Μιά και μιλάμε για καταχρήσεις, υπεξαιρέσεις κτλ, παραθέτω ένα απόσπασμα από το μπλογκ «Το σκουφί του αλόγου»:

Κλέβουν ΠΑΝΤΕΙΟτρόπως

«Προ ημερών μόλις, διδακτορική φοιτήτρια μου διηγούνταν πώς ο καθηγητής που της ενέκρινε υποτροφία 750 ευρώ μηνιαίως, της ζήτησε να του δίνει τα μισά. Και του τα δίνει… Και υποθέτω (όχι αβάσιμα) ότι δεν του τα δίνει μόνο αυτή…»

Αυτό το έχω ακούσει κι εγώ από αλλού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει υψηλούς μισθούς για μεταπτυχιακούς φοιτητές (ίσως και 1500 ευρώ το μήνα). Στους προϋπολογισμούς που καταθέτουν, κάποιοι (πολλοί; όλοι;) Έλληνες πανεπιστημιακοί χρεώνουν αυτό το μέγιστο ποσό. Βάζουν τους μεταπτυχιακούς να υπογράφουν ότι παίρνουν τόσα, αλλά τους δίνουν πολύ λιγότερα.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι: τι γίνεται το υπόλοιπο ποσό; Η χειρότερη εκδοχή είναι να καταλήγει στις τσέπες του καθηγητή. Αυτό είναι υπεξαίρεση τύπου Παντείου. Η καλύτερη εκδοχή είναι να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της έρευνας (αναλώσιμα, υπολογιστές, κτλ). Ακόμα και την καλύτερη εκδοχή να δεχτούμε, πάλι καταδικαστέο είναι. Και γω θέλω να ελκύουν τα ελληνικά πανεπιστήμια το μεγαλύτερο δυνατό ποσό από την ΕΕ, αλλά όχι με ανέντιμα μέσα.

Advertisements