Από ομιλία του στη Νομική Αθηνών:


Και επειδή έγινε πολύ συζήτηση για τη γενιά του άρθρου 16, είσαστε η γενιά του άρθρου 16, θέλω εδώ να τονίσω, είπα και στη Βουλή, απέναντι και στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα της Αριστεράς, τους είπα, εσείς, όταν κάποιος δείχνει τον ήλιο, κοιτάτε το δάχτυλο, ενώ εμείς, κοιτάμε τον ήλιο. Εσείς κοιτάτε το άρθρο 16, εμείς κοιτάμε τη δημόσια παιδεία, που είναι ο ήλιος.

Ναι, πρέπει να βάλουμε τάξη σε αυτή την αναρχία, αλλά για μας ο βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Γι’ αυτό, εγώ σας αναφέρω 16 μέτρα, τα οποία είναι για τη νέα γενιά και τη δημόσια παιδεία.

Πρώτα απ’ όλα, επένδυση 5% του ΑΕΠ στην παιδεία. Στη δημόσια παιδεία. Για να μην είναι το βάρος της παιδείας στα χέρια των οικογενειών σας. Το βάρος και το κόστος.

Δεύτερο. Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με πραγματική και πλήρη αυτοδιοίκηση, με μηχανισμούς λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιολόγησης, διότι για σας είναι η αξιολόγηση, για να δείτε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οι καθηγητές και τα Πανεπιστήμια. Και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Τρίτο. Προγραμματικές, αμοιβαίες, δεσμευτικές συμφωνίες Πανεπιστημίων με την Πολιτεία, που θα επιτρέψουν, η λειτουργία τους να είναι πιο ελεύθερη και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, την ταυτότητα της Περιφέρειας. Τα Πανεπιστήμια, επιτέλους, μπορούν να είναι φορείς ανάπτυξης, φορείς καινοτομίας, φορείς που αλλάζουν την κοινωνία. Διότι, σήμερα, είναι σαν κάστρα απομονωμένα απ’ τη γύρω κοινωνία.

Τέταρτο. Θέλουμε Ιδρύματα που χρηματοδοτούνται με διαφάνεια και βάσει των αποτελεσμάτων της λειτουργίας και των στόχων που βάζει η δημοκρατική πολιτεία. Θα βοηθήσουμε τους αδύναμους, θα επιβραβεύσουμε, βεβαίως και τους άριστους.

Πέμπτο. Σύγχρονα προγράμματα σπουδών, που θα διαμορφώνονται και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς φορείς, μαζί βεβαίως, και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Έκτο. Θέλουμε Πανεπιστήμια σύγχρονα, με νέες τεχνολογίες, δικτυακές βιβλιοθήκες, φθηνό και γρήγορο διαδίκτυο, για όλους τους φοιτητές.

Έβδομο. Ελεύθερες επιλογές για συνδυασμούς μαθημάτων. Να μην μπαίνει ο φοιτητής μόνο σε ένα Τμήμα και να μην μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του. Να μπορεί να επιλέγει και να διαμορφώνει ιδιαίτερες ειδικότητες, συνδυάζοντας τη Νομική με άλλες επιστήμες. Να μπορεί να έχει πραγματικά πολλές διεξόδους, όταν φεύγει από το Πανεπιστήμιο.

Όγδοο. Βάρος στην έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε στην αύξηση της χρηματοδότησης στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ένατο. θεωρούμε αναγκαία τη διαμόρφωση οριζόντιου προϋπολογισμού καινοτομίας, που θα στηρίζει τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για την ανανέωση της ελληνικής οικονομίας και, ένα Πανεπιστήμιο, που θα είναι κοντά σας, όχι μόνο στα 4, 5, 6 χρόνια της φοίτησής σας, αλλά για όλη σας τη ζωή. Να είναι σύμβουλος σε κάθε δική σας επιλογή.

Αυτή είναι η έννοια της δια βίου εκπαίδευσης. Όταν μπείτε σε ένα επάγγελμα, όταν αλλάξετε ένα επάγγελμα, όταν αποφασίσετε να μπείτε σε μία επιχείρηση, να φτιάξετε μια δική σας επιχείρηση, το Πανεπιστήμιο να είναι εκεί, για να μπορεί να σας ενημερώσει, να σας υποστηρίξει, να σας πληροφορήσει, ακόμα να σας μετεκπαιδεύσει, σε μια συνεχή εκπαίδευση της ζωής σας, για να μπορείτε να απορροφήσετε τις καινοτομίες και τις αλλαγές που γίνονται γύρω μας.

Δέκατο μέτρο. Πρόγραμμα εγκατάστασης νέων επιστημόνων στην Περιφέρεια, για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιοχές και εκτός Αθηνών.

Ενδέκατο. Είμαστε δεσμευμένοι για ένα τετραετές πρόγραμμα ένταξης των νέων, από ηλικίες 24 μέχρι 28 ετών, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε θέσεις εργασίας με πλήρη ασφάλιση. Δηλαδή, έρχεται το κράτος και εγγυάται την ασφάλιση, για να μπορείτε άμεσα να μπείτε σε δουλειά και να μην περιμένετε, μέχρι την ηλικία των 30, μέσα στις οικογένειές σας, για να ψάχνετε για δουλειά.

Δωδέκατο. Δεσμευόμαστε, οι προσλήψεις να γίνονται χωρίς «γαλάζιες συνεντεύξεις», αλλά με έναν ετήσιο προγραμματισμό, μέσα από το ΑΣΕΠ. Τέρμα το ρουσφέτι, η συναλλαγή και η απαξίωση του νέου. Πρέπει να φύγουν αυτές οι αντιλήψεις.

Δέκατο τρίτο. Για τη σύνταξη του νέου ανθρώπου: Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα του κράτους και από τον δημόσιο πλούτο που έχει το κράτος. Αυτή την ιδέα, την υιοθέτησε μεν η Νέα Δημοκρατία, αλλά θέλει τα σπασμένα, να τα πληρώνει και πάλι ο νέος, και πάλι ο ασφαλισμένος, μέσα από τον ΦΠΑ.

Δέκατο τέταρτο. Το σπάσιμο της γραφειοκρατίας για τους νέους και, ιδιαίτερα για τον νέο επιχειρηματία, όταν θέλει να ανοίξει ένα δικό του γραφείο, μια δική του επιχείρηση, να χρειάζεται τον ελάχιστο χρόνο, μια εβδομάδα το πολύ, για να μπορεί να ανοίξει μια νέα εταιρεία.

Δέκατο πέμπτο. Πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ένταξη σε προγράμματα πρώτης ανάπτυξης, σε νέα σχήματα, επαγγελματικά και επιχειρηματικά.

Και δέκατο έκτο. Πέντε χρόνια αφορολόγητα για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Advertisements