Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικής Έρευνας (European Educational Research Association) είναι μια ομοσπονδία συλλόγων εκπαιδευτικής έρευνας των Ευρωπαϊκών χωρών που ιδρύθηκε το 1994. Εκδίδει το δικό της περιοδικό, το

European Educational Research Journal

και οργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο, το τελευταίο εκ των οποίων έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο:

http://www.ipd.gu.se/english/ecer2008/

Υπάρχουν κάποιες ελληνικές συμμετοχές, αλλά σχετικά λίγες (ενδεικτικά, οι λέξεις Greece, Portugal, και Sweden βρίσκονται στο PDF 38, 66, και 269 φορές, αντίστοιχα).

Στην ΕΕΕΕ συμμετέχουν 20 χώρες:

http://www.eera-ecer.eu/about/membership/

από τις οποίες λείπει η Ελλάδα (και η Κύπρος). Υποθέτω ότι ο αρμόδιος φορέας για συμμετοχή στην ΕΕΕΕ θα ήταν η Παιδαγωγική Εταιρεία.

Αποκομίζω την εντύπωση ότι η ελληνική κοινότητα εκπαιδευτικής έρευνας, παρά την ύπαρξη ατόμων με αξιόλογη δραστηριότητα, είναι εσωστρεφής και αποκομμένη από τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Το επίπεδο της εκπαιδευτικής έρευνας στην Ελλάδα είναι ένα θέμα. Το άλλο είναι πόσο οι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματά της. Βρίσκομαι σε ένα εκπαιδευτικό συνέδριο στη Δράμα (θα επανέλθω σε αυτό) και δεν έχω δει μέχρι τώρα κανέναν από το Υπουργείο Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το ΕΣΥΠ, ή το ΣΑΠΕ. Η Ελλάδα έχει πατώσει σε όλους τους διαγωνισμούς της PISA και δεν έχει εκδηλωθεί το παραμικρό ενδιαφέρον από ψηλά για ανάλυση και αντιστροφή αυτής της υστέρησης.

Advertisements