Ασκώντας τα νομικά του δικαιώματα, ο Αιμ. Μεταξόπουλος, πρώην πρύτανης του Παντείου, καταδικασθείς σε 25ετή κάθειρξη, ζητά αναστολή της ποινής του. Από την Καθημερινή:

»

Αναστολή ποινής ζητά ο πρώην πρύτανης Μεταξόπουλος

ΑΙΤΗΣΗ αναστολής εκτέλεσης της ποινής του υπέβαλε ενώπιον του 5μελούς εφετείου ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος, που έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών για την υπόθεση υπεξαίρεσης δύο δισ. δραχμών από το Ίδρυμα την περίοδο 1992-1998.

Στην αίτησή του ο κ. Μεταξόπουλος επικαλείται μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και επιδεινώνονται από την παρατεινόμενη παραμονή του στη φυλακή. Η αίτηση προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 1η Οκτωβρίου.»

Μερικές σκέψεις:

α. Τι τρομερό θράσος, να ζητάς αναστολή λίγους μήνες μόνο αφού το δικαστήριο την  απέρριψε, για τους ίδιους λόγους.

β. Τι περίεργο νομικό σύστημα έχουμε, να επιτρέπει (και να επιβάλλει να συζητηθούν) αιτήσεις αναστολής μερικούς μόλις μήνες  μετά την επιβολή της ποινής. Ο Μεταξόπουλος δε ζητά καν απελευθέρωση υπό όρους (parole), ζητά να μην εφαρμοστεί η ποινή – εκ των υστέρων! Όπως και με το Γετίμη, πουθενά δε βλέπω στην αίτηση ότι αυτό σχετίζεται με την εκδίκαση της έφεσης. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ένας δικηγόρος μπορούσε να μας εξηγήσει πως δουλεύει (τυπικά) η διαδικασία αιτήσεων αναστολής, αποφυλάκισης, κλπ.

γ. Ας δούμε (άλλη μια φορά) αν οι ποινές είναι για όλους, ή μόνο για τους «φουκαράδες.» Αναστολή 25ετούς κάθειρξης… πόσο συνηθισμένο είναι άραγε; Θυμάμαι ακόμα την ανήκεστο βλάβη της υγείας του Ψωμιάδη, καθώς και τα τεράστια προβλήματα υγείας (ερυθυματώδη λύκο) που βοήθησαν το Λούβαρη να τη βγάλει καθαρή από το σκάνδαλο Κοσκωτά.

 Σε σχετικό θέμα: Τα χρήματα αναζητήθηκαν άραγε; Έγινε «forensic accounting» των λογαριασμών πάσης φύσεως του Μεταξόπουλου και των υπολοίπων καταδικασθέντων; Έγινε κατάσχεση των περουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με τα κλεμμένα; Δεν διάβασα τίποτα επ’αυτού…