Η αναθεώρηση του Α16 αυτή τη στιγμή φαίνεται χαμένη υπόθεση. Τόσο η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, όσο και η πρόσφατη συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει στην αναθεώρηση στην παρούσα Βουλή. Για μένα αυτό θα είναι ασυγχώρετο λάθος, όχι τόσο για την προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά γιατί μιά ριζική αναθεώρηση του Α16 θα επέτρεπε και μιά πιό βαθιά μεταρρύθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Φυσικά αν εκλεγεί ο Βενιζέλος ξεχάστε το Α16 καθώς και οποιοδήποτε όραμα ριζικών αλλαγών στην ελληνική κοινωνία. Για αυτό είναι νομίζω κατάλληλη η στιγμή να αναθερμάνουμε τη συζήτηση για το άρθρο 16.

Στο βιβλίο του «Πέρα από το 16» ο Νίκος Αλιβιζάτος κάνει μιά πρόταση για νέα διατύπωση του άρθρου 16. Την παραθέτω προς συζήτηση. Οι αλλαγές είναι με κεφαλαία. Η τρέχουσα διατύπωση βρίσκεται εδώ.

1. (καμία αλλαγή)
2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
3. Τα έτη της υποχρεωτικής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Οι Ελληνες ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. ….
5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗ, ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ. ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΣΑΓΟΥΝ. ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΚΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ. ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΙΔΙΩΣ Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ, Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ.
6. ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΙΔΡΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ, καθώς και τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
7. (καμία αλλαγή)

Advertisements