Το ΤΕΙ Κιλκίς είναι μια απ’τις πιο κλασικές περιπτώσεις παθογένειας της ελληνικής πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που ακούει στην μακροχρόνια πλέον ιαχή: «κάθε χωριό και πανεπιστήμιο, κάθε ραχούλα και πτυχίο».

Είναι ενδιαφέρον όμως να δούμε και πώς ο τοπικός τύπος εκλαμβάνει τις [παράλογες;] απαιτήσεις του. Σύμφωνα λοιπόν με τις Ειδήσεις το Τμήμα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδυμάτων φέτος δεν κατάφερε να συμπληρώσει ούτε το 1/4 των θέσεών του. Εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης θες, εξαιτίας της βάσης του 10… δεν θα μάθουμε ποτέ ακριβώς, Το ζήτημα είναι πως με τόσα λίγα άτομα να εγγράφονται (ακόμα λιγότερα απ’αυτά που περνάνε!) φτάνει να γίνεται προβληματική η εδραίωση του Τμήματος μιας που καλά καλά δε εγκρίνονται οι απαιτούμενες θέσεις για το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Με όσα προβλήματα φυσικά αυτό εγκυμονεί για τους αντίστοιχους ΠΔ 407/80.

Ποιά είναι η λύση που προτείνουν οι ιθύνοντες λοιπόν;

Μα φυσικά να δημιουργηθούν κι άλλα Τμήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ΤΕΙ του Κιλκίς (Θεσσαλονίκης για την ακρίβεια μιας που μιλάμε για Παράρτημα) ζήτησε στο παρελθόν να ιδρυθούν Τμήμα Διοίκησης-Πληροφορικής και Τμήμα Μηχανολογίας. Αποτυχημένα ευτυχώς (ή δυστυχώς… γι’αυτούς)! Η νέα διεκδίκηση ανεβάζει σημαντικά τον πήχη και ακούει στο όνομα Τμήμα Επικοινωνιών και Φωτονικής

Ρε πάμε καλά; Φωτονική στο Κιλκίς?!?!

Τι είναι το γνωστικό αντικείμενο της φωτονικής, φυτική παραγωγή να βάλουμε δυο θερμοκήπια και να πούμε ότι έχουμε εργαστήρια; Στο Βερολίνο φτιάχνουν μια ολόκληρη πόλη μέσα στην πόλη για την Φωτονική και τα Media κι εμείς θα το κάνουμε στο Κιλκίς που δεν έχει ΚΑΝ αυτοδύναμο ΤΕΙ;

Πόσα ακόμα μικροπολιτικά συμφέροντα θα παίζονται με τη συνεισφορά των τοπικών παραγόντων; Το άρθρο στις Ειδήσεις έχει μια δόση ρεαλισμού εκεί που λέει πως πρέπει να κάνουν τα πάντα να διαφημίσουν το Τμήμα Ενδυμάτων όπως έκανε πετυχημένα η Κατερίνη για το δικό της στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Και δεν θα ήταν περίεργο μιας που μιλάμε για ένα τμήμα που είναι μοναδικό στην Ελλάδα στο αντικείμενό του.

Και όσο και unposh ακούγεται να σπουδάζεις μόδα και ενδυματολογία στο… Κιλκίς, τουλάχιστον δεν θα είναι πεταμένα λεφτά σε νέες άχρηστες δομές.