26 και 27 Νοεμβρίου
Αίθουσα Α31
Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
Διημερίδα: «Διεπιστημονική συνεργασία στο ΑΠΘ: μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης» Τρίτη, Νοέ. 25 2008
Γενικά 6:32 μμ
Γενικά Θεμης Λαζαριδης 6:32 μμ
26 και 27 Νοεμβρίου
Αίθουσα Α31
Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ
Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.
Πήγα χθες, σχεδόν όλη τη μέρα. Ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Υπήρξε γενική συμφωνία για τις ευθύνες της πολιτείας, την υποχρηματοδότηση της έρευνας, την έλλειψη συνέχειας, κτλ. αλλά θα ήθελα να δω περισσότερη αυτοκριτική.
Μια από τις ομιλίες που μου άρεσε πολύ ήταν του κ. Βασάλου (καθηγητή μου τη δεκαετία του 80). Δραστήριος και ακούραστος ο κ. Βασάλος. Έπαιξε καίριο ρόλο στην ίδρυση του ΕΙΤΧΗΔ τη δεκαετία του 80, που μετεξελίχθηκε πρόσφατα στο ΕΚΕΤΑ. Τώρα είναι πρόεδρος της «Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας», μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται την «Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης». Ήταν εύστοχος, δεν ωραιοποίησε την κατάσταση, και δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στην πολιτεία (το σχέδιο νόμου για τα κίνητρα που υποβλήθηκε το Μάΐο του 2008 ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Υπ. Οικονομίας). Είναι καλά ενημερωμένοι για το τι γίνεται στο εξωτερικό και έχουν καλά σχέδια για τη Ζώνη Καινοτομίας. Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία μας ηγεσία είναι πολύ απασχολημένη με την επικοινωνιακή διαχείρισή των σκανδάλων τους. Πού καιρός για καινοτομία και ανάπτυξη.
Επίσης μου άρεσε η ομιλία του Σ. Πανά, αντιπρύτανη και προέδρου της Επιτροπής Ερευνών. Έχω ακούσει από αρκετούς καλά λόγια για τον κ. Πανά. Και η δική μου εντύπωση ήταν θετική. Μίλησε για τα προγράμματα που προσελκύει το ΑΠΘ (γύρω στα 50 εκ. ευρώ το χρόνο, 45% από υπουργεία, 25% από ΕΕ, 30% από οργανισμούς). Είπε ότι έχουν ξεκινήσει τις δικές τους βιβλιομετρικές συγκρίσεις τμημάτων του ΑΠΘ με αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού. Μίλησε για τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για την τόνωση της έρευνας στο ΑΠΘ: βραβεύσεις, υποστήριξη ευρεσιτεχνιών (θα γράψω ξεχωριστό ποστ για αυτό), κώδικα δεοντολογίας έρευνας, δημοσιοποίηση του ερευνητικού προφίλ κάθε μέλους ΔΕΠ, κ.ά. Μίλησε για εγχειρήματα που οδήγησαν σε τεχνολογικά προϊόντα (SmartEyes, Sign2Talk, έναν τεχνοβλαστό, κτλ τα οποία δεν γνωρίζω αρκετά για να αξιολογήσω).
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τον κ. Γεροθανάση. Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2004-2008 δόθηκαν από την κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια 1.4 δις ευρώ αλλά απορροφήθηκαν μόλις 800 εκ. εξαιτίας του τρόπου κατανομής τους ανά έτος και έγκρισής τους (στα μέσα Ιουλίου το Υπ.Οικ. εγκρίνει τις δαπάνες για το προηγούμενο έτος). Ο κ. Γεροθανάσης υπονόησε (νομίζω) ότι αυτό γίνεται επίτηδες από το Υπ.Οικ. για να περιστείλει τις δαπάνες.
Πολύ θετικά αυτά! Στο βαθμό που προχωράνε όπως αναφέρθηκαν, είναι λόγος σίγουρα κάποιος να είναι περήφανος για το πανεπιστήμιό του.
Τώρα, αν μπορούσαν να ασχοληθούν και με τη βρωμιά των χώρων…
Δυστυχως προς τα εξω βγενει η βρωμια, οι απεργιες των καθηγητων, οι καταληψεις και τα επεισοδια καθε Σεπτεμβρη στην ΔΕΘ….οι επιδόσεις του πανεπιστημίου δεν βγαίνουν….Ασ είμαστε περηφανοι για το πανεπιστημιο μας…Κρίμα είναι ακομα και μέσα απο «τα τριανταφυλλα» να ψάχνουμε μόνο τ αγκάθια….
Μερικά από αυτά που «δεν είδε» ο Θέμης.
1. Όταν η Ημερίδα δεν είχε κόσμο.. ο πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής, έστελνε την γραμματέα του να διακόψει τα μαθήματα (χωρίς τη έγκριση του φοβισμένου καθηγητή) και να στείλει τους φοιτητές με το ζόρι στην ημερίδα. Ένας άλλος καθηγητής έταξε και ”bonus” σε όσους πάνε στις ομιλίες.
2. Οι φοιτητές (γλάστρες) δεν είχαν τίποτα να πάρουν από αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια (δοσμένα σε 7 λεπτές εισηγήσεις) και τα «οράματα» όταν ζουν στους χώρους που περιέγραψε ο σε άλλο ποστ ο Θέμης, δεν έχουν βιβλία, εχουν τα είδια προγραμματα σπουδών για πάρα πολλά χρόνια κλπ.
3. Στο ενα άκρο του ΑΠΘ, κτίζεται ένα πολυδύναμο κτίριο να στεγάσει την επιτροπή ερευνών… ενώ στο άλλο (το παλιό πανεπιστήμιο) η εικόνα έχει ήδη αναλυθεί.
4. Η βασική έρευνα δεν υπάρχει… πουθενά και αναλύεται σε ομιλίες του τύπου ¨η μουσική των pulsars” είναι μάλλον μουσικό και καλλιτεχνικό θέμα.
5. Ποια είναι τα σχέδια των research planers.. Να πάρουμε μεταπτυχιακά και την εφαρμοσμένη έρευνα σε ένα νέο χώρο στη Θέρμη (University research Center), μαντρωμένο, μοντέρνο που δύσκολα να «φτάνουν» προπτυχιακοί φοιτητές. Τα προπτυχιακά να παρατηθούν σαν «ένα ακόμα άλυτο πρόβλημα” και να προχωρήσουν μόνοι τους με πατέντες «οι όμορφοι και ωραίοι νανοεπιστήμονες» … φυσικά η ελληνική βιομηχανία είναι αλλού, αλλά μερικοί άνοιξαν αυτό το δρόμο ήδη (τα κέντρα του κ. Βασαλου και Κυπαρισίδη είναι εκτός ΑΠΘ και για αν πας θέλεις ειδική άδεια).
6. Που θα βρεθούν τα χρήματα? Το 4 ΚΠΣ έρχεται και οι περιφέρεια πρέπει να «φάει καλά»… μετά τα προπτυχιακά, τα μεταπτυχιακά ήρθε η σειρά του τελευταίου κάστρου «Ινστιτούτα παντού».
Ουφ επιτέλους ας πούμε και κάτι αισιόδοξο και όμορφο…
Ναι 200 (από τους 2000) ερευνητές στο ΑΠΘ κάνουν εξαιρετική δουλειά και συσσωρεύουν ερευνητικά κονδύλια, 3000 (από τους 30.000 ενεργούς) φοιτητές αριστεύουν και μερικοί (200-300) φεύγουν για το εξωτερικό με υποτροφία. Θέλετε να σας κάνω μια αισιόδοξη ομιλία για αυτούς? Ευχαρίστως… τα άλλα (αιμομιξία ανθρώπινου δυναμικού, οικογενειοκρατία, αντιγραφές από καθηγητές και φοιτητές, κομματισμός, βρωμιά παντού, κλπ) είναι απλά άλυτα και δεν μας απασχολούν.
Ας γιορτάσουμε λοιπόν τα 80 χρόνια… του Φυσικού και ας ονειρευτούμε μεσα στις βρώμικες αίθουσες, περιτριγυρισμένοι από τραπεζάκια στις εισόδους και τις απαράδεκτε τουαλέτες, τα σκυλιά που περιδιαβαίνουν το κτίριο ανενόχλητα. Το θέμα είναι αν «Αν έκανε λάθος ο Einstein».
Το μόνο αισιόδοξο που βλέπω είναι το απίστευτα μεγάλο πείσμα ορισμένων (καθηγητών και φοιτητών) που προσπαθούν και να ονειρε
Κ. Βλάχο, ο πραγματισμός δεν είναι πάντα κατακριτέος. Με άλλα λόγια, δε θα σας κατακρίνει κανείς πιστεύω αν βρεθείτε κι εσείς σε ένα χώρο που να μπορείτε να κάνετε *και* την έρευνά σας — χωρίς να ξεχάσετε και τους προπτυχιακούς σας, αλλά χωρίς να αφήσετε την κατάσταση στο «κεντρικό» ΑΠΘ να σας ρουφήξει εξ’ολοκλήρου.
Ελπίζω τα πλάνα που περιγράφετε (μεταπτυχιακά, ερευνητικά εργαστήρια στη Θέρμη) να έχουν χώρο και για σας και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές σας.
Ο κ. Πανάς μίλησε νομίζω για ένα «κτίριο αποτελεσμάτων έρευνας». Πράγματι, δεν βλέπω τι σκοπό εξυπηρετεί αυτό, τη στιγμή π.χ. που το τμήμα Πληροφορικής στιβάζεται σε έναν …ημιόροφο.
Επίσης, τι θα γίνει με το πάρκινγκ; Το κάμπους και τα γύρω πεζοδρόμια έχουν πήξει στα αυτοκίνητα. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για πολυώροφα πάρκιγκ;
Χμ, αυτό μου ακούγεται ένας ευφυέστατος (πάρτε το όπως θέλετε!) τρόπος για να υπερκεραστεί το «Άσυλο» και οι περιορισμοί του.
Ποιός θα επενδύσει σε πανάκριβα μηχανήματα και όμορφα κτίρια εντός του [παλιού] campus όταν δύναται στην πρώτη κατάληψη να τα σπάσουν; Τουλάχιστον οι μεταπτυχιακοί κάνουν λευκές απεργίες, σπάνια καταλήψεις.
Όπως το ΔΙΠΑΕ και ΕΑΠ ήταν οι Δούρειοι Ίπποι για τα δίδακτρα, έτσι και το campus outsourcing θα γίνει για το Άσυλο.
Να ετοιμάζεστε για γούστα!
Στο τέλος, με τη μη ουσιαστική αντιμετώπιση που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση, στο χώρο του ΑΠΘ θα μείνουν μόνο οι ‘επαναστάτες’ και οι ρομαντικοί, όλοι οι άλλοι θα πάνε στη Θέρμη και θα επισκέπτονται τον πανεπιστημιακό χώρο για να κάνουν μαθήματα όταν δεν υπάρχει κατάληψη. Είναι και αυτό μια κάποια λύση… τραγική για το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από ψηλά να βάλει τα πράγματα στη θέση του στα πανεπιστήμια, τέτοιες μόνο είδους λύσεις θα υπάρχουν τοπικά. Ας μην περιμένουμε κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε οτί και στην Κρήτη, το ΙΤΕ κάνει την ουσιαστική διαφορά. Είναι ένα πετυχημένο μοντέλο για την ελληνική πραγματικότητα. Από την άλλη είναι αλήθεια ότι πανευρωπαϊκά (που ξέρω), όχι μόνο στην Ελλάδα, η βασική έρευνα δεινοπαθεί.
Αγαπητέ κε Βλάχο
Το μόνο αισιόδοξο που βλέπω είναι το απίστευτα μεγάλο πείσμα ορισμένων (καθηγητών και φοιτητών) που προσπαθούν και να ονειρε….
Δεν ξέρω γιατί αλλά έχοντας τελειώσει μόλις το προηγούμενο βράδυ το βιβλίο του Θέμη τα λόγια σας με αγγιξαν. Θυμήθηκα τον Δον Κιχώτη,,, Τι νόημα εχει αν δεν προσπαθεις για το αδύνατο?
και τον Ανθρωπο χωρις ιδιοτητες που εριξε μια μπουνια στο σακο του μποξ γεματος απογοητευση αλλά η δυναμη της γροθιας του δεν θυμιζε καθολου απογοητευμενο ανθρωπο.
@Basil
Από την άλλη είναι αλήθεια ότι πανευρωπαϊκά (που ξέρω), όχι μόνο στην Ελλάδα, η βασική έρευνα δεινοπαθεί…
Νομιζω Basil οτι το φάντασμα της μανταμ Κρεσον πλαναται ακομα πανω απο την Ευρωπη..
Το πρόβλημα με αυτές τις ημερίδες είναι ότι, πέρα έναν παραπλανητικό τίτλο-φανταστικό αντικείμενο συζήτησης [τι θα πεί «διεπιστημονική συνεργασια: μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης»?], πέρα από την κλισέ πλέον απαρίθμηση προβλημάτων, γνωστών και παγιωμένων επί δεκαετίες, χωρίς συγκεκριμένες αιχμές και απόδοση ευθυνών, παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα και μια επίπλαστη εικόνα προόδου και ανάπτυξης. Η κριτική προς την «πολιτεία» είναι απλοϊκή, γενική και αόριστη και, βέβαια, ανέξοδη και ανώδυνη. Η εικόνα βέβαια αυτή δεν πείθει κανένα ακροατήριο, πόσον μάλλον φοιτητών-«γλαστρών», αφού διαψεύδεται από το τι συμβαίνει την επόμενη ή προηγούμενη μέρα, καθημερινά, και παραδίπλα.
Άνθρωποι σαν τον Πανά και το Γεροθανάση, ανεξάρτητα από την πιθανή αξιοσύνη τους [ο Πανάς ήταν για μένα ένας αξιόλογος και δραστήριος πανεπιστημιακός δάσκαλος, αν και όχι κάποιας διεθνούς ακτινοβολίας], δεν παύουν να έχουν γαλουχηθεί και εξελιχθεί μέσα από τους μηχανισμούς ενός στρεβλού ακαδημαϊκού συστήματος και είναι μάλλον υπερβολικά αισιόδοξο να προσδοκούμε από τέτοιους ανθρώπους πρωτοβουλίες και τομές που θα το μετασχηματίσουν, καθώς δεν διαθέτουν τις εμπειρίες κάποιου εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης, και το όραμα τους εξαντλείται μέσα σε αυτά τα στενά πλαίσια.
Πάντως, μου έκανε εντύπωση η κατανομή των 50 εκ. ευρώ [ας σημειωθεί ότι το ποσό είναι αστείο για το μέγεθος του ΑΠΘ και τον αριθμό μελών ΔΕΠ που απασχολεί] και με το «οργανισμοί» υποθέτω ότι υπονοούνται επί το πλείστον «δημόσιοι» οργανισμοί. Τι να γίνεται άραγε με τη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας ή ιδιωτικούς οργανισμούς;
@ Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2004-2008 δόθηκαν από την κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια 1.4 δις ευρώ αλλά απορροφήθηκαν μόλις 800 εκ. εξαιτίας του τρόπου κατανομής τους ανά έτος και έγκρισής τους (στα μέσα Ιουλίου το Υπ.Οικ. εγκρίνει τις δαπάνες για το προηγούμενο έτος). Ο κ. Γεροθανάσης υπονόησε (νομίζω) ότι αυτό γίνεται επίτηδες από το Υπ.Οικ. για να περιστείλει τις δαπάνες.
TO POS FTIAXNETE KA8E XRONO O PROYPOLOGISMOS ENOS PANEPISTHMIOY EINIA TRAGIKA …TRELO
KSEKINAS APO TON PROYPOLOGISMO TOY PROYGOYMENOY ETOUS KAI THN KATANOMH TOY SE KODIKOYS. DEN MPOREI NA LAKSEIS TON PROYGOYMENO PERISSOTERO APO 20% [NOMIZO] ANA KODIKO. FYSIKA DEN MPOREIS NA METAFEREIS MEGALA POSA KAI NA PEIS FETOS AGORAZO YPOLOGISTES KAI ALLAZO OLA SE OTI AFORA THN IT TECHNOLOGY TOY IDRYMATOS. KAI TOY XRONOY BAZO TA XRHMATA SE INFRASTRACTURE. OXI DEN GINETE SOY LEI TO GENIKO LOGISTHRIO TOY KRATOYS. EPISHS OLES OI DIADIKASIES YPAGONTE STO DHMOSIO LOGISTIKO. ARA EAN 8ES NA PAREIS PC PREPEI NA MAZEPSEI OTI ANAGES YPARXOYN SE OLA TA TMHMATA KIA META NA KANEIS ENA DIAGONISMO [DIE8NH TIS PLAKAS] GIA OLA ENA DEN YPARXOYN ENSTASEIS KLP TOTE EAN EISE TYXEROS 8A EXEI TA PC META APO ENA ETOS !!!!!! [ ETSI 8A GINETE KAI STA KES???? XAXAXA ]
STHN ARXH TOY ETOYS KAI MEXRI TO MARTIO TO YDRYMA DOYLEBEI ME GGEKRIMENO TO 50% TOY PROYPOLOGISMOY. EKEI KONTA STON APRILH ERXETE TO OK APO TO YPOYRGEIO KAI KAPOY KONTA STO TELOS OKTOMBRH ERXONTE OI EXTRA EPIXORYGISEIS GIA NA KATANALO9OYN MEXRI MESA NOEMBRIOY !!!! ANTE NA PROLABEIS NA KANEIS TIS TRELES DIADIKASIES……APOTELESMA SOY LENE OTI SOY DINOYN LEFTA TA OPOIA DEN MPOREIS NA TA XRHSIMOPISEIS …. KAI OI ARI8MOI EBHMEROYN KAI TA IDRYMATA ……
AA!!!! KSEXASA EAN TOLMISH TO IDRYMA NA MHN EGRINEI TON PROYPOLOGISMO TOTE THN EBAPSE. XORIS EGGEKRIMENO PROYPOLOGISMO KAMMIA DAPANH DEN EGRINETE APO TON EPITROPO TOY ELEGTIKOY SYNEDRIOY KAI MEXRI TON IOYNIO DEN MPOREIS NA KANEIS TIPOTA. TOTE ERXETE TO YPOYRGEIO KAI SOY EPIBALEI YPOXREOTIKO PROYPOLOGISMO!!!!1
TELOS EAN SOY TYXEI BLAKAS EPITROPOS TOY ELEGTIKOY TOTE O PRYTANHS …. PREPEI NA A) NA EPISTRATEFSEI TH GOHTEIA TOY OR B) NA TOY KANEI KANA DORAKI
META MOY LETE GIA PANEPISTHMIA . EDO MONOI MAS TA KLEINOYME…..
EXEI ASXOLI8EI KANEIS APO MAS POS TA «METRA YPER THS DIAFAMEIAS» KATALIGOYN STO NA TALEPOROYN TOYS ARISTOYS KAI NA EKTREFOYN TA LAMOGIA POY PANTA XRHSIMOPOIOYN TO SYSTHMA EPIDEKSEIA
OYF TA EIPA KAI KSE8YMANA !!!!!