Αποσπάσματα από δύο πρόσφατα δημοσιεύματα:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15172&m=A48&aa=2

Εξελέγη τελικά σε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο υπεύθυνος επί τριετία για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ και συνεπώς «τσάρος» της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κ. Δ. Σκιαδάς. Ο κ. Σκιαδάς αποτελούσε έναν από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της πρώην υπουργού Παιδείας. Φρόνιμα σκεπτόμενος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου επιζητούσε την επαγγελματική αποκατάστασή του μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας. Κατέθεσε λοιπόν την προηγούμενη τριετία αιτήσεις σε τρία πανεπιστήμια: στα πανεπιστήμια Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η εκλογή του έγινε τελικά στην Κρήτη, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη από τον τυπικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας. Σε επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος προς «Το Βήμα» ανέφερε ότι οι αιτήσεις του ήταν καθ’ όλα νόμιμες.»


http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=22496320

Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελο Μπαλτά (επίσης, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος), ο οποίος την ημέρα της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών (16 Αυγούστου 2007) είδε το όνομά του να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 592/τ.Γ.), ως διοριζόμενος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «στη βαθμίδα τού μόνιμου αναπληρωτή καθηγητή στον Τομέα Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής της Γεωπονικής Σχολής». Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι ο κ. Μπαλτάς, έναν χρόνο πριν (ΦΕΚ 257/31-8-06), είχε μονιμοποιηθεί στην προηγούμενη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στον ίδιο τομέα της ίδιας σχολής. Και ότι, σύμφωνα με τον νόμο 2530/97, για τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ που αναλαμβάνουν θέση γενικού γραμματέα υπουργείου (αλλά και υπουργού, υφυπουργού κ.ά.), ισχύει ότι για το διάστημα παραμονής τους στη θέση αλλά και για έξι μήνες μετά την απομάκρυνσή τους «αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και εξέλιξης που αφορούν το μέλος ΔΕΠ».

Ρωτήσαμε τον κ. Μπαλτά, την περασμένη Δευτέρα, να μας εξηγήσει πώς έγινε και εξελίχθηκε βαθμολογικά, ενώ ήταν γενικός γραμματέας υπουργείου και, μεταξύ άλλων, μας ανέφερε: 1) Οτι η διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν εκείνος αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα (18/9/06). Οταν του επισημάναμε πως η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε από την υπουργό Παιδείας τον Νοέμβριο (ΦΕΚ 444-29/11/06), μας απάντησε ότι αυτό που μετρά είναι το πότε ξεκίνησε η διαδικασία μέσα στο πανεπιστήμιο, και αυτό έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν διοριστεί γενικός γραμματέας. Πάντως, ο κ. Μπαλτάς είχε διοριστεί νωρίτερα -και πάλι από τον κ. Σουφλιά- πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), ενώ είναι και μέλος Διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ που υπάγεται επίσης στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. 2) Οτι ο περιορισμός του νόμου 2530 δεν ισχύει όταν γίνεται ανοικτή διαδικασία προκήρυξης για τη θέση. Του ζητήσαμε να μας δείξει πού στηρίζεται νομικά αυτή η διευκρίνιση, αλλά μας απάντησε ότι δεν είχε χρόνο να βρει τα σχετικά έγγραφα και θα μπορούσε να το κάνει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να έχει γίνει και για τον κ. Αθανάσιο Γιαννόπουλο, που ακούω ότι διεκδικούσε την εξέλιξή του στη βαθμίδα του καθηγητή όντας υφυπουργός Υγείας (http://axiologisibouleytwn.wordpress.com/Γιαννόπουλος-Αθανάσιος/).

Ο νόμος 2530/1997 αναφέρει στο άρθρο 5, εδάφιο 3:

«Ο χρόνος παραμονής στις ανωτέρω θέσεις υπολογίζεται στο χρόνο που απαιτείται για την εξέλιξη στην επόμενη βαθμίδα, αλλά όχι για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Κατά τη διάρκεια παραμονής στις ανωτέρω θέσεις και για διάστημα έξι μηνών από την απομάκρυνσή τους, αναστέλλονται όλες οι διαδικασίες προκήρυξης και εξέλιξης που αφορούν το μέλος ΔΕΠ. »

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Λέει «αναστέλλονται», όχι «δεν ξεκινούν». Ούτε ελληνικά δεν καταλαβαίνουμε πλέον; Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία, σε σύμπνοια με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ανενόχλητη. Τι κράτος είναι αυτό; Γιατί δεν επεμβαίνει ο εισαγγελέας; Που είναι η αντιπολίτευση; Που είναι η κοινωνία των πολιτών; Ρε παιδιά, μήπως πρέπει να αρχίσουμε μόνοι μας τις προσφυγές στη δικαιοσύνη; Αν διαβάζει κάποιος δικηγόρος ας επικοινωνήσει μαζί μου. Είμαι διατεθειμένος να το κάνω.

Η περίπτωση του κ. Σκιαδά δεν φαίνεται να καλύπτεται από το γράμμα του νόμου, αλλά σίγουρα εμπίπτει στο πνεύμα του (αποφυγή κατάχρησης εξουσίας). Οπότε πρέπει να συμπληρωθεί ο νόμος. Αλλά θα μου πείτε, τι νόημα έχει να ψηφίζονται νόμοι όταν δεν εφαρμόζονται;