Το πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ είναι ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής έρευνας. Η καινοτομία του είναι ότι χρηματοδοτεί βασική έρευνα καθαρά αξιοκρατικά, ανεξάρτητα δηλαδή από πολιτικά κριτήρια και χώρα προέλευσης. Έχει δηλαδή ομοιότητες με το σύστημα χρηματοδότησης στις ΗΠΑ. Από ό,τι διαβάζω στην ιστοσελίδα του ERC, υπάρχουν δύο ειδών χορηγείες: Advanced Investigator Grant, και Starting Independent Researcher Grants.

Είδα διάφορες δημοσιεύσεις στον τύπο τους τελευταίους 2 μήνες (1,2,3). Διαβάζω ότι υποβλήθηκαν το 2007 σε όλη την Ευρώπη 9.167 προτάσεις, εκ των οποίων οι 339 ήταν ελληνικές και ότι εγκρίθηκαν 4 ελληνικές προτάσεις, δύο εκ των οποίων ανήκουν στην Πόπη Συντυχάκη, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας, ΙΤΕ και Πέτρο Ρακιντζή, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ. Στην δημοσίευση του Βήματος διαβάζουμε ότι και ο Δημήτρης Αχλιόπτας, UC Santa Cruz/Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών, έλαβε χορηγεία από το IDEAS. Σήμερα υπάρχουν σε όλες τις εφημερίδες άρθρα για την Κατερίνα Αϋφαντή (κόρη του εξαιρετικού καθηγητή του ΑΠΘ Ηλία Αϋφαντή), που σκοπεύει να ασχοληθεί με την Νανομηχανική στο ΑΠΘ. Στην ιστοσελίδα του ERC βλέπω ότι είναι επιλαχών και ο Εμμανουήλ Μανδαλάκης του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά είναι χαμηλά στη λίστα.

Αλλού διαβάζω ότι σε όλη την Ευρώπη εγκρίθηκαν 275 προτάσεις. Δηλαδή, το γενικό ποσοστό επιτυχίας ήταν 3%. 4 στις 339 αντιστοιχεί σε 1.2 % επιτυχία, πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκαλεί το αποτέλεσμα αυτό. Πάντως η υπεροχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ είναι σαφής.