Πριν από ακριβώς ένα χρόνο η μπλογκόσφαιρα έζησε τη μεγαλύτερή της μέχρι τώρα κινητοποίηση. Η Αμαλία Καλυβίνου, μια κοπέλα που έπασχε από καρκίνο και είχε θαρραλέα εκθέσει την ταλαιπωρία της με το ελληνικό σύστημα υγείας στο μπλογκ της, πέθανε στις 25 Μαΐου του 2007. Η 1η Ιουνίου ανακηρύχθηκε από τους μπλόγκερς «ημέρα της Αμαλίας». Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μπλόγκερς ανήρτησαν εκείνη τη μέρα το ίδιο κείμενο. Η είδηση έφτασε και στα συμβατικά ΜΜΕ. Για μιά μέρα όλοι μιλούσαν για την Αμαλία.

Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Κανένας από αυτούς που κατήγγειλε επώνυμα η Αμαλία δεν έχει τιμωρηθεί. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να καταπολεμηθεί αυτό το όνειδος που λέγεται φακελάκι. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την βελτίωση της εκπαίδευσης των γιατρών ή για την αξιολόγησή τους. Από ό,τι γνωρίζω, κανένα αίτημα που υπήρχε στο τέλος του κειμένου των μπλόγκερς δεν έχει ικανοποιηθεί.

Πριν από 2-3 εβδομάδες αρκετοί μπλόγκερς επικοινωνήσαμε με ερώτημα «τι κάνουμε» για την Αμαλία. Υπήρξαν διαφωνίες. Κάποιοι ήταν αντίθετοι σε επετειακές εκδηλώσεις και ήθελαν πιο ουσιώδεις παρεμβάσεις, με προτάσεις κτλ. Θεμιτό αυτό, αλλά δύσκολο, ιδίως για ανθρώπους όπως εγώ που δεν έχουν ειδικές γνώσεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επαναλάβουμε τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της 1ης Ιουνίου του 2007. Αν μη τι άλλο, ας δείξουμε ότι είμαστε εδώ και δεν ξεχνάμε, ας ασκήσουμε πίεση στην πολιτική εξουσία, ας δημιουργήσουμε στους πολιτικούς το μόνο που αυτοί καταλαβαίνουν: πολιτικό κόστος. Όσοι φηφίζετε Α’ Αθήνας σημειώστε: ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ λέγεται ο Υπουργός Υγείας που ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ για την Αμαλία.

Άλλες εκδηλώσεις για την Αμαλία:

Το μπλογκ amaliasday οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία σήμερα προς τιμήν της Αμαλίας και δίνει κείμενα που μπορεί κανείς να αναρτήσει στο μπλογκ του. Επίσης οργανώνει μια συλλογή υπογραφώνπρος τον Υπουργό Υγείας. Όταν υπέγραψα εγώ υπήρχαν 864 υπογραφές.

Το μπλογκ amalia2007 είναι ένα συλλογικό μπλογκ που έστησε η Ροδιά. Εκεί αναπαράγονται τα κείμενα της Αμαλίας και φιλοξενούνται άρθρα για την Υγεία. Παρακαλώ όσους έχουν σχέση με το θέμα να συνεισφέρουν.

Η Αμαλία Ζει. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ.

Advertisements