Από την Καθημερινή:

Την ίδρυση Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων (ΠΕΚ) ζητούν οι πρυτάνεις στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που προωθείται για την εθνική στρατηγική για την έρευνα. Ειδικότερα, οι πρυτάνεις στην τελευταία (ολοκληρώθηκε το Σάββατο) Σύνοδό τους στο Ηράκλειο πρότειναν την ίδρυση ΠΕΚ σε κάθε πανεπιστήμιο, τα οποία θα αποτελούν τον κεντρικό φορέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος. Μάλιστα, πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ»  δεν απέκλεισαν τα ΠΕΚ να εξελιχθούν σε Κέντρα Αριστείας. Η Σύνοδος υποστηρίζει ότι τα ΠΕΚ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά ισότιμο τρόπο με τα Κέντρα Ερευνας που υπάρχουν και υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Στρατάκης ουσιαστικά φαίνεται να αντέγραψε την ανακοίνωση των πρυτάνεων σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή:

Η ίδρυση Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συντονίζουν τις ερευνητικές δομές, οι οποίες θα στοχεύουν, με την ανάπτυξη νέων μεγάλων θεματικών ερευνητικών υποδομών και καλύτερη αξιοποίηση και αύξηση του επιστημονικού δυναμικού, στην υψηλού επιπέδου έρευνα, στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. Τα ΠΕΚ, σύμφωνα με τους πρυτάνεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά ισότιμο τρόπο με τα Κέντρα Έρευνας (ΕΚ), τα οποία προβλέπονται στο σχέδιο νόμου περί έρευνας.

Πω πω. Μήπως τους χτύπησε στο κεφάλι ο καύσωνας και βλέπουν οπτασίες;

Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει τι ακριβώς θα είναι αυτά τα ΠΕΚ και ποιά είναι η προστιθέμενη αξία τους; Θα είναι μιά ακόμα επιτροπή; Θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Ερευνών; Θα είναι ένα υποσύνολο των μελών ΔΕΠ ενός πανεπιστημίου; Γιατί, πώς μπορεί να μιλάμε για «κέντρα αριστείας» αν συμμετέχουν όλοι; Μήπως είναι ένα κόλπο για μη-ανταγωνιστική και μη-αξιοκρατική χρηματοδότηση της έρευνας;

Στα αμερικανικά πανεπιστήμια κάθε ομάδα καθηγητών μπορεί να ιδρύσει ένα «κέντρο» με ειδική θεματική έμφαση, π.χ. κέντρο νανοτεχνολογίας, κέντρο βιοπληροφορικής, κτλ. Αυτό βοηθάει στο συντονισμό της έρευνας των συμμετεχόντων μελών και στην προσέλκυση εξωτερικών χορηγειών. Η διοίκηση του πανεπιστημίου μπορεί να συμβάλει με έξτρα χρηματοδότηση. Αλλά προφανώς οι πρυτάνεις δεν μιλούν για κάτι τέτοιο, εφόσον μιλούν για «κεντρικό φορέα των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος».

Εξακολουθώ να αναρωτιέμαι. Πώς μπορούν να καταθέτουν προτάσεις για την έρευνα άνθρωποι που, οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν ελάχιστη σχέση μαζί της;

Advertisement