Έλαβα την παρακάτω καταγγελία και την αναρτώ.
——
Ο κ. Νικόλαος Καπουλέας από το έτος της εκλογής του (2000) ως «καθηγητού» του Τομέα Γεωμετρίας του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π. Θ. και μέχρι σήμερα (Φεβρουάριος 2008) αμείβεται από το ελληνικό δημόσιο (το τελευταίο τρίμηνο του 2008 περίπου 3000 ευρώ/μήνα – καθαρά) χωρίς να προσφέρει στο Α.Π.Θ. και το Ελληνικό Δημόσιο καμία υπηρεσία εφόσον:
α) από το έτος της εκλογής του (2000) μέχρι σήμερα απουσιάζει συστηματικά και αυθαίρετα από το Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. με συνολική παρουσία κατά την παρελθούσα επταετία που δεν ξεπερνά τον ένα χρόνο.
β) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2000-2007) είναι κάτοικος Η.Π.Α. όπου κατέχει, (παράνομα κατά τον Ελληνικό νόμο) και δεύτερη μόνιμη θέση καθηγητού σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αμειβόμενος και από αυτό.
Οι παραπάνω παρανομίες καλύπτονται επί σειρά ετών κάτω από τον μανδύα της νομιμότητας που παρέχουν οι άδειες τις οποίες ο Τομέας Γεωμετρίας και οι κατά καιρούς πρόεδροι του Τμήματος Μαθηματικών και τέλος οι Πρυτανικές Αρχές του Α.Π.Θ. επί μια επταετία εγκρίνουν στον κ. Καπουλέα.
Για τις έξω-πανεπιστημιακές αυτές δραστηριότητες του ο κ. Ν. Καπουλέας, τυγχάνει πλήρους ασυλίας η οποία επί σειρά ετών του παρέχεται από τις διάφορες διοικητικές «αρχές» του Α.Π.Θ.
Οι πρυτάνεις του Α.Π.Θ. και οι πρόεδροι του Τμήματος Μαθηματικών μέσω των ιστοσελίδων του Πανεπιστημίου Brown αλλά και μέσω μίας επιστολής του Κοσμήτωρα του εν λόγω Πανεπιστημίου, η οποία τους έχει τεθεί υπόψη (brown1), ήσαν και είναι ενήμεροι ότι ο κ. Καπουλέας καθ’όλη την διάρκεια της θητείας του στο Α.Π.Θ. κατείχε παράνομα και δεύτερη μόνιμη θέση σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο αμειβόμενος και από αυτό.
Με τις (μη) ενέργειες τους οι Πρυτανικές «αρχές» του Α.Π.Θ. συγκάλυψαν και συνεχίζουν να συγκαλύπτουν την παρανομία προσφέροντας στον κ. Καπουλέα μια ομπρέλα προστασίας μέσω μίας πολυετούς και Καφκικού τύπου αλληλογραφίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων διοικητικών υπηρεσιών του Α.Π.Θ. και το Υπουργείο Παιδείας χωρίς ουσιαστική τήρηση του νόμου, παραβλέποντας τις παράνομες ενέργειες του κ. Καπουλέα και καλλιεργώντας έτσι το κλίμα της ανομίας στο Α.Π.Θ. και την χώρα.
Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Καπουλέας δεν κατείχε μόνιμη θέση στο Πανεπιστήμιο Brown των Η.Π.Α. η παροχή από αυτόν υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο αυτό κατά το χρονικό διάστημα 2000-2007 ενώ ταυτοχρόνως κατείχε τη θέση Καθηγητού μερικής ή πλήρους απασχόλησης στο Α.Π.Θ. ήταν και είναι παράνομη.
Η τέλεση παρανόμων πράξεων από τον κ. Καπουλέα προκύπτει από απλή ανάγνωση του νόμου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 2530/97), καθηγητής μερικής απασχόλησης σε Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να διδάξει σε Πανεπιστήμιο του Εξωτερικού κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Το άρθρο 2, παράγραφος 5β, του νόμου Ν. 2530/97 ορίζει :
« Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι., μετά από εισήγηση του Προέδρου του Τμήματος, που εγκρίνεται ως προς τη νομιμότητά της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να επιτρέπεται σε μέλη Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης να διδάσκουν σε αντίστοιχα αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, υπό την προϋπόθεση ότι για όσο χρονικό διάστημα αντιστοιχεί στον χρόνο απουσίας τους στο εξωτερικό εκπληρώνουν στο οικείο Τμήμα ώρες διδασκαλίας και παρουσίας αντίστοιχες των μελών Δ.Ε.Π. πλήρους απασχόλησης, που προβλέπονται από τα εδάφια β´ και γ´ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους. Η ως άνω άδεια δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά το ένα εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος».
Στην περίπτωση του κ. Καπουλέα ουδέποτε τηρήθηκε το παραπάνω άρθρο πολύ δε περισσότερο υπάρχει εκτροπή από τον νόμο κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του, όταν υπηρετούσε στο Α.Π.Θ. υπό καθεστώς «πλήρους απασχόλησης».
Επίσης, βάσει του εδαφίου δ της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του νόμου Ν. 2530/97 στα μέλη ΔΕΠ απαγορεύεται:
«γ. Να κατέχουν άλλη, πλήν του Α.Ε.Ι. μόνιμη οργανική θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».
1. Αποτέλεσμα αναζήτησης που δίνει η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ
http://www.math.brown.edu/faculty/kapouleas.html
http://www.math.brown.edu/geometry.html
(Βrown University Directory Search) στο όνομα “Kapouleas” και βάσει της οποίας ο κ. Ν. Καπουλέας εμφανίζεται ως καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του εν λόγω Πανεπιστήμιου.
2. Το Πρόγραμμα μαθημάτων του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown για το ακαδημαϊκό έτος 2007-8 το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα
http://www.math.brown.edu/courses.html
και βάσει του οποίου κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2007-8 ο κ. Καπουλέας διδάσκει το μάθημα «Διαφορική Γεωμετρία». Στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχουν και προγράμματα μαθημάτων προηγουμένων ετών τα οποία επίσης εμφανίζουν τον κ. Καπουλέα ως διδάσκοντα του παραπάνω τμήματος.
3. Ο κατάλογος με τις ώρες γραφείου των μελών ΔΕΠ του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown ο οποίος βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://www.math.brown.edu/officehrs.html
και στον οποίο εμφανίζεται ο κ. Καπουλέας να δέχεται τους φοιτητές. στο γραφείο 315 και το τηλέφωνό του είναι το 863-7964.
4. Στις επιστημονικές του δημοσιεύσεις ο κ. Καπουλέας απαξιώνει ακόμη και το όνομα του εργοδότη του Α.Π.Θ. Στις δημοσιεύσεις αυτές ως διεύθυνση του κ. Καπουλέα αναφέρεται το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown και όχι το τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. (π.χ. εδώ)
Τα παραπάνω αναφερόμενα σε συνδυασμό με εδάφια του νόμου 2530 στοιχειοθετούν την παρανομία ότι ο κ. Ν. Καπουλέας κατέχει συγχρόνως με την ιδιότητα του ως καθηγητού του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και τη θέση του καθηγητού τού Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ και διδάσκει σε αυτό χωρίς για αυτές του τις δραστηριότητες να έχει αποφασίσει το Τμήμα Μαθηματικών του Α.Π.Θ. «μετά από εισήγηση του προέδρου του Τμήματος και η οποία απόφαση να έχει εγκριθεί ως προς τη νομιμότητα της από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» όπως ο νόμος 2530/97 ορίζει.
Για την ασυλία αυτή ευθύνες επίσης έχουν:
• Η διευθύντρια του Τομέα Γεωμετρίας του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π. Θ. η οποία επί σειρά ετών δήλωνε συνδιδασκαλία των μαθημάτων του κ. Καπουλέα και στους εξαμηνιαίους απολογισμούς δραστηριοτήτων των μελών του τομέα Γεωμετρίας δήλωνε ότι ο κ. Καπουλέας εκτελούσε στο ακέραιο τα καθήκοντα του (ενώ αυτός βρισκότανε εξωτερικό). Πρέπει να σημειωθεί ότι για την πρόσφατη εξέλιξη της εν λόγω διευθύντριας του Τομέα Γεωμετρίας στη θέση της βαθμίδας του καθηγητή, ο κ. Καπουλέας συμμετείχε ως μέλος της εισηγητικής της επιτροπής.
• Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. ο οποίος, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσία της τήρησης του νόμου, όπως ο νόμος του επιβάλει, κατά τους εξαμηνιαίους απολογισμούς δραστηριοτήτων των μελών ΔΕΠ του τμήματος στην περίπτωση του κ. Καπουλέα επικαλείτο τίς παραπάνω καταθέσεις της διευθυντρίας του Τομέα Γεωμετρίας και τις καταθέσεις εκπροσώπων κομματικών φοιτητικών οργανώσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι από τον Ιούλιο του 2006 η Νομική Υπηρεσία του Α.Π.Θ. στο ερώτημα αρ.1200 με
Θέμα: «Έλεγχος έξω-πανεπιστημιακών καθηκόντων μέλους ΔΕΠ» με την γνωμοδότηση 1352/24-7-06 έκρινε ότι
• «Ανεξάρτητα, από το αν το μέλος ΔΕΠ είναι σε θέση αντικειμενικά να καλύπτει με επάρκεια και με προσήλωση στο νόμο τα καθήκοντα του και σε Ελληνικό ΑΕΙ και σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής κρίσιμο είναι ότι η ύπαρξη σχετικής άδειας ανάγεται σε προϋπόθεση για τη νόμιμη απασχόληση του.» (γνωμοδότηση 1352).
Επίσης η Νομική Υπηρεσία του Α.Π.Θ. στο ερώτημα αρ.1237 με Θέμα : «Διοικητικές επιπτώσεις από την έλλειψη αδείας σε μέλος ΔΕΠ παράλληλης απασχόλησης του σε άλλο ΑΕΙ» με την γνωμοδότηση 1379/8-11-06 έκρινε ότι «η έλλειψη της άδειας αυτής καθιστά την παράλληλη απασχόληση του μέλους ΔΕΠ ευθέως παράνομη και τον απασχολούμενο πειθαρχικά υπόλογο η παράβαση αυτή, για την ταυτότητα του νομικού και πραγματικού λόγου θα πρέπει να εξετασθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 2 του ν. 249/1976 όπως αυτό ισχύει…. Συνεπώς το Πρυτανικό Συμβούλιο θα πρέπει να εισηγηθεί στην Σύγκλητο του Α.Π.Θ. την λήψη απόφασης για την παραπομπή του στο προαναφερόμενο όργανο.» (γνωμοδότηση 1379).
Τέλος η Νομική Υπηρεσία του Α.Π.Θ. στο ερώτημα αρ.1257 με Θέμα: «Δυνατότητα μέλους Δ.Ε.Π. μερικής απασχόλησης να κατέχει ταυτόχρονα μόνιμη θέση καθηγητή σε Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής» με την γνωμοδότηση 1380/8-11-06 έκρινε ότι
• «η κατοχή μόνιμης θέσης σε αλλοδαπό ΑΕΙ είτε αυτό ανήκει στο δημόσιο τομέα είτε στον ιδιωτικό, αποτελεί άσκηση ασυμβίβαστης δραστηριότητας κατά τον ν. 2530/1997, η δε ρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις αρχές του. (γνωμοδότηση 1380).
Τον Ιούνιο του 2007 η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. επιβραβεύοντας την παραπάνω παράνομη και αχαρακτήριστη συμπεριφορά ενέκρινε στον επί επταετία αργόμισθο κ. Καπουλέα πεντάμηνη εκπαιδευτική άδεια για το Πανεπιστήμιο Stanford των H.Π.A. καθώς και τα έξοδα μετάβασης του εκεί.
Την άδεια αυτή στην συνέχεια ενέκρινε ο πρύτανης του Α.Π.Θ. Αν και η πεντάμηνη εκπαιδευτική άδεια του κ. Καπουλέα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε για μετάβαση του στο Πανεπιστήμιο Stanford των H. Π.A, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο κύριος Καπουλέας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown και διδάσκει σε αυτό. Συγχρόνως η ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Brown ανακοινώνει ότι ο καθηγητής Καπουλέας λαμβάνει εξάμηνη εκπαιδευτική άδεια (από το Πανεπιστήμιο Brown ) για το Λονδίνο: «Leverhulme Trust awards Professor Nicos Kapouleas a 6 month Visiting Professorship in London».
Η γνώμη μου: θα έπρεπε το νομικό πλαίσιο να προβλέπει τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης σε ελληνικό πανεπιστήμιο διακεκριμένων επιστημόνων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφόσον και το ξένο πανεπιστήμιο συμφωνήσει. Π.χ., ένα εξάμηνο στην Ελλάδα, ένα εξάμηνο στο εξωτερικό. Οι αποδοχές να είναι ανάλογες της προσφοράς. Όλα με απόλυτη διαφάνεια. Όμως το να εκμεταλλεύεται κανείς την ανοργανωσιά και κακοδιοίκηση των ελληνικών πανεπιστημίων για να κλέβει τον Έλληνα φορολογούμενο είναι απαράδεκτο. Όσο εξαιρετικός επιστήμονας και να είναι κάποιος πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο πανεπιστήμιο, διδακτικές, ερευνητικές, και διοικητικές.
Θέμη ανοίγεις ένα πολύ μεγάλο θέμα και με πολλές προεκτάσεις. Ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη περίπτωση κατά την ταπεινή μου γνώμη το νομοπλαίσιο περί πολυθεσίας είναι απαρχαιωμένο. Εάν όλα στην Ελλάδα ήταν καλά οργανωμένα, και μπορούσε κανείς να κάνει έρευνα εδώ τότε οι περιπτώσεις Καπουλέα θα ήταν απαράδεκτες. Στο βαθμό όμως που αφορά θετικές επιστήμες ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δακτυλό μας. Ουδείς (τη εξαιρέσει πάντα κάποιων λίγων) μπορεί να κάνει έρευνα υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα, αφού δεν έχει ούτε την ελάχιστη υποδομή. Η παρούσα κυβέρνηση για παράδειγμα δεν έχει βγάλει από το 2004 ούτε μία πορκήρυξη προγράμματος!!! Μου μεταφέρθηκε δε πρόσφατα συνομιλία του κ. γενικού γραμματέα (του διαβόητου εκ Θεσσαλονίκης κ. Τσουκαλά) σε συνάντηση με διευθυντές των ΙΤΕ, όπου τους δήλωσε ‘αφού συνεχίζετε να δημοσιεύετε με τον παρόντα προϋπολογισμό, τι τα θέλετε τα παραπάνω χρήματα;’!!!
Είμαι σύμφωνος στην αλλαγή του νόμου, και φυσικά στην προσαρμογή των αποδοχών. Αυτό που μου διαφεύγει χρόνια τώρα πάντως είναι για ποιο λόγο επιστήμονες όπως ο κ. Καπουλέας μπήκε στη διαδικασία να εκλεγεί στο ΑΠΘ, και εισπράττει το μισθό αφού αναφανδόν ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να μετοικίσει στην Ελλάδα. Δεν νομίζω δα ότι ο μισθός του στο Brown είναι και τόσο χαμηλός!;
Υπάρχει κάποια μικρή αντίφαση στα παραπάνω. Απ’ τη μιά ο νόμος προβλέπει ότι ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να διδάσκει για ένα εξάμηνο στο εξωτερικό
κάθε χρόνο αλλά απ’ την άλλη είναι παράνομο να έχει μόνιμη θέση στο εξωτερικό. Για να καταλάβω δηλαδή πως μπορεί κάποιος να διδάσκει στο εξωτερικό κάθε χρόνο χωρίς να έχει μόνιμη θέση έξω? Επίσης αν ο Καπουλέας είναι μερικής απασχόλησης όπως προβλέπει ο νόμος τότε ο μισθός του είναι κάτω από 1000 ευρώ το μήνα.
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσει ο έλληνας φορολογούμενος αν εξαναγκαστεί σε παραίτηση ή απολυθεί ο καλύτερος έλληνας μαθηματικός εν Ελλάδι.
Έχω ακούσει και άλλα τέτοια παραδείγματα. Είμαι βέβαιος οτι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Το θέμα αυτό δεν είναι παρά άλλη μια απόδειξη της δυσλειτουργείας του συστήματος. Όσο υποκαθίσταται η αξιολόγηση από την εποπτεία του κράτους (που σε όλα τα παραδείγματα αποδεικνύεται ανεπαρκής) τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει.
Από ό,τι ξέρω ο κ. Καπουλέας ήταν πλήρους απασχόλησης μεταξύ 2000-2003, έγινε μετά μερικής απασχόλησης, και ξανάγινε πλήρους απασχόλησης φέτος.
Ωραία, ας πούμε ότι είναι ο καλύτερος μαθηματικός εν Ελλάδι. Πρέπει να του δίνεται μισθός μόνο και μόνο επειδή το όνομά του συγκαταλέγεται στους καταλόγους των μελών ΔΕΠ; Εδώ ούτε στις δημοσιεύσεις του βάζει τη διεύθυνση του Αριστοτελείου.
Ένα πράγμα που αναρωτιέμαι είναι γιατί τόσοι πολλοί του κάνουν πλάτες. Μόνο επειδή είναι καλός επιστήμονας ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι, π.χ. κομματικές διασυνδέσεις;
Θέμη αν έχει φτάσει πάντως η κομματικοποίηση και στο επίπεδο μαθηματικών όπως ο κ. Καπουλέας τότε η κατάσταση είναι γενικώς μη αντιστρεπτή για το σύστημα!!!
Πάντως έχεις δίκαιο. Θα μπορούσε τουλάχιστον να δημοσιεύει με τη διεύθυνση του ΑΠΘ.
Συνεχίζω να μην κατανοώ τους λόγους της διπλοθεσίας σε περιπτώσεις όπως αυτή εδώ. Αφού ξεκάθαρα πρόκειται περί ανθρώπου που και άριστος επιστημονικά είναι, και σε ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο είναι, και προφανώς δεν φαίνεται να έχει νόστο για την επιστροφή στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλη η φασαρία γίνεται για να πάρει 30 k€ το χρόνο παραπάνω. Ειλικρινά πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψή του!
Είναι παράνομο ένας καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου να εργάζεται και στον ιδιωτικό τομέα; Υπάρχει ασυμβίβαστο;
@ Ioannis Brilakis
«… Όσο υποκαθίσταται η αξιολόγηση από την εποπτεία του κράτους (που σε όλα τα παραδείγματα αποδεικνύεται ανεπαρκής) τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει.»
Μακάρι να ήταν θέμα αξιολόγησης, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Χωρίς να γνωρίζω τον κύριο Καπουλέα, από όσα ειπώθηκαν παραπάνω μπορώ εύκολα να καταλάβω πως πρόκειται για έναν καλό καθηγητή και επιστήμονα με αξιόλογη έρευνα και δημοσιευμένες εργασίες, που δεν έχει να φοβάται καμία αξιολόγηση. Όποιο σύστημα αξιολόγησης και εάν εφαρμόζαμε θα τον έκρινε ως άξιο. Δεν υποστήριξε κανείς λοιπόν πως δεν έχει τα προσόντα(που είναι δουλειά της αξιολόγησης να ελέγξει αν υπάρχουν)να ασκήσει τα καθήκοντα του, υποστήριξαν όμως πολλοί πως δεν ασκεί τα καθήκοντα του. Τουλάχιστον στο ελληνικό πανεπιστήμιο γιατί στο αμερικάνικο απο τι φαίνεται τα ασκεί και πολύ καλά μάλιστα.
Το παράδειγμα του κύριου Καπουλέα προσωπική μου άποψη είναι ενδεικτικό. Πράγματι πολλοί καθηγητές έχουν γίνει κακώς καθηγητές, δεν έχουν τα προσόντα για να βγάλουν τη δουλειά που πρέπει να βγάζει ένας πανεπιστημιακός καθηγητής. Έδω η αξιολόγηση θα μπορούσε πράγματι να δώσει λύση. Υπάρχουν όμως και πολλοί καθηγητές που έχουν γίνει σωστά καθηγητές έχουν καλή έρευνα, δημοσιεύσεις και εύκολα καταλαβαίνεις πως έχουν γνώσεις, με ένα αρνητικό αδιαφορούν για τη διδασκαλία και το πανεπιστήμιο. Μελημά τους να πάρουν ερευνητικά project, να γράψουν βιβλία, να δημοσιεύσουν εργασίες….. Κάποιοι απο αυτούς πατάνε στα μισά ή ακόμα και στο 1/3 των μαθημάτων, δεν θα τους βρεις ποτέ για απορία, η διάλεξη τους θυμίζει κασέτα και γενικότερα είναι καλοί επιστήμονες αλλά κακοί δάσκαλοι.
Σε αυτούς τι κάνεις; Προφανώς η αξιολόγηση δεν αποτελεί λύση.
Το παραπάνω νομίζω είναι ενδεικτικό για όσους προτάσσουν την αξιολόγη ως μονάδικη θεραπεία για το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Καλό το post αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω το συναίσθημά μου (αυτής της στιγμής): Βαρέθηκα πιά να βομβαρδίζομαι με αυτά που συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα. Ως πού θα πάει αυτό; Υπάρχει πάτος; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι; Τί νόημα έχουν οι συζητήσεις όταν όλα κουκουλώνονται;
Θα πέσουμε τελικά σε κατάσταση stupor (αν δεν έχουμε πέσει ήδη).
ΥΓ
Δείτε και τι γράφουν για τη χώρα μας:
1) «Sex DVD scandal turns spotlight on Greece’s ills», REUTERS, Sun Feb 10, 2008 7:23pm EST
(βάλτε τον τίτλο στο Google να δείτε πόσα hits έχει).
2) άρθρο Ελ. Τύπου 12-2-2008: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=25625
εργάστηκα στην γραμματεία της σχολής μου για ένα δίμηνο στα πλαίσια της πρακτικής μου. Είδα πολλά τέτοια αξιοπερίεργα όχι όμως να συνεχίζονται για επτά χρόνια. Είδα και την προσπάθεια καταγγελίας τέτοιων καταστάσεων η οποία είναι τόσο χρονοβόρα που μου έσπαγε τα νεύρα η όλη διαδικασία. Υπεύθυνοι γραμματείας υπεύθυνοι καθηγητές του τμήματος να προσπαθουν μαζί να γνωστοποιήσουν την κατασταση , έτσι ώστε να δημιουργηθεί θέση εργασίας για κάποιον που πραγματικά την αξίζει και που θα είναι ΕΚΕΙ , και ταλικά τους πήρε εξάμηνο όλη αυτή η διαδικασία για να εγκριθεί. Έλεος…
Και όλον αυτόν τον καιρό να στοιβάζονται βιογραφικά από ανθρώπους που είχαν σωρούς από πτυχία και ήταν άνεργοι…
Πριν 15 ή 18 χρόνια όταν συζητιόταν στο ΕΜΠ η περίπτωση Παπαδημητρίου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι μόνο μισό χρόνο στην Ελλάδα, κάποιος από τους υποστηρικτές του είχε πει «Και το μισό του απείρου, πάλι άπειρο είναι!». Ο Παπαδημητρίου δεν έμεινε («οργανικά») στην Ελλάδα, όμως μέχρι σήμερα είναι δραστήριος και με impact στην ελληνική παιδεία (πρβλ. Θαλής και Φίλοι). Ανεξαρτήτως μισθολογίου, θέσεως ή ό,τι άλλο.
Τι θέλω να πω: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που και η μικρή εμπλοκή ενός πολύπειρου, υψηλής στάθμης επιστήμονα να προσθέτει τεράστια αξία σε ένα Τμήμα ή ακόμη και στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνολικά. Και το 1/100 του απείρου, άπειρο είναι!
Οι θεσμικές και άλλες αγκυλώσεις και η απουσία οποιασδήποτε ευελιξίας καθιστούν πρακτικά αδύνατη την αξιοποίηση τέτοιων περιπτώσεων. Μπορεί να χρειαζόμαστε ένα μήνα το χρόνο από τον κ. Καπουλέα (ή του Παπαδημητρίου, ή του Νανόπουλου, ή του…), ο οποίος θα μας κοστίσει 30 χιλ. Δεν μπορεί να γίνει με τίποτε!
Λέω τα παραπάνω, γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω την ύπαρξη λαμογιάς ή σκανδάλου, έχοντας υπ’ όψη και κάποιες άλλες περιπτώσεις. Μπορεί ο κ. Καπουλέας να έχει εξ αρχής άλλο μοντέλο συνεργασίας με το ΑΠΘ στο μυαλό του, το οποίο παίζει «με αντιγραφειοκρατική διευκόλυνση» από τα αντιγραφειοκρατικά γατόνια. (Μπορεί και όχι βέβαια και απλώς να ήθελε πληρωμένες διακοπές στην Ελλάδα). Να δούμε πώς θα ξεμπλέξουν.
Νομίζω ότι το πόσο που πληρώνεται έχει σημασία και πρόκειται για 10 χιλ. και όχι για 30 χιλ.
Τώρα γιατί έγινε πλήρους απασχολησης φέτος μετά από 5 χρόνια, ίσως γιατί σκέφτεται να επιστρέψει ή ίσως γιατί ο νόμος δεν προβλέπει μέλη ΔΕΠ μερικής απασχόλησης να παίρνουν άδεια (!)
Σίγουρα είναι προβληματική περίπτωση αλλά στις παρούσες συνθήκες ελάχιστοι επιτυχημένοι έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τη θέση τους έξω και να επιστρέψουν. Τι να κάνουμε αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση τους από ελληνικά πανεπιστήμια οδηγεί σε παρατράγουδα…
‘η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση τους από ελληνικά πανεπιστήμια οδηγεί σε παρατράγουδα…’ δηλ. σε παρανομίες που είναι απαράδεκτες αλλά είναι αλήθεια οτί θα πρέπει να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο όπου καταξιωμένοι επιστήμονες του εξωτερικού θα μπορέσουν να προσφέρουν σε ελληνικά πανεπιστήμια με έναν νομικά κατοχυρωμένο τρόπο χωρίς να αναγκάζονται να αφήσουν πόστα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι λίγοι έτσι κι αλλιώς αυτοί που θα το αποφασίσουν και έτσι η Ελλάδα χάνει.
Νομίζω οτί αυτό είναι το πρόβλημα. Δηλ. πέρα από την παρανομία (που κατά τη γνώμη μου, άντε ένα δυο χρόνια μέχρι να αποφασίσεις, από εκεί και πέρα είναι απαράδεκτο) υπάρχει ένα νομικό κενό.
@chris-φοιτητής
Αξιολόγηση δεν είναι μόνο η αξιολόγηση του ερευνητικού έργου ενός επιστήμονα. Αξιολόγηση είναι και αυτή του διδακτικού του έργου (που δεν προσέφερε ο εν λόγω καθηγητήςστο ΑΠΘ) και των υπηρεσιών που προσέφερε στο τμήμα του (συμμετοχή σε επιτροπές, κλπ που λογικά δεν θα είχε). Συνοπτικά, εάν αυτός ο καθηγητής πέρναγε από το tenure process στην αμερική με τέτοια συμπεριφορά, δεν θα είχε σημασία όσες δημοσιεύσεις και να είχε, θα απολυόταν.
@Panos Kokkinos:Και το 1/100 του απείρου, άπειρο είναι!
Είναι σωστό αυτό για ένα ερευνητικό κέντρο αλλά όχι για πανεπιστήμιο… αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουν απόλυτο δίκιο οι φοιτητές να λένε αυτά που λένε για τους καθηγητές. Ο φοιτητής θέλει τον καθηγητή του, να του μιλήσει, να τον συμβουλεύει να εργαστεί μαζί του. Το μηδέν του απείρου είναι απροσδιόριστη μορφή καλέ μου κ. Κόκκινε.
«Πριν 15 ή 18 χρόνια όταν συζητιόταν στο ΕΜΠ η περίπτωση Παπαδημητρίου»
Πολύ περισσότερα. Το 1990 που μπήκα στο ΕΜΠ ήδη δεν ήταν εκεί.
@Κόκκινος,
Νομίζω ότι η σύγκριση αδικεί τον Χρήστο Παπαδημητρίου όπου το Πολυτεχνείο είχε το ίδιο το άπειρο μπροστά του και όχι «κλάσματα του». Είχα την τύχη να πάρω μαθήματα με τον Παπαδημητρίου όταν ήταν ουσιαστικά full-time στην Ελλάδα χωρίς να έχει πάρει θέση το 1983-1984. Ο Παπαδημητρίου συνέγραψε εκείνη την εποχή μακροσκελές κείμενο «Μανιφέστο για την ανάπτυξη της Πληροφορικής στην Ελλάδα» και αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες για να προπαγανδίσει την Επιστήμη Υπολογιστών και να μας διαφωτίσει για μεταπτυχιακά κλπ. Επέβλεπε διδακτορικές εργασίες χωρίς να είναι καθηγητής και σε ΟΛΑ τα άρθρα του είχε ΚΑΙ το ΕΜΠ σαν affiliation (google scholar Papadimitriou 1982-1986).
Εντελώς ατυχής η σύγκριση.
@Κώστας Δανιηλίδης:
Το έχει κάποιος το «“Μανιφέστο για την ανάπτυξη της Πληροφορικής στην Ελλάδα”; Ιστορικά και μόνο είναι σημαντικό κείμενο για να μην «ανέβει» κάπου.
Αν και προσωπικά πιστεύω πως καλό θα ήταν να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με τις περιπτώσεις Καπουλέα θα συμφωνήσω με τον κ. Βλάχο. Θα πρέπει όμως κάποτε να εισαχθεί και στην Ελλάδα ο θεσμός του Research Professor που ισχύει στην Αγγλία και αλλού. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα καθηγητών που ενώ είχαν θέση σε Ελληνικό ΑΕΙ πρακτικά πολύ λίγο πάτησαν (πχ ο κ. Φώτης Καφάτος).
@Δανιηλίδης
Νομίζω ότι σχετικά με τον Χ. Παπαδημητρίου λέμε το ίδιο πράγμα. Εξαιρετική περίπτωση, με «πετριά» και αποδεδειγμένα. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι, όσο μένουμε στη θεσμική ακαμψία δεν θα μπορούμε να κάνουμε ενέσεις Παπαδημητρίου στο σύστημά μας. Ή θα γίνονται θεσμικές ταρζανιές που εκθέτουν τελικά τους πάντες, ακόμη κι αν οι προθέσεις ήταν οι αγαθότερες.
@Βλάχος
Μεταξύ των επιλογών (α) ένα νέο μέλος ΔΕΠ στα 90 της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχ ΕΜΠ και (β) 1/100 του Παπαδημητρίου, επιλέγω το β.
Και εγώ νόμιζα πώς η συζήτηση ήταν για τον Καπουλέα ! Ο Παπαδημητρίου πώς μας προέκυψε? Εκτός αν σκοπός της αυτής της συζήτησης είναι, αφού πρώτα πλέξουμε το εγκώμιο της επιστημοσύνης των παραπάνω και τούς εξισώσουμε με … το άπειρο ή το μισό του, στη συνέχεια αρχίσουμε την συζήτηση για πρόταση ενός νέου νόμου βάσει του οποίου οι καλοί Έλληνες επιστήμονες (Brown ή Caltex και πάνω και επιστημονικά αντίστοιχοι με τουλάχιστο το μισό του απείρου…) να δικαιούνται εκτός του μισθού τον οποίον εισπράττουν από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία εργάζονται, να αμείβονται και ισοβίως από το Ελληνικό δημόσιο χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση σε αυτό. Αν τα πράγματα είναι έτσι τότε προτείνω επιπλέον ο υπό θέσπιση νέος νόμος τους δίνει λόγω επιστημοσύνης το δικαίωμα να παρανομούν νομίμως…χωρίς να είναι υπόλογοι στους νόμους της Ελληνικής πολιτείας. Εφεξής στους νόμους της Ελληνικής πολιτείας υπόλογος πρέπει να είναι μόνο ο «χύδην όχλος» των μη προνομιούχων υπολοίπων ημών «πλοιάρχων, κτηνοτρόφων, νοικοκυρών, στρατιωτικών, housewifes και εργατών από τη Γερμανία» όπως πρόσφατα περίπου πρότεινε με άρθρο της στο ΒΗΜΑ η μεγάλη Ελληνίδα Ιστορικός καθηγήτρια κυρία Χριστίνα Κουλούρη http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14958&m=B47&aa=1
Απόλυτα συμφωνώ με αυτά που λέει το σημείωμα 21. Εχω παρακολουθήσει το ίδιο έργο για την αντιγραφή στις εξετάσεις
http://assets.in.gr/newspapers/resources/TOVIMA_20061121_P008.axd?qs=eY/mqG+JjnsIkl3zTXKSw0oieZgvWzIG5XQuLTm0gXRscmZw4ZlTi7JbkLxfF0FOaA7BbS9ypnTieYanot4u9/E6vmE2DqKeuuOO+X+kbe0=
και το κατέγραψα στο άρθρο μου στο ΒΗΜΑ. Τελικά μετά από ένα μεγάλο ξεχείλωμα αξιών όλα τα εκατομμύρια περιστατικά της καθημερινής «παρανομίας» είναι τόσο συνηθισμένα ώστε να μη τα προσέχουμε (αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τις τρανταχτές περιπτώσεις), άλλωστε τον κ. Καπουλεα τον πληρώνει το κράτος… τι με νοιάζει εμένα….
@rien
Κανείς μα κανείς εδώ δεν είπε λέξη για τον μπήξε τον δείξε τον Καπουλέα που λαμογιάζει. Συζητάμε για μια αυταπόδεικτη, καραμπινάτη παρανομία – τουλάχιστον όσον αφορά το γράμμα του νόμου. Ομολογώ ότι δεν ξέρω την περίπτωση – κάποιος όμως από το ΑΠΘ θα μπορούσε να μας φωτίσει – ή και όχι. Τούτου δοθέντος (άγνοια), λέω απλώς ότι υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Το οποίο, αν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο της παρουσίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο part time επιστημόνων της διασποράς, και το πανεπιστήμιο θα κέρδιζε και η διαφάνεια θα υπήρχε.
Έχουμε ξαναδεί έργα με παρόμοιο σενάριο. Από τον μουσικό στο ΠΑΜΑΚ (βλέπε πόστ για Β. Τσόπελα), μέχρι Νανόπουλο (όπως ίσως μπορείτε να δείτε αλλού εδώ πέρα δεν είμαι fan του), Νικολαίδη, Παπαδημητρίου. Κι άλλες πολλές, λιγότερο «επωνύμων», που ξεσηκώθηκαν από το εξωτερικό με υποσχέσεις στοιχειώδους «ευελιξίας» (π.χ., στρατιωτικό – για τους παλιότερους, κύριο ζήτημα μέχρι πριν δέκα χρόνια) ή joint appointments. Και βρέθηκαν να τρώνε το σ@@@ό του κάθε πολιτικάντη – μέσα ή έξω από το πανεπιστήμιο – με τις περιπτώσεις της «λαμογιάς» τους κρεμασμένες στα μανταλάκια του περιπτέρου και λάστιχο στα χέρια των διαφόρων ενδοπανεπιστημιακών ομάδων.
Λαμόγιο ο Καπουλέας? Μπορεί, αλλά μπορεί να είναι και θύμα.
@ Λουκάς Βλάχος
@ Panos Kokkinos
Δεν είναι το γράμμα του νόμου αν κάποιος παίρνει λεφτά για κάτι που δεν κάνει σε ένα βάθος χρόνου. Νομίζω οτί η έννοια της ισονομίας ισχύει για όλους, επιπέδου Νόμπελ και μή. Αν θέλεις να εκμεταλευτείς το ‘άπειρο’ κάποιων ή και το επιστημονικό τους κύρος πρότεινε ένα νομικό πλαίσιο με visiting research Profs που θα έχουν ένα γκρουπ, θα φέρνουν λεφτά από ανταγωνιστικά προγράμματα, θα έχουν συνεργασίες, θα σπαταλούν κάποιους μήνες στην Ελλάδα κλπ. και θα αμοίβονται ανάλογα. Νομίζω οτί κάτι τέτοιο θα έλυνε πολλά προβλήματα σε πολλά τμήματα. Αν θεωρούν τα πανεπιστήμια οτί αυτό θα είναι καλό ας το προτείνουν στο υπουργείο.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ είναι ένας εξαίρετος συνάδελφος, εργατικός, δραστήριος και με αγωνία για το μέλλον της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του πανεπιστημίου μας. Τον σέβομαι και για το λόγο αυτό ζήτησα να μάθω ποια είναι η επίσημη άποψη του ΑΠΘ για το θέμα και κυρίως την δική του γνώμη. Πολλά λέγονται από αντίπαλες ομάδες και συνήθως δεν είναι όλα αλήθεια. Παραθέτω λοιπόν την επιστολή μου και την απάντηση του κ. Πρύτανη. Να σας ενημερώσω ότι ο Πρύτανης απαντά σχεδόν αυτόματα στις ερωτήσεις και απόψεις των συναδέλφων του και αυτό τον τιμά ιδιαίτερα.
————————————–
Αγαπητέ κ. Λουκά
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Σας πληροφορώ ότι η διαδικασία διοικητικού ελέγχου της καταστάσεως βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι υπάρχουν και στοιχεία υπερβολής, σε αρκετά γραφόμενα. Αρκεί μόνο να σας πω ότι αυτή τη στιγμή ο εν λόγω βρίσκεται με άδεια επίσημη που του την παρείχε η Γενική Συνέλευση του Τμήματός του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Με εκτίμηση
Τάσος Μάνθος
Πρύτανης
—– Original Message —–
From: Loukas Vlahos
To: Anastasios Manthos
Sent: Tuesday, February 12, 2008 9:27 AM
Subject: xoris sxolia
Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,
Σε πολλές ιστοσελίδες που διαβάζουν Έλληνες επιστήμονες και ακαδημαϊκοί
https://greekuniversityreform.wordpress.com/
αναρτήθηκε το παραπάνω μήνυμα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι σωστά όσα αναγράφονται και το πανεπιστήμιο και η διοίκηση ότι δεν έχουν κάνει όσα αυτό το μήνυμα καταμαρτυρεί.
Αναρωτιέμαι, αν είναι όλα αλήθεια, γιατί τόσο μεγάλη ελαστικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις; Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο νόμος, αλλά την συμπεριφορά αυτή την καταδικάζω και είμαι σίγουρος ότι και εσείς δεν συμφωνείται με τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι χώρος απόλυτης ελευθερίας και ασυδοσίας.
Με εκτίμηση
Λουκάς Βλάχος
@ Λουκάς Βλάχος
Κατ’ αρχήν συγνώμη για το παραπάνω κενό μου σχόλιο. Έγινε κατα λάθος.
Δεν είμαι φοιτητής του Φυσικού ΑΠΘ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, ωστόσο διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας στο Βήμα, και πράγματι έχετε δίκιο για το όντως γιγαντωμένο φαινόμενο της αντιγραφής γενικά στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ευθύνες προσωπική μου άποψη εντοπίζονται και στις δύο πλευρές, και στους εξεταστές και στους εξεταζόμενους.
Πιστεύω όμως πως είναι στο χέρι του καθηγητή να ελέγξει πλήρως το φαινόμενο, χωρίς βέβαια να θέλω να επωμιστούν οι καθηγητές την αποκλέιστική ευθύνη. Πως μπορέι να γίνει αυτό? Βάζοντας διαφορετικά θέματα, χρησιμοποιώντας περισσότερες αίθουσες, περισσότερους επιτηρητές, κάνοντας συστάσεις στους επιτηρήτες να κάνουν καλά τη δουλεία τους….
Πώς εξηγείται ότι στη σχολή μου πιστεύω και στη δική σας σε άλλα μαθήματα το φαινόμενο είναι γιγαντωμένο και σε άλλα όχι?
Γνωρίζω πάντως πως τα παραπάνω δεν είναι πάντα εύκολα και εφικτά να γίνουν.
Θα διαφωνήσω όμως μαζί σας στην ποινή που επιβλήθηκε στους δύο φοιτητές. Να σας πω την αμαρτία μου, εντυπωσιάστικα όταν τη διάβασα, θα περίμενα να διαβάσω ότι τους έγινε απλή επίπληξη και κάτι τέτοιο. Δεν βρίσκω καθόλου μικρή ποινή τον αποκλεισμό απο μία εξεταστική.
Και κάτι ακόμη, εδώ δεν βλέπουμε το πανεπιστημίο να εφαρμόζει ποινές σε άλλα και άλλα ζητήματα, πως έχουμε την απαίτηση να το κάνει εδώ, δηλαδή στο φαινόμενο της αντιγραφής που και το καταδικάζω και που ποτέ δεν καταφεύγω σε αυτό. Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα, πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε δει σκηνές βίας μεταξύ φοιτητών εντός πανεπιστημιακού χώρου(συνήθως μεταξύ παρατάξεων). Και εγώ ρωτάω τώρα τι μέτρα και τι ποινές επέβαλε το πανεπιστήμιο σε όσους κατέφυγαν στη βία εντός τους πανεπιστημίου; Για μένα έπρεπε να τους διαγραψει; Το έκανε ποτέ; Διορθώστε αν κάνω λάθος, αλλά τέτοιου είδους περιστατικά βίας δεν παρατηρούνται καν, αντιμετωπίζονται ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.
ευχαριστώ
To zitima den einai mono an o Kapouleas anaferei to Aristoteleio stis dimosieuseis tou.Se ola ta symvolaia pou ypografontai sto exwteriko, anaferetai oti o ypografwn ereunitis prepei na exei energo ereunitiko rolo sto tmima mesw synergasias me tous ypoloipous tou tmimatos.K ektos tou didaktikou ergou, ypotithetai oti proferei gnwsi mesw tis epafis me foitites, tis epivlepsis ergasiwn ktl.Ti na to kanw an anaferei to Aristoteleio otan dimosieuei.Ousiastika i synisfrora tou sto tmima einai mideniki.
PS1 Foitisa sto mathimatiko to Apth tin periodo 1999-2004 k o Kapouleas didaxe mono ena examino.K epeidi parakolouthw ti ginetai sto tmima thewrw apithano na didaxe k deutero, ektos k an mou exei pia diafygei(xanalew poly apithano)
PS2 To aisthima pantws pou kalliergitai k mesa sto tmima mathimatikwn einai oti prokeitai peri megalis timis pou o Kapouleas einai kathigitis ekei, enw einai gnwsto tois pasoi oti einai sto Brown.Diladi plirwnoume to onoma.
@Λουκάς Βλάχος:
Είμαι φοιτητής του Φυσικού Α.Π.Θ. Το θέμα των αντιγραφών είναι, νομίζω, πολύ σοβαρό και αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του, πολύ περισσότερο από την απλή μοιρασιά «απαλλαγών» από εξεταστικές. Αυτά θεωρούνται «δραστικά μέτρα»; Διάβασα το άρθρο σας και δεν μου άρεσε καθόλου, προσωπικά, ο ημι-ειρωνικός τρόπος που είπατε ότι «παραλίγο να καλέσουμε τους φοιτητές για να τους συγχαρούμε».
Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες τιμωρίες. Σωστά είπαν κάποιοι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εξέτασης. Κοίταξε ποτέ κανείς τί περιείχαν τα σκονάκια και οι κόλλες αυτών που αντέγραψαν; Τί μπορεί να περιείχαν; Κάποιους τύπους, κάποιες συναρτήσεις, και κάποια STANDARD λυμένα θέματα, που όλοι γνωρίζουμε ότι στα περισσότερα μαθήματα του Φυσικού υπάρχουν. Μαθαίνεις να λύνεις 4-5 είδη ασκήσεων, και έχεις 60% πιθανότητα να περάσεις. Κατά τη γνώμη μου, στα περισσότερα μαθήματα της σχολής μας οι εξετάσεις θυμίζουν πανελλήνιες: SOS και «αναμενόμενα θέματα».
Όταν κάποιος μπορεί να χωρέσει σε 2-3 σκονάκια όλες τις γνώσεις Φυσικής που απαιτούνται από τους διδάσκοντες, για να περάσει ένα μάθημα, τότε νομίζω ότι φταίει και ο τρόπος εξέτασης. Σκεφτείτε το λίγο: Η διαφορά κάποιου που είχε σκονάκι και κάποιου που είχε απομνημονεύσει 5-6 μεθοδολογίες, χωρίς να καταλάβει τίποτα από Φυσική σκέψη, είναι ότι ο πρώτος είχε το σκονάκι στην τσέπη, ενώ ο δεύτερος στο μυαλό.
Προσωπικά, δεν έχω αντιγράψει ποτέ στη ζωή μου, και ούτε πρόκειται. Όχι επειδή φοβάμαι μη χάσω την επόμενη εξεταστική ή μη με διώξουν από το πανεπιστήμιο, αλλά επειδή το θεωρώ ηλίθιο και ανούσιο. Πιστέψτε με, δεν έχετε ιδέα πόσοι αντιγράφουν, αφού πιάνονται μόνο τα παιδιά που είναι αγχωμένα γι’αυτό που κάνουν και καρφώνονται. Πάντως, όταν βλέπω μπροστά μου, την ώρα που γράφω, να αντιγράφουν, να συνεργάζονται (ειδικά αν προσέξει κανείς εκεί που «τυχαία» μαζεύονται φοιτητές της ίδιας παράταξης στα αμφιθέατρα), δεν νιώθω κορόιδο, όπως λέτε, απλά λυπάμαι αυτούς που θα προσλάβουν αυτά τα άτομα στο μέλλον. Εγώ έχω κάνει τις επιλογές μου.
Επειδή λοιπόν δεν έχω κανένα είδος εμπάθειας προς αυτούς τους συμφοιτητές μου (μπορώ να πω ότι τους καταλαβαίνω κιόλας), θέλω το θέμα να αντιμετωπιστεί πιο νηφάλια, και ΣΤΗ ΡΙΖΑ του. Αξίζει να δει κανείς τις συμβουλές που δίνουν οι καθηγητές του MIT πριν τις εξετάσεις (από την ιστοσελίδα του OpenCourse τις είχα δει, αν θυμάμαι καλά). Μου δόθηκε η εντύπωση πως εκεί έχουν βρει τη λύση.
Αν ζητούνται θέματα τα οποία να ελέγχουν την κριτική σκέψη, και την πραγματική κατανόηση της Φυσικής, τότε θα μπορούν και οι κακόμοιροι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί που αναγκάζονται να επιτηρούν τις εξετάσεις, λες και δεν έχουν ήδη αρκετή δουλειά, να ξεκουραστούν λίγο, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντιγραφή. Γιατί τότε δεν θα υπάρχει λόγος να κάνει κανείς σκονάκια.
Με λίγα λόγια: Πιάσατε 2 άτομα το 2006; Εγώ πριν 10 μέρες έδινα εξετάσεις, και έχω να πω ότι δεν ωφέλησε σε τίποτα. Αλλάξτε τακτική.
Φιλικά
@ FrapDigo
Εμένα πάντως η εμπειρία μου, μου λέει οτί δεν είναι ούτε θέμα τρόπους εξέτασης, ούτε θέμα θεμάτων κρτιτικής σκέψης. Κατά μέσο όρο δε νομίζω οτί τα θέματα τα δικά μας εδώ στη Βρετανία να είναι περισότερο ή λιγότερο ‘κριτικά’ από το Φυσικό Θεσ/νίκης το οποία τέλειωσα. Δεν είναι μόνο τα σκονάκια, και σε κριτικά θέματα, η κόλλα του φοιτητή που έχει απαντήσει σε κριτικά θέματα μπορεί να φέρνει βόλτες. Αλλά εδώ αν γίνει αντιγραφή υπάρχουν κυρώσεις άμεσες και σοβαρές οπότε κανείς δεν τολμάει. Είναι απλά τα πράγματα. Αντιγραφή σε εξετάσεις σημαίνει αποβολή. Με το σύστημα της αιώνιας ή σχεδόν αιώνιας φοίτησης στην Ελλάδα το χάσιμο μιας εξεταστικής δεν είναι και πολύ σοβαρή ποινή. Είναι μια ποινή που θα υπάρξουν αρκετοί που θα πάρουν το ρίσκο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Όχι τα θέματα και τρόπος εξέτασης (όχι οτί δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά καμμιά άμεση σχέση με την αντιγραφή).
@Basil: Διαφωνείς δηλαδή ότι σε πολλά μαθήματα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα, από τα οποία όλοι μαθαίνουν να λύνουν τα μισά, και γράφουν με πιθανότητες; Θα σου αναφέρω την Ανάλυση 3, την οποία για να κατανοήσω και να περάσω, έλυσα όλες τις ασκήσεις του βιβλίου 2 φορές, παρέδωσα όλες τις ασκήσεις που μοίρασε ο καθηγητής (κ. Μουστακίδης), και διάβασα από 2 ακόμα βιβλία, καθώς και από το Internet. Τελικά έγραψα πολύ καλά.
Μιλώντας λοιπόν με γνωστούς, έμαθα ότι ο κλασσικός τρόπος που δίνει κανείς αυτό το μάθημα είναι ο εξής: Από μια παρέα ατόμων, ο κάθε ένας μαθαίνει ένα διαφορετικό τύπο άσκησης (μηχανικά). Κάθε χρόνο μπαίνουν 4 συγκεκριμένα θέματα, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται πανεύκολα αν έχει κανείς τα θέματα 5-6 προηγούμενων χρόνων. Καταλαβαίνεις, ελπίζω, πού το πάω. Ας σημειωθεί ότι αυτό το μάθημα είναι από τα ΠΛΕΟΝ χρήσιμα στους Φυσικούς.
Μια άλλη γνωστή, άριστη φοιτήτρια (θα τελειώσει με καλό βαθμό, με διάρκεια σπουδών 4 χρόνια, μεγάλη υπόθεση για το Φυσικό ΑΠΘ), μου είπε πως θέλει να ξαναπαρακολουθήσει το μάθημα, γιατί είχε περάσει κατά τύχη.
Και αυτά είναι μόνο παραδείγματα, από ένα μόνο μάθημα. Τί συμπέρασμα βγάζεις εσύ, Basil, από τα παραπάνω, για τα θέματα; Αντικατοπτρίζουν σοβαρή γνώση πάνω στο αντικείμενο; Προσωπικά, δεν νομίζω. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για ΟΛΑ τα μαθήματα, αλλά πιστεύω ότι ισχύει σε πάρα πολλά.
Συγγνώμη φίλε Basil, αλλά διαφωνώ. Η ρίζα του προβλήματος είναι βαθύτερη, και δεν αντιμετωπίζεται με επιτηρητές-ακροβολιστές. Χρειάζεται πιο νηφάλια αντιμετώπιση.
@Basil (για το #25)
Χοντρικά λέω ότι σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται άτυπος (λόγω απουσίας θεσμικής ευελιξίας)διακανονισμός για την part time συμμετοχή σε Τμήμα επιστήμονα της διασποράς. Όταν «στραβώνει» το πράγμα άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας!
Επί της ουσίας του σχολίου σου: Κάτι σαν κι αυτό που προτείνεις/υπαινίσσεσαι θα έδινε στο σύστημα μια κάποια ευελιξία και θα προσυπέργραφα.
@FrapDigo
Στα πολλά μαθήματα στο τμήμα μου εδώ που ξέρω κάποιες ασκήσεις είναι πολύ παρόμοιες με τα tutorials και πολύ παρόμοιες με παλιά θέματα (είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τα παλιά θέματα επίσημα στους φοιτητές. Κακώς ίσως αλλά μετά από αρκετά χρόνια είναι πολύ δύσκολο να έχεις εντελώς διαφορετικές ασκήσεις. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας). Θεωρώ οτί γενικά τα θέματα στο φυσικό Θεσ/νίκης ήταν δυσκολότερα. Άνετα κάποιος μπορεί να περάσει με σκονάκι εδώ. Κι όμως το σκονάκι και η αντιγραφή είχε και έχει ενδημικές διαστάσεις στην Ελλάδα ενώ είναι σχεδόν ανύπαρκτο θέμα εδώ (ειδικά στις εξετάσεις). Βέβαια εδώ υπάρουν κανόνες, αυστηρότητα, τάξη σε όλα τα επίπεδα που τηρούνται είτε μας αρέσει είτε όχι (αρκετά δε μου αρέσουν). Διαφώνησε όσο θες αλλά εγώ θεωρώ οτί αυτό που λες δε στέκει (δεν είναι αίτιο της αντιγραφής ο τρόπος εξέτασης και τα θέματα) γιατί σου φέρνω συγκεκριμένο αντιπαράδειγμα. Είναι νηφάλιο να μην αποβάλεται από το πανεπιστήμιο κάποιος που αντιγράφει στις εξετάσεις; δε νομίζω. Μια στοιχειώδης αξιοπρέπεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας αυτό επιβάλει. Δε νομίζω οτί είναι λογικό να κατηγορείς τα θέματα και τον τρόπο εξέτασης για κάποιον που αποφασίζει να κλέψει γιατί μπορεί εκ του σχετικά ασφαλούς.
@Basil
Όπως είπα, εγώ δεν αντιγράφω. Επίσης, δεν κατηγορώ κανέναν. Ό,τι λέω, το λέω επειδή θέλω να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βελτιωθεί λίγο το τμήμα, από καθαρό ενδιαφέρον. Απευθυνόμουν, επίσης, στον κ.Βλάχο (όχι ότι με πειράζει που συζητάμε).
Μου αποδίδεις όμως κάτι που δεν είπα. Ποτέ δεν θεώρησα ΑΙΤΙΟ της αντιγραφής τα θέματα. Απλά θεωρώ ότι, λόγω των θεμάτων, γίνεται η αντιγραφή δυνατή.
Εγώ πάντως πιστεύω ότι δεν στέκει η σύγκριση του πανεπιστημίου σου στη Βρετανία με το ΑΠΘ, σαν αντιπαράδειγμα. Κι αυτό επειδή είναι δυο διαφορετικές χώρες, με πολύ διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και, κυρίως, διαφορετικούς τρόπους ένταξης στα ΑΕΙ. Μπορείς να μου δώσεις ένα link με τα διδασκόμενα προπτυχιακά μαθήματα του πανεπιστημίου σου;
@FrapDigo
‘Μπορείς να μου δώσεις ένα link με τα διδασκόμενα προπτυχιακά μαθήματα του πανεπιστημίου σου;’
όχι, γιατί γράφω ανώνυμα. Δεν έχω λόγο να πω ψέματα. Δεν είναι και πολύ καλό για το πανεπιστήμιό μου αυτό που λέω. Πάντως απάντησα στο σχόλιο σου γιατί σήμερα που γράφω είμαι σπίτι για ησυχία και προσπαθώ να τελειώσω τα θέματα των εξετάσεών μου, να φτιάξω ασκήσεις που να είναι αρκετά διαφορετικές από τις προηγούμενες αλλά να είναι και μέσα στο πνεύμα του τρόπου της διδασκαλίας μου κλπ. Αν διδάσκεις ένα μάθημα για χρόνια δεν είναι εύκολο, στο λέω! Αντιγραφές όμως δεν περιμένω.
@Basil:
Δεν είπα ότι λες ψέματα, καμία σχέση. Απλά με ενδιαφέρει το θέμα, και αφού είσαι στη Βρετανία σκέφτηκα ότι κάτι θα ξέρεις παραπάνω για τα εκεί πανεπιστήμια, και τα μαθήματα που κάνουν. Ψάχνω και για μεταπτυχιακό, οπότε θα με βοηθούσες και προσωπικά. Μπορείς να μου αναφέρεις τουλάχιστον 4-5 αντιπροσωπευτικά βρετανικά πανεπιστήμια για να ψάξω;
Όσο για τα θέματα, φυσικά και δεν είναι εύκολο. Ο χαρακτήρας τους όμως μπορεί να είναι τέτοιος ώστε, ακόμα και με ανοικτό βιβλίο, να απαιτούν σοβαρή προετοιμασία από τον φοιτητή για να γράψει καλά. Κι ας είναι και ίδια κάθε χρόνο, που λέει ο λόγος. Σιγά μην αντιγράψει κανένας τότε (να βάλει στο σκονάκι τί; )Στον Ηλεκτρομαγνητισμό, ας πούμε, εδώ έτσι γίνεται, αν δεν κάνω λάθος.
Για μεταπτυχιακό αυτό που θα έλεγα είναι να δεις την κατάταξη αξιολόγησης έρευνας του 2001
http://www.hero.ac.uk/rae/rae_dynamic.cfm?myURL=http://195.194.167.103/Results/openuoa.asp
(την καινουρια την περιμένουμε πως και πως μέσα στο 2008). Εγώ δε θα πήγαινα σε τμήμα με κάτω από 4. Πήγαινε στο site των τμημάτων με πάνω από 4 και δες αν έχει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο που θέλεις. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να μιλήσεις με καθηγητές στον αντιστοιχο τομέα στη σχολή σου. Μπορεί να έχουν συνεργασίες και να ξέρουν. Θα ξέρουν τα καλά τμήματα, καθηγητές στον τομέα τους. Θα χρειαστείς συστατικές έτσι κι αλλιώς.
Δεν θα ήταν σκόπιμο να βγούμε εκτός θέματος και να μιλάμε ξαφνικά για την αντιγραφή και προς θεού όχι άλλη μια συζήτηση για το φυσικό στο ΑΠΘ!
Το θέμα που συζητάμε είναι αν όταν ξεκάνει ένα διαγώνισμα και ανακοινωθούν οι κανόνες και κάποιος τους παραβιάζει πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. Ο κ. Καπουλέας δέχτηκε την θέση του καθηγητού στο ΑΠΘ γνωρίζοντας τους κανόνες, ο γιατρός στο δημόσιο νοσοκομείο που παίρνει φακελάκι γνωρίζει τους κανόνες όταν δέχτηκε την θέση του, ο καθηγητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο που διορίζει τα παιδιά του, κλπ.. όλοι παραβιάζουν υπαρκτούς νόμους και κανόνες και πρέπει να τιμωρηθούν υποδειγματικά. Τελεία και παύλα, αυτό είναι συντεταγμένο κράτος. Θεμιτό είναι, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό της αντιγραφής, της παράνομης αμοιβή, της διπλοθεσίας … κλπ να συζητήσουμε πως θα αλλάξουμε τους κανόνες μετά από μια συντεταγμένη συζήτηση που θα καταλήξει σε νέους νόμους και κανόνες ποιο χαλαρούς και πιθανά λογικότερους από τους σημερινούς. Αν για κάθε παρανομία ανακαλύπτομαι λόγους και παράθυρα να την δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα «Ζωνιανά»… (στους φτωχούς αγρότες που δεν είχαν τι άλλο να καλλιεργήσουν και προσπαθούσαν να ταΐσουν τα παιδιά τους ….). Προτείνω λοιπόν να ανοίξουμε ανοιχτό πόλεμο με τα «μικρά» παραπτώματα τα καθημερινά για να μην επιτρέψουμε να τρέφονται στη συνέχεια και τα μεγάλα….
Αυτό το τελευταίο είπε και ο Στέφανος Μάνος σε κάποιο πρόσφατο άρθρο του.
@Λουκάς Βλάχος: Όντως, πιο εκτός θέματος δεν γίνεται. Απλά, μου φάνηκε ενδιαφέρον το άρθρο σας, στο οποίο παραπέμψατε στο σχόλιο 22, και είπα τη γνώμη μου, αφού διαφωνώ με αυτά που λέτε. Νομίζω, επίσης, ότι το θέμα των αντιγραφών δεν αφορά μόνο το Φυσικό Α.Π.Θ.
Πιστεύω ότι το φαινόμενο των αντιγραφών είναι κάτι που δείχνει πολλά ελαττώματα της ελληνικής εκπαίδευσης. κ. Λαζαρίδη, δεν ξέρω αν υπήρξε ποτέ ανάλογο post, αλλά επειδή βλέπω ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα, πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον ένα Post τέτοιου θέματος, όπου να γίνει συζήτηση με όλους.
O FrapDigo, καλό παιδί (δεν το λέω ειρωνικά), καλός φοιτητής, και σκεπτόμενος άνθρωπος, είναι μέρος του προβλήματος στην Ελλάδα. Ενώ ο ίδιος δεν αντιγράφει, δεν πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν ποινές για τους αντιγραφείς. Πιστεύει αντίθετα ότι πρέπει ΟΙ ΑΛΛΟΙ (οι διδάσκοντες) να καταβάλλουν 10πλάσια προσπάθεια για να κάνουν την αντιγραφή πολύ πιο δύσκολη ή και αδύνατη, αντί να κάνουν το πολύ απλούστερο, να πιάσουν και να τιμωρήσουν τους …κλέφτες. Δεν έχει ακούσει για καμπύλες κόστους/οφέλους ο FrapDigo, δυστυχώς. Και νομίζει ότι είναι δίκαιο και σωστό να ασχολούμαστε ακόμα περισσότερο με το…. να μη βάλουμε σε πειρασμό τους αντιγραφείς!* Υποψιάζομαι ο FrapDigo πιστεύει, όπως πολλοί συμπατριώτες μας, ότι αν αφήσω το σπίτι μου ξεκλείδωτο βάζω σε πειρασμό τον κλέφτη, άρα όταν τον πιάσουν δεν πρέπει να τον τιμωρήσουν — ίσως πρέπει να τιμωρήσουν εμένα!
Για να δείξω πόσο θλιβερή είναι η απεμπόληση της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας που υποστηρίζει ο FrapDigo να πω απλώς αυτό που πολλοί συνάδελφοι από ΗΠΑ ξέρουν: Σε κάμποσα πανεπιστήμια, από τα καλύτερα μέχρι και όχι και τόσο καλά, οι φοιτητές υπογράφουν κώδικα τιμής (honor code) και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι να μην αντιγράφουν — και να καταγγείλουν όσους αντιγράφουν.
Αυτό θα πει κοινή αντίληψη για το σκοπό του πανεπιστημίου, και αυτό θα πει υπευθυνότητα. Όταν το πρότεινα μεταξύ αστείου και σοβαρού στην τάξη μου σε ελληνικό πανεπιστήμιο, ένας φοιτητής εξέφρασε τη σκέψη πολλών άλλων: Δε θέλω εγώ να πιάσω τον αντιγραφέα — θέλω να τον πιάσετε εσείς (γιατι να γίνω εγώ κακός/καρφί;)
Ο FrapDigo πάει ένα βήμα πιο πέρα: Και να τον πιάσετε, δε θέλω να τον τιμωρήσετε.
Αυτή είναι η αντίληψη 22-24χρονων ανθρώπων στις πλάτες των οποίων πρέπει να στηριχτεί η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας.
Καλή τύχη στην προσπάθειά σας να κάνετε κοινωνία που να δουλεύει έτσι. Και ψηλά είμαστε στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας — μας βλέπω να μας περνάει και η Βουλγαρία σε λίγα χρόνια στο corruption perception.
Ομολογώ ότι κάθε φορά (και είναι συχνό φαινόμενο) που διαπιστώνω ότι πολλοί λογικοί και μετριοπαθείς άνθρωποι έχουν αυτή την αντίληψη στην Ελλάδα με πιάνει κατάθλιψη…
Για να πω και το άλλο: Οι καθηγητές σας εκείνοι που διαμαρτύρονται για την κατάσταση αυτή, και σε αυτό το φόρουμ και αλλού, έχουν γενικά τα προσόντα να τα «καταφέρουν» μια χαρά σε μια κοινωνία ζούγκλα — αν αποφασίσουν να ζήσουν με τους κανόνες της ζούγκλας, δεν είναι εκείνοι που θα «φαγωθούν». Σκέφτονται τους πολλούς «αδύναμους», τη σωτηρία της ψυχής τους, την αγάπη για την επιστήμη, το καλό της πατρίδας, πάντως όχι το «συμφέρον τους». Καλό θα ήταν να το σκεφτείς αυτό όταν λες όχι στην τιμωρία των πάσης φύσεως αντιγραφέων.
—
*Προφανώς υπάρχει διαχωριστική γραμμή. Αν κάθε χρόνο δίνω τα ίδια ακριβώς θέματα, βάζω ακόμα και άγιο σε πειρασμό. Αν βάζω «τον ίδιο τύπο θεμάτων», τι συμβαίνει; Τι θα πει τον ίδιο τύπο θεμάτων; Μετά από 10-15 χρόνια διδασκαλίας, ειδικά προπτυχιακών μαθημάτων, ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα επαναλαμβάνονται οι τύποι θεμάτων. Το έγραψε ο Basil, το γράφω κι εγώ, ελπίζω να μας πιστέψει στο τέλος ο FrapDigo ότι αν κάποιος αντιγράφει, και έχει σκονάκια, και έχει μια εγκυκλοπαίδεια παλιών θεμάτων ΔΕΝ μπορώ να βρω εντελώς διαφορετικά θέματα. Ο Φεινμαν ίσως μπορούσε. Εγώ δεν μπορώ. Έχει ξαναγραφτεί εδώ: Το πανεπιστήμιο πρέπει να μπορεί να δουλέψει και με καθηγητές που δεν είναι Φεινμαν (ειδικά με τους μισθούς που δίνει ;-)
Για να μη γράφω μόνο τα εκτός θέματος: Την περίπτωση Καπουλέα (με πόνο καρδιάς) την καταδικάζω — πρέπει να ληξει η κατάσταση, είτε να φύγει απο ΑΠΘ είτε από Brown. Αλλιώς έχουμε «ετεροδικία», όπως είχε ο αμερικάνικος στόλος σε όλες τις μπανανίες στις οποίες έπιανε. Η απάντηση του Πρύτανη δεν τον τιμά — ακόμα κι αν νομοτύπως του έδωσε άδεια το Τμήμα του φέτος αυτό δεν αναιρεί τις παρανομίες των προηγούμενων ετών…. η δουλειά του άλλωστε είναι Πρύτανης, όχι χαρτο-τροχονόμος…(«μα το χαρτί του Τμήματος λέει…»)
Για πολύ καιρό πίστευα (και πιστεύω) ότι πρέπει να υπάρχουν accomodations (έστω και παράτυπα) για σπουδαίους επιστήμονες, αλλά δυστυχώς η ελληνική μου εμπειρία μου λέει ότι, όταν ένα βασικό πρόβλημα στο πανεπιστήμιο είναι η έλλειψη ήθους και αναστήματος, (όχι πλέον τόσο πολύ μυαλών), δεν μπορείς να ξεκινάς με τέτοιες παραχωρήσεις.
Λάθος… «Για πολύ καιρό πίστευα (δεν πιστεύω πλέον)»
@anwnymos
Symfwnw. Isws i logiki tou frapdigo na einai tetoia giati exei apofasisei oti thelei na asxolithei sovara me ti fysiki,px na kanei ena didaktoriko, opote profanws den tha «antimetwpisei» tous symfoitites tou pou antigrafoun argotera.Omws, frapdigo, tha skeftosoun etsi an ixeres oti tha synagwnisteis me autous tous foitites gia mia thesi pou exei mono kritirio to ptyxio?den nomizw.Auti pantws einai mia sxetika anagnwrisimi antidrasi se autin tin ilikia apo atoma pou exoun ypsilous stoxous.I apostasiopoiisi, ek tou asfalous opws ypainixthika pio panw, tin opoia en merei eixa iothetisei k egw ekeini tin periodo.Gia na to thesw alliws, frapdigo den nomizw oti eisai to idio apostasiopoiimenos me kapoion pou forodiafeugei, i vazei tous syggeneis tou sto dimosio ktl. Thelw na pw oti estw k an den einai amesa orato, i antigrafi einai apath kai enantion esou.Ta ptyxia mas den ypovathmizontai mono apo to programma spoudwn, alla kai apo to poioi ta pairnoun.
Nomizw argotera tha deis pio kathara oti i antigrafi einai meros tis nootropias pou theloume oloi edw na allaxei stin ellada.giati mazi me ta xera kaigontai k ta xlwra.
PS Thymamai otan stis prwtes exetaseis tou metaptyxiakou stin gallia, o kathigitis vgike exw afinontas mas monous gia misi wra.xwris na exw prothesi na antigrapsw, sikwsa to kefali apo periergeia, gia na dw ti tha ginei.den kounithike fyllo.Pisteuw oti i empeiria tou exwterikou k mia matia apo apostasi fernei pio psyxremes apopseis.
@Ανώνυμος: Είμαι μέρος του προβλήματος λοιπόν. Τουλάχιστον λέτε ότι είμαι καλό παιδί, κάτι είναι κι αυτό (παρόλο που νομίζω ότι δεν με γνωρίζετε).
Οι υποψίες σας για τις πεποιθήσεις μου πιο έξω δεν θα μπορούσαν να πέσουν (περί ξεκλείδωτων σπιτιών κλπ). Επίσης, το να λέτε ότι το μόνο που προτείνω είναι «να μην τιμωρούνται οι αντιγραφείς, και να φορτώνονται οι ευθύνες στους διδάσκοντες», είναι παραπλανητικό.
«Ο FrapDigo πάει ένα βήμα πιο πέρα: Και να τον πιάσετε, δε θέλω να τον τιμωρήσετε.», λέτε για μένα. Συγγνώμη, αλλά ποτέ δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Πρότεινα απλά μια πιο νηφάλια αντιμετώπιση του θέματος, υποστηρίζοντας ότι με την τιμωρία του 10% αυτών που αντιγράφουν(αυτούς πιάνετε, και μάλιστα τους ατζαμήδες), δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ.
Αν ενδιαφερόμαστε για την Παιδεία στον τόπο αυτό, θα πάρουμε το νήμα της αντιγραφής και θα το ακολουθήσουμε μέχρι την αρχή του, γιατί πιστεύω ότι θα ξεβγαλθούν έτσι πολλά προβλήματα. Τιμωρώντας απλά 2-3 άτομα σε κέθε εξεταστική, δίνουμε «παυσίπονο», χωρίς να αντιμετωπίζουμε την «ίωση», νομίζω.
«Αυτή είναι η αντίληψη 22-24χρονων ανθρώπων στις πλάτες των οποίων πρέπει να στηριχτεί η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας.»
Με γνωρίζετε προσωπικά; Τελευταία έχω κάνει τρομερή πρόοδο στο μονόζυγο, που είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση για πλάτη!
«Καλή τύχη στην προσπάθειά σας να κάνετε κοινωνία που να δουλεύει έτσι.»
Είμαι ένας φοιτητής που απλά θέλω να συζητήσω, με σκοπό την βελτίωση κάποιων καταστάσεων, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας (τί θα μπορούσα να κερδίσω, άλλωστε;). Ευχαριστώ πολύ για την ειρωνική και απαξιωτική σας αντιμετώπιση.
Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου αναφέρετε τα αποτελέσματα του όρκου που δίνουν σε πανεπιστήμια στην Αμερική. Και μετά να σκεφτείτε αν τα πράγματα εκεί είναι έτσι επειδή δεν υπάρχουν καν επιτηρητές στην αίθουσα, ή οφείλεται στο γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα.
@κ. Καραδημητρίου: Γνωρίζω πολύ καλά ότι η αντιγραφή είναι και απάτη εναντίον μου (και κάθε συμφοιτητή μου που σκίζεται στο διάβασμα), αλλά προσπαθώ να συμπεριφερθώ όπως αρμόζει σε κάποιον που θα λέγεται σε λίγα χρόνια πτυχιούχος επιστήμονας, δηλαδή όχι με γνώμονα προσωπικά πάθη, αλλά με νηφαλιότητα.
Να το πάω στα παραδείγματα; Για ένα μάθημα που έδινα τελευταία, είχα διαβάσει σε σημείο αηδίας. Όντως, όταν είδα πάλι τους κλασσικούς που αντέγραφαν, μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι (και λίγα λέω). Λοιπόν, σας ρωτάω, ποιά είναι η αντίδραση ενός λογικού ανθρώπου; Να τον καταγγείλω; Ή να ηρεμήσω, να γράψω, και μετά να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να πολεμήσω την κατάσταση από τη ρίζα της; Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με το δεύτερο μέρος της δεύτερης λύσης…πειράζει;
Εσείς, για ποιό λόγο πιστεύετε ότι δεν αντέγραψε κανείς στη Γαλλία, που αναφέρετε;
«Nomizw argotera tha deis pio kathara oti i antigrafi einai meros tis nootropias pou theloume oloi edw na allaxei stin ellada.»
Με αυτή την νοοτροπία τα βάζω κι εγώ, δεν διαφωνούμε καθόλου.
Τέλος, μου κάνει εντύπωση ότι κανένας δεν αναφέρεται σε αυτά που είπα για τους διδακτορικούς/μεταπτυχιακούς που αναγκάζονται να επιτηρούν, λες και χρωστούν σε κανέναν. Όπως επίσης και σε αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο: Ρίξτε μια ματιά στα αμφιθέατρα, στα σημεία που «τυχαίως» μαζεύονται άτομα της ίδιας παράταξης. Θα δείτε πολλά.
@Basil: Ευχαριστώ για το link, είναι πολύ καλό. Κυρίως όμως ήθελα να μου αναφέρεις 4-5 πανεπιστήμια που θεωρείς αντιπροσωπευτικά (Φυσική), για να δω το πρόγραμμα σπουδών τους, από απλό ενδιαφέρον.
@FrapDigo: Κι εσύ και οι υπόλοιποι συμφοιτητές σου που δεν αντιγράφουν πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε. Θέλετε αυστηρότερη τήρηση των κανόνων; Θα πείτε στους ξεφτιλισμένους συνήθως εκππροσώπους σας να μην εκπροσωπούν στη Σύγκλητο τους αντιγραφείς (κάθε φορά που έρχεται περίπτωση αντιγραφής στη Σύγκλητο οι φοιτητές είναι αντίθετη σε τιμωρία) αλλά να εκπροσωπούν τους υπόλοιπους φοιτητές; Θα σηκωθείς από τη θέση σου να πεις μπράβο στον επιτηρητή που κάνει σοβαρή δουλειά όταν εντός ή εκτός αίθουσας αρχίσουν να τον βρίζουν αν πιάσει κάποιον; Η’ μετά την εξέταση θα τον βρίσεις κι εσύ το μ**α που δε σας άφηνε σε ησυχία;
Είναι άλλο πράμα να ζητάς αποτελεσματικότερη σύλληψη των παραβατών και άλλο να λες «δεν είναι η τιμωρία το θέμα». Είναι και η τιμωρία το θέμα — είναι μέρος της αντιμετώπισης.
Για τις επιτηρήσεις από διδακτορικούς: Απλά δεν ξέρεις καλά το θέμα. Οι Υποψήφιοι Διδάκτορες με την εισαγωγή τους στο διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις, επισήμως. Μεταξύ αυτών είναι και οι επιτηρήσεις στις εξετάσεις. Δεν αναγκάζονται να επιτηρούν περισσότερο από όσο αναγκάζεται ο καθηγητής να διδάξει.
Από πρακτικής απόψεως, με 200-300-400-1000 εξεταζόμενους σε κάποια μαθήματα, ποιός θα ήθελες να επιτηρεί; Για ένα αμφιθέατρο 150-200 ατόμων χρειάζονται τουλάχιστον 2 επιτηρητές.
«Εσείς, για ποιό λόγο πιστεύετε ότι δεν αντέγραψε κανείς στη Γαλλία, που αναφέρετε;»
Γιατί έχουν ένα ήθος (στο θέμα αυτό) που ο μέσος έλληνας φοιτητής δεν το έχει διδαχθεί, ούτε σπίτι του δυστυχώς ούτε έξω. Πες το και «επαγγελματισμό», αν και η φοίτηση δεν είναι επάγγελμα.
Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας κοινός τόπος σε ορισμένα πράγματα, μια συναντίληψη για το πως λειτουργεί η κοινωνία.
(οκ, και στην Ελλάδα υπάρχει μια διαδεδομένη συναντίληψη για το πως λειτουργεί η κοινωνία: ο καθένας για την πάρτη του, ό,τι φάμε, ο,τι πιούμε κλπ… νομίζω η διαφορά είναι αντιληπτή)
@ FrapDigo
«… Όπως επίσης και σε αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο: Ρίξτε μια ματιά στα αμφιθέατρα, στα σημεία που “τυχαίως” μαζεύονται άτομα της ίδιας παράταξης. Θα δείτε πολλά.»
Kαι εμένα με εκνευρίζει, και έχεις απόλυτο δίκιο. Προσωπικά όταν διάβασα όσα έγραψες δεν ήταν κάτι που μου πέρασε απαρατήρητο. Όσοι γνωρίζουν από ελληνικό πανεπιστήμιο ξέρουν και καταλαβαίνουν. Όχι απλώς τυχαία δεν είναι όπως λες, αλλά μάλλον περίεργη και ύποπτη αυτή τους η συνέρευση.
Πάντως στη σχολή μου πέρυσι στη διπλή του καλοκαιριού, το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιγραφής που έθιξες επιχειρήθηκε απο κάποιους καθηγητές να ελεγθεί. Μηδένισαν λοιπόν όλους όσους παρέδωσαν γραπτό σε διαφορετική αίθουσα, από αυτή που όφειλαν να βρίσκονται, βάσει της κατάστασης της γραμματείας. Και αν τότε να πω την αμαρτία μου δεν συμφώνησα με το μέτρο, μπορώ να πω πως περιόρισε το εν λόγω φαινόμενο στην εξεταστική που μας πέρασε(Σεπτεμβρίου).
Πάντως συμφωνώ πως η αντιγραφή είναι και θέμα τρόπου διδασκαλίας και εξέτασης και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ποινές.
ευχαριστώ
Από την εμπειρία μου στα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια οι περισσότεροι ιθαγενείς δεν γνωρίζουν από αντιγραφή αλλά μερικοί από τους ξένους σπουδαστές είναι μαθημένοι στην αντιγραφή από την εκπαίδευση στην χώρα τους.
Πρώτοι είναι οι Κινέζοι, που έχουν λυσάρια στα κινέζικα για κάθε γνωστό βιβλίο σε μαθήματα αγγούρι. Το έχω δει με τα μάτια μου, κινέζικο λυσάρι σε διάσημο μεταπτυχιακό βιβλίο QED στα χέρια γνωστού σήμερα Έλληνα Φυσικού (φοιτητή τότε διδακτορικού διάσημου πανεπιστημίου, το τμήμα είχε λίγους αλλά πολύ καλούς υποψήφιους).
Καταλάβατε ποιοι έρχονται δεύτεροι στα ειδικά βοηθήματα έξω και μέσα στην τάξη.
Δεν θέλω να υποτιμήσω τους Έλληνες απόφοιτους του εξωτερικού, αλλά «πρώτα βγαίνει του σάλιαγκα η ψυχή και έπειτα το καυκί»
Οι κακές συνήθειες της τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κίνα φαίνεται.
Δυστυχώς πολλοί φοιτητές που δεν αντιγράφουν βρίσκουν ένα σωρό δικαιολογίες γι’ αυτούς που τους κλέβουν μπροστά στα μάτια τους.
Σκηνή από τελικές εξετάσεις μεταπτυχιακού μαθήματος Φυσικής::
Η πανεπιστημιακή τιμωρία στην αντιγραφή ή σκονάκι είναι μηδενισμός στο μάθημα με ένδειξη στο πτυχίο.
Κινέζος φοιτητής τελειώνει πρώτος «συμπτωματικά» μόλις έχει βγει ο καθηγητής για να μιλήσει με τον επίσης Κινέζο βοηθό του. Ψύχραιμα ο φοιτητής αφήνει το γραπτό στην έδρα ανοίγει το βιβλίο του καθηγητή, διαβάζει για τουλάχιστον 5 λεπτά, παίρνει πίσω την εργασία, κάθεται σαν μην έχει συμβεί τίποτα, την διορθώνει και μετά από μερικά λεπτά την παραδίνει στον καθηγητή.
Σχολίασα αγανακτισμένος το γεγονός μετά το διαγώνισμα με Αμερικανό συμφοιτητή και η απάντηση του ήταν «τον καημένο αν δεν πάρει άριστα θα του κόψουν οι Κινέζοι την υποτροφία!»
Δηλαδή οι τόσοι άλλοι ξένοι φοιτητές που σπουδάζουμε χωρίς ενίσχυση ούτε από την χώρα μας αλλά ούτε από την οικογένειά μας (δεν έχει μία) αλλά αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε τα βράδια 40 και 50 ώρες παράνομα μάλιστα για να πληρώσουμε τα δίδακτρα, νοίκι και φαγητό τι είμαστε; βατραχάνθρωποι; Συμπληρώνουμε την καμπύλη;
Υποπτεύθηκα ότι ήταν στο κόλπο ο βοηθός βαθμολογητής διαφορετικά θα τον είχα καρφώσει. κι ας τον έστελναν πίσω στο Πεκίνο.
Τι απέγινε ο Κινέζος;
Βολεύτηκε στο σύστημα σαν βοηθός καθηγητής και φαντάζομαι αργότερα κύριος καθηγητής.
Για τον κ. Καπουλέα θα πρέπει να του ζητήσουν να αποφασίσει αν θέλει να είναι ενεργό μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ ή όχι και ανεξάρτητα της απόφασης του να απαιτήσει το Πανεπιστήμιο να πληρώσει πίσω τους μισθούς που έλαβε αλλά δεν δικαιούνταν.
@Ανώνυμος: Α, ωραία. Έρχεστε λοιπόν στα λόγια μου. Είδατε που έλεγα ότι ξετυλίγοντας το νήμα της αντιγραφής θα φτάσουμε λοιπόν σε πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου; Πάνω στις 2 πρώτες παραγράφους του σχολίου σας (#46): Δεν ζητάω αποτελεσματικότερη σύλληψη των παραβατών, ζητάω ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος (όχι παυσίπονο, αντιβίωση και βιταμίνες). Νομίζω το έχω πει πολλές φορές.
Μερικά προβλήματα που ξετυλίγονται, κατά τη γνώμη μου:
1)Στην Ελλάδα τα παιδιά που αντιγράφουν το κάνουν γιατί έτσι έχουν μάθει από το σχολείο. Όλη τους η 12χρονη πορεία στην εκπαίδευση, κρίθηκε από 15-20 μέρες πανελληνίων, την τελευταία χρονιά. Το μέλλον της ζωής τους κρίθηκε από 6-7 ψωροβαθμούς, για τους οποίους αφιέρωσαν 3 ώρες γραπτής εξέτασης στον καθένα. Από το γυμνάσιο ακόμα, το μεγαλύτερο μέρος του τελικού τους βαθμού κρινόταν από 2 απροειδοποίητα τεστ και ένα διαγώνισμα. Στο μυαλό του μαθητή τυπώνεται το «αξίζεις όσο γράψεις σε ένα διαγώνισμα», και δυστυχώς όχι το «αξίζεις όσο μελετήσεις». Σε μερικά αμερικάνικα πανεπιστήμια, που έτυχε να ψάξω, ο τελικός βαθμός σε ένα μάθημα βγαίνει κάπως έτσι: 1/3 από την καθημερινή παρουσία και συμμετοχή, 1/3 από εργασίες που παραδίδεις κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, και 1/3 από την τελική εξέταση. Κάντε τη σύγκριση, και νομίζω ότι θα γίνει φανερό το γιατί «δεν» κουνιέται φύλλο όταν βγαίνει ο επιτηρητής από την αίθουσα.
2)Για τις παρατάξεις: Εδώ είναι το μεγάλο θέμα. Κατά τη γνώμη μου είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης κομμάτων στο πανεπιστήμιο, και όχι ενός ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, που να ασχολείται αποκλειστικά με πανεπιστημιακά θέματα. Οι παρατάξεις λειτουργούν σαν μαγαζιά. Πλησιάζουν σαν προσυλητιστές τους πρωτοετείς, υπόσχονται δωρεάν μπουκάλια και είσοδο σε γνωστά club, γνωριμίες, πληρωμή (κανονικότατα) στους πιο «χωμένους» (μην μου πει κανείς ότι δεν τα ξέρει αυτά). Έχουν, επίσης, πολλά πάρε-δώσε με καθηγητές. Και φυσικά επηρεάζουν το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές και τους καθηγητές σύμφωνα με τις θελήσεις της παράταξής τους.
3)Για τις επιτηρήσεις: Για τους διδακτορικούς να το δεκτώ. Για τους μεταπτυχιακούς; Έχοντας ρωτήσει μεταπτυχιακούς για μεταπτυχιακά (από διάφορες επιστήμες), το 90% μου είπε το εξής: «Μην αφιερώσεις ούτε ένα λεπτό από τη ζωή σου στους Έλληνες καθηγητές, πήγαινε έξω». Είναι τυχαίο αυτό; Φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακό εδώ λένε ότι είναι «τα παιδιά για όλες τις δουλειές» των καθηγητών τους (φυσικά υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Έξω, φυσικά, ούτε λόγος για τέτοια πράγματα. Αν νομίζετε ότι λέω ψέματα, στείλτε κάποιον προπτυχιακό να ρωτήσει μεταπτυχιακούς ΕΚΤΟΣ πανεπιστημίου για αυτά τα θέματα (για να μη φοβάται να μιλήσει ο άνθρωπος).
Για το σχόλιο #47: Συμφωνώ απόλυτα. Εγώ προτείνω να γίνουμε «Γαλλία», όπως λέτε, και όχι να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα με αποβολές αυτών που αντιγράφουν.
@Εκτός θέματος: Ακριβώς. Και να είναι όλοι αλφαβητικά σε συγκεκριμένη αίθουσα, τί έγινε; Πάλι δεν θα υπάρχουν σε κάθε αίθουσα αρκετοί από κάθε κόμμα; Με την τελευταία σου πρόταση συμφωνώ απόλυτα.
Συμφωνώ επίσης με το ψευδώνυμο που επέλεξες, είμαστε όντως εντελώς εκτός θέματος. Πιστεύω όμως ότι το θέμα είναι από τα πλέον σημαντικά για την ελληνική εκπαίδευση, και αντιμετωπίζοντάς το σωστά, θα βελτιωθούν, παράλληλα, πολλά μαύρα σημεία της.
Συγγνώμη που κουράζω με τα σεντόνια, απλά το θέμα με απασχολεί πάρα πολύ.
(Σοβαρά τώρα, τα 1,2,3 έπρεπε να τα πώ εγώ; Πιστεύω ότι τα γνωρίζουν οι περισσότεροι εδώ)
@Ομογενή:
Ομογενή, σε ποιό πανεπιστήμιο γίναν αυτά (ή έστω που βρίσκεται στα rankings); Κι εγώ πέρασα από Αμερική, αλλά αυτά μου ακούγονται απίστευτα, τουλάχιστον σε σοβαρά ιδρύματα.
FrapDigo exeis ena dikio stis skepseis soy oson afora to systhma poy se ma8ainei na antigrafeis (mesa kai to frontistirio me ton mashmenh trofh).
As mhn ta rixnoume omws ola sto systhma…
—->
“Εσείς, για ποιό λόγο πιστεύετε ότι δεν αντέγραψε κανείς στη Γαλλία, που αναφέρετε;”
Γιατί έχουν ένα ήθος (στο θέμα αυτό) που ο μέσος έλληνας φοιτητής δεν το έχει διδαχθεί, ούτε σπίτι του δυστυχώς ούτε έξω. Πες το και “επαγγελματισμό”, αν και η φοίτηση δεν είναι επάγγελμα.
<—-
Den einai 8ema h8ous… to h8os «gennh8hke» kai diathrhtai giati to na antigrapseis kostizei perissotero apoti kerdizeis.
Kai gw ypegrapsa tetoio xarti sthn souhdia alla to panepisthmio den epanapaythke se ayto – exei kai elenxo, epitirites, programmata scanning ek8esewn… kai thn apeilh apobolhs gia 2-12 mhnes analoga to mege8os ths paratypias.
Στα μεταπτυχιακά είναι στην πρώτη εικοσάδα στην Αμερική.
Η σύζυγός μου τελείωσε το φυσικό ΑΠθ στα τέσσερα χρόνια σπουδών ακολουθώντας τις ενδεδειγμένες πρακτικές για έναν καλό φοιτητή που θέλει να πάρει πτυχίο αλλά δεν καίγεται να συνεχίσει σε ανώτερο επίπεδο. Δηλαδή, διάβασμα στις εξεταστικές ανάλογο με την δυσκολία του μαθήματος, πάντα επίλυση παλαιών θεμάτων ειδικά στα μαθήματα όπου υπάρχει επανάληψη παλαιών θεμάτων, περιορισμένη αντιγραφή σε ελάχιστα μαθήματα κυρίως για επιβεβαίωση αποτελεσμάτων με τις φίλες τις. Ο στόχος ήταν ένα γρήγορο πτυχίο για να βγει στην αγορά εργασίας (φροντιστήρια).
Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακό στο ίδιο τμήμα με αντίστοιχη μεθοδολογία μιας και ο στόχος ήταν πάλι το χαρτί. Μέχρι εκεί ενώ είχε σχεδόν υποδειγματική πορεία για σπουδές Φυσικής στην Ελλάδα το επίπεδο σοβαρής ενασχόλησης με το αντικείμενο ήταν χαμηλό προς μέτριο. Δηλαδή, ακολούθησε την μεγιστοποίηση του λόγου όφελος/κόστος όπου όφελος ήταν μόνο τα πτυχία σαν τίτλοι.
Όταν αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στον ΑΣΕΠ για να γίνει καθηγήτρια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση βρέθηκε αντιμέτωπη με εξετάσεις που:
1. Είχαν τεράστια ύλη που κάλυπτε σχεδόν όλα τα αντικείμενα που διδάχτηκε στο Φυσικό καθώς και αντικείμενα που δεν διδάσκονταν στο ΑΠΘ ή ήταν μαθήματα επιλογής που δεν είχε παρακολουθήσει.
2. Δίνονταν με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων που σημαίνει μηδενική ανοχή στην αντιγραφή, μηδενική επαφή με τους διορθωτές και άρα αρκετά αξιοκρατική βαθμολόγηση.
Με τα δεδομένα αυτά αναγκάστηκε να ΜΑΘΕΙ ΦΥΣΙΚΗ. Δηλαδή, επί ένα χρόνο:
1. διάβασε όλα τα βιβλία της σχολής της
2. Προμηθεύτηκε και μελέτησε βιβλία άλλων τμημάτων καθώς και κλασικά βιβλία φυσικής μεταφρασμένα η στα αγγλικά.
3. Έβγαλε σημειώσεις δικές της μέσα από την πολύμηνη μελέτη της ώστε να μπορεί να βοηθηθεί στις επαναλήψεις της και πάνω από όλα
4. Έκανε ουσιαστικό διάβασμα κατανόησης προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα κρίσης για τα οποία δεν είχε παρόμοια.
Το αποτέλεσμα ήταν να γράψει 90/100 στην Φυσική και να περάσει με την πρώτη. Αυτό που ενδιαφέρει όμως είναι γιατί το ίδιο άτομο συμπεριφέρθηκε με τόσο διαφορετικό τρόπο στις δύο αυτές δοκιμασίες (πτυχίο, εξετάσεις ΑΣΕΠ). Προφανώς, αν ήταν στο χέρι της θα προτιμούσε να περάσει και στον ΑΣΕΠ με παλιά θέματα, σκονάκια και αντιγραφή. Ο ΑΣΕΠ όμως έχει άλλη άποψη, κατάφερε να βάλει κανόνες που δεν μπορούν να παραβιαστούν και έτσι οι υποψήφιοι που θέλουν να περάσουν αναγκάζονται να κάνουν αυτό που πρέπει. Σε αυτόν τον χρόνο άκουσα πάρα πολλές φορές την φράση «τι χαζή που ήμουν όταν τα περνούσα και δεν καθόμουν να τα διαβάσω καλύτερα ώστε να μην ζορίζομαι τώρα». Η αντίστοιχη ιστορία συνέβη και σε ακόμη δύο γνωστούς της συζύγου μου, ενός συμφοιτητή της ο οποίος πήρε πτυχίο μόνο με σκονάκια οπότε η επιτυχία στον ΑΣΕΠ του «κόστισε» τρία χρόνια μελέτης και φροντιστήρια καθώς και σε έναν μεγαλύτερο φίλο ο οποίος στερήθηκε επί ένα χρόνο και τα δύο του παιδιά προκειμένου να πετύχει.
Ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί λοιπόν είναι ότι δεν φταίνε οι φοιτητές (η αντίστοιχα ο Καπουλέας) για την κατάσταση που επικρατεί αλλά αυτοί που δεν φροντίζουν να θέσουν και να τηρήσουν ένα αυστηρό πλαίσιο αξιοκρατίας. Οι παίκτες θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν. Δυστυχώς, δεν μπορούν οι φοιτητές ή τα μέλη ΔΕΠ με την δική τους ηθική να καλύψουν τα κενά του θεσμικού πλαισίου. Τουναντίον, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις οποιεσδήποτε αδυναμίες προς όφελός τους. Το θεσμικό πλαίσιο λοιπόν πρέπει να θωρακιστεί και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τήρησή του να μην κάνουν εκπτώσεις.
Υ.Γ. Περιττό να αναφέρω ότι επί ένα χρόνο η σύζυγος έλουζε με κοσμητικά επίθετα του χαλαρούς καθηγητές που δεν την ζόρισαν όταν έπρεπε και εκθείαζε τους καθηγητές που φρόντισαν ώστε να μην περάσει το μάθημά τους χωρίς να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις. Κατά την διάρκεια των σπουδών της βέβαια τα αισθήματα ήταν ανάποδα.
Δε μας τα λέτε καλά αγαπητοί. Η σύζυγος του αποπάνω έβριζε τους καθηγητές που τη ζόριζαν στις εξετάσεις (που δεν μπορούσε πχ να αντιγράψει ή δεν έβαζαν παλιά θέματα) αλλά ο αποπάνω μας λέει ότι παρόλαυτα κάποιοι, άγνωστοι, φταίνε που «δεν φροντίζουν να θέσουν και να τηρήσουν ένα αυστηρό πλαίσιο αξιοκρατίας». Ποιοί είναι αυτοί; Μήπως είναι οι ΕΛ;; Η’ μήπως είναι το … ΚΡΑΤΟΣ; Είστε με τα καλά σας; Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την κουλτούρα αντιγραφής στα πανεπιστήμια; Εσείς είστε υπεύθυνοι, κι οι γονείς σας, και οι φίλοι των γονιών σας που είναι καθηγητές δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τον συναντήσαμε τον εχθρό, και είμαστε εμείς.
FrapDigo, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Ξαναδιάβασε τώρα προσεκτικά το πρώτο μου post, μπας και καταλάβεις επιτέλους γιατί είσαι μέρος του προβλήματος. Χωρίς την ύπαρξη συνεπειών για την αντιγραφή, ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν αντιγραφείς. Αν μάλιστα ΗΔΗ υπάρχουν πολλοί αντιγραφείς, ο μόνος τρόπος να γίνει αλλαγή συμπεριφοράς ΧΩΡΙΣ να περάσει μια γενιά (30 χρόνια) είναι οι ποινές και οι αμοιβές. Δε με πιστεύεις δυστυχώς, κακό του κεφαλιού σου πάντως. Όπως σου ξανάγραψα, τη ζούγκλα που δέχεσαι να εκτρέφεται εσύ θα την υποστείς περισσότερο από τους αντιγράφοντες — γελάνε με την ανεκτικότητά σου.
Academics are not supposed to fall to such a low ethical
levels. If the whistle-blower has proof, then it should
also be sent to the Dean of Arts and Sciences at Brown
and the Head of the Department in Math. If this professor
breaks the law in Greece, he obviously will break the
law elsewhere, so the administration of Brown would be
interested to know, but since he didn’t break the law
in the U.S. there is nothing they can do. However, if they
investigate and find he broke the law in the U.S. they
will have his ass. This the difference between western
civilation and the former colony of the Othoman empire
(today called Greece). Maybe if we request the dudes
north to be called Former Yugoslavia, the dudes to the
east should request we be called ‘Former Turkey’.
Hey y’all, you’re all such irresponsible children.
«Αγαπητέ κύριε Λουκά !!!!
Αυτό το «κύριε Λουκά» τα λέει όλα. Περιγράφει ακριβώς την νοοτροπία του κ. Πρύτανη και του συστήματος (βλέπε ΥΠΕΠΘ https://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/02/17/%ce%97-%ce%b3%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%a5%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%8d-%ce%a0%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/
) το οποίο εκπροσωπεί (και μέσω του οποίου εκλέχτηκε πρύτανης) ως προς την αντιμετώπιση μιας επιστολής από έναν καθηγητή του ιδρύματος του οποίου προΐσταται. Δεν έχει ούτε πέντε λεπτά χρόνο να αφιερώσει για να συντάξει μια συνεπή και ειλικρινή απάντηση στο ερώτημα του καθηγητή. Ούτε το όνομα του δεν διαβάζει. Μάλλον γράφει την απάντηση του στο e-mail του κυρίου Λουκά…. σε ένας χαρτάκι και αναθέτει στην/στον γραμματέα του τα περαιτέρω. Τον ευχαριστεί για την ενημέρωση και τον πληροφορεί ότι η διαδικασία διοικητικού ελέγχου της καταστάσεως βρίσκεται σε εξέλιξη !!!! Για επτά χρόνια. Εξαίσια, τουλάχιστον το πράγμα εξελίσσεται… Όσο χρόνο αφιέρωσε στον κ. Λουκά… τόσο αφιέρωσε αυτός και οι συνεργάτες του γραμματείς και στην εν λόγω υπόθεση. Δεν είχε χρόνο ούτε το Νόμο να διαβάσει και «Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι υπάρχουν και στοιχεία υπερβολής, σε αρκετά γραφόμενα». Πια είναι αυτά τα στοιχεία υπερβολής «σε αρκετά γραφόμενα» δεν μας λέει. Με τα άλλα αναγραφόμενα, εκτός των «αρκετών», τι γίνεται? Για την ταμπακέρα τίποτα.
Το ότι αγνοήθηκαν όλες οι γνωμοδοτήσεις της νομικής υπηρεσίας και το ότι ο κύριος αυτός από την ημερομηνία εκλογής του στο Α.Π.Θ παρανόμως είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού αμειβόμενος και από αυτό και ουσιαστικά στην επταετή θητεία του έχει διδάξει λίγες μόνο ώρες στο Α.Π.Θ. δεν ενοχλεί καθόλου ούτε τους πρυτάνεις ούτε το υπουργείο παιδείας. Του κ. πρύτανη του «Αρκεί μόνο να μας πει ότι αυτή τη στιγμή ο εν λόγω βρίσκεται με άδεια επίσημη που του την παρείχε η Γενική Συνέλευση του Τμήματός του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία». Το γεγονός ότι κατά την διετή του θητεία του ο κ. Πρύτανης έχει δώσει επανειλημένως άδειες για προσωπικούς λόγους στον κ. Καουλέα ο κ. Πρύτανης το αποκρύπτει. Την «ισχύουσα νομοθεσία» οι κύριοι αυτοί την επικαλούντε όποτε και όπως τους αρέσει. Ο πρύτανης του Α.Π.Θ. είναι πολυάσχολος στο να σπρώχνει χαρτιά, όπως λέει κάποιος παραπάνω. Είναι κάτι σαν … χαρτο-τροχονόμος… προσπαθεί, αλλά τελικά ούτε κάνει αλλά ούτε και λέει τίποτα π.χ. https://greekuniversityreform.wordpress.com/2006/05/30/%ce%a0%cf%81%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82/#more-20
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_10/02/2008_258898
Eiste sigouroi oti o Kapouleas _kserei_ oti eivai
eklegmevos sto AP0 ? Paw stoixnma oti o idios
avarwtietai poios sto kalo tou stelvei ola
auta ta ekstra lefta ka0e mnva…»poios xazos
mou stelvei ta fragka pou egw xwvw sto
flipperaki ?» skeftetai o megalos magos tou
paddle…opoios tov kserei katalabaivei ti lew.
Οι θέσεις καθηγητών δεν έχουν μόνο τα λεφτά του μισθού ως αμοιβή, αλλά και λεφτά από ερευνητικά προγράμματα, που απέξω μέχρι σήμερα δεν μπορούσες να χτυπήσεις, και πολιτικό βάρος, αφού μπορεί να πάρει μέρος κανείς στις κολεγιές για τις εκλογές άλλων καθηγητών. Το τίμημα λοιπόν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι αν κάποιος γίνει καθηγητής και μερικής απασχολήσεως.
Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί δεν ακούμε ανθρώπους που είναι καθηγητές σε Ελλάδα και ΗΠΑ και δεν πατάνε στο πανεπιστήμιό τους στις ΗΠΑ, αλλά μόνιμα ακούμε για καθηγητές που δεν πατάνε στην Ελλάδα. Γιατί δεν συμβαίνει ποτέ το αντίστροφο; Ας μας το εξηγήσουν αυτό όσοι είναι υπέρ της «ελαστικότητας» και τα ξαναλέμε, αφού βλέπουν το ελληνικό πανεπιστήμιο κάτι σαν ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα, όπου τα μεγάλα αστέρια έρχονται μόνο για να πάρουν σύνταξη.
Αν θέλουν σύνταξη να την πάρουν από τις ΗΠΑ, κι όχι από το γεναιόδωρο ελληνικό κράτος που πλήρωσε την εκπαίδευσή τους από λεφτά των φορολογουμένων και τους καρπούς αυτής της εκπαίδευσης τους καρπώθηκαν οι αμερικανοί. Δεν μπορεί να ζητά να πληρώσει κάποιος δυο φορές το ίδιο άτομο χωρίς αντίκρυσμα ή με ανταλλάγματα του στυλ «πάρε και συ πτωχέ και υπανάπτυκτε ένα ξεροκόμματο γιατί εγώ είμαι ένας allstar επιστήμονας και θα μου χρωστάς μια ζωή».
O Kapouleas einai epistimonas me arxidia, eno eseis eiste alites kai poustides
Eimai Fanatikos opados tou Kapoulea
kolopeda
@kapouleaikos
eisai asteios k profanws enyparxei kai kapoia diataraxi.kalo kouragio