Άσχετα με το τι πιστεύει κανείς για την διακήρυξη της Μπολόνια, την οποία η Ελλάδα υπέγραψε το 1999, η διαδικασία αυτή έχει αποκτήσει πλέον τέτοια δυναμική που είναι μη αναστρέψιμη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτόν τον τεράστιο μετασχηματισμό που συντελείται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η διακήρυξη της Μπολόνια προβλέπει 3 χρόνια πρώτο πτυχίο (bachelor), 2 xρόνια μεταπτυχιακό (masters), και 3 χρόνια διδακτορικό. Μπορεί να μην είναι ιδανικό, είναι όμως ένα λογικό σύστημα στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι υπερβολικές και παράλογες οι αντιδράσεις στη διαδικασία της Μπολόνια. Οι κραυγές περί «νεοφιλελευθερισμού» και «εμπορευματοποίησης» στερούνται σοβαρότητας. Ο στόχος της Μπολόνια είναι η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Να μπορούν να είναι συγκρίσιμα τα πτυχία. Το σύστημα των πιστωτικών μονάδων θα διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών, έτσι να μπορούν να κάνουν τμήμα των σπουδών τους σε άλλο πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει τίποτα αθέμιτο και ύποπτο σε αυτούς τους στόχους.

Ο πιθανότερος λόγος της αντίδρασης των Ελλήνων πανεπιστημιακών στη διαδικασία της Μπολώνια είναι ότι κάθε αλλαγή είναι επικίνδυνη γιατί μπορεί να διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες στο χώρο των πανεπιστημίων. Κι έτσι βρίσκουν διάφορες προφάσεις που μάλιστα περιβάλλουν με ιδεολογικό μανδύα για να παραπλανήσουν τους αδαείς. Κάπου ίσως να υπάρχει και μιά ραθυμία, μιάς και απαιτείται πολλή δουλειά για την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών στο νέο σύστημα. Όταν υπάρχουν πανεπιστημιακοί που διδάσκουν 30 χρόνια το ίδιο μάθημα και παλεύουν σθεναρά μην τύχει και τους ανατεθεί κάποιο άλλο, το παραπάνω δεν είναι και τόσο απίθανο.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς την υλοποίηση της διαδικασίας της Μπολόνια. Η Γαλλία έχει ήδη προσαρμοστεί και δίνει τρίχρονα πτυχία (εδώ). Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει δραματικά. Μιά διαδικασία που υποτίθετο ότι θα ολοκληρωνόταν μέχρι το 2010 στην Ελλάδα δεν έχει καν αρχίσει. Δεν γίνεται καν συζήτηση επ΄αυτού!

Advertisement