Σε παλαιότερο ποστ συζητήσαμε το βαθμό στον οποίο τα πρακτικά εκλογής μελών ΔΕΠ πρέπει να δημοσιοποιούνται. Ο νόμος λέει ότι τα πρακτικά πρέπει να δημοσιεύονται σε «ειδικό τόμο» και να είναι διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει.

Το περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να ζητήσει τα πρακτικά εκλογής ενός μέλους ΔΕΠ στο τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού (154) η Αγγελική Χρονοπούλου περιγράφει την απροσδόκητη εξέλιξη του αιτήματος αυτού. Συνοψίζω:

* Μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2007 το περιοδικό απηύθυνε το αίτημά του σε όργανα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Γραμματεία ΦΠΨ, Πρόεδρο τμήματος ΦΠΨ, και πρύτανη Π.Ι.). Το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

* Κατόπιν το περιοδικό απευθύνθηκε σε Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής Νομοθεσίας, στη Διεύθυνση Σχέσεων Κράτους Πολίτη και στο Συνήγορο του Πολίτη, οι οποίοι και γνωμοδότησαν υπέρ του περιοδικού. Η Επιτροπή μάλιστα επιδίκασε αποζημίωση 100 ευρώ.

Παρόλα αυτά, ο Πρύτανης επέμεινε στην άρνηση χορήγησης των πρακτικών. Ακόμα μια περίπτωση περιφρόνησης του νόμου από τη διοίκηση ενός πανεπιστημίου.

ΥΓ. Με την ευκαιρία αναφέρω την κίνηση πολιτών Δημόσια Δεδομένα Δικά μας Δεδομένα που αποσκοπά στην ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.