Πριν από λίγο καιρό είδα σε ένα μπλογκ αναδημοσίευση ενός άρθρου του Αγγελιοφόρου με θέμα τη νέα κατάταξη των πανεπιστημίων για το 2007 που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης. Το άρθρο βρίθει από ανακρίβειες, οι οποίες μάλιστα επαναλαμβάνονται από επίσημα χείλη.

Πρώτον, το άρθρο ισχυρίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 243η θέση και το ΑΠΘ στην 389η. Η αλήθεια είναι ότι το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 203-304 και το ΑΠΘ στις θέσεις 305-401. Η τοποθέτηση των πανεπιστημίων μέσα σε αυτά τα όρια στο αρχείο Excel γίνεται αλφαβητικά. Αν το ΑΠΘ γράφονταν Aristotle University αντί για University of Thessaloniki θα είχε τοποθετηθεί στην 305η θέση. Επομένως, και ο επόμενος ισχυρισμός, ότι το ΕΚΠΑ ανέβηκε 110 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, είναι αναληθής. Απλώς, πέρυσι το ΕΚΠΑ ήταν στις θέσεις 305-401 και φέτος στις θέσεις 203-304. Πέρα από αυτό δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αλήθεια, σας φαίνεται εσάς λογικό ένα πανεπιστήμιο να ανεβαίνει σε ένα χρόνο 110 θέσεις;

Παρ’ όλα αυτά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Κίττας δήλωσε τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας, έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικές επιτυχίες. Η άνοδος κατά 110 θέσεις στη “Λίστα της Σαγκάης” είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ίδρυμά μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, ενώ μέσα από αυτήν τη διάκριση μπορούμε να δείξουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο και υπάρχει και δουλεύει και εφόσον έχουμε ανταπόκριση από την Πολιτεία μπορούμε να πάμε καλύτερα».

Παρεμπιπτόντως, μόλις ολοκλήρωσα τη δική μου κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων που δείχνει ότι το ΕΚΠΑ είναι 8ο και το ΑΠΘ 11ο. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν σύντομα. Αναμείνατε στο ακουστικό σας.