Παραπέμπω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Stanley Fish στους NY Times για την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου πάνω στο ίδιο θέμα:
Γενικά Θεμης Λαζαριδης 5:29 μμ
Παραπέμπω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Stanley Fish στους NY Times για την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου πάνω στο ίδιο θέμα:
An Authoritative Word on Academic Freedom
Ας ελπισουμε οτι καποτε, εχοντας λυσει τα βασικα και στοιχειωδη, θα εχουμε την πολυτελεια να ασχοληθουμε και με αυτο το ενδιαφερον θεμα.
Ίσως δεν είναι εντελώς σχετικό αλλά το αναφέρω.
Αυτή τη στιγμή γίνεται χαμός στο δικό μου πανεπιστήμιο γιατί πρέπει να βάλουμε συστήματα γραφειοκρατικά ώστε να ξέρει η διεύθυνση που ακριβώς είναι κάθε μέρα ο κάθε εργαζόμενος/πανεπιστημιακός και μάλλον πρέπει να υπάρχει συνεχής έλεγχος. Αν κάποιος λείπει για 10 μέρες χωρίς να ξέρει η διεύθυνση που είναι πρέπει να αναφερθεί στο home office (η νομοθεσία είναι καινούρια και μόνο για τους εκτός ΕΕ αλλά για να μην υπάρχουν διακρίσεις το πανεπιστήμιο αποφάσισε η παρακολούθηση να ισχύει για όλους).
Τα ίδια ισχύουν για φοιτητές αλλά εκεί το δικό μου πανεπιστήμιο αποφάσισε οτί δε θα τα εφαρμόσει στους ΕΕ/ΗΒ αλλά μόνο στους εκτός ΕΕ (όπως το θέλει το home office). Δεν ξέρω τί γίνεται στην Αμερική αλλά εδώ αυτά είναι unheard of. Δεν ξέρω σε τι σύστημα θα καταλήξει στο τέλος και πόσο οργουελιανό θα είναι αλλά αυτή τη στιγμή πέφτουν βροχή άγρια emails κυρίως από ξένους που μιλάνε για φασισμό και δηλώνουν ότι φεύγουν. Πιστεύω οτί περνάμε πολύ άσχημη περίοδο που θα έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στα Βρετανικά πανεπιστήμια.
Δηλ. για να καταλάβετε. Το home office θέλει regular monitoring with procedures and systems. Το σύστημα που μας ανακοινώθηκε εμάς είναι οτί αν πας π.χ. διακοπές θα πρέπει να δώσεις πτήσεις, μέρος διαμονής, τηλέφωνα, πρόγραμμα κλπ. για κάθε μισή μέρα. Άν αποφασίσεις για αλλαγή προγράμματος πρέπει να ειδοποιήσεις. Γενικά, πρέπει να συμπληρώνεις χαρτούρα για το που είσαι, αν είσαι εκτός κάμπους από μισή μέρα και πάνω. Σου λένε οτί θα έχουμε ανθρώπους να πέρνουν τηλέφωνα και να ελέγχουν. Αν δεν έχεις συστήματα τέτοια (μας λένε) το home office μπορεί να σου κάνει revoke of the licence to employ non-EU nationals. Εδώ είμαστε αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω που θα καταλήξουμε. Δεν μπορώ να φανταστώ οτί θα εφαρμοστούν έτσι όλα αυτά.
Η απόλυση του Ward Churchill, ξεκάθαρη παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, βρέθηκε παράνομη από δικαστήριο:
http://www.nytimes.com/2009/04/03/us/03churchill.html
Ναι ρε Θέμη, ωραία, και τον πλήρωσαν «αδρά» γι’αυτό.
Διάβασα καλά; Ένα δολάριο; lol
Καλύτερα να την έχανε τη δίκη…
http://fish.blogs.nytimes.com/2009/04/05/ward-churchill-redux/
http://www.insidehighered.com/views/2009/04/02/nelson
Να και κάτι στην Ελλάδα που θυμίζει την περίπτωση Churchill:
http://www.greekalert.com/2009/03/blog-post_9742.html
Βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση απόλυσης, αν και κάποιοι (κακώς) θα το ήθελαν.
@ Basil
Fasismos, fasismos, fasismos,,,! Paidia tou GURF, ta blepete? Sas ta eipe o Basil.
Thelete na katargisete to asylo, e? Katargiste to. Otan se ligo kairo mpoukarei o mpatsos sto grafeio sou kai sou rihnei 40 ravdismous gia timoria pou egrafes sto istologio tou GURF, tote tha deite to lathos sas.
Anoixte to kouti tis Pandoras. Katargiste to asylo.
@ba:
Τι ακριβώς εμποδίζει σήμερα το όργανο της τάξης να ρίξει τους 40 ραβδισμούς στο δρόμο ή στο σπίτι του κ. Basil; Δε βγαίνει ποτέ ο κ. Basil από το γραφείο του; Στο Πανεπιστήμιο κοιμάται;
@ Θανάσης Πρωτόπαπας
Φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνεις. Στο νόμο περί ασύλου είναι κωδικοποιημένο ένα μαγικό ξόρκι. Το ξόρκι αυτό είναι που κρατά μακριά μας τα κακά πνεύματα του αυταρχισμού και του φασισμού. Αν καταργηθεί ο νόμος τότε λύνεται το ξόρκι και πια δεν μας σώζει τίποτα!
Αν ηχογραφήσεις το νόμο σε δίσκο βινυλίου και τον παίξεις ανάποδα θα καταλάβεις τι εννοώ..
Το άσυλο και τα μάτια μας!!!!
@ Θανάσης Πρωτόπαπας
Μα δε βλέπετε, δε παρακολουθείτε τι γίνεται, ποιοί είναι συνήθως πίσω από τα εγκλήματα; Δυστυχώς, σήμερα με τους ισχύοντες («αντιτρομοκρατικούς») νόμους και τη διαφθορά στις τάξεις της Ελλ. Αστυνομίας το όργανο της τάξης αυθαιρετεί και πολλές φορές μας τις βρέχει κιόλας όχι μόνο στο δρόμο αλλά μπαίνει (με το νόμο η παράνομα) ΚΑΙ στο σπίτι μας.
Το θέμα είναι να μη δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε ένα –με στολή η όχι- να μπαίνει στον ακαδημαϊκό χώρο και να αυθαιρετεί. Αυτό που γίνεται στο ΗΒ είναι μόνο η αρχή. Η κατάργηση του ασύλου θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σε όλους τους κάθε λογής βεληγκέκες και φασίστες. Γιατί φοβάμαι ότι αυτό θα γίνει: θα φύγουν μερικά πρεζόνια και κ.λόπαιδα (που παρεισφρύουν) και θα μπούν οι κάθε λογής οργουελιανοί εφιάλτες (που αυτή τη στιγμή καραδοκούν προ των πυλών).
Να μην ξεχνάμε ότι απέξω καραδοκούν τα νεφελίμ! Οι λεγεώνες του Σαμαέλ είναι προ των πυλών!! Το άσυλο και τα μάτια μας!!!!
@Min gyrisete stin Ellada:
Μου φαίνεται πως έχετε πολύ ζωηρή φαντασία. Εκτός αν όντως γνωρίζετε ποιοι είναι συνήθως πίσω από τα εγκλήματα και μας το κρύβετε, οπότε θα πρέπει να σας καταγγείλουμε για συγκάλυψη. Οι κάθε λογής και κάθε απόχρωσης φασίστες, εντός και εκτός ΕΛΑΣ, αυθαιρετούν ήδη, διαρκώς και παντού, συμπεριλαβανομένων και των ακαδημαϊκών χώρων (δοκιμάστε να κάνετε ένα συνέδριο με θέμα που δεν τους αρέσει και μετά τα ξανασυζητάμε). Όσο για την ταλαίπωρη ΕΛΑΣ, είναι απλώς τόσο άσχετη, ανίκανη και διεφθαρμένη όσο και όλα τα υπόλοιπα. Ούτε για μπαμπούλας δεν κάνει.
@Θανάσης Πρωτόπαπας
–ποιοι είναι συνήθως πίσω από τα εγκλήματα; ρωτήστε ένα παιδάκι και θα σας πεί.
–Να εύχεστε να εξακολουθεί να είναι μόνο –αυτή η διεφθαρμένη- ΕΛΑΣ το μελλοντικό πρόβλημα σας (δεν θα ‘πρεπε άλλωστε). Όμως, μη κοιμάστε με αυτό το πλευρό. Γιατί, φοβάμαι, ότι όταν καταργήσετε το άσυλο στους οργουελιανούς εφιάλτες που θα σας κυνηγάνε στο χώρο της δουλειάς σου η (διεφθαρμένη ) αστυνομία δεν θα είναι παρά μόνο ένας από αυτούς.
Ο άλλος θα είναι ο Freddy Kruger…
@Μin gyrisete stin Ellada
Σε καλό σου. Γελάσαμε και σήμερα. Κάτι πρέπει να έχει το νερό στην Ελλάδα, δεν εξηγείται αλλιώς. Ειδικά εσύ, που λες ότι έχεις τραβήξει τα πάνδεινα στο εργαστήριό σου λόγω των … ιδιαιτεροτήτων του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού (παρα)συστήματος έρευνας, θα έπρεπε να ήσουν πιο ευαισθητος σε αυτά που σου ΦΩΝΑΖΟΥΝ οι πανεπιστημιακοί σου συνάδελφοι για τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες του νόμου περί ασύλου και (συναφώς) περί πανεπιστημιακής διοίκησης.
Η κατάσταση με το άσυλο ολοένα και χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, οπότε εκτίμησή μου είναι ότι κάποτε θα κατερεύσει. Ή το άσυλο θα αρθεί (δύσκολο το βλέπω) ή θα συνεχίσει να είναι ένα ολοένα μεγαλύτερο βαρίδι σε όλα αυτά που θα βυθίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Όταν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών κολλεγίων αποκτήσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτούς των δημόσιων ΑΕΙ (κυρίως την δίοδο για το Δημόσιο), να δω ποιός θα ασχολείται πιά…
Όσο για τα «επιχειρήματα» περί αυταρχισμού, φασισμού και τέτοια, τι να πω… οι Αμερικάνοι έχουν το φετίχ τους με τα όπλα και το gun lobby, οι Έλληνες έχουμε το άσυλο. Και αν κάποιος έχει αμφιβολία, ας προσπαθήσει να κάνει συζήτηση επι λογικής βάσης (ή ας διαβάσει τις τόσες που έχουν γίνει εδώ κατά καιρούς).
Τελικά έχετε πλάκα στην Ελλάδα.
Το μεγαλύτερο γέλιο πέφτει όταν δικαιολογείτε τις μπαρούφες σας πετώντας μεγαλύτερες μπαρούφες για το τι γίνεται στο εξωτερικό ενώ δεν έχετε μυρουδιά.
Συνεχίστε παιδιά. Με το άσυλο ή χωρίς το άσυλο;
@ Aν.ώνυμος
Μη «χάνουμε το δάσος» επειδή στο συγκεκριμένο δέντρο βρήκα ένα σωρό κοράκια!
Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Πιστεύω ότι η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, η φαυλότητα, etc, etc μπορούν να εκλείψουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΕΚ και συγχρόνως (εμείς οι άξιοι πλέον) να μπορέσουμε διατηρήσουμε και να περιφρουρήσουμε το ακαδημαϊκό άσυλο.
«Πιστεύω ότι η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, η φαυλότητα, etc, etc μπορούν να εκλείψουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΕΚ»
Όνειρααααα
Πουλιά μου ταξιδιάρικααααα
Φύγατε νωρίς νωρίς
Η χειμωνιά μην σας βρειιιιιι
…
http://www.nytimes.com/2009/04/10/education/10churchill.html