Για αρκετό καιρό τώρα αναρωτιόμουν τα εξής:

* Υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό διεθνών πατεντών που καταχωρούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα;

* Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο; Τι ποσοστό από τα έσοδα μιας πατέντας πηγαίνουν στον επιστήμονα και τι ποσοστό στο ίδρυμα;

* Υπάρχουν γραφεία που αναλαμβάνουν την κατάθεση μιας αίτησης για πατέντα; Είναι τα μέλη ΔΕΠ ενημερωμένα για αυτές τις διαδικασίες; Δίνονται κίνητρα για την επιδίωξη πατεντών;

Στην πρόσφατη διημερίδα στο Φυσικό ΑΠΘ συνέλεξα μερικές πληροφορίες. Ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σ. Πανάς δήλωσε ότι το ΑΠΘ έχει αναλάβει πρόσφατα την υποστήριξη των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Είπε επίσης ότι ενώ το 2006-7 είχαν γίνει 6-7 αιτήσεις (ή αποδόσεις, δεν είμαι σίγουρος), το 2008 μέχρι στιγμής υπήρξαν 11. Ο κ. Καλλίτσης του Χημικού Πατρών μου είπε ότι στο πανεπιστήμιό του γίνονται περίπου 10 πατέντες ανά έτος. Ο κ. Κυριακίδης, διευθυντής του ΕΙΕ, μίλησε για 110 πατέντες την περσινή χρονιά για όλη την Ελλάδα, υποτριπλάσιες από αυτές στην Τουρκία και πολύ κάτω από τον διεθνή μέσο όρο (στοιχεία του 2003). Αυτές οι πληροφορίες απαντούν μερικώς τις ερωτήσεις που έθεσα στην αρχή.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός των πατεντών αυτός καθ’ εαυτός δεν σημαίνει και πολλά. Το ζήτημα είναι αυτές οι πατέντες να προσελκύουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Επομένως, ένας καλύτερος δείκτης θα ήταν τα έσοδα από patent licensing ανά έτος. Αυτά για τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να είναι, μάλλον, πολύ κοντά στο μηδέν.