Το παρόν προστίθεται σε μιά σειρά άρθρων για παράνομες ή αντιδεοντολογικές συμπεριφορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

Λογοκλοπή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Απίστευτες ραδιουργίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Συνεχίζονται οι ραδιουργίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Καταγγελία από το Σύλλογο Φοιτητών του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας του Πα. Μακ.

Το παρακάτω κείμενο είναι από την κα. Βίνια Τσόπελα, γνωστή πιανίστρια και καθηγήτρια του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πα. Μακ. Περίληψη: η κα Τσόπελα προσελήφθη στο ΠαΜακ το 2001 και το 2003 εξελέγη πρόεδρος του τμήματος. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ο τότε πρύτανης κ. Τσιότρας (τώρα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) της ανέθεσε να ερευνήσει μιά καταγγελία κατά του καθηγητή του τμήματος κ. Σ. Παπούλκα, σύμφωνα με την οποία είχε κρατήσει την προηγούμενη θέση του σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και εκτελούσε πλημμελώς τα καθήκοντά του. Η κα Τσόπελα έκανε το καθήκον της και παρέδωσε τα ευρήματά της στη Σύγκλητο. Ο κ. Παπούλκας παραπέμφθηκε σε πειθαρχικό το οποίο αποφάσισε την οριστική παύση του (με μοναδικό μειοψηφούντα τον τότε αντιπρύτανη κ. Κουσκουβέλη). Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Πα.Μακ., με πρωταγωνιστή τον κ. Κουσκουβέλη, συνέχισε να του αναθέτει μαθήματα. Ο κ. Παπούλκας είναι ακόμα καθηγητής στο ΠαΜακ, παρά την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου! Εν τω μεταξύ άρχισαν οι διώξεις της κας Τσόπελα: της έγιναν τρεις μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, παραποίηση εγγράφων κτλ και παραπέμφθηκε δύο φορές σε πειθαρχικό (με την κατηγορία της «απάδουσας συμπεριφοράς»).

Στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΔΕΠ υπάρχουν και άλλες καταγγελίες από άλλα τμήματα του ΠαΜακ. Που θα πάει η κατάσταση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας; Όχι ότι δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά σε άλλα πανεπιστήμια, αλλά αυτό ειδικά έχει καταντήσει «Ζωνιανά», ένα άβατο του νόμου όπου μιά κλίκα με την ανοχή της κυβέρνησης κάνει ό,τι θέλει.

—–
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΙΝΙΑ ΤΣΟΠΕΛΑ
ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ (Μ.Ε.Τ)
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η πιανίστα σολίστ Βίνια Τσόπελα μετά από εξαιρετικές σπουδές στη φημισμένη Juilliard School of Music της Νέας Υόρκης και πολυετή διεθνή καριέρα με συναυλίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου το 2001 εξελέγη Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΦΕΚ 151/11.7.01 T.Ν.Π.Δ.Δ.) και είναι η πρώτη εκλεγείσα καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο «Οργανική Μουσική Εκτέλεση – Πιάνο» στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, εκλέγεται η πρώτη Πρόεδρος του αυτοδύναμου Τμήματος, με συντριπτική πλειοψηφία, στις 4 Μαρτίου του 2003.

Στις 19.03.2003 με έγγραφο του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Καθηγητή κ. Κων/νου Βελέντζα (νυν Πρύτανη) αρ. πρωτ. 5426/19/3/2003 αποστέλλεται καταγγελία που αφορά στον Καθηγητή Μονωδίας του Τμήματος ΜΕΤ κ. Σωτήριο Παπούλκα ο οποίος εξελέγη στις 6.5.1998 και διορίσθηκε στις 16.6.1998 σε μόνιμη θέση ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητού του Τμήματος Μ.Ε.Τ. με γνωστικό αντικείμενο «Μονωδία – Διδασκαλία Φωνητικής» και ενετάχθη στην κατηγορία μέλους ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με το ανωτέρω έγγραφο του Αντιπρύτανη ανατίθεται στην Πρόεδρο του Τμήματος η διερεύνηση του περιεχομένου της καταγγελίας που αφορά στο διορισμό και τη θητεία του Σ. Παπούλκα ως τακτικού Καθηγητού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Τμήμα ΜΕΤ από το έτος 1998 ενώ ήταν ήδη διορισμένος και δίδασκε κατά τον ίδιο χρόνο ως Καθηγητής Μονωδίας στο Πανεπιστήμιο της πόλης Essen της Γερμανίας, τη μη διδασκαλία σε κανένα φοιτητή για τρία χρόνια από την ημέρα του διορισμού του, την μη αποδοχή απ’ αυτόν φοιτητών του Τμήματος, με προσχήματα από μέρους του, τη σπάνια προσέλευσή του στο Τμήμα του Πανεπιστημίου και την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

Στις 5 Μαΐου 2003 με αρ. πρωτ. 6474/05.05.2003 η Πρόεδρος απαντά στον Αντιπρύτανη, ενημερώνοντάς τον κατόπιν στοιχείων που παρεσχέθησαν από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Folkwang της πόλεως Essen της Γερμανίας και πιστοποιήθηκε η εκεί καθηγητική θέση του κυρίου Παπούλκα από την 01.09.1990 έως και τότε.

Τον Ιούνιο του 2003 στις ετήσιες δηλώσεις των μελών του ΔΕΠ ο κύριος Παπούλκας δηλώνει την ένταξή του στην κατηγορία πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δεν αναφέρεται στην απασχόλησή του στο παραπάνω Πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Η Σύγκλητος αποδέχεται τη δήλωσή του με «επιφύλαξη».

Η Πρόεδρος Καθηγήτρια Β. Τσόπελα απευθύνει ερωτήματα στη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, αρ. πρ. 627/24.06.2003 δεδομένης της επιφύλαξης της Συγκλήτου ως προς την πράξη ένταξης του κυρίου Παπούλκα στην κατηγορία της πλήρους απασχόλησης, τη μη μνημόνευση στην υπεύθυνη δήλωση των απαραίτητων στοιχείων, σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων του στο Τμήμα, για το αν χρήζει ανακλήσεως η πράξη ένταξης αρ. πρ. 581/06.06.2003 του Καθηγητή κυρίου Σ. Παπούλκα ως μέλους ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης και για τις τυχόν άλλες ενέργειες και τυχόν άλλα όργανα, τα οποία ενδεχομένως όφειλε να ενημερώσει ως Πρόεδρος για το παραπάνω ζήτημα.

Το Σεπτέμβριο, το Πρυτανικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση αρ. 4/02.10.2003 ομόφωνα αποδέχεται το υπ. αρ. πρ. 259/25.09.2003 Γνωμοδοτικό Σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου στο οποίο αναφέρεται ότι «ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου έχει παραλλήλως με την Πρόεδρο του Τμήματος ΜΕΤ την αρμοδιότητα της άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του Καθηγητή κ. Σ. Παπούλκα», παραπέμπει την έρευνα της υποθέσεως και την έκδοση του σχετικού πορίσματος από την Πρόεδρο του Τμήματος ΜΕΤ, την κίνηση πειθαρχικής διαδικασίας, άσκηση πειθαρχικής δίωξης από τον Πρύτανη ή την Πρόεδρο του Τμήματος ΜΕΤ και τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου της υποθέσεως στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΑΠΟΥΛΚΑ
Συντάσσεται από την Πρόεδρο «Παραπεμπτήριο», το οποίο, μετά από έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου και των Πρυτανικών Αρχών, αποστέλλεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών του Δ.Ε.Π. των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Τον Απρίλιο 2005 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 70/01.04.2005 τ. Παράρτημα,http://www.ntua.gr/posdep/Dialogos/Persons/Macedonia/Papoulkas-FEK.pdf) η αρ. 7/2005 απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ με την οποία επιβάλλεται κατά πλειοψηφία η ποινή της οριστικής παύσης στον εν λόγω Καθηγητή με την αιτιολογία ότι: «Δέχεται ότι ο ίδιος εγκαλούμενος κατά το χρονικό διάστημα από τις 26.10.1999 και μετά ετέλεσε τα αποδιδόμενα σ’ αυτόν και λεπτομερώς αναφερόμενα στο σκεπτικό πειθαρχικά αδικήματα ήτοι Α) ενώ ήταν καθηγητής του Τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ήταν συγχρόνως καθηγητής του κρατικού Πανεπιστημίου Folkwang της πόλης Essen της Γερμανίας Βα) δεν εκπλήρωνε προσηκόντως τα καθήκοντά του στο ως άνω Τμήμα ως μέλος ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης και β) υπέβαλε ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις πλήρους απασχόλησης με βάση τις οποίες ενετάγη στην κατηγορία μέλους ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης.

Επιβάλλει σ’ αυτόν για το υπό στοιχείο Α αδίκημα την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης β) για το υπό στοιχείο Βα αδίκημα την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός (1) έτους και γ) για το υπό στοιχείο Ββ αδίκημα την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης ενός (1) έτους.»

Στην πενταμελή Επιτροπή του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι. συμμετέχει και ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ηλίας Κουσκουβέλης ως μέλος, ο οποίος μειοψηφεί στην παραπάνω απόφαση της οριστικής παύσης.

Στη συνέχεια, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου στην αρ. 20/06.04.2005 συνεδρίασή του, αποδέχεται το γνωμοδοτικό σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αρ. πρ. 4104/01.04.2005 στο οποίο αναφέρεται ότι «αφενός πρέπει να παύσει και η μισθοδοσία του εν λόγω καθηγητή και αφετέρου θα έχει λυθεί η σχέση του δημόσιου λειτουργού του εν λόγω καθηγητή με το Πανεπιστήμιο με όλες τις περαιτέρω αυτονόητες συνέπειες, ήτοι παράδοση των χώρων – γραφείων που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα, απαγόρευση χρησιμοποίησης του τίτλου του καθηγητή κλπ.»

ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΥΘΕΝΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤΗΡΙΟ ΠΑΠΟΥΛΚΑ
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Γ.Σ. του Τμήματος Μ.Ε.Τ. αρ. 20/18.05.2005 προεδρεύει ο Αντιπρύτανης κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος απαγορεύει στην Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Βίνια Τσόπελα, να προεδρεύσει και εκείνη αποχωρεί, δηλώνοντας ότι δεν νομιμοποιεί αυτή τη συνέλευση.

Στην παραπάνω συνεδρίαση, με απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος Μ.Ε.Τ. ανατίθεται εκ νέου η διδασκαλία των μαθημάτων της ειδίκευσης της Μονωδίας στον παυθέντα κ. Σ. Παπούλκα με την αιτιολογία ότι «προσφέρει μαθήματα ειδίκευσης, και αυτό τον καθιστά αναντικατάστατο αυτή τη στιγμή για τους φοιτητές του».

Παρακάτω δε συνεχίζει η απόφαση :
α) …. «να εγκρίνει την ανάθεση των μαθημάτων «Μονωδίας ΙΙ, IV», «Ρεπερτόριο – Μουσική Συνοδεία ΙΙ», «Δραματουργία-Ανάλυση Ρόλου ΙΙ» για το χρονικό διάστημα από 18.05.2005 έως το τέλος του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2004-2005, στον κ. Σωτήριο Παπούλκα, ο οποίος δίδασκε τα παραπάνω μαθήματα και πριν την παύση του»
β) εξουσιοδοτεί την … «Υπηρεσία να βρει τον δέοντα τρόπο, ώστε να διαπιστωθεί – αν τίθεται – το ζήτημα του δικαιώματος αμοιβής στον κ. Παπούλκα και στην περίπτωση αυτή την αναζήτηση του τρόπου κάλυψης αυτής της αμοιβής».

Ο Αντιπρύτανης κ. Η. Κουσκουβέλης στέλνει τα έγγραφα αρ. πρ. 717/19.05.2005 και 720/19.05.2005 προς το Γραφείο Προσωπικού και τον κ. Σ. Παπούλκα αντίστοιχα, όπου τους πληροφορεί για την ως άνω απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος Μ.Ε.Τ. Δεν τα κοινοποιεί στην Πρόεδρο του Τμήματος.

Ο Αντιπρύτανης κ. Η. Κουσκουβέλης με έγγραφο αρ. πρ. 6663/15.06.2005 προς την Πρόεδρο του Τμήματος, τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, τους εκπροσώπους φοιτητών της Γ.Σ. του Τμήματος και το Σύλλογο Φοιτητών ενημερώνει ότι η ανωτέρω απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος δεν δύναται να υλοποιηθεί για «νομικούς λόγους (οριστική παύση)» και ότι «τίθεται κατεπειγόντως ζήτημα επίλυσης του θέματος διδασκαλίας των μαθημάτων και οφείλει η ΓΣ του Τμήματός σας να αποφασίσει αμέσως επ’ αυτού, ενημερώνοντας με σχετικά».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ
Ο Αντιπρύτανης κ. Η. Κουσκουβέλης προήδρευσε στο εαρινό εξάμηνο σε δύο (2) συνελεύσεις, υπ. αρ. 19/19.04.2005 και στην προαναφερθείσα αρ. 20/18.05.2005.

Η Πρόεδρος με αιτήσεις αρ. πρ. 689/12.05.2005 και αρ. πρ. 781/8.6.2005 ζητά από τον Αντιπρύτανη και την Προϊσταμένη Γραμματείας του Τμήματος Μ.Ε.Τ. κ. Κωνσταντίνα Σταυροπούλου τα αντίγραφα των κασετών που περιλαμβάνουν τα πρακτικά, αντίγραφο των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών και αντίγραφο των χειρόγραφων πρακτικών που αφορούν στις ως άνω Συνεδριάσεις.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση αρ. 24/17.05.2005 ομόφωνα αποφασίζει «… Τα αιτήματα της Προέδρου να αντιμετωπισθούν από την Γραμματεία του Τμήματος σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 97/15.04.2004 γνωμοδοτικό σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου.

Το ως άνω συγκεκριμένο γνωμοδοτικό σημείωμα αφορούσε αίτημα της Προέδρου του Τμήματος Καθ. Β. Τσόπελα με την από 08.04.2004 εισαγγελική παραγγελία στον τότε Αντιπρύτανη Καθ. Κ. Κων/νο Βελέντζα (νυν Πρύτανη), να της επιδοθούν τα αντίγραφα των κασετών που περιελάμβαναν τα πρακτικά της υπ’ αρ. 17/10.03.2004 έκτακτης συνεδρίασης της Γ.Σ του Τμήματος ΜΕΤ στο οποίο είχε προεδρεύσει ο κ. Βελέντζας.
Με την υπ’ αρ. πρ. 5049/16.4.2004 αίτηση του τότε Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Κων/νου Βελέντζα προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά να ανακαλέσει ο Εισαγγελέας την από 08.04.2004 εισαγγελική παραγγελία του διότι «… οι τηρούμενες χειρόγραφες σημειώσεις καθώς και οι κασέτες ….. δεν έχουν τον χαρακτήρα των διοικητικών εγγράφων…». Η αίτηση του κ. Βελέντζα για ανάκληση της χορηγηθείσης εντολής απορρίπτεται από τον κ. Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης στις 11.05.2004 «…διότι τα αιτούμενα έγγραφα εμπίπτουν στην έννοια των εγγράφων του άρθρου 25 αρ. 4 εδ. β’ Ν. 1756/1988».

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με την αρ. πρ. 2847/09.062005 εκ νέου εισαγγελική παραγγελία, διαβιβάζει προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αίτηση της Καθ. Β. Τσόπελα να της χορηγηθούν τα πρακτικά των συνελεύσεων αρ. 19/19.04.2005 και αρ. 20/18.05.2005, στις οποίες προήδρευσε ο Αντιπρύτανης κ. Κουσκουβέλης – καθώς και το έγγραφο υπ. αρ. 717/19.5.2005 του εν λόγω Αντιπρύτανη που αφορούσε στην ανάθεση διδασκαλίας στον παυθέντα κ. Σ. Παπούλκα – καθώς εκείνη δεν έχει μόνο έννομο συμφέρον αλλά και δικαίωμα ως μέλος του συγκληθέντος οργάνου, δηλ. του Τμήματος ΜΕΤ και μάλιστα ως Πρόεδρος αυτού.

Η αίτησή της συνεχίζει … «Επειδή η Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, με παρέμβαση της Πρυτανείας, αρνείται και πάλι, παρανόμως, την χορήγηση των αιτηθέντων παρά το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς θέμα ανέκυψε και προ ενός έτους, όταν με την από 8.4.2004 παραγγελία Σας έγινε δεκτή σχετική αίτησή μου και διετάχθη η χορήγηση των αιτουμένων ομοίων εγγράφων, προσφεύγω προς υμάς, κατ’ άρθρο 25 παρ. 4 εδ. β’ του Ν. 1756/88, αιτουμένη την χορήγηση της σχετικής Εισαγγελικής εντολής».

Ως τώρα, η εισαγγελική εντολή υπ. αρ. 2847/09.06.2005 δεν έχει απαντηθεί.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤ
Έχουν κατατεθεί τρεις (3) μηνυτήριες αναφορές του Σ. Παπούλκα και λοιπών επτά (7) μελών ΔΕΠ του Τμήματος ΜΕΤ κατά της Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος ΜΕΤ κ. Τσόπελα προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με ημερομηνίες 18.11.2004, 14.12.2004 και 01.03.2005, για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, νόθευσης δημοσίου εγγράφου, εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης.

ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Ανώνυμη καταγγελία κατά της Προέδρου κ. Τσόπελα, με περιεχόμενο ψευδείς δηλώσεις ως προς τα στοιχεία κατοικίας και διαμονής της στη Θεσσαλονίκη και πλημμελή άσκηση των καθηκόντων της, διανέμεται σε όλες τις θυρίδες της πανεπιστημιακής κοινότητας και κατατίθεται από τον Αντιπρύτανη κ. Κουσκουβέλη στη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου αρ. 24/17.07.2005.

ΞΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ (ERASMUS) ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Η καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος ΜΕΤ και τότε ακαδημαϊκή υπεύθυνη του προγράμματος Socrates – Erasmus του Τμήματος ΜΕΤ, με έγγραφό της αρ. πρ. 398/21.01.2004 ενημερώνει τον τότε Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Κων/νο Βελέντζα και τους αρμόδιους φορείς των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΚΥ, για μαρτυρία φιλοξενούμενου υπότροφου Βέλγου φοιτητού στην ειδίκευση του πιάνου στο Τμήμα ΜΕΤ, που αφορούσε την προσπάθεια, ανάμεσα σε άλλα, από μέρους λέκτορος του Τμήματος ΜΕΤ (ενός εκ των μηνυτών στις μηνυτήριες αναφορές κατά της Προέδρου) να υπογράψει ο ανωτέρω φοιτητής έγγραφο, το οποίο εμπεριείχε κατηγορίες εναντίον της Προέδρου.

Με τα έγγραφα αρ. πρ. 3812/18.02.2004 του Υπευθύνου Διεθνών Σχέσεων και του Γραφείου Socrates – Erasmus του Πανεπιστημίου Lemmensinstituut Leuven του Βελγίου προς τον τότε Αντιπρύτανη Καθηγητή κ. Κων/νο Βελέντζα, την υπεύθυνη του προγράμματος Socrates – Erasmus και Πρόεδρο του Τμήματος ΜΕΤ κ. Βίνια Τσόπελα και τη Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΚΥ κ. Μαρία Δοξανάκη, καθώς και το έγγραφο αρ. πρ. 491/26.02.2004 του Βέλγου φοιτητού, καταθέτουν και διαμαρτύρονται για τα συμβάντα στο Τμήμα ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τόσο το έγγραφο της Προέδρου του Τμήματος καθηγήτριας κ. Βίνιας Τσόπελα, όσο και το έγγραφο του Βέλγου υπευθύνου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος και του υπότροφου φοιτητή, έμειναν αναπάντητα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

• Όλες οι κατηγορίες στις μηνυτήριες αναφορές και στην ανώνυμη καταγγελία εις βάρος της καθηγήτριας κ. Τσόπελα κρίθηκαν από το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και τους Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών Θεσσαλονίκης ως ουσιαστικά αβάσιμες και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. (βλ. Βούλευμα Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης)

Click to access 2005-12-29_EisaggeleasPrwtodikwn-Tsopela.pdf


Click to access 2006-02-28_EisaggeleasEfetwn-Tsopela.pdf


• Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος αριθμ. 25/16.2.2006 ακυρώθηκαν οι εξετάσεις των φοιτητών της καθηγήτριας κ. Τσόπελα και η βαθμολογία μαθημάτων της κατά την εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2006, επειδή οργάνωσε τις εξετάσεις των φοιτητών της και καθόρισε την βαθμολογία τους σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας και όχι σύμφωνα με έναν εσωτερικό κανονισμό του Τμήματος, ο οποίος προβλέπει εξεταστικές επιτροπές που κρίνουν και βαθμολογούν το έργο συναδέλφων τους και υπογεγραμμένα παρουσιολόγια από φοιτητές και διδάσκοντες, ως μέσον δήθεν ακαδημαϊκού ελέγχου, διαφάνειας και διασφάλισης του πανεπιστημιακού ήθους από κάθε είδους διαπλοκής κατά την εξεταστική διαδικασία!! Ο αποκαλούμενος όμως «ειδικός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», έχει χαρακτηρισθεί από το ΥΠ.Ε.Π.Θ ως «μη νόμιμος αφού από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στο Υπουργείο δεν προκύπτει βάσει ποιων διατάξεων έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο». (βλ. επιστολή Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ κ. Σ. Ταλιαδούρου), και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας για τη λειτουργική ανεξαρτησία των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ κατά την άσκηση των διδακτικών και ερευνητικών τους καθηκόντων (άρθρο 1 παρ. 1 και παρ. 2 του Ν 2530/1997 (ΦΕΚ 218 Α’).
http://www.ntua.gr/posdep/Internal/PaMak/2006-05-18_YpEPTH_PAMAK.pdf).
• Η καθηγήτρια κ. Τσόπελα εξαιρέθηκε από οκτώ (8) εκλεκτορικά σώματα που θα έκριναν την μονιμοποίηση και εξέλιξη ορισμένων από τους μηνυτές της σε υψηλότερες βαθμίδες, χωρίς να τηρηθούν οι αρχές του διοικητικού δικαίου και η νόμιμη διοικητική διαδικασία. Σε ορισμένες από αυτές, εξαιρέθηκε και ο καθηγητής του Τμήματος Μ.Ε.Τ κ. Αντώνιος Αλυγιζάκης (βλ. έγγραφο κ. Αλυγιζάκη για τα πρακτικά των Συνεδριάσεων).
Ορισμένοι εκ των μηνυτών της έχουν ήδη διορισθεί ως επίκουροι, ως μόνιμοι επίκουροι, καθώς και στις βαθμίδες του αναπληρωτή καθηγητή και καθηγητή, με πράξεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
http://www.ntua.gr/posdep/Dialogos/Persons/Macedonia/2006.06.27_Alygizakis.pdf)
• Ο Σωτήριος Παπούλκας μετά την ποινή της οριστικής παύσης με την αρ. 7/2005 απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, επανέρχεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην προτεραία του κατάσταση, δηλαδή στη θέση του καθηγητή, με το ίδιο αρχικό ΦΕΚ Διορισμού: 189/23.10.1998 τ. Ν.Π.Δ.Δ.
Με αρ. πρωτ. 7083/20.6.2007 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επιδίδεται στο Δικαστικό Γραφείο, την Πρυτανεία, το Τμήμα Προσωπικού και τη Γραμματεία του Τμήματος Μ.Ε.Τ., Πιστοποιητικό της Γραμματέας του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αρ. πρωτ. Π4282/2007/19.6.2007, το οποίον αναφέρει ότι «καταργεί, εν μέρει, τη δίκη κατά το σκεπτικό…». Εκκρεμεί επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του για την ποινή της οριστικής παύσης.
• Από την 1.9.06 καινούργιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ο καθηγητής κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο οποίος άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά της καθηγήτριας κ. Τσόπελα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ δύο φορές με τα Παραπεμπτήρια (αρ. πρωτ. 2534/6.12.06 και αρ. πρωτ. 8055/25.7.07), με τις κατηγορίες ότι επέδειξε έναντι των συναδέλφων της διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού και για τη μη μόνιμη διαμονή και εγκατάστασή της στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι πριν το δεύτερο Παραπεμπτήριο του Πρύτανη μεσολάβησε δημοσίευμα στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στις 2.7.07 (βλ. http://www.ntua.gr/posdep/MME/Jul_2007/2007-07-02_enet.pdf).