Αποσπάσματα από δύο πρόσφατα δημοσιεύματα:
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15172&m=A48&aa=2
Εξελέγη τελικά σε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο υπεύθυνος επί τριετία για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ και συνεπώς «τσάρος» της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κ. Δ. Σκιαδάς. Ο κ. Σκιαδάς αποτελούσε έναν από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της πρώην υπουργού Παιδείας. Φρόνιμα σκεπτόμενος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου επιζητούσε την επαγγελματική αποκατάστασή του μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας. Κατέθεσε λοιπόν την προηγούμενη τριετία αιτήσεις σε τρία πανεπιστήμια: στα πανεπιστήμια Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η εκλογή του έγινε τελικά στην Κρήτη, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη από τον τυπικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας. Σε επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος προς «Το Βήμα» ανέφερε ότι οι αιτήσεις του ήταν καθ’ όλα νόμιμες.»
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=22496320
Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά (επίσης, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος), ο οποίος την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών (16 Αυγούστου 2007) είδε το όνομά του να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 592/τ.Γ.), ως διοριζόμενος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στη βαθμίδα τού μόνιμου αναπληρωτή καθηγητή στον Τομέα Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής της Γεωπονικής Σχολής». Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι ο κ. Μπαλτάς, έναν χρόνο πριν (ΦΕΚ 257/31-8-06), είχε μονιμοποιηθεί στην προηγούμενη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στον ίδιο τομέα της ίδιας σχολής. Και ότι, σύμφωνα με τον νόμο 2530/97, για τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ που αναλαμβάνουν θέση γενικού γραμματέα υπουργείου (αλλά και υπουργού, υφυπουργού κ.ά.), ισχύει ότι για το διάστημα παραμονής τους στη θέση αλλά και για έξι μήνες μετά την απομάκρυνσή τους «αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και εξέλιξης που αφορούν το μέλος ΔΕΠ».
Ρωτήσαμε τον κ. Μπαλτά, την περασμένη Δευτέρα, να μας εξηγήσει πώς έγινε και εξελίχθηκε βαθμολογικά, ενώ ήταν γενικός γραμματέας υπουργείου και, μεταξύ άλλων, μας ανέφερε: 1) Οτι η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν εκείνος αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα (18/9/06). Οταν του επισημάναμε πως η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε από την υπουργό Παιδείας τον Νοέμβριο (ΦΕΚ 444-29/11/06), μας απάντησε ότι αυτό που μετρά είναι το πότε ξεκίνησε η διαδικασία μέσα στο πανεπιστήμιο, και αυτό έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν διοριστεί γενικός γραμματέας. Πάντως, ο κ. Μπαλτάς είχε διοριστεί νωρίτερα -και πάλι από τον κ. Σουφλιά- πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ενώ είναι και μέλος Διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ που υπάγεται επίσης στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. 2) Οτι ο περιορισμός του νόμου 2530 δεν ισχύει όταν γίνεται ανοικτή διαδικασία προκήρυξης για τη θέση. Του ζητήσαμε να μας δείξει πού στηρίζεται νομικά αυτή η διευκρίνιση, αλλά μας απάντησε ότι δεν είχε χρόνο να βρει τα σχετικά έγγραφα και θα μπορούσε να το κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να έχει γίνει και για τον κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, που ακούω ότι διεκδικούσε την εξέλιξή του στη βαθμίδα του καθηγητή όντας υφυπουργός Υγείας (http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/Γιαννόπουλος-Αθανάσιος/).
Ο νόμος 2530/1997 αναφέρει στο άρθρο 5, εδάφιο 3:
«Ο χρόνος παραμονής στις ανωτέρω θέσεις υπολογίζεται στο χρόνο που απαιτείται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα, αλλά όχι για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Κατά τη διάρκεια παραμονής στις ανωτέρω θέσεις και για διάστημα έξι μηνών από την απομάκρυνσή τους, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και εξέλιξης που αφορούν το μέλος ΔΕΠ. »
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Λέει «αναστέλλονται», όχι «δεν ξεκινούν». Ούτε ελληνικά δεν καταλαβαίνουμε πλέον; Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία, σε σύμπνοια με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ανενόχλητη. Τι κράτος είναι αυτό; Γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας; Που είναι η αντιπολίτευση; Που είναι η κοινωνία των πολιτών; Ρε παιδιά, μήπως πρέπει να αρχίσουμε μόνοι μας τις προσφυγές στη δικαιοσύνη; Αν διαβάζει κάποιος δικηγόρος ας επικοινωνήσει μαζί μου. Είμαι διατεθειμένος να το κάνω.
Η περίπτωση του κ. Σκιαδά δεν φαίνεται να καλύπτεται από το γράμμα του νόμου, αλλά σίγουρα εμπίπτει στο πνεύμα του (αποφυγή κατάχρησης εξουσίας). Οπότε πρέπει να συμπληρωθεί ο νόμος. Αλλά θα μου πείτε, τι νόημα έχει να ψηφίζονται νόμοι όταν δεν εφαρμόζονται;
Για να κάνεις προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρέπει να έχεις έννομο συμφέρον, που δεν έχεις, οπότε θα απορριφθεί.
Μια ιδέα είναι: καταγγελία της παρανομίας στο ΥΠΕΠΘ (με τη βοήθεια δικηγόρου ώστε να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και να φοβηθούν λίγο), και μετά αν δεν κάνουν τίποτε να στείλεις στον εισαγγελέα την καταγγελία σου ζητώντας του να εξετάσει αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος.
Ομολογώ ότι όταν κάποτε μίλησα για κάτι παρόμοιο σε ένα Αρεοπαγίτη, η απάντησή του ήταν: Θα σου κάνουν μήνυση για ψευδή καταμήνυση, και θα έχεις να αντιμετωπίσεις τη νομική υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ η οποία θα σε εξοντώσει, τουλάχιστον οικονομικά. Οπότε θα πρέπει να προσέξεις ΠΑΡΑ πολύ το τι θα γράψεις κλπ.
Κάφκα!
ναι δυστυχως τετοια πραγματα δεν διωκονται αυτεπαγγελτα νομιζω. Πρεπει να βρουμε καποιον που ηθελε αυτην την θεση και την εχασε λογω μεθοδευσεων.
Παντως δεν ξερω αν πρεπει να ειμαστε υπερβολικοι σε τετοια θεματα. Η Ελλαδα ειναι μικρη και οι ειδικοι σε εναν τομεα πολυ λιγοι. Αν δεν μπορουν να πηγαινουν απο πανεπιστημια σε υπουργεια και πισω, το αποτελεσμα θα ειναι μαλλον χειροτερης ποιοτητας «ειδικοι» στα υπουργεια.
Αυτο που χρειαζεται σιγουρα και επειγοντως ειναι ενα συστημα προκηρυξεων μεσα στο διαδικτυο (μηπως να φτιαξουμε κατι τετοιο χειρωνακτικα? δηλαδη οποιος ακουει μια προκηρυξη να την περναει σε μια σελιδα που θα φτιαξουμε και εκει να παρακολουθουμε και την διαδικασια?)
SG,
Ίσως δεν γνωρίζεις αρκετά καλά πως εκλέγεται κανείς σε θέση πανεπιστημιακού ή πως πηγαίνει σε υπουργείο. Η μεθόδευση πάει σύννεφο. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι: δεν υπάρχει κίνδυνος να χασουμε ικανούς «ειδικούς» από τα υπουργεία, απλά γιατί δεν συνηθίζεται να τοποθετούνται εκεί με βάση τις ικανότητές τους.
Όσο για το «ανοιχτό» των προκυρήξεων, δεν έχει και μεγάλη σημασία δυστυχώς. Ο νόμος δίνει αρκετή ευελιξία στους καθηγητές ώστε να μπορούν να εκλέγουν όποιον θέλουν, μερικές φορές ανεξάρτητα από τα ακαδημαϊκά του προσόντα (η έλλειψη αυτών).
@Νίκος:
Δεν χρειάζεται να κάνεις την καταγγελία με τη βοήθεια δικηγόρου για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου. Αριθμό πρωτοκόλλου παίρνει οτιδήποτε κατατίθεται στο πρωτόκολλο. Από τη στιγμή εκείνη και μετά μετράνε οι νόμιμες προθεσμίες για να σου απαντήσει το ΥΠΕΠΘ.
Σήμερα έλαβα το εξής μήνυμα:
Πράγματι, φαίνεται αντιδεοντολογικό. Κοίταξα στο WoS τις δημοσιεύσεις του κ. Τσούγκα. Αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν στην Αγγλία, μετά στο εργαστήριο Οργανικής Χημείας του τμήματος Χημικών Μηχανικών. Το τελευταίο του paper απο εκεί είναι το 1990. Όταν επανέρχεται το 2000 δίνει διεύθυνση το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνυπογράφει papers με ανθρώπους από τα Ιωάννινα, την Πάτρα, και το Γεωπονικό. Υπάρχει και ένα paper με κάποιον από το Univ. of London. Έχει και 2 review paper μόνος του, το 2002. Αν πράγματι παίζει ρόλο στη χρηματοδότηση προγραμμάτων δεν θα έπρεπε να συνυπογράφει δημοσιεύσεις.
ξέρετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για αυτό το θέμα σε άλλες γλώσσες;
To σύστημα καθηγητοποίησης μπάζει από παντού.Είτε γόνοι είτε πολιτικοί κτλ,για όλους υπάρχει θέση.Το καθηγητηλίκι είναι προσόν και μπορεί να δίνεται χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ,για αυτό και είναι ζεστό κομμάτι της συναλλαγής.
Η μόνη λύση είναι επιλογή για διδακτορικά κατόπιν εξετάσεων άσχετα με το τι γίνεται στο λοιπό »πολιτισμένο» κόσμο.
Η νοοτροπία είναι αφού ο νόμος με το ΑΣΕΠ δε με αφήνει να διορίσω το γιο μου,γιατί να μην τον βάλω λέκτορα στο πανεπιστήμιο.Επίσης γιατί να πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι άριστοι,γιατί να πρέπει οι καθηγητές να είναι άριστοι και όχι κοινοί και άλλα ιδεολογήματα,τα ίδια και τα ίδια δηλαδή.
Δηλαδή π.χ. ο ξύστης έχει μεγαλύτερα προσόντα να γίνει δημόσιος υπάλληλος,άρα όταν τον αποκλείεις άδικα μέσω ΑΣΕΠ θα γίνει καθηγητής στο πανεπιστήμιο.Είναι η εκδίκηση του ξύστη γιατί το δημόσιο είναι κατάλληλο για ξύστες και όσοι δουλεύουν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα κτλ και όχι να δίνουν οι πονηροί ΑΣΕΠ κτλ κτλ.(ελπίζω να παρουσιάζω σωστά την αντίθετη άποψη,να μη διαμαρτυρηθούν τα παιδιά,να παρουσιάζουμε και τη δική σας άποψη,πού το πρόβλημα?).
Να τονίσουμε ακόμα και τη μέγιστη φιλοσοφία ζωής βάσει της οποίας ο καθένας αγωνίζεται με τα μέσ απου έχει.Π.χ. ο εν λόγω ήταν υπεύθυνος χρηματοδοτήσεων,άρα έλαβε με αυτά τα μέσα την καθηγητική θέση.Ο άλλος έχει το μέσο του γονέα καθηγητή,το οποίο αξιοποιεί κατάλληλα.Αλλος έχει το μέσο της εργατικότητας,άλλος τα people skills και έτσι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στο θαυμαστό κόσμο του πανεπιστημίου να πετύχουν και να δείξουν την αξία τους.Μιλάμε για σύστημα σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη.
No child lefet behind.
http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15506&m=A42&aa=2
Υπουργοί που θέλουν να γίνουν καθηγητές