Το επίπεδο του δημοσίου λόγου για θέματα παιδείας στη χώρα μας είναι μερικές φορές απελπιστικό. Το τι βλακείες ξεφουρνίζονται είναι απερίγραπτο, και όχι μόνο από τα ΕΑΑΚ. Πάρτε αυτά που γράφονται σήμερα στην Ελευθεροτυπία. Ζήτημα αν βρει κανείς ψήγμα σοβαρής σκέψης. Αλλά διακινούνται και αναλήθειες. Π.χ. ο πρύτανης του Παν. Αθηνών δηλώνει ότι η Γερμανία έχει μόνο δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι ότι έχει 62 αναγνωρισμένα, μη-κερδοσκοπικά ιδιωτικά πανεπιστήμια (πηγή: E.K. Jaeckel, Διευθύντρια του Ενημερωτικού Κέντρου Αθηνών της DAAD).

Βγαίνει σήμερα η Απογευματινή (= παράρτημα Μαξίμου) με τον τρανταχτό τίτλο «Προ των πυλών τα μη κρατικά ΑΕΙ», μιλώντας για τη διασταλτική ερμηνεία του Α16 σύμφωνα με την οποία «δήμοι, νομαρχίες, και εκκλησία θα μπορούν να ιδρύουν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα». Μα κύριοι, αυτό το είπε ο Βενιζέλος πριν 10 χρόνια. Το παρουσιάζετε ως καινούριο; Αυτή η δήλωση του Στυλιανίδη, που δεν έπρεπε να γίνει αυτή τη στιγμή γιατί είναι άσκοπη, είναι ανάξια σχολιασμού.

Πρώτα από όλα, υπάρχει, σκόπιμα μερικές φορές, σύγχυση εννοιών. Η λέξη «ιδιωτικό» άλλες φορές υποδηλώνει «μη-κρατικό», άλλες φορές υποδηλώνει «επιχειρηματικό», δηλαδή κερδοσκοπικό. Επειδή στην Αμερική o όρος «private» υποδηλώνει και τα δύο, νομίζω ότι είναι καλύτερα ο όρος «ιδιωτικό» να σημαίνει γενικά «μη κρατικό», δηλαδή πανεπιστήμιο που δεν ενισχύεται οικονομικά από το κράτος. Από κει και πέρα, το ιδιωτικό μπορεί να είναι «μη κερδοσκοπικό» (όπως τα γνωστά Harvard, Yale, κτλ) ή κερδοσκοπικό (commercial, for profit, όπως ορισμένα πανεπιστήμια στην Αμερική, π.χ. το University of Phoenix).

Υπάρχουν πάντως και σοβαρές φωνές. Π.χ. ο Γαλιατσάτος στον ΕΤ:

http://blogs.e-tipos.com/panagisgaliatsatos/entry/ποια_ιδιωτικά_πανεπιστήμια

Ο Δημήτρης Ψυχογιός:

http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080520&nid=8563307

Ο Αντώνης Καρκαγιάννης:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_44_20/05/2008_270445

Αν είχαμε ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία πιθανόν με την αντιπολίτευση, θα είχαν συστήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμώνων (κυρίως πανεπιστημιακούς από το εξωτερικό που έχουν εμπειρία με ιδιωτικά πανεπιστήμια) που θα επεξεργαζόταν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων (τον εκτελεστικό νόμο). Αλλά δεν έχουμε. Αλήθεια, ποιούς συμβουλεύεται ο κ. Στυλιανίδης για τέτοια θέματα; Ο γενικός γραμματέας κ. Πλατής ήταν πρόξενος, δεν έχει ειδικές γνώσεις σε εκπαιδευτικά ζητήματα. Όσο για τον ειδικό γραμματέα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κ. Κυριαζή, ας μην γίνω πάλι κακός. Υπάρχει το ΕΣΥΠ του κ. Βερέμη, αλλά δεν φαίνεται να το συμβουλεύεται.

Είχα από καιρό την πρόθεση να συλλέξω και να απαντήσω σε όλα τα επιχειρήματα κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ίσως να είναι άσκοπο σήμερα, εφόσον το Α16 δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, αλλά θα το κάνω αύριο, έτσι από πείσμα.