγιώταινα. Μακάρι να προκύψει έστω και μια data base του ανθρώπινου ομογενειακού δυναμικού. Κάποιος χριστιανός θα βρεθεί στο τέλος να κάνει το επόμενο βήμα. Παντως, όποιος καταπιάνεται με αυτό το ζήτημα να ξέρει οτι θα περπατήσει σε αγκάθια και καλό είναι να φοράει παπούτσια με χοντρή σόλλα.
1- Το wiki είναι μια καλή οδός υλοποίησης. Φαντάζομαι πως εάν δεν προσφερθεί κανείς να το υλοποιήσει / συντηρήσει, μπορεί να στηθεί σε κάποιο από τα free wikis που υπάρχουν στο Δίκτυο.
2- Μιά ερώτηση: Verification. Εφόσον φαντάζομαι θα αφήσουμε το data entry στον χρήστη, τι εξασφαλίζει πως δεν θα γεμίσει με «σκουπίδια»;
3- «Για κάποιον σχετικό, δεν πρέπει να είναι πάνω από 2-3 μέρες δουλειά.»
Σκέφτομαι πως θα αισθανόσουν εσύ εάν υπολόγιζε κάποιος πληροφορικός ένα χρονικό παράθυρο για τη δικιά σου δουλειά.
(a)Kalo tha itan na uparxoun search criteria i.e.
search according to
(1) country, state
(2) Institution
(3) Keyword
(4) Research Area
ktl. Tha einai sta agglika i ellinika? Agglika
efoson oloi einai sto exwteriko.
(b)Episis nai, onomata ellinwn stin viomixania na anarthithoun vlepe Bell Labs, Microsoft, Boeing alla kai National Labs.
(c) Afou iparxei frequent immigration apo to ena institution sto allo, poios tha kanei ta updates kai pws to immigration tha mathevetai? Isws afto na einai dynaton me ena Rumor Mill opws to Theoretical Particle Physics Jobs Rumor Mill
http://particle.physics.ucdavis.edu/rumor/doku.php
(d) Kalytera to Wiki na kanei link se anexartito site for obvious reasons.
(e)se poion na apostelontai ta stoixeia (site
addresses etc)?
Good Job
Εαν κατάλαβα καλά, η πρόταση ήταν να φτιαχτεί κάτι σαν global address book των Ελλήνων Πανεπιστημιακών του Εξωτερικού.
Θα πρότεινα -σε πρώτη φάση- να στηθεί κάτι τόσο απλό και στην συνέχεια δεν είναι δύσκολο να εμπλουτιστεί με extra features.
Το Wiki δεν ξέρω εαν κάνει για αυτή την απλή δουλειά. Επίσης νομίζω ότι τις πληροφορίες για κάποιον πανεπιστημιακό θα μπορούμε να τις βρούμε στην ιστοσελίδα που κατα 99% θα έχει ήδη. Η δύναμη του Δικτύου είναι στην δικτύωση και όχι στην αντιγραφή της πληροφορίας σε πολλούς ιστοτόπους. Το wiki θα είχε νοήμα εαν υπάρχει η ανάγκη για προσθήκη νέας πληροφορίας.
Μάλλον θα πρέπει να στηθεί κάτι απο την αρχή, με δυνατότητες αναζήτησης για το όνομα και με δυνατότητες πλοήγησης για πεδία όπως Χώρα, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα κλπ.
Επίσης καλό θα ήταν η ΒΔ που θα υπάρχει κάτω απο την σελίδα να είναι στην πράξη σε LDAP (Υπηρεσίες καταλόγου). Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί κάποιος να κάνει απευθείας αναζητήσεις απο το Address Book του στο PC του.
Θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους χαλαρό moderation. Δηλαδή: κάποιος ανεβάζει τα στοιχεία του. Είμαστε σίγουροι ότι είναι αυτός; Κάποιο confirmation email ή μία απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του απο κάποιον για ταυτοποίηση.
Κανένα νέο εδώ?
t
Το εγχείρημα προχωράει. Υπάρχει κάποιος γραφίστας που μπορεί να φτιάξει ένα ωραίο logo για την ιστοσελίδα (που να λέει κάτι σαν Hellenic Scholars)? Ας επικοινωνήσει μαζί μου.
Η ιστοσελίδα έχει στηθεί:
http://www.hellenicscholars.org
Δοκιμάστε την και κάντε συστάσεις. Χρειάζεται ένα κείμενο για την αρχική σελίδα. Επίσης χρειάζεται μια απόφαση για το τι είδους άτομα ζητάμε να καταγραφούν. Η γνώμη μου είναι:
α) μόνο άτομα που εργάζονται στο εξωτερικό
β) μόνο άτομα με PhD ή ανάλογο πτυχίο (π.χ. MD)
Τότε θα έπρεπε να είναι hellenicscholarsabroad.org
Μπράβο θέμη!!!
Θέμη,
νομίζω θα είναι ιδιαίτερα καλό ως ευρετήριο των αξιόλογων ελλήνων επιστημόνων. Άραγε θα χρησιμοποιηθεί από τα ελληνικά ιδρύματα για διαδικασίες «μετάκλησης» (σύμφωνα με τον 1268/82);
Δεν πιστεύω… γι’αυτό νομίζω το (α) είναι περιττό. Υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες και στην Ελλάδα που θα θέλαν/μπορούσαν να διαφημιστούν. Το (β) είναι καλό φίλτρο αν και πάλι θα σου που κάποιοι πως υπάρχουν γνωστικά αντικείμενα (πχ τέχνες) που δεν συνηθίζεται το διδακτορικό.
Βασικά είχα και κάτι άλλο στο μυαλό μου και το δουλεύω παράλληλα. Θα σας το παρουσιάσω σε λίγες μέρες/εβδομάδες.
Δεν είναι δικό μου έργο. Το μπράβο πηγαίνει στον kremmydasd παραπάνω που το έστησε.
Μια απαραίτητη προσθήκη είναι νομίζω να μπορεί να αναζητήσει κανείς με βάση το γνωστικό αντικείμενο, ερευνητικά αντικείμενα.
Ναι.
Και να μπει ως κανόνας ότι ο κάθε χρήστης αναλαμβάνει την ευθύνη γενικότερα για τα στοιχεία και για τις δημοσιεύσεις που δηλώνει ότι έχει. Προβλέπεται χώρος να μπουν οι τίτλοι τους;
Σε περίπτωση που κάποιος κάνει ψευδείς δηλώσεις να αφαιρείται απ’το ευρετήριο. Είναι σημαντικό το εγχείρημα να είναι αψεγάδιαστο.
Να ΜΗΝ εισέλθει το Θηρίο… :p
θα ηταν χρησιμο να μπορουσε κανεις να διαφημιζει θεσεις (διδακτορικα, post-doc) και να υπαρχει πεδιο ανευρεσης τους
Θέμη το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι αυτό που γράφεις στην εισαγωγή αυτού του θέματος «να μπορεί να γίνει αναζήτηση, ονομαστική, γεωγραφική, ή με βάση ερευνητικά ενδιαφέροντα.» πρέπει να είναι το Α και το Ω. Κατά δεύτερον μπορεί να ξεκινήσει με πρόσωπα που εργάζονται στον ακαδημαικό χώρο αλλά καλό είναι η λίστα σου να περιέχει και καθαρά ερευνητικά κέντρα που δεν είναι ακαδημαικά ινστιτούτα αλλά είναι αφιερωμένα σε pure or applied research όπως για παράδειγνα τα Cold Spring Harbor Laboratory, The Salk Institute, Los Alamos National Laboratory, NASA κλπ, κλπ.
Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί επιστήμονες που για τον α ή β λόγο δεν βρίσκονται σε πανεπιστημιακό χώρο και κατά τη γνώμη μου πάντα καλό θα ήταν να υπάρχουν και αυτοί στη λίστα σου. Τρίτον μετά την Αμερική μπορείς σιγά σιγά να καταγράφεις χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία (γιατί με όλο το σεβασμό θα ήταν βλάσφημο να καταγραφεί μόνο η Αμερική και να μείνει έξω κάποιος επιστήμονας του βεληνεκούς του Νίκου Λογεθέτη) και όπου αλλού τελικά εσύ νομίζεις πως υπάρχουν αξιόλογοι ερευνητές.
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη που λέει πως πρέπει να φτιαχτεί σαν βίκι αλλά καλό θα ήταν τα updates να τα κάνει ο ίδιος ο εγγεγραμένος ή κάποιος administrator σε συνεργασία με τον εγγεγραμένο και όχι ο καθένας. Επίσης διαφωνώ κάθετα με τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη εκεί που λέει πως σε αυτή τη λίστα ή τη σελίδα «μπορούμε να χώνουμε εκεί και όλες τις προκηρύξεις που έρχονται ή μαθαίνουμε, πληροφορίες για προβλήματα σε Τμήματα, σκάνδαλα και το πως λύθηκαν (σημαντικό!!), κλπ.»
Ένα άλλο σχόλιο από τον DM λέει «Πώς προτείνετε να οργανωθεί; Αλφαβητικά; Με βάση τη χώρα; Με βάση το πανεπιστήμιο; Με βάση τον επιστημονικό κλάδο; Αλφαβητικά μου φαίνεται το καλύτερο.»
Το θέμα είναι να μπορείς να ψάχνεις με όλους τους παραπάνω τρόπους μαζί!!! Μπορεί εγω να θέλω να βρώ όλους τους Έλληνες Φυσικούς στην Ισπανία…αν ψάχνω αλφαβητικά ζήτω που κάηκα θα μου πάρει όσο πήρε του Θέμη να τους καταγράψει!!!
Ο Σοφούλης βάσει εμπειρίας λέει πως «Παντως, όποιος καταπιάνεται με αυτό το ζήτημα να ξέρει οτι θα περπατήσει σε αγκάθια και καλό είναι να φοράει παπούτσια με χοντρή σόλλα.» αλλά ευελπιστώ πως μέσω του φόρουμ θα γίνει «αναίμακτα» και σχετικά ανέξοδα, ελπίζω!
Η λίστα του Kirk βασισμένη στα search criteria είναι αρκετα καλή. Συμφωνώ πως πρέπει να μπει προσωπικό από ερευνητικά κέντρα και η απαντησή μου στο ποιος θα κάνει τα updates είναι κατά προτίμηση να τις κάνουν οι ίδιοι.
Κάτι τελευταίο μαζί με τις εκ των προταίρων απολογίες μου στο Θέμη αλλά αυτό το Hellenic Scholars είναι πολύ passé και ακούγεται κίτς. Η πρόταση μου είναι κάτι σαν Hellenic Network of Research Scientists το οποίο θα μπορούσε να γίνει hnrs.org για να το θυμούνται όλοι.
Φυσικά και δεν θα είναι μόνο για τις ΗΠΑ. Φυσικά και θα περιλαμβάνονται και όσοι PhDs εργάζονται σε ινστιτούτα ή εταιρείες.
@ Θέμης
στο «εγγραφείτε» στα έντονα γράμματα θα μπορούσατε να έχετε κανένα αστεράκι ή κάτι τέτοιο.
στο «αναζητήση» προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντικό το ερευνητικό πεδίο, πχ biology, physics, etc, etc κκαι μετά οναματεπώνυμο και χώρα διαμονής.
βλέπω υπάρχουν οι επιλογές στο πλοηγηθείτε!
Μήπως καλύτερα θα ήταν οι επιλογές του πλοηγηθείτε να ήταν στο «αναζήτηση» και στο πλοηγηθείτε να υπήρχε μια δυνατότητα πολλαπλής αναζήτησης πχ USA, State, physics, ή USA, physics, MIT κάπως έτσι τέλος πάντων γιατί αν μπώ στο πλοηγηθείτε και ψάξω με βάση το επιστημονικό πεδίο και βάλω Biology χωρίς υπερβολή θα μου βγάλει πάνω απο 200 ονόματα στην Αμερική μόνο!
Απλές ιδέες είναι μόνο και συγχαρητήρια για την ιδέα και την προσπάθεια!!!
[…] (προφέρεται «Γκουρφοπαίδεια») είναι το wiki για το οποίο κάποιοι είχαμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας ως εναλλακτικό (καλύτερα: συμπληρωματικό!) του […]