Αφιερωμένο εξαιρετικά στον τακτικό θαμώνα Vasilis που πάντα σχεδόν παραθέτει τα -κατά τον ίδιο- μεγάλα προβλήματα του αμερικανικού πανεπιστημιακού συστήματος ως απάντηση στην – «δεξιά νεοφιλελεύθερη- κριτική μας του ελληνικού συστήματος. Γράφει λοιπόν:

Ο θέμης αν ασχολουνταν με τις ΗΠΑ θα επρεπε να καταπιαστει με ζητηματα οπως
1 Ύψος διδάκτρων
2 Φοιτητικά δάνεια και διαφορές λαμογιο ιστορίες φίλων-εταιρειών του Μπους
3 Επέκταση της πιστωτικής κρίσης στον τομέα των φοιτητικών δανείων
4 Δημοσιονομική κρίση πολλών πολιτειών και η επίπτωση της στην χρηματοδότηση των πολιτειακών πανεπιστημίων
5 Σε ποιο βαθμό δαπανώνται τα τεραστία ποσά των καταπιστευμάτων και τα κέρδη αυτών για εκπαιδευτικούς σκοπούς σχετική ερευνά διεξάγεται απο το κογκρέσο
6 Άνοιγμα μεγάλων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην μεσαία τάξη με την επιδότηση μεγάλου μέρους των διδάκτρων και τις συνέπειες σε όλο το σύστημα της Α. Εκπαιδέυσης.
7 Πραγματικό ζήτημα ασφαλειας πανεπιστημίων απο διαφόρους τρελάκηδες που παίρνουν ενα όπλο και θερίζουν οποίον θέλουν μπροστά τους.κλπ κλπ

Δεν έρχεσαι και απο τον εκπαιδευτικο πααραδεισό του κόσμου να δίδασκες σε καμία Σκανδιναβική η Βορειοευρωπαικη χωρα να το καταλάβω. Δεν διαβάζεις τα μπινελίκια που ρίχνουν στο μπολκ η των N.Y. TIMES οι Αμερικανοί για το εκπαιδευτικό τους σύστημα κα για τα ΑΕΙ τους?

Λοιπόν, ο Vasilis πάει στο http://www.insidehighered.com, διαβάζει διάφορα άρθρα, και τα ερμηνεύει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, για να ικανοποιήσει έτσι την εμπάθειά του κατά της Αμερικής. Έχουμε και λέμε:

1. Τα δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι όντως πολύ υψηλά. Π.χ. τα δίδακτρα στο Brown είναι $37,000 το χρόνο, και με τα έξοδα διαμονής και διατροφής πάνε στα $48,000. Όμως:
α) τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια είναι πολύ χαμηλότερα. Π.χ. τα δίδακτρα στο δικό μου είναι γύρω στα $4,000 το χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει και το Tuition Assistance Plan από την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τα Pell grants από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δηλαδή, κάποιος από φτωχή οικογένεια δεν στερείται τριτοβάθμια εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. Έχω γνωρίσει πολλά φτωχά παιδιά στην καριέρα μου, και πολλά εργάζονται την ημέρα και παίρνουν μαθήματα το βράδυ. Θα προτιμούσα τα δίδακτρα να είναι χαμηλότερα. Αλλά τα δίδακτρα είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο κακό είναι τα έξοδα διαβίωσης, το ενοίκιο κτλ.
β) τα μεγάλα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως το Harvard δέχονται φοιτητές ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας.

6. Τώρα πρόσφατα το Harvard και άλλα πανεπιστήμια αποφάσισαν να επεκτείνουν το financial aid ΚΑΙ στην μεσαία τάξη. Π.χ.
το Brown αποφάσισε να καταργήσει τα δίδακτρα για φοιτητές οι γονείς των οποίων κερδίζουν λιγότερο από $60,000 και να κάνει χορηγείες σε εκείνους οι οικογένειες των οποίων κερδίζουν λιγότερο από $100,000. Το Dartmouth έκανε το ίδιο για φοιτητές των οποίων οι οικογένειες κερδίζουν λιγότερο από $75,000. Το Harvard πήγε ακόμα πιό πέρα, επεκτείνει την οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που κερδίζουν μέχρι και $180,000 το χρόνο. Στο εξής θα χρεώνει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος για αυτά τα εισοδήματα και τίποτα για εισοδήματα κάτω από $60,000.

Αυτό ο Vasilis το παρουσιάζει ως κάτι κακό, ενώ είναι κάτι καλό! Πρέπει να είναι κανείς πολύ εμπαθής για να το δει αρνητικά.

5. Πρόσφατα στη Γερουσία εγέρθη το ζήτημα με τα καταπιστεύματα (endowments) των μεγάλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, που συνεχώς αυξάνονται. Απείλησαν λοιπόν οι πολιτικοί ότι θα άρουν το καθεστώς φοροαπαλλαγής τους αν δεν χρησιμοποιήσουν μέρος του πλούτου τους για τη μείωση του κόστους των σπουδών (αυτός είναι ο μόνος ουσιαστικά τρόπος επιρροής του κράτους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια). Πολλά πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν (δείτε το 6 παραπάνω).

2. Φοιτητικά δάνεια. Πριν από λίγο καιρό είχε σκάσει ένα σκάνδαλο ότι ορισμένα πανεπιστήμια προωθούσαν τους φοιτητές τους σε συγκεκριμένες εταιρείες παροχής δανείων, είχαν δηλαδή μιά σχέση «διαπλοκής» αν θέλετε. Ήταν όντως σκάνδαλο. Το θέμα εξετέθη στις εφημερίδες, μέτρα ελήφθησαν, από κει και πέρα δεν ξέρω λεπτομέρειες.

3. Δεν ξέρω τίποτα για αυτό και πώς θα επηρεάσει τους φοιτητές.

4. Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό του προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων που καλύπτεται από το κράτος συνεχώς μειώνεται. Τα δημόσια πανεπιστήμια καλύπτουν όλο και περισσότερο τις ανάγκες τους με ιδιωτικές δωρεές και (δυστυχώς) αύξηση των διδάκτρων. Με τις ιδιωτικές δωρεές δεν έχω πρόβλημα. Στην αύξηση των διδάκτρων είμαι προσωπικά αντίθετος.

7. Προφανώς, οι «τρελάκηδες» δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημιακού συστήματος αλλά σχετίζεται με την ελεύθερη διακίνηση όπλων. Το έχουμε συζητήσει και παλαιότερα αυτό.

Συνολικά, το πανεπιστημιακό σύστημα των ΗΠΑ λειτουργεί καλά. Προσωπικά θα ήθελα τα δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια να είναι λιγότερα, π.χ. 2,000 αντί για 4,000. Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα. Αν υπήρχε μεγαλύτερη λαϊκή πίεση για αυτό, θα γινόταν. Αλλά δεν υπάρχει.

Αυτό όμως που ικανοποιεί εμένα και άλλους συναδέλφους από το σύστημα είναι το κλίμα ΜΕΣΑ στα πανεπιστήμια: η αξιοκρατία, η ακαδημαϊκή δεοντολογία, η νομιμότητα. Οταν υπάρχει μιά θέση ελεύθερη ψάχνουμε πράγματι για τον καλύτερο υποψήφιο. Αυτό το λέω σε Ελλαδίτες που δεν έχουν βγει στο εξωτερικό και δεν μπορούν να το πιστέψουν. Χαίρομαι που έχω συναδέλφους που είναι λογικοί. Όχι ότι δεν είναι ιδιοτελείς· είναι, αλλά σε λογικά πλαίσια. Δεν προσπαθούν να σε χαντακώσουν και να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη. Έχουμε κι εμείς συνδικάτο, και διαφωνώ μαζί τους σε πολλά. Αλλά δεν έχουν το θράσσος και την χυδαιότητα της ΠΟΣΔΕΠ.

Φίλε Vasili, τα περισσότερα που λέμε εδώ μέσα δεν έχουν καμιά σχέση με το νεοφιλελευθερισμό. Τα αυτονόητα ζητάμε. Να σαι καλά.