Ενδιαφέρον το παρακάτω αρθράκι για τους φοιτητές Erasmus στο ΑΠΘ:
Universities disappoint exchange students
Είναι αλήθεια ότι τους βάζουν να πληρώσουν ~300 ευρώ για ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες;
Γενικά Θεμης Λαζαριδης 3:43 μμ
Ενδιαφέρον το παρακάτω αρθράκι για τους φοιτητές Erasmus στο ΑΠΘ:
Universities disappoint exchange students
Είναι αλήθεια ότι τους βάζουν να πληρώσουν ~300 ευρώ για ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες;
Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Θέμη, τι να λέμε τώρα…
Οι υποδομές (όχι μόνο στο ΑΠΘ, για να μην παρεξηγούμαστε) είναι απαραδεκτες εδώ και πολλά χρόνια, και αυτό το ξέρουν όλοι.
Να ‘ρθει ο βορειο-ευρωπαίος να δει τι; Το «shitty bathroom» που λέει ο άνθρωπος; Που να δει και τα υπόλοιπα. Να μην κάνουμε laundry list εδώ, αλλά η εικόνα για τον απ’έξω είναι απογοητευτική (ίσως οι από μέσα απλώς τη συνήθησαν, και δε φωνάζουν).
Η δε τελική πρόταση: «But I came for the country, its people and the weather, and they are all living up to expectations.» τα λέει όλα, και συμφωνεί με αυτά που ακούω και από άλλους φοιτητές ERASMUS, ότι δηλαδή τα παιδιά έρχονται εδώ για άλλους λόγους. Είναι λυπηρό όμως να είμαστε τουριστικός προορισμός – μπανανία, ακόμα και στο χώρο των ΑΕΙ.
Σίγουρα δεν είναι 300 γιούροζ, αλλά δεν είναι τυχαίο που στην αρχή του κάθε εξαμήνου γεμίζει το γραφείο Εράσμους του πανεπιστημίου, το αναγνωστήριο κ.ο.κ. αγγελίες για συγκατοίκηση Ερασμιτών.
@anon: Δεν ισχύει αυτό που λές μόνο για την Ελλάδα. Στην Βαρκελώνη που βρίσκομαι για ποιό λόγο νομίζεις ότι έρχεται ο κόσμος; Για τις υποδομές, κλπ; Σαφώς και οι υποδομές που υπάρχουν εδώ είναι πολύ καλύτερες της Ελλάδος, αλλά και πάλι η πλειοψηφία των φοιτητών (erasmus) έρχονται για τον καλό καιρό, το καλο φαγητό, την φτηνή ζωή (συγκρινόμενα με τις Βόρειες χώρες), να μάθουν ισπανικά, γενικά να ζήσουν σε μια απο τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης. Και μιλάμε για χιλιάδες φοιτητές. Εάν δεν κάνω λάθος περίπου στου 4.000 φοιτητές έρχονται κάθε χρόνο μόνο στην Βαρκελώνη, οι διπλάσιοι από ότι σε όλη την Ελλάδα. Ασε που και πολλά μαθήματα εδώ που παρακολουθούν οι ερασμίτες δεν είναι ουτε στα αγγλικά ούτε στα ισπανικά, αλλά στα καταλανικά, αλλά αυτός δεν είναι λογος που θα τους αποτρέψει να έρθουνε.
@Μ. Μπατίκας:
Συμφωνώ ότι η πολιτισμική «ανταλλαγή» είναι σημαντική. Απλώς λυπάμαι που εδώ φαίνεται να σταματάει εκεί το πράγμα, και δεν έχουμε να τους προσφέρουμε κάτι καλύτερο.
Η Barcelona πάντως είναι πολύ μπροστά σε υποδομές και «ευκολίες» σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη – η Barceloneta είναι ακόμη «safe» για μπάνιο; :-)
350 ζητούσαν πριν 3 χρόνια για να τους βάλουν στις φοιτητικές εστίες στις 40 εκκλησιές.
Υπήρξαν δε και κάποιες καταγγελίες(όταν ήμουν tutor σε ερασμους φοιτητές απεξω) οτι τα λεφτά τα τσεπώνουν οι υπάλληλοι της εστίας. Δε ξέρω τι έγινε τελικα…
Εχω κάνει ερασμους(στη Τσεχία) και κακά τα ψέματα ο περισσότερος κόσμος έχει διαφορετικά κριτήρια, όχι μόνο ακαδημαικα.
Τέλος να πω, οτι υπαρχει evaluation από κάθε φοιτητη στο τέλος του 6μήνου για τις συνολικά παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά οι περισσότεροι μας βαθμόλογουν με άριστα στο τέλος. Φυσικά για άλλους λόγους, όχι για τη ποιοτητα εκπαίδευσης ή υπηρεσιών.
Τους είχα πει αρκετές φορές να βάζουν χαμηλότερη βαθμολογία μπας και είναι κίνητρο να αλλάξουν 5-10 πράματα, αλλά άμα σε σαγηνέψουν ελληνικά κορίτσια, μάλλον χάνεις τη μπάλα… :)
η ποιότητα εκπαίδευσης που τους προσφέρεται πολλες φορές είναι υψηλή..Ας μην τα μηδενίζουμε ολα…!!…Στο κάτω κάτω Ενα εργαστήριο δεν το κάνει το τελευταίας τεχνολογ’ιας οργανο και η αρτια υποδομη…..αλλα αυτός που το λειτουργεί…και το πως το χρησιμοποιεί ακόμη κι αν είναι παλιό…
Η κατάσταση στην Αθήνα που καλώς ή κακώς την γνωρίζω από πολύ κοντά είναι η εξής.
Οι φοιτητές [εράσμους] συγκατοικούν σε μεγάλα σπίτια του κέντρου, με 3 και ίσως περισσότερα υπνοδωμάτια.
Ο καθένας παίρνει από ένα δωμάτιο [κοινή κουζίνα και μπάνιο] και πληρώνει από 300 ευρώ περίπου το μήνα.
Πολλές φορές τα σπίτια είναι σε άθλια κατάσταση, δηλαδή με μπάνιο 40+ ετών, με ελλειπή θέρμανση, ενώ οι ιδιοκτήτες συχνά ζητούν προκαταβολικά όλα τα χρήματα, με τη λογική γουρούνι στο σακί…
Το πανεπιστήμιο φυσικά δεν ενημερώνει ότι τα πιο πολλά από αυτά τα σπίτια είναι στα Εξάρχεια, την Ομόνοια ή την γνωστή σε όλους οδό Φυλής.
Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά αυτά να έρχονται αντιμέτωπα με το χειρότερο πρόσωπο της Αθήνας όταν έρχονται να μείνουν εδώ. Συνήθως κάνουν πολλά ταξίδια στην χώρα μας και λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν σκοτίζονται και πολύ για το χάλι, αλλά η κακιά εικόνα παραμένει.
@AA
Σκέφτηκες ποτέ σε ποιόν ανήκουν άραγε αυτά τα σπίτια?
Μήπως έχουν σχέση με αυτά κάποιες οικογένειες μελών ΔΕΠ?
Λέω τώρα…..
παιδιά να ρωτήσω κάτι; Υπάρχει κάποιο link για να ψάξει κανείς για σπίτι στη Βαρκελώνη; (για erasmus)….. Γιατί οτι βρίσκω είναι υπερκυριλάτο… :) tnx
elli μήπως είσαι U.F.O εδώ βρηκες να ρωτήσεις…
Σιγά βρε ναυτικέ. Τόσες και τόσες βλακείες γράφονται εδώ μέσα, και σε πείραξε που μία καλοκάγαθη κοπελλίτσα ρώτησε κάτι σχετικό με erasmus έστω και αν δεν κολλάει στο θέμα?
Έλλη, γιατί δεν ρωτάς στο πανεπιστήμιο που θα πας; Ή να ζητήσεις να το στείλουν σε κανένα φόρουμ φοιτητών; Η Βαρκελώνη είναι ακριβή στα νοίκια, να ξέρεις…