Όχι έτσι βρε Θέμη. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Τουλάχιστον δεν είναι αξιολόγηση έτσι όπως μας την έμαθες εσύ ως τώρα: μεθοδική, στηριγμένη σε δεδομένα, και τεκμηριωμένη. Αυτό είναι δημόσιο σταύρωμα.
Και να σκεφτεί κανείς πως έγραψα το επόμενο μόλις πριν από δέκα λεπτά, πριν δω την ανάρτηση αυτή…
Έχω την υποψία πως τάχιστα το ιστολόγιο μετασχηματίζεται σε ένα press-gr του χώρου των πανεπιστημίων. Δίνει αφορμές για σχόλια σαν και αυτά που είδες. Αν εσένα αυτό σε ικανοποιεί, μάλλον εγώ δεν έχω θέση εδώ μέσα.
Αν και ψήφισα, συμφωνώ με τους ανωτέρω. Άλλο η αξιολόγηση, άλλο το … δημοψήφισμα. Ειδικά για μια δουλειά εξειδικευμένη όπως του Προέδρου του ΕΣΕΤ. Νομίζω θα ήταν καλύτερα να μείνει το θέμα, για να κατατεθούν σχόλια, χωρίς όμως την ψηφοφορία. Μπορεί, στο πρότυπο της axiologisis vouleytwn, να βάζει όποιος θέλει ένα βαθμό, στο τέλος του σχολίου του.
Αναρωτιέμαι αν σε λίγο θα δούμε και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών ΔΕΠ εδώ μέσα… Θα είναι μιά μεταρρυθμιστική ιδέα. Πώς δεν το σκεφτήκατε ήδη κύριε διαχειριστά;
Και λοιπόν; Όποιος αισθανθεί την ανάγκη θα το κάνει.
Εγώ λοιπόν ψήφισα «μάλλον κακός» γιατί νομίζω ότι το έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία 3 χρόνια είναι πενιχρό. Ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι ο συνήγορος της έρευνας στη χώρα. Οφείλει από τη μιά να πιέζει την κυβέρνηση για περισσότερη στήριξη της έρευνας, και από την άλλη να «διαφημίζει» την έρευνα στην κοινή γνώμη. Δεν ξέρω αν ο κ. Νανόπουλος έκανε το πρώτο, πάντως το δεύτερο δεν το είδα. Στη συζήτηση για το «νέο νόμο πλαίσιο» στα πανεπιστήμια δεν συμμετείχε καθόλου, ενώ θα μπορούσε, λόγω της υψηλής του θέσης, να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια νέα προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων από την ΓΓΕΤ. Εντάξει, δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά διαμαρτυρήθηκε; Πάντως όχι δημοσίως. Ψηφίστηκε ένας νόμος για την έρευνα που κατά τα φαινόμενα θα μείνει στα χαρτιά. Τι νόημα έχει να δημιουργείς νέους οργανισμούς διαχείρισης της ερευνητικής χρηματοδότησης όταν αυτή είναι ανύπαρκτη; Για να δημιουργήσεις μια ακόμη γραφειοκρατία; Ο κ. Νανόπουλος δεν φαίνεται να έδωσε καμιά μάχη. Μάλλον βολεύτηκε στο θώκο που του έδωσαν.
Από όσο ξέρω δεν έχουν προκηρυχτεί ελληνικά ερευνητικά προγράμματα εδώ και 4 χρόνια. Με επιστολές, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και διαφημίσεις δεν ασχολούμαι.
Ας προσθέσω και τη δική μου αξιολόγηση: Συμφωνώ με το Θέμη. Για το θέμα που δεν ξέρει, αν ο Πρόεδρος ΕΣΕΤ είναι ο συνήγορος της έρευνας στη χώρα: Εγώ τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο δεν έχω ακούσει λέξη για κανένα θέμα από το ΕΣΕΤ. Σε ότι αφορά την πανεπιστημιακή έρευνα, θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Αν σε αυτό δε φταίει ο Πρόεδρος, δεν ξέρω ποιός φταίει.
Πάντως ακόμη και φοιτητικές ‘αξιολογήσεις’ περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα πλαίσια αξιολόγησης: τη μεταδοτικότητα, την επιστημονική επάρκεια, τη μεταδοτικότητα, την ετοιμότητα στην επίλυση αποριών και άλλα τέτοια.
Πάντως ακόμη και φοιτητικές ‘αξιολογήσεις’ περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα πλαίσια αξιολόγησης: τη μεταδοτικότητα, την επιστημονική επάρκεια, τη μεταδοτικότητα, την ετοιμότητα στην επίλυση αποριών και άλλα τέτοια.
Επιπλέον, το δείγμα που «αξιολογεί» είναι δεδομένο, όλοι είχαν τα ίδια ερεθίσματα, τα νούμερα έχουν συγκριτική αξία (σε σχέση με άλλα έτη, κλπ), οι δε φοιτητές έχουν συχνά περισσότερη ωριμότητα από το Θέμη ως προς το να αντιλαμβάνονται την ανάγκη αιτιολόγησης — τα δε σχόλια που κάνουν μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα…
Αλλά είπαμε, εδώ έχει καταντήσει παιδική χαρά — στο νόημα των λέξεων θα κολλάμε; Δημοψήφισμα, δημοσκόπηση, αξιολόγηση, όλα μαζί, αχταρμάς…
Βλέπω πολλή κριτική, αλλά καμία εναλλακτική πρόταση από όσους την κάνουν
Μα δεν είναι προφανές; Συζητάς και εκφράζεις γνώμη στη βάση τεκμηριωμένων και αιτιολογημένων επιχειρημάτων. Έτσι γίνεται ο διάλογος και προκύπτει κάποια ολοκληρωμένη άποψη… (και όχι ποδοσφαιρικού επιπέδου σλόγκαν — «εμείς οι καλοί», «εσείς οι κακοί», και «το μπιπ του χατζηπετρή»)
Θέμη στα 20 περίπου χρόνια διδακτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ δεν έχω δει ποτέ μου και πουθενά καμιά αξιολόγηση καθηγητή από φοιτητές που να περιορίζεται σε μια ερώτηση μόνο με 5 επιλογές. Οι αξιολογήσεις που έχω δει μετρούν τη άποψη του φοιτητή για μια θέματα όπως:
ποιότητα διαλέξεων, έγκαιρη βαθμολόγηση γραπτών, προσβασιμότητα σε ώρες γραφείου, πιστότητα στην τήρηση του syllabus, κτλ.
Ο τελικός βαθμός που βγαίνει για τον καθηγητή αντανακλά την τεκμηρίωση που προσφέρει ο φοιτητής στις επι μέρους ερωτήσεις.
Συγκρίνεις δηλαδή την δημοσκόπηση που κάνεις για τον Δ. Νανόπουλο με τις ποσοτικές αξιολογήσεις που γίνονται για τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ;
Στο μεταξύ έχουμε φτάσει στις 41 ψήφους εκ των οποίων μόνο 1 παραμένει τεκμηριωμένη.
Αξιολόγηση μέσω δημοσκόπησης (και μάλιστα μη συστηματικής) δεν γίνεται.
Πέραν του βασικότερου, οτι εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας. Το να ψήφιζαν οι φοιτητές σας, έστω και σε αυτή την κλίμακα, πάει και έρχεται. Ελευθερο ανοιχτό poll αλήθεια θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν τι θα έλεγε? Θα δεχόσασταν να σε έκρινε ακριτα ο οποιοσδήποτε, φοιτητής ή μη? Ακόμα και άσχετος με το δικό σας πανεπιστήμιο ή και γενικά? Δε νομίζω…
Εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, ακόμα και εγώ που δεν έχω ιδέα τι έκανε ο ΕΣΕΤ. Αμφιβάλλω δηλαδή αν έστω και οι μισοί που ψήφισαν γνωρίζουν έστω τα στοιχεία που παραθέσατε.
Εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, ακόμα και εγώ που δεν έχω ιδέα τι έκανε ο ΕΣΕΤ. Αμφιβάλλω δηλαδή αν έστω και οι μισοί που ψήφισαν γνωρίζουν έστω τα στοιχεία που παραθέσατε.
Μα τι λες τώρα. Εδώ όλοι έχουν γίνει ειδήμονες κριτές διδακτορικών, επιστημονικού έργου, κ.ο.κ. — στον ΕΣΕΤ θα κολλήσουμε;
Παίδες χαλαρώστε. Δεν θα εξαρτηθεί το μέλλον του κ. Νανόπουλου από την έκβαση αυτής της (εντάξει) δημοσκόπησης. Μπλογκ είμαστε, συζήτηση κάνουμε, μιά ιδέα παίρνουμε.
Θα μπορούσε κάποιος που ψήφισε «εξαιρετικός» να το αιτιολογήσει;
Και επειδή κατηγορήθηκα ότι …. υπονομεύω τους θεσμούς, προτείνω τον εξής ΘΕΣΜΟ: να αξιολογείται ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ σε τακτά διαστήματα με λεπτομερές ερωτηματολόγιο που θα διανέμεται σε όλους τους ερευνητές (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα.
Θέμη, μπορείς να παραθέσεις τα ως τώρα res gestae της θητείας ΕΣΕΤ του Δημήτρη Νανόπουλου ώστε να ξέρουμε πάνω σε τί να τον αξιολογήσουμε;
Αποπειράθηκα να τα βρω στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Αξιολόγηση χωρίς στοιχεία δε γίνεται. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες ψήφοι είναι στα άκρα που προδίδουν «συναισθηματική» ψήφο του στυλ: ή χάλιας ή καταπληκτικός!
Φυσικά και δεν κινδυνεύει η θέση του Δ. Νανόπουλου από την δημοσκόπηση βρε Θέμη. Το θέμα δεν είναι ο ΔΝ. Το θέμα είναι η αξιοπιστία και το κύρος του GUR ως κοινότητας που προσπαθεί με δική σου πρωτοβουλία να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ουσιαστικής αναγέννησης του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Όταν λοιπόν βαφτίζεις «αξιολόγηση» τη δημοσκόπηση τότε πληγώνεις και το κύρος και την αξιοπιστία του GUR.
Μου φαίνεται πως παρακάθησες Ελλάδα. Μάζευέ τα και έλα προς τα ‘δω Θέμη γιατί το κλίμα στη Μπουγατσαδούπολη σου κάνει κακό :)
(Στο μεταξύ έχουμε φτάσει στις 74 ψήφους εκ των οποίων η 1 μόνο — συγνώμη, Βασίλη — οι 2 μόνο έχουν τεκμηριωθεί κάπως).
Μπουγατσαδούπολη …. …. και να δεις που εμείς πιστεύουμε ότι είναι η νύφη του Θερμαϊκού, το σταυροδρόμι των Βαλκανίων, το μελλοντικό λιμάνι των Σκοπίων, η Χώρα του Παναγιώτη ψωμιάδη, η βασίλισσα του βορά, η έδρα του ΠΑΟΚ και ο δήμαρχος μας με λίγο καθυστέρηση απένειμε «Μετάλλιο στους δύο νομπελίστες καθηγητές»
Λουκά το είδα! Και μου ανέβηκε πάλι η πίεση. Δηλαδή επειδή πριν 12 χρόνια κάθησα απέναντι από το ίδιο τραπέζι με συνάδελφο που σήμερα είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, εγώ από τις 4 Νοεμβρίου πάω για υπουργός εξωτερικών εδώ;
ego psifisa DEN KSERO giati den ksero…! alla giati prepei enas epifanis epistimonas na analamvani tetoies thesis…esto kai gia ediposiasmo apo pleuras kivernisis den to katalaveno. Sto tmima pou ergastika arketo kairo kai aforouse thetikes epistimes eixame geniko manager pou, se sinergasia me ton proedro tou tmimatos, dioikouse ti sxoli o opoios itan malista oikonomologos kai ekane kai ti douleia tou mia xara.
Θέμη, διαβάζω ένα βιβλίο αυτόν τον καιρό κι έφτασα αισίως στη σελίδα 174 όπου αρχίζει το κεφάλαιο 14 που τιτλοφορείται «Αξιολόγηση Παντού».
Στο κεφάλαιο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται [όπως και στο δεύτερο] στους 3 διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης που υπάρχουν: εξωτερικοί κριτές, βαθμολόγηση/κατάταξη, πιστοποίηση.
Πουθενά όμως δε μιλάει για μια «ιντερνετική βαθμολόγηση» από άγνωστους και μερικώς ενημερωμένους/καταρτισμένους κριτές. Άντε και βγήκε «κακός» ο Νανόπουλος, είναι σοβαρό ένα τέτοιο συμπέρασμα;
Λοιπόν, επειδή ο συγγραφέας του βιβλίου που διαβάζω ακούει στο όνομα… Θέμης Λαζαρίδης, σε παρακαλώ να σταματήσεις να γράφεις με το handle του! :pp
—
Το «διαβάστε και κρίνετε» απλά από δηλώσεις ή συνεντεύξεις του Νανόπουλου στον Τύπο δεν φτάνει για να τον βαθμολογήσουμε. Ιδιαίτερα όταν το portal της ΕΣΥΠ είναι ελλιπες και φαινομενικά ανενημέρωτο.
Έχω την εντύπωση πως πολλοί εδώ πέρα που δε μπόρεσαν να βρουν τις ειδικές πληροφορίες που ψάχνουν ψήφισαν «εξαιρετικός» αν προτιμούν να κρίνουν τον Νανόπουλο ως επιστήμονα και «απαράδεκτος» αν πάλι τους έρχεται στο μυαλό το μικροσκάνδαλο με τη διαφήμιση της Lexus.
Με προβληματίζει πολύ αυτή η στάση που κρατάς «όλα στο τραπέζι» τελευταία. Μου φαίνεται το σχόλιο 28 είναι ψιλοεύστοχο. Ίσως άρχισες να αηδιάζεις με την κατάσταση που βλέπεις κάτω και βιάζεσαι να «καθαρίσεις».
Το πρόβλημα είναι πως η κάθαρση του Κόπρου του Αυγεία μόνο στην Μυθολογία γίνεται μέσα σε μια μέρα από έναν Ηρακλή. Εγώ συνιστώ την παλιά καλή σχολαστική μέθοδο που έκανε το GURF πόλο έλξης για άτομα που θέλουν να υπερασπισθούν δημόσια και επώνυμα το πανεπιστήμιο.
Πρέπει να βρεις κι άλλους Βλάχους και Βασσάλους μου φαίνεται! Έναν πυρήνα από συνειδητοποιημένους και καταξιωμένους καθηγητές του ελληνικού πανεπιστημίου. Μια κρίσιμη μάζα που να ΜΗ φοβάται να συγκρουστεί με το κατεστημένο που βάζει τα σκάνδαλα κάτω απ’το χαλάκι.
Η τοποθέτηση του Νανόπουλου στο ΕΣΕΤ ήταν ένα διπλό επικοινωνιακό τρυκ (και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο). Απόλυτα και τεκμηριωμένα ταιριαστό και για τα δύο μέρη. Η συνταγή της αποτυχίας. Το μέχρι τώρα αποτελέσμα του ΕΣΕΤ, που περιγράφτηκε πλήρως από τον Θέμη, το επιβεβαιώνει. Η πιο «σημαντική¨ πράξη του Νανόπουλου ήταν η άσκηση αυτοκριτικής όταν πριν μερικούς μήνες συνυπέγραφε το κείμενο των «σοφών¨για την κατάντια της έρευνας στην Ελλάδα.(news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/07/2008_276715). Πράγμα που μάλλον δεν κατάλαβε (ότι κάνει αυτοκριτική). Κατα τα άλλα φαίνεται ότι είναι καλός επιστήμονας.Ψήφησα απαράδεκτος.
Έτσι νομίζω κι εγώ. Έξω γρήγορα και τιμωρία μερικά χρόνια εκτός Ελλάδας μέχρι να καλλιεργηθούν ακόμη μεγαλύτερες αντοχές. Όπως φαίνεται, οι υπάρχουσες δεν αντέχουν για πολύ εντός συνόρων! :P
Sto tmima pou ergastika arketo kairo kai aforouse thetikes epistimes eixame geniko manager pou, se sinergasia me ton proedro tou tmimatos, dioikouse ti sxoli o opoios itan malista oikonomologos kai ekane kai ti douleia tou mia xara.
Έτσι ακριβώς! Η ιδέα πως ο τοπ επιστήμονας θα είναι και τοπ μάνατζερ και top-everything (ιδέα που συχνά επαναλαμβάνεται εδώ μέσα) δεν συμβαδίζει και πολύ με την πραγματικότητα. Επιπλέον, ένα σοβαρό πανεπιστήμιο δεν θα χαραμίσει τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονές του σε διοικητικά καθήκοντα — ίσα-ίσα που θα τους δώσει κίνητρα για να έχουν ακόμη περισσότερο χρόνο για την επιστήμη…
Δε μας τα λες καλά. Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος. Ο λόγος που αναφέρεται εδώ κατά καιρούς η ερευνητική επίδοση των Πρυτάνεων, πχ, δεν είναι για να δειχθεί ότι δεν είναι τοπ, αλλά για να αναρωτηθούμε πως έγιναν καθηγητές Α’ βαθμίδας, πολύ πριν γίνουν Πρυτάνεις….
Παρεμπιπτόντως, οι διοικητικές απαιτήσεις από τον πρόεδρο του ΕΣΕΤ είναι μηδέν, απ’οσο ξέρω, οπότε πάλι αλλάζεις θέμα.
Δε μας τα λες καλά. Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος.
Διαβάζεις σε τι σχόλιο απαντώ, ή απλά γράφεις κάτι έτσι για το χαβαλέ; Σχολιάζει ο άνθρωπος για το τμήμα που εργάστηκε και απλά γράφω πως συμφωνώ από αυτά που έχω δει και βλέπω. Τώρα πως εσύ τα συνδέεις με το «Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος», μόνο εσύ ξέρεις. Κουλάρισε.
Κατά τη γνώμη μου ένας καλός πρόεδρος τμήματος καλό είναι να είναι και καλός ακαδημαικός. Σε συνεργασία με ένα καλό μανατζερ προκύπτει κάτι καλο. Τώρα ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ φαντάζομαι έχει άλλες αρμοδιότητες από ένα πρόεδρο τμήματος και δεν είναι καθόλου προυπόθεση οτι πρέπει να είναι κορυφαίος επιστήμονας. Είναι άλλο να προσπαθείς να χαράξεις ερευνητική πολιτική σε μια χώρα ή τουλάχιστον να την επηρεάσεις σε κάποιο βαθμό και άλλο να συντονίσεις ένα τμήμα για ακαδημαικές κυρίως υποθέσεις. Τι ακριβώς προσόντα χρειάζεται ένας πρόεδρος του ΕΣΕΤ δεν είμαι αρμόδιος να το πω εγω αλλά μπορω να σκεφτώ τα βασικά δλδ, να ασχολείται φουλ-ταιμ με ό,τι αφορα τη θέση και να μπορεί να διεκδικεί και να υλοποιεί αυτά που αναμένουμε στο βαθμό που μπορεί. Αω όντως τα κάνει αυτά ο κ. Νανόπουλος τότε ίσως και να τον έβλεπα θετικά, καταρχήν, στην εν λόγω θέση.
Δεν ξέρεις καλά τις αρμοδιότητες του προέδρου του ΕΣΕΤ. ΔΕΝ είναι διοικητικές αρμοδιότητες, είναι αρμοδιότητες κυρίως «προεδρικές», ηγεσίας, οράματος, και πειθούς. Για να μπορέσει να πείσει πχ την κυβέρνηση να δοθούν χρήματα για έρευνα, βοηθά να ξέρει καλά για τι πράγμα μιλάει.
Και εν πάσει περιπτώσει, το μεγάλο προσόν του εν λόγω προέδρου είναι το ερευνητικό.
Ίσως για να πειράξω τον κ. Λαζαρίδη ίσως για να δοκιμάσω τις αντοχές μιας τέτοιας ψηφοφορίας ίσως για να πω ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσπαθείς να καταλήξεις σε συμπεράσματα που θέλεις, χρησιμοποιώντας εργαλεία που γνωρίζεις από το πριν ότι δεν είναι επαρκή….
…ψήφισα 15 φορές ΜΙΑ από 6 επιλογές (πάντα την ίδια και μάλιστα μια από τις δύο από τις ακραίες που υπερισχύουν) από 15 διαφορετικούς υπολογιστές που υπάρχουν στον εργασιακό μου χώρο.
Συμπέρασμα:
Ίσως το «εξαιρετικός» να έπρεπε να έχει 20 ψήφους αντί για 35 που έχει τώρα ή ίσως το «απαράδεκτος» να έπρεπε να έχει 17 ψήφους από τις 32 που έχει τώρα και αυτό μόνο απο την δική μου παρέμβαση.
Η γνώμη μου : Αυτή η υπηρεσία δημοσκοπήσεων είναι καλή για πιο χαλαρά πράγματα.
gia thn ereyna KAI GIA TO POY 8A PROEDREFSEI O Kos NANOPOYLOS RIKSTE MIA MATIA STO NOMO 3653/ FEK 49/ 21-3-2008 PERI «8ESMIKOY PLAISIOY ERYNAS KAI TEXNOLOGIAS»
Όχι έτσι βρε Θέμη. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση. Τουλάχιστον δεν είναι αξιολόγηση έτσι όπως μας την έμαθες εσύ ως τώρα: μεθοδική, στηριγμένη σε δεδομένα, και τεκμηριωμένη. Αυτό είναι δημόσιο σταύρωμα.
Και να σκεφτεί κανείς πως έγραψα το επόμενο μόλις πριν από δέκα λεπτά, πριν δω την ανάρτηση αυτή…
Σταύρωμα; Προς Θεού.
Στο ποστ γίνεται μια αρχική βαθμολόγηση. Στα σχόλια ο καθένας μπορεί να καταθέσει την μεθοδική του και τεκμηριωμένη ανάλυση. Ορίστε, έχετε το λόγο.
Αν και ψήφισα, συμφωνώ με τους ανωτέρω. Άλλο η αξιολόγηση, άλλο το … δημοψήφισμα. Ειδικά για μια δουλειά εξειδικευμένη όπως του Προέδρου του ΕΣΕΤ. Νομίζω θα ήταν καλύτερα να μείνει το θέμα, για να κατατεθούν σχόλια, χωρίς όμως την ψηφοφορία. Μπορεί, στο πρότυπο της axiologisis vouleytwn, να βάζει όποιος θέλει ένα βαθμό, στο τέλος του σχολίου του.
Θέμη έχουν υποβληθεί 13 ψήφοι. Ανάλυση και τεκμηρίωση δεν αισθάνθηκε να υποβάλλει κανείς από τους ψηφίσαντες ως τώρα.
Αναρωτιέμαι αν σε λίγο θα δούμε και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών ΔΕΠ εδώ μέσα… Θα είναι μιά μεταρρυθμιστική ιδέα. Πώς δεν το σκεφτήκατε ήδη κύριε διαχειριστά;
@ληρ
Και λοιπόν; Όποιος αισθανθεί την ανάγκη θα το κάνει.
Εγώ λοιπόν ψήφισα «μάλλον κακός» γιατί νομίζω ότι το έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία 3 χρόνια είναι πενιχρό. Ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είναι ο συνήγορος της έρευνας στη χώρα. Οφείλει από τη μιά να πιέζει την κυβέρνηση για περισσότερη στήριξη της έρευνας, και από την άλλη να «διαφημίζει» την έρευνα στην κοινή γνώμη. Δεν ξέρω αν ο κ. Νανόπουλος έκανε το πρώτο, πάντως το δεύτερο δεν το είδα. Στη συζήτηση για το «νέο νόμο πλαίσιο» στα πανεπιστήμια δεν συμμετείχε καθόλου, ενώ θα μπορούσε, λόγω της υψηλής του θέσης, να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μια νέα προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων από την ΓΓΕΤ. Εντάξει, δεν είναι δική του ευθύνη, αλλά διαμαρτυρήθηκε; Πάντως όχι δημοσίως. Ψηφίστηκε ένας νόμος για την έρευνα που κατά τα φαινόμενα θα μείνει στα χαρτιά. Τι νόημα έχει να δημιουργείς νέους οργανισμούς διαχείρισης της ερευνητικής χρηματοδότησης όταν αυτή είναι ανύπαρκτη; Για να δημιουργήσεις μια ακόμη γραφειοκρατία; Ο κ. Νανόπουλος δεν φαίνεται να έδωσε καμιά μάχη. Μάλλον βολεύτηκε στο θώκο που του έδωσαν.
Ας μην ξεχνάμε και την γνωστή επιστολή:
https://greekuniversityreform.wordpress.com/2007/07/02/επιστολή-12-καθηγητών-με-επικρίσεις-κατ/
Θέμη από τις 18 ψήφους ως τώρα μόνο 1 είναι αιτιολογημένη: η δική σου.
Κάνεις δημοσκόπηση και την βαφτίζεις αξιολόγηση. Αυτό είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου.
Συμφωνώ πως ο Δ. Νανόπουλος υπόκειται σε αξιολόγηση. Αλλά όχι σε δημοσκόπηση.
Από όσο ξέρω δεν έχουν προκηρυχτεί ελληνικά ερευνητικά προγράμματα εδώ και 4 χρόνια. Με επιστολές, συνεντεύξεις στην τηλεόραση και διαφημίσεις δεν ασχολούμαι.
Ας προσθέσω και τη δική μου αξιολόγηση: Συμφωνώ με το Θέμη. Για το θέμα που δεν ξέρει, αν ο Πρόεδρος ΕΣΕΤ είναι ο συνήγορος της έρευνας στη χώρα: Εγώ τόσα χρόνια στο πανεπιστήμιο δεν έχω ακούσει λέξη για κανένα θέμα από το ΕΣΕΤ. Σε ότι αφορά την πανεπιστημιακή έρευνα, θα μπορούσε και να μην υπάρχει. Αν σε αυτό δε φταίει ο Πρόεδρος, δεν ξέρω ποιός φταίει.
Κάνεις δημοσκόπηση και την βαφτίζεις αξιολόγηση
Ε καλά, το νόημα των λέξεων και των λόγων εδώ μέσα έχει καταντήσει παιδική χαρά. Δεν έχω παράπονο, μιά παιδική χαρά βοηθά στην ψυχική χαλάρωση.
@ληρ
Όταν οι φοιτητές μας κάνουν «αξιολόγηση» των καθηγητών τους και τους βάζουν βαθμό, είναι υποχρεωμένοι να τεκμηριώσουν το βαθμό τους; Όχι.
Πάντως ακόμη και φοιτητικές ‘αξιολογήσεις’ περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα πλαίσια αξιολόγησης: τη μεταδοτικότητα, την επιστημονική επάρκεια, τη μεταδοτικότητα, την ετοιμότητα στην επίλυση αποριών και άλλα τέτοια.
* H μια μεταδοτικότητα από το προηγούμενο σχόλιο μας περισσεύει, ας την πάρει όποιος του λείπει. ;-)
Πάντως ακόμη και φοιτητικές ‘αξιολογήσεις’ περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα πλαίσια αξιολόγησης: τη μεταδοτικότητα, την επιστημονική επάρκεια, τη μεταδοτικότητα, την ετοιμότητα στην επίλυση αποριών και άλλα τέτοια.
Επιπλέον, το δείγμα που «αξιολογεί» είναι δεδομένο, όλοι είχαν τα ίδια ερεθίσματα, τα νούμερα έχουν συγκριτική αξία (σε σχέση με άλλα έτη, κλπ), οι δε φοιτητές έχουν συχνά περισσότερη ωριμότητα από το Θέμη ως προς το να αντιλαμβάνονται την ανάγκη αιτιολόγησης — τα δε σχόλια που κάνουν μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα…
Αλλά είπαμε, εδώ έχει καταντήσει παιδική χαρά — στο νόημα των λέξεων θα κολλάμε; Δημοψήφισμα, δημοσκόπηση, αξιολόγηση, όλα μαζί, αχταρμάς…
Βλέπω πολύ κριτική, αλλά καμία εναλλακτική πρόταση από όσους την κάνουν.
«πολλή»
Βλέπω πολλή κριτική, αλλά καμία εναλλακτική πρόταση από όσους την κάνουν
Μα δεν είναι προφανές; Συζητάς και εκφράζεις γνώμη στη βάση τεκμηριωμένων και αιτιολογημένων επιχειρημάτων. Έτσι γίνεται ο διάλογος και προκύπτει κάποια ολοκληρωμένη άποψη… (και όχι ποδοσφαιρικού επιπέδου σλόγκαν — «εμείς οι καλοί», «εσείς οι κακοί», και «το μπιπ του χατζηπετρή»)
Θέμη στα 20 περίπου χρόνια διδακτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ δεν έχω δει ποτέ μου και πουθενά καμιά αξιολόγηση καθηγητή από φοιτητές που να περιορίζεται σε μια ερώτηση μόνο με 5 επιλογές. Οι αξιολογήσεις που έχω δει μετρούν τη άποψη του φοιτητή για μια θέματα όπως:
ποιότητα διαλέξεων, έγκαιρη βαθμολόγηση γραπτών, προσβασιμότητα σε ώρες γραφείου, πιστότητα στην τήρηση του syllabus, κτλ.
Ο τελικός βαθμός που βγαίνει για τον καθηγητή αντανακλά την τεκμηρίωση που προσφέρει ο φοιτητής στις επι μέρους ερωτήσεις.
Συγκρίνεις δηλαδή την δημοσκόπηση που κάνεις για τον Δ. Νανόπουλο με τις ποσοτικές αξιολογήσεις που γίνονται για τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ;
Στο μεταξύ έχουμε φτάσει στις 41 ψήφους εκ των οποίων μόνο 1 παραμένει τεκμηριωμένη.
Αξιολόγηση μέσω δημοσκόπησης (και μάλιστα μη συστηματικής) δεν γίνεται.
@ κ. Λαζαρίδης
Πέραν του βασικότερου, οτι εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας. Το να ψήφιζαν οι φοιτητές σας, έστω και σε αυτή την κλίμακα, πάει και έρχεται. Ελευθερο ανοιχτό poll αλήθεια θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν τι θα έλεγε? Θα δεχόσασταν να σε έκρινε ακριτα ο οποιοσδήποτε, φοιτητής ή μη? Ακόμα και άσχετος με το δικό σας πανεπιστήμιο ή και γενικά? Δε νομίζω…
Εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, ακόμα και εγώ που δεν έχω ιδέα τι έκανε ο ΕΣΕΤ. Αμφιβάλλω δηλαδή αν έστω και οι μισοί που ψήφισαν γνωρίζουν έστω τα στοιχεία που παραθέσατε.
Κοινώς μάλλον αδιάφορο το αποτέλεσμα…
Εδώ μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, ακόμα και εγώ που δεν έχω ιδέα τι έκανε ο ΕΣΕΤ. Αμφιβάλλω δηλαδή αν έστω και οι μισοί που ψήφισαν γνωρίζουν έστω τα στοιχεία που παραθέσατε.
Μα τι λες τώρα. Εδώ όλοι έχουν γίνει ειδήμονες κριτές διδακτορικών, επιστημονικού έργου, κ.ο.κ. — στον ΕΣΕΤ θα κολλήσουμε;
Μέσα σε λίγα λεπτά, οι ψήφοι «εξαιρετικός» έγιναν από 4 –> 22. Έχει πλάκα να είσαι έλληνας.
Παίδες χαλαρώστε. Δεν θα εξαρτηθεί το μέλλον του κ. Νανόπουλου από την έκβαση αυτής της (εντάξει) δημοσκόπησης. Μπλογκ είμαστε, συζήτηση κάνουμε, μιά ιδέα παίρνουμε.
Θα μπορούσε κάποιος που ψήφισε «εξαιρετικός» να το αιτιολογήσει;
Και επειδή κατηγορήθηκα ότι …. υπονομεύω τους θεσμούς, προτείνω τον εξής ΘΕΣΜΟ: να αξιολογείται ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ σε τακτά διαστήματα με λεπτομερές ερωτηματολόγιο που θα διανέμεται σε όλους τους ερευνητές (πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) και να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα.
λ:ηρ, με αδικείς…. :-)
Θέμη, μπορείς να παραθέσεις τα ως τώρα res gestae της θητείας ΕΣΕΤ του Δημήτρη Νανόπουλου ώστε να ξέρουμε πάνω σε τί να τον αξιολογήσουμε;
Αποπειράθηκα να τα βρω στο διαδίκτυο χωρίς επιτυχία. Αξιολόγηση χωρίς στοιχεία δε γίνεται. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες ψήφοι είναι στα άκρα που προδίδουν «συναισθηματική» ψήφο του στυλ: ή χάλιας ή καταπληκτικός!
Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΕΣΕΤ:
http://eset.certh.gr/
Δεν βλέπω ετήσια αναφορά. Στα «νέα» βλέπω έναν «ενδιάμεσο απολογισμό» από τον Ιανουάριο του 2007. Διαβάστε και κρίνετε.
Επίσης, στο
http://www.sci.ccny.cuny.edu/~themis/greekuniversityreform/news.html
υπάρχουν συνδέσεις σε άρθρα στον τύπο τα τελευταία 3 χρόνια. Σχετικά με τον κ. Νανόπουλο είναι τα εξής:
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_9_25/10/2006_169286
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14694&m=A25&aa=2
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_23/01/2005_131181
Διαβάστε και κρίνετε.
Φυσικά και δεν κινδυνεύει η θέση του Δ. Νανόπουλου από την δημοσκόπηση βρε Θέμη. Το θέμα δεν είναι ο ΔΝ. Το θέμα είναι η αξιοπιστία και το κύρος του GUR ως κοινότητας που προσπαθεί με δική σου πρωτοβουλία να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ουσιαστικής αναγέννησης του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Όταν λοιπόν βαφτίζεις «αξιολόγηση» τη δημοσκόπηση τότε πληγώνεις και το κύρος και την αξιοπιστία του GUR.
Μου φαίνεται πως παρακάθησες Ελλάδα. Μάζευέ τα και έλα προς τα ‘δω Θέμη γιατί το κλίμα στη Μπουγατσαδούπολη σου κάνει κακό :)
(Στο μεταξύ έχουμε φτάσει στις 74 ψήφους εκ των οποίων η 1 μόνο — συγνώμη, Βασίλη — οι 2 μόνο έχουν τεκμηριωθεί κάπως).
Μπουγατσαδούπολη …. …. και να δεις που εμείς πιστεύουμε ότι είναι η νύφη του Θερμαϊκού, το σταυροδρόμι των Βαλκανίων, το μελλοντικό λιμάνι των Σκοπίων, η Χώρα του Παναγιώτη ψωμιάδη, η βασίλισσα του βορά, η έδρα του ΠΑΟΚ και ο δήμαρχος μας με λίγο καθυστέρηση απένειμε «Μετάλλιο στους δύο νομπελίστες καθηγητές»
Λουκά το είδα! Και μου ανέβηκε πάλι η πίεση. Δηλαδή επειδή πριν 12 χρόνια κάθησα απέναντι από το ίδιο τραπέζι με συνάδελφο που σήμερα είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, εγώ από τις 4 Νοεμβρίου πάω για υπουργός εξωτερικών εδώ;
ego psifisa DEN KSERO giati den ksero…! alla giati prepei enas epifanis epistimonas na analamvani tetoies thesis…esto kai gia ediposiasmo apo pleuras kivernisis den to katalaveno. Sto tmima pou ergastika arketo kairo kai aforouse thetikes epistimes eixame geniko manager pou, se sinergasia me ton proedro tou tmimatos, dioikouse ti sxoli o opoios itan malista oikonomologos kai ekane kai ti douleia tou mia xara.
Θέμη, διαβάζω ένα βιβλίο αυτόν τον καιρό κι έφτασα αισίως στη σελίδα 174 όπου αρχίζει το κεφάλαιο 14 που τιτλοφορείται «Αξιολόγηση Παντού».
Στο κεφάλαιο αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται [όπως και στο δεύτερο] στους 3 διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης που υπάρχουν: εξωτερικοί κριτές, βαθμολόγηση/κατάταξη, πιστοποίηση.
Πουθενά όμως δε μιλάει για μια «ιντερνετική βαθμολόγηση» από άγνωστους και μερικώς ενημερωμένους/καταρτισμένους κριτές. Άντε και βγήκε «κακός» ο Νανόπουλος, είναι σοβαρό ένα τέτοιο συμπέρασμα;
Λοιπόν, επειδή ο συγγραφέας του βιβλίου που διαβάζω ακούει στο όνομα… Θέμης Λαζαρίδης, σε παρακαλώ να σταματήσεις να γράφεις με το handle του! :pp
—
Το «διαβάστε και κρίνετε» απλά από δηλώσεις ή συνεντεύξεις του Νανόπουλου στον Τύπο δεν φτάνει για να τον βαθμολογήσουμε. Ιδιαίτερα όταν το portal της ΕΣΥΠ είναι ελλιπες και φαινομενικά ανενημέρωτο.
Έχω την εντύπωση πως πολλοί εδώ πέρα που δε μπόρεσαν να βρουν τις ειδικές πληροφορίες που ψάχνουν ψήφισαν «εξαιρετικός» αν προτιμούν να κρίνουν τον Νανόπουλο ως επιστήμονα και «απαράδεκτος» αν πάλι τους έρχεται στο μυαλό το μικροσκάνδαλο με τη διαφήμιση της Lexus.
Με προβληματίζει πολύ αυτή η στάση που κρατάς «όλα στο τραπέζι» τελευταία. Μου φαίνεται το σχόλιο 28 είναι ψιλοεύστοχο. Ίσως άρχισες να αηδιάζεις με την κατάσταση που βλέπεις κάτω και βιάζεσαι να «καθαρίσεις».
Το πρόβλημα είναι πως η κάθαρση του Κόπρου του Αυγεία μόνο στην Μυθολογία γίνεται μέσα σε μια μέρα από έναν Ηρακλή. Εγώ συνιστώ την παλιά καλή σχολαστική μέθοδο που έκανε το GURF πόλο έλξης για άτομα που θέλουν να υπερασπισθούν δημόσια και επώνυμα το πανεπιστήμιο.
Πρέπει να βρεις κι άλλους Βλάχους και Βασσάλους μου φαίνεται! Έναν πυρήνα από συνειδητοποιημένους και καταξιωμένους καθηγητές του ελληνικού πανεπιστημίου. Μια κρίσιμη μάζα που να ΜΗ φοβάται να συγκρουστεί με το κατεστημένο που βάζει τα σκάνδαλα κάτω απ’το χαλάκι.
Η τοποθέτηση του Νανόπουλου στο ΕΣΕΤ ήταν ένα διπλό επικοινωνιακό τρυκ (και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο). Απόλυτα και τεκμηριωμένα ταιριαστό και για τα δύο μέρη. Η συνταγή της αποτυχίας. Το μέχρι τώρα αποτελέσμα του ΕΣΕΤ, που περιγράφτηκε πλήρως από τον Θέμη, το επιβεβαιώνει. Η πιο «σημαντική¨ πράξη του Νανόπουλου ήταν η άσκηση αυτοκριτικής όταν πριν μερικούς μήνες συνυπέγραφε το κείμενο των «σοφών¨για την κατάντια της έρευνας στην Ελλάδα.(news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_06/07/2008_276715). Πράγμα που μάλλον δεν κατάλαβε (ότι κάνει αυτοκριτική). Κατα τα άλλα φαίνεται ότι είναι καλός επιστήμονας.Ψήφησα απαράδεκτος.
Μου φαίνεται πως παρακάθησες Ελλάδα
Έτσι νομίζω κι εγώ. Έξω γρήγορα και τιμωρία μερικά χρόνια εκτός Ελλάδας μέχρι να καλλιεργηθούν ακόμη μεγαλύτερες αντοχές. Όπως φαίνεται, οι υπάρχουσες δεν αντέχουν για πολύ εντός συνόρων! :P
ego psifisa DEN KSERO giati den ksero…!
όπως κι εγώ!
Sto tmima pou ergastika arketo kairo kai aforouse thetikes epistimes eixame geniko manager pou, se sinergasia me ton proedro tou tmimatos, dioikouse ti sxoli o opoios itan malista oikonomologos kai ekane kai ti douleia tou mia xara.
Έτσι ακριβώς! Η ιδέα πως ο τοπ επιστήμονας θα είναι και τοπ μάνατζερ και top-everything (ιδέα που συχνά επαναλαμβάνεται εδώ μέσα) δεν συμβαδίζει και πολύ με την πραγματικότητα. Επιπλέον, ένα σοβαρό πανεπιστήμιο δεν θα χαραμίσει τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονές του σε διοικητικά καθήκοντα — ίσα-ίσα που θα τους δώσει κίνητρα για να έχουν ακόμη περισσότερο χρόνο για την επιστήμη…
Δε μας τα λες καλά. Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος. Ο λόγος που αναφέρεται εδώ κατά καιρούς η ερευνητική επίδοση των Πρυτάνεων, πχ, δεν είναι για να δειχθεί ότι δεν είναι τοπ, αλλά για να αναρωτηθούμε πως έγιναν καθηγητές Α’ βαθμίδας, πολύ πριν γίνουν Πρυτάνεις….
Παρεμπιπτόντως, οι διοικητικές απαιτήσεις από τον πρόεδρο του ΕΣΕΤ είναι μηδέν, απ’οσο ξέρω, οπότε πάλι αλλάζεις θέμα.
Δε μας τα λες καλά. Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος.
Διαβάζεις σε τι σχόλιο απαντώ, ή απλά γράφεις κάτι έτσι για το χαβαλέ; Σχολιάζει ο άνθρωπος για το τμήμα που εργάστηκε και απλά γράφω πως συμφωνώ από αυτά που έχω δει και βλέπω. Τώρα πως εσύ τα συνδέεις με το «Αν ο τοπ επιστήμονας δεν ειναι τοπ μάνατζερ, να μην πάει για Πρόεδρος», μόνο εσύ ξέρεις. Κουλάρισε.
Κατά τη γνώμη μου ένας καλός πρόεδρος τμήματος καλό είναι να είναι και καλός ακαδημαικός. Σε συνεργασία με ένα καλό μανατζερ προκύπτει κάτι καλο. Τώρα ο πρόεδρος του ΕΣΕΤ φαντάζομαι έχει άλλες αρμοδιότητες από ένα πρόεδρο τμήματος και δεν είναι καθόλου προυπόθεση οτι πρέπει να είναι κορυφαίος επιστήμονας. Είναι άλλο να προσπαθείς να χαράξεις ερευνητική πολιτική σε μια χώρα ή τουλάχιστον να την επηρεάσεις σε κάποιο βαθμό και άλλο να συντονίσεις ένα τμήμα για ακαδημαικές κυρίως υποθέσεις. Τι ακριβώς προσόντα χρειάζεται ένας πρόεδρος του ΕΣΕΤ δεν είμαι αρμόδιος να το πω εγω αλλά μπορω να σκεφτώ τα βασικά δλδ, να ασχολείται φουλ-ταιμ με ό,τι αφορα τη θέση και να μπορεί να διεκδικεί και να υλοποιεί αυτά που αναμένουμε στο βαθμό που μπορεί. Αω όντως τα κάνει αυτά ο κ. Νανόπουλος τότε ίσως και να τον έβλεπα θετικά, καταρχήν, στην εν λόγω θέση.
Δεν ξέρεις καλά τις αρμοδιότητες του προέδρου του ΕΣΕΤ. ΔΕΝ είναι διοικητικές αρμοδιότητες, είναι αρμοδιότητες κυρίως «προεδρικές», ηγεσίας, οράματος, και πειθούς. Για να μπορέσει να πείσει πχ την κυβέρνηση να δοθούν χρήματα για έρευνα, βοηθά να ξέρει καλά για τι πράγμα μιλάει.
Και εν πάσει περιπτώσει, το μεγάλο προσόν του εν λόγω προέδρου είναι το ερευνητικό.
Ίσως για να πειράξω τον κ. Λαζαρίδη ίσως για να δοκιμάσω τις αντοχές μιας τέτοιας ψηφοφορίας ίσως για να πω ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να προσπαθείς να καταλήξεις σε συμπεράσματα που θέλεις, χρησιμοποιώντας εργαλεία που γνωρίζεις από το πριν ότι δεν είναι επαρκή….
…ψήφισα 15 φορές ΜΙΑ από 6 επιλογές (πάντα την ίδια και μάλιστα μια από τις δύο από τις ακραίες που υπερισχύουν) από 15 διαφορετικούς υπολογιστές που υπάρχουν στον εργασιακό μου χώρο.
Συμπέρασμα:
Ίσως το «εξαιρετικός» να έπρεπε να έχει 20 ψήφους αντί για 35 που έχει τώρα ή ίσως το «απαράδεκτος» να έπρεπε να έχει 17 ψήφους από τις 32 που έχει τώρα και αυτό μόνο απο την δική μου παρέμβαση.
Η γνώμη μου : Αυτή η υπηρεσία δημοσκοπήσεων είναι καλή για πιο χαλαρά πράγματα.
Καλημέρα σας και συγγνώμη.
ααααααα…
και είμαι ο μόνος που υπέβαλα ανάλυση και τεκμηρίωση μέχρι τώρα…. :)
gia thn ereyna KAI GIA TO POY 8A PROEDREFSEI O Kos NANOPOYLOS RIKSTE MIA MATIA STO NOMO 3653/ FEK 49/ 21-3-2008 PERI «8ESMIKOY PLAISIOY ERYNAS KAI TEXNOLOGIAS»