Πριν από μερικές εβδομάδες το ΜΕΓΑ έβγαλε την εξής είδηση:

Απίστευτη απάτη σε βάρος ψυχικά ασθενών και Δημοσίου
Σάλο προκαλεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψε το ΜEGA για την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από ιδρύματα που φιλοξενούν ψυχικά ασθενείς. Τα… «πιράνχας» της υγείας έβαζαν στην τσέπη τους τις κρατικές επιχηρηγήσεις, εμφανίζοντας τους ασθενείς να ζουν μέσα στην πολυτέλεια. Δήλωναν ότι δήθεν τάιζαν εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς σε ιδρύματα της Μακεδονίας με καπνιστούς σολωμούς και προσούτο, αλλά και με ακριβά ουίσκι, που αγοράστηκαν με χρήματα του Δημοσίου.
Αυτοί που φαίνεται ότι πραγματικά έτρωγαν με… χρυσά κουτάλια είναι τα μέλη ιδιωτικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαχειρίζεται δέκα ιδρύματα στη συμπρωτεύουσα, τη Χαλκιδική, τη Δράμα, την Κοζάνη και την Πιερία, αποκλειστικά με κρατική επιχορήγηση.
Η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιχορηγήθηκε το 2007 απο το υπουργείο Υγείας με 4.137.000 ευρώ για την πληρωμή προσωπικού, αλλά και λειτουργικών αναγκών για τα δέκα ιδρύματα που διαχειρίζεται. Στις αδικαιολόγητες αγορές της δήθεν για τους ασθενείς που έλεγξαν οι επιθεωρητές υγείας περιλαμβάνονται επίσης, πολυτελή κοστούμια, ασημικά, συσκευές κινητών, Ι.Χ. και άλλα, σύνολο 158.174 ευρώ. Οι λογαριασμοί των κινητών για 20 άτομα της διοίκησης έφθασαν τα 112.000 ευρώ. Ολα χρήματα του Δημοσίου.
Στο εμπιστευτικό πόρισμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές, αναφέρουν ακόμη ότι 4 ψυχίατροι εμφανίζονται να εισπράττουν για υπηρεσίες τους 60.000 ευρώ χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις. Για παράδειγμα, πλαστικός χειρουργός εκτελούσε χρέη ψυχιάτρου και εισέπραξε 26.412 ευρώ, ενώ διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ απασχολούσε προσωπικό της εταιρείας στην κλινική του, χωρίς την άδεια του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα δεκάδες εργαζόμενοι, είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι.
Η υπόθεση όμως δεν έχει τέλος. Απο τους 150 ασθενείς παρακρατήθηκαν 374.000 ευρώ από συντάξεις τους και επιδόματα πρόνοιας. Το υπουργείο Υγείας διέταξε άμεσα την εταιρεία να επιστρέψει τα χρήματα.
Το πόρισμα των επιθεωρητών θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο έλεγχος για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος θα επεκταθεί και στις 59 ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται 110 ιδρύματα σε όλη τη χώρα, με ετήσια κρατική επιχορήγηση 70 εκατομμύρια ευρώ.

Έχω περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή, με ονόματα κτλ, αλλά χρειάζεται να τις διασταυρώσω. Ας περιμένουμε πρώτα να ασκηθεί ποινική δίωξη και τα ξαναλέμε, γιατί πέρα από την ποινική υπάρχει και ακαδημαϊκή διάσταση στο θέμα.