Σε παλαιότερη συζήτηση γράφτηκε ότι τα συγγράμματα ενός μαθήματος παραδίδονται συνήθως στους φοιτητές λίγο πριν τις εξετάσεις. Φυσικά αυτό είναι απαράδεκτο. Πώς μπορεί κανείς να ζητάει από τους φοιτητές να διαβάζουν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου όταν δεν τους δίνει βιβλία;

Ένας συνάδελφος από Ελλάδα μου έστειλε πληροφορίες για τους λόγους που οδηγούν στο φαινόμενο αυτό. Για να τους δοθεί το βιβλίο ενός μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μάθημα. Για να γραφτούν το φθινόπωρο πρέπει να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. Η βαθμολόγηση των γραπτών του Σεπτεμβρίου παίρνει τουλάχιστον τρείς εβδομάδες (πολλά γραπτά, διαφορετικοί βαθμολογητές, κτλ). Μετά τη βαθμολόγηση οι φοιτητές έχουν μία εβδομάδα για να εξετάσουν το γραπτό τους, οι γραμματείς χρειάζονται μιά εβδομάδα για να τους περάσουν στο σύστημα, και ύστερα οι φοιτητές χρειάζονται χρόνο για να αποφασίσουν σε ποιό μάθημα θα γραφτούν κτλ. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά έχει πάει τέλος Νοεμβρίου. (Τα προβλήματα αυτά δεν υπήρχαν σε μας γιατί δεν χρειαζόταν να γραφτούμε, αυτόματα παίρναμε τα βιβλία που αντιστοιχούσαν στο έτος που ήμασταν).

Μιά λύση θα ήταν να γράφονται οι φοιτητές στην αρχή του εξαμήνου σε όσα μαθήματα είναι σίγουροι ότι θα πάρουν, και αργότερα σε όσα δεν είναι σίγουροι. Αλλά αυτό απορρίπτεται διότι λέει το πρόγραμμα που κάνει την εγγραφή δεν το επιτρέπει, οι γραμματείς αντιδρούν, κτλ. Αναρωτιέμαι τι γίνεται με μαθήματα που έχουν εργαστήρια. Ένα άλλο που σκέφτηκα ήταν να δίνονται τα βιβλία έτσι κι αλλιώς. Αν δεν χρησιμοποιηθούν αμέσως, θα χρησιμοποιηθούν αργότερα. Όμως α) υπάρχουν μαθήματα επιλογής, β) μέχρι να πάρει ο φοιτητής το μάθημα μπορεί το βιβλίο να έχει αλλάξει. Μπέρδεμα. Όταν μάλιστα εφαρμοστεί η επιλογή συγγράμματος από λίστα μπορεί τα πράγματα να περιπλακούν ακόμη περισσότερο.

Στο δικό μου πανεπιστήμιο η εγγραφή γίνεται στο τέλος του προηγούμενου εξαμήνου. «Καθυστερημένη» εγγραφή ονομάζεται αυτή που γίνεται κατά την αρχή του εξαμήνου. Πέραν των πρώτων 3-4 ημερών του εξαμήνου δεν μπορεί κανείς να εγγραφεί. Μπορεί όμως να αποχωρήσει από ένα μάθημα (να κάνει drop), στην αρχή χωρίς επίπτωση και αργότερα (μέχρι αρχές Νοεμβρίου) παίρνοντας το γράμμα W στο transcript τους. Αυτό π.χ. ενδείκνυται αν το προηγούμενο εξάμηνο δεν πέρασε ένα προαπαιτούμενο. Με τα συγγράμματα δεν υπάρχει θέμα γιατί δεν διανέμονται δωρεάν. Αλλά και να διανέμονταν δωρεάν πάλι δεν θα υπήρχε θέμα γιατί όλοι ξέρουν στην αρχή του εξαμήνου ποιά μαθήματα παίρνουν. Οι εξετάσεις διαρκούν 10 μέρες και οι βαθμοί πρέπει να κατατεθούν (διαδικτυακά) μέσα σε 10 μέρες από το πέρας τους. Και φυσικά εδώ δεν υπάρχει εξεταστική το Σεπτέμβριο (αλήθεια, υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα τρίτη εξεταστική;)

Καταθέστε τις δικές σας εμπειρίες και ας συζητήσουμε να δούμε μήπως βρούμε λύση.

Advertisements