Χθες από την Καθημερινή και τα Νέα:

«Πάνω από εκατό Γυμνάσια και Λύκεια στην περιφέρεια και τουλάχιστον 30 στο Λεκανοπέδιο τελούν ήδη υπό κατάληψη….

Οι κινητοποιήσεις συνδέονται με την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί στα σχολεία η ΚΝΕ, η οποία φέτος μπήκε πρώτη στον… χορό. Ομως, μετά την κατάληψη στο Λύκειο της Γκράβας φαίνεται ότι κινητοποιούνται και άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοβουλίες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τέλος, από χθες υπό κατάληψη βρίσκεται και το παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στα Χανιά. Οι σπουδαστές ζητούν βελτίωση σίτισης και στέγασης, καθώς και τη μη αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων.

Οι βασικές διεκδικήσεις των μαθητών εστιάζονται στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές και καθηγητές – πολλά Επαγγελματικά Λύκεια κάνουν μόνο 3 – 4 ώρες μάθημα ημερησίως λόγω ελλείψεων καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων.

Οι μαθητές ζητούν να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες και να λειτουργούν τα σχολεία μόνο σε πρωινή βάρδια. Επιπλέον, διεκδικούν την κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε Τριτοβάθμια Ιδρύματα και την αύξηση σε 15% του ποσοστού του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Οι μαθητές παράλληλα θα εκφράσουν και την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.»


Δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από αυτές τις καταλήψεις ή πρόκειται απλώς για το γνωστό «χαβαλέ». Φαίνεται πάντως ότι οι μαθητές πασχίζουν να βρουν προφάσεις για να κάνουν καταλήψεις.
Η υποκρισία φαίνεται και από τα αιτήματά: Ζητούν να καλυφθούν τα κενά σε διδάσκοντες, εξαιτίας των οποίων χάνουν μάθημα. Σωστό αίτημα, αλλά διαμαρτύρονται χάνοντας ακόμα περισσότερο μάθημα. Φυσικά και είναι επιθυμητή η κατάργηση της διπλοβάρδιας. Αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Δεν θα λυθεί σε μιά μέρα. Διαμαρτυρίες για την αναθεώρηση του Α16 είναι σήμερα εντελώς άκαιρες, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει (κακώς) ότι δεν θα συμπράξει στην παρούσα Βουλή. Όσο για το 15% του ΑΕΠ για την Παιδεία, είναι για γέλια.

Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία:

«Κάνουν λόγο για ένα κτιριακό «κλειστοφοβικό αίσχος» αλλά παρ’ όλα αυτά δηλώνουν ότι φέτος θα προσπαθήσουν να μη γίνει καμία καταστροφή όπως πέρυσι.»

Α, δηλαδή πέρυσι έγιναν καταστροφές. Κατά τα άλλα, διαμαρτυρόμαστε για το κτιριακό πρόβλημα.

«Κάποιοι μιλούν για ελλείψεις στα βιβλία και άλλοι για ελλείψεις καθηγητών. Τα απογεύματα πάντως πηγαίνουν κανονικά στα φροντιστήριά τους.»

Καταλάβατε; Τα καλόπαιδα των φροντιστηρίων τη φοράνε κανονικά σε όσους δεν έχουν τους πόρους να πάνε φροντιστήριο και εξαρτώνται αποκλειστικά από το δημόσιο σχολείο.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Καταλήψεις πλέον γίνονται έτσι για την πλάκα, χωρίς λόγο. Τα σχολεία είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να βάζει λουκέτο. Να εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος. Να επέμβει η αστυνομία να ανοίξει τα σχολεία.

Advertisement