Ο Αντώνης Τσιπρόπουλος, δημιουργός του aggregator Blogme.gr, παραπέμπεται σε δίκη μετά από μήνυση του τηλεπαρουσιαστή Δημοσθένη Λιακόπουλου. Το «αδίκημά» του ήταν ότι αναμετέδωσε αποσπάσματα από το ιστολόγιο funEL που είναι αφιερωμένο στο να σατιρίζει τον Λιακόπουλο. Επειδή ο funEL είναι ανώνυμος, ο Λιακόπουλος μήνυσε τον Τσιπρόπουλο. Αυτό όμως είναι «κουφό», αφού οι aggregators κάνουν αυτόματα αναμετάδοση στοιχείων από τα ιστολόγια ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους. Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα η μήνυση αυτή θα επιστρεφόταν στον μηνυτή ως απαράδεκτη. Στην Ελλάδα θα γίνει δίκη!

Παραπέμπω στο ιστολόγιο του Παναγιώτη Βρυώνη για περισσότερες λεπτομέρειες και για το site όπου μπορείτε να υπογράψετε:

http://vrypan.net/weblog/2007/05/17/2805/

Αλλά ας πάμε και λίγο παραπέρα. Θα ήταν θεμιτή μιά μήνυση κατά του ίδιου του funEL; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ! Ο άνθρωπος κάνει σάτιρα. Κι αν δεν σατιρίσει κανείς τον Λιακόπουλο, ποιόν θα σατιρίσει; Δεν έχω δει την εκπομπή του κ. Λιακόπουλου, αλλά από τα αποσπάσματα που είδα στο YouTube, ο άνθρωπος αυτός κοροϊδεύει τον εύπιστο κοσμάκη. Δεν μπορεί κανείς να βγει και να τον καταγγείλει; Προς θεού!

Η σάτιρα είναι μιά μορφή κριτικής και η κριτική εμπίπτει στο δημοκρατικό δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Ακόμα και η εξύβριση είναι μιά μορφή κριτικής. Δηλαδή, αν βγω εγώ και πω ότι ο Τάδε είναι βλάκας, διαπράττω ποινικό αδίκημα; Αλίμονο! Εκείνο που είναι όντως αδίκημα είναι η συκοφαντία, η σκόπιμη δηλαδή διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η συκοφαντία σχετίζεται με την ψευδομαρτυρία, επίσης σοβαρό αδίκημα. Αλλά η κριτική, όσο σκληρή και αγενής κι αν είναι, είναι θεμιτότατη!

Μήπως θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ελληνική νομοθεσία ώστε να ξεκαθαρίσει τα παραπάνω; Μήπως αυτή η ελαττωματική νομοθεσία υποθάλπει τη διαφθορά και τη φαυλότητα με το να τιμωρεί τους καταγγέλλοντες και να αφήνει ατιμώρητους τους πραγματικούς ενόχους;

Και μιά πρόταση. Προτείνω σε όλα τα ιστολόγια να αναδημοσιεύσουν κείμενα του funEL. Και ας μας κάνει όλους μήνυση ο Λιακόπουλος. Κάνω πρώτος την αρχή, αναδημοσιεύω ένα απόσπασμα από το τελευταίο του κείμενο, με ημερομηνία 11 Μαΐου 2007, στο οποίο δεν βρίσκω τίποτε επιλήψιμο:

«Ακολουθεί η συνέχεια του κύκλου των καθαρών ORIGINAL ηχητικών μπαρΟΥΦΟλογιών του Προφήτη τηλεπλασιέ, με πολύ μικρή περίληψη, σχολιασμό, υπό τον τίτλο «Λιακουριάδα» (κατά το Ιλιάδα, σουμάδα κλπ).Έτσι όλοι να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, και ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ στις δημόσιες τηλεοπτικές συχνότητες, με εκατομμύρια παθητικούς αποδέκτες τηλεθεατές, από την εκπομπή τηλεμάρκετινγκ «Δυνατά και Ελληνικά», που αναμεταδίδεται σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. O ΙΔΙΟΣ αυτός άνθρωπος που λέει όλα αυτά δημοσίως, έχει το ΘΡΑΣΟΣ να μιλάει για αξιοπρέπεια, υπόληψη, κατασυκοφάντηση, διασυρμό κλπ. Να μηνύει μικρούς και αδύνατους και άσχετους. Να επικηρύσει αυτούς που κριτικάρουν και σατιρίζουν τον οχετό της μπουρδολογίας και παραπληροφόρησης, που μας λούζει καθημερινά με δεκάδες τηλεοπτικές ώρες.Όπως λέει και ο ελλαδέμπορας σαβουροπώλης (για άλλους λόγους),…ΚΡΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.»

Advertisements